Neapol hostí v úvodním osmifinále Ligy mistrů Barcelonu, Porto přivítá Arsenal

20.02., 15:44
Aktuality
Sérgio Conceicao (© AFP)

Ve středu vstoupí do osmifinále fotbalové Ligy mistrů poslední čtyři týmy. Neapol, kterou poprvé povede trenér slovenské reprezentace Francesco Calzona, přivítá v souboji úřadujících mistrů svých zemí Barcelonu, s níž ve vyřazovací fázi pohárů vypadla v obou dosavadních případech. Arsenal se představí na hřišti Porta, přes které v roce 2010 dosud naposledy prošel do čtvrtfinále.

Vedení Neapole v pondělí odvolalo Waltera Mazzarriho, jehož nahradil Calzona, který dříve působil u mužstva jako asistent. Pětapadesátiletý kouč dostal od slovenského svazu svolení, aby současně s reprezentací vedl do konce sezony i "Partenopei". Půjde už o třetího kouče Neapole v této sezoně.

"Mazzarri je rodinný přítel a vyhodit někoho takového je vždycky bolestivé. Teď musíme dopřát prostor a podporu Francescu Calzonovi, který s námi už spolupracoval a zná 80 procent kádru. Čas ukáže, jestli to byla správná volba," řekl šéf klubu Aurelio De Laurentiis.

Neapol postoupila ve vyřazovacích pohárových dvojzápasech se španělskými celky v jediném z devíti případů. V uplynulém ročníku LM prošla do čtvrtfinále, ve všech třech předchozích osmifinále vypadla.

Barcelona vyřadila Neapol nejprve v osmifinále LM v roce 2020 a o dva roky později i ve 2. kole Evropské ligy, přičemž ani jedno ze čtyř vzájemných utkání neprohrála. "Blaugrana" jsou mezi 16 nejlepšími mužstvy LM po třech letech, minule vypadli po 13 úspěšných osmifinále v řadě.

"Stojíme proti italskému mistrovi. Jsou v podobné situaci jako my, je to 50 na 50. Bude to komplikovaný dvojzápas," citoval web UEFA trenéra katalánského celku Xaviho.

Porto a Arsenal se dosud v pohárech utkaly šestkrát a pokaždé v LM. Naposledy v osmifinále v roce 2010 postoupil londýnský celek, který od té doby v dalších sedmi osmifinále soutěže vypadl. Mezi 16 nejlepšími mužstvy startuje po sedmi letech.

"Doufám, že získáme anglický titul, ale po dvou vysokých venkovních výhrách je na řadě těžký zápas v Portu," prohlásil trenér Arsenalu Mikel Arteta, jehož svěřenci se naladili na portugalského soupeře ligovými výhrami 6:0 na West Hamu a 5:0 v Burnley. Na vedoucí Liverpool ztrácejí v Premier League dva body.

"Draci" v dosavadních třech domácích zápasech s Arsenalem neprohráli a poslední dva vyhráli. V LM však triumfovali v jediném z uplynulých 10 utkání s anglickými týmy a doma je pětkrát po sobě neporazili (z toho čtyři prohry). Arsenal neprohrál s portugalskými soupeři v pohárech osmkrát v řadě, na jejich hřištích však vyhrál jen jeden z devíti pohárových zápasů.

Porto je v lize třetí se sedmibodovou ztrátou na lisabonské celky Benficu a Sporting. "Nikdo v klubu ligu nevzdává, budeme pokračovat v boji stejně jako v Portugalském poháru a Lize mistrů, nejdůležitější klubové soutěži na světě. Jsme jediný portugalský tým, který v ní zbyl," řekl trenér Sérgio Conceicao.

Oba zápasy mají výkop ve 21:00 SEČ, odvety jsou na programu 12. března.

Autor: ČTK

Komentáře (4)

Přidat komentář
dextroza_m

Už to vidím, 6.minuta a tečeme 1:0, ale tak snad se pletu a uděláme konečně dominantní výkon a zajímavý výsledek...

Reagovat
janinho

tak ak neprejdete cez sucasny neapol tak to bude pre xaviho vizitka absolutneho zufalstva. normalne si predstavujem dnesny zapas jak tie vtipne videa zo sunday league kde 10 kontaktov s loptou po sebe ide niekam uplne do ****

Reagovat
janinho

calzona > xavi

Reagovat
netopier

Už ma tá LM nejak prestáva baviť, asi stárnem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele