NÁVRATY DOMŮ

07.08.2006, 13:01
Aktuality
Bruja, Kily, Burro... Po mnoho let hráli v Evropě. Ale na konci fotbalové kariéry je to táhlo domů, v jejich případě do Argentiny, do klubů, kde vyrostli, případně kdysi dávno hráli. Stará láska nerezaví! Juan Sebastián "La Bruja" Verón, Cristian "El Kily" Gonzáles, Ariel "El Burro" Ortega.

Juan Sebastián "La Brujita" Verón se narodil 9. března 1975 v La Plata, Provincia Buenos Aires. Jeho otec, Juan Verón, běhal po fotbalových trávnících a všichni na něj volali "Brujo" (Čarodějníku!)! No a když táta byl čaroděj, kluk musel být jeho žákem, učněm, tedy "Brujita".

S fotbalem začal tam, kam se dnes vrátil. Onen klub se jmenuje Estudiantes de La Plata. Byl trochu jiný než jeho spoluhráči. Byl tím, o kterém se mluví s uznáním, byl "třída"! Perfektně vybavený technicky, jeho pasy na desítky metrů byly vždy milimetrově přesné, trestné kopy nedávaly brankářům soupeře spát. Kdo v Argentině něco umí, musí zcela logicky skončit buď v Boca Juniors nebo v River Plate. Verón si to namířil k "žlutomodrým". To, co ještě neuměl, se rychle doučil a Boca, i celá Argentina, mu byla malá.

Letadlo přes oceán, do Itálie. Sen se začínal plnit. První zastávkou je Sampdoria, pokračuje v Parmě, ale stále není spokojen, něco tomu chybí. S nabídkou přichází Lazio Řím a on neváhá. A dobře dělá. Vyhrává scudetto a italský pohár. To bylo v sezóně 1999/2000. O rok později ho kupuje Manchester Utd. a také zde pomohl k vybojování mistrovského titulu (2002/03). Nakoukne do Chelsea, ale v roce 2004 se vrací do Itálie. Jeho evropská pouť končí v Interu Milán.

Na konci sezóny, v létě 2006, se s Evropou loučí, kruh se uzavírá, pan profesor se vrací ke svým studentům. Trénovat ho bude jeho velký kamarád a vzor, Diego Pablo Simeone, "El Cholo". Zájem měla Boca, zájem měl River, ale Verón všem odpověděl jasnou a srozumitelnou řečí: "Děkuji vám za nabídky, ale mé srdce mi říká, že se mám vrátit k mé první lásce. A to jsou Estudiantes. Hrál jsem v tomto klubu 60 zápasů a dal 7 branek. Cítím, že něco dlužím!"

Simeone je samozřejmě s příchodem Veróna velice spokojen. On sám hrál v Itálii a Španělsku téměř 15 let a vrátil se do Argentiny na začátku roku 2005. Tým Avellaneda ho měl na soupisce až do 5. kola turnaje "Clausura 2006". Od toho následujícího již seděl na trenérské lavičce. Po skončení ligového ročníku, ve svých 36 letech, přestoupil do Estudiantes.

Cristian "El Kily" Gonzáles podepsal klubu Rosario Central. Ač název klubu v překladu znamená růženec, Kily se opravdu nedal na modlení a bude hrát fotbal. Smlouvu má na dva roky. Minulý pátek, 4. srpna, slavil 32. narozeniny. Kde jinde, než tam, kde se narodil, v Rosario. Zde také v roce 1993 debutoval, za dva roky sehrál 51 zápasů a dal 7 gólů. Boca Juniors byla další zastávkou, hrál zde jednu sezónu a jeden zápas v té další. Jedna branka, 37 startů.

Tři následující roky ale již hrál ve Španělsku za Zaragozu, v 92 zápasech dal 15 branek, přestoupil do Valencie, během čtyř sezón nastoupil rovněž v 92 utkáních, gólů dal ale jen osm. Poslední tři evropské roky strávil v Interu Milán, za který nastoupil 51x, do branky soupeře se ale netrefil. Největšího úspěchu v dresu argentinské fotbalové reprezentace dosáhl na Olympijských hrách 2004, z Atén si přivezl zlatou medaili.

Ariel "El Burro" Ortega, také na něho volají zdrobněle, burrito, oslíku. Narodil se v Libertador General San Martín, 4. března 1974. Jeho prvním profesionálním klubem byl River Plate, to mu bylo 17 roků, a jeho trenérem nebyl nikdo jiný než Daniel Passarella. Jeho "gambetas", poskoky a úskoky, tolik připomínající ty oslí, mu daly celoživotní přezdívku. V dresu River Plate získal čtyři tituly, zajímavostí je, že vždy ty z první časti argentinského šampionátu. Copa Libertadores a její zisk v roce 1996 se řadí mezi ty největší klubové mezinárodní úspěchy. Co se reprezentace týče, má zlato z Panamerických her 1995 a stříbro z OH 1996 v Atlantě.

O rok později emigroval do Španělska, kde hrál za Valencii, přesunul se do Itálie a oblékal dresy Sampdorie a Parmy. Se začátkem nového tisíciletí se vrátil do Argentiny, samozřejmě že znovu do River Plate. Dvě sezóny a návrat do Evropy, tentokráte až na její konec, do Turecka. Po dva roky bylo jeho domovem Fenerbahce.

Volala však znovu rodná Argentina. Newell's Old Boys, staří pánové, trenérem zde byl jeho největší přítel "El Tolo" Gallego, ještě jeden titul mistra země, kuriózně, tak jako v River Plate, ten z první části šampionátu. A znovu jen dvouleté období a 26. června tohoto roku podepsal smlouvu týmu River Plate. Láska všech lásek se neopouští natrvalo. Vždy se k ní vracíme...

Ortega hrál na třech MS, 1994, 1998 a 2002, do paměti všech se zapsal jako "ten" co nahradil Maradonu, po onom památném dopingovém skandálu na MS 1994 v USA.

Argentinský šampionát začal v pátek 4. srpna. Naši hrdinové hráli až v neděli... Quilmes Estudiantes 0:1, Lanus - River Plate 0:2, Belgrano - Rosario Central 1:0. Jen Kily prohrál...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mooc pěkný, nicméně se ti tam motá trochu terminologie na začátku: V prvním odstavci "Brujo" Verón, ač pak dále říkáš, že tak se říkalo jeho otci. Samotnému Verónovi zase "Brujita", ale to přece není zdrobnělina od Brujo, to by bylo "Brujito", ne? Já tě varoval...

Reagovat
HOST*alegre

Bruja, Kily, Burro... Juan Sebastián "La Bruja" Verón, Cristian "El Kily" Gonzáles, Ariel "El Burro" Ortega. Juan Sebastián "La Brujita" Verón se narodil... tedy "Brujita". Když von táta chtěl tolik mít holku

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Portillo do Tarragony.

Reagovat
smazaný uživatel

Omlouvám se, ale sděluji to až jako druhý v pořadí. Takže žádná novinka

Reagovat
smazaný uživatel

Borgetti do Arábie?! Bože...

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť se tam ztratí.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek, autor píše s velkou chutí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele