Návrat ke kořenům: Eberl se stal sportovním ředitelem Bayernu

26.02., 18:58
Aktuality
Max Eberl (© AFP)

Bayern Mnichov po devíti měsících našel náhradu za Hasana Salihamidžiće, pozici sportovního ředitele oficiálně převzal Max Eberl. Bývalý dlouholetý funkcionář Borussie Mönchengladbach, jenž v září skončil v RB Lipsko, podepsal smlouvu do roku 2027.

Angažování 50letého odchovance mnichovského velkoklubu schválila dozorčí rada, Eberl proto může od 1. března nastoupit. Úřadující německý šampion musí Lipsku zaplatit odstupné 4,5 milionu eur, přestože se funkcionář v září dohodl na ukončení smlouvy.

"Celé dětství a mládí jsem strávil v Bayernu a v Mnichově, takže je pro mě něco zvláštního vrátit se nyní v nové roli do klubu, kde to všechno začalo. Práce sportovního ředitele je velkou výzvou, ke které budu přistupovat s velkým respektem a pokorou, ale s ještě větším očekáváním. Společně se všemi, kteří tu jsou, chci udělat vše pro to, aby Bayern byl úspěšný i v budoucnu a přinášel radost svým fanouškům," řekl po podpisu smlouvy Eberl.

Eberlův příchod dokončil proces restrukturalizace vedení Bayernu, který na konci minulé sezony opustil generální ředitel Oliver Kahn a šéf sportovního úseku Hasan Salihamidžić. Kahnovu pozici převzal bývalý dlouholetý finanční ředitel Jan-Christian Dreesen, sportovní otázky měl dosud na starosti Christoph Freund, jenž na konci léta dorazil ze Salzburgu.

"S novou organizační strukturou, o níž jsme rozhodli v dozorčí radě pro náš výkonný výbor, vytvoříme efektivní struktury, které umožní rychlou koordinaci a dynamické rozhodování. Pro nás v Bayernu je důležité, abychom byli vždy schopni rychle jednat," pronesl směrem k reorganizaci vedení prezident bavorského celku Herbert Heiner.

Od července bude představenstvo tvořit trojice členů: Dreesen, Eberl a Michael Diederich.

Eberl, který je oblíbencem čestného prezidenta klubu Uliho Hoeneße, se bude vyjma plánování kádru na novou sezonu zabývat také nástupcem kouče Thomase Tuchela.

Autor: Jiří Vojík / transfermarkt.de

Komentáře (89)

Přidat komentář
IgorMičinec

A co bude s Freundem?

Reagovat
Spalovač šancí

Bude zapomenut

Reagovat
SixtoRodriguez

dostane unfreund

Reagovat
Rudnevs

Ďalší sympaťák do kolekcie…

Mysľou bol v Bayerne asi posledných 5 rokov, tak hádam konečne má to, čo chcel. Či mu za to všetko to Lipsko stálo…

Každopádne by ma zaujímalo, čo sa stane s Freundom. Zrovna ten mi prišiel ako sympatický a v pohode týpek. Teraz asi stratí veľa právomocí.

Každopádne napriek nesympatiám k obom subjektom, Eberl plus Bayern bude zrejme veľmi úspešná spolupráca.

Reagovat
Nickname 9

Freund se má teď starat o Campus a celkově práci s mládeží, ve které vyniká, a na kterou se chceme v budoucnu soustředit.

Reagovat
Werkrider

Freund je sympaťák a pohoďák, to nie sú zrovna vlastnosti, ktoré ťa v Bayerne udržia.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
icka

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Rich

Jak píše Nickname 9, on bude mít na starosti Campus a mládež, s tím, že budou se všichni snažit zapojovat mladé talenty do týmu... To Bayernu dlohodobě shází, zapracování mladých talentů do týmu... Načež budoucnost by mohli sehrát hráči jako Pavlovič, Kratzig, či Stanišič...

Reagovat
andrew96

Definitivně skončil.

Reagovat
Rudnevs

Nie som zástanca tých akcii fans proti nemu (mieriť zborovo na jednu osobu mi príde úbohé a nezaslúži si to za zmeny klubu snáď nikto), ale rozhodne nesympaťák i za mňa a úspech mu priať teda fakt nebudem.

Reagovat
andrew96

Reagovat
db18

Tím, že se vrací do klubu, jehož je odchovancem?

U Lipska by to bylo pochopitelné, ale teď?

Reagovat
andrew96

Tak ono to s Lipskem souvisí, tam celou svou komedii rozjel. Je mně samozřejmě líto, čím si prošel, to ale nijak neospravedlňuje ten jeho názorový obrat. To bylo úplně šílené, co pouštěl z pusy.

A jednáním za zády (přestože šlo o RB) se sympatičtějším taky nestal. Takové kecy, jak je Lipsko skvělý projekt... a po pár měsících už zdrhá. Teď jde jen o dovršení toho všeho.

Kdyby šel do Bayernu "normální" cestou, třeba rovnou po burnoutu, tak ok. Ale to lipské intermezzo bylo nakonec úplně zbytečné a v očích veřejnosti se zcela zdiskreditoval.

Ale přiznávám, že jsem emotivnější než u jiných. Protože Eberla jsem měl rád. Opravdu moc.

Reagovat
db18

Já ho měl taky rád, proto trochu věřím (nebo si to maluji na růžovo), že Lipsko byl jen úlet... (btw. mne teď o víkendu překvapilo, že tam dělá Mario Gomez ), nvíc tam dosadil Roseho, takže to mohla být taková pátá kolona... pokud ho teda nedovede i do Bayernu.

btw. vtípek na konec: Red Bull je přece už osvědčeným lékem na Burnout. (Rangnick, Eberl...)

Reagovat
Rudnevs

Schröder taktiež odišiel zo Schalke kvôli “osobným dovodom” a hovorilo sa o jeho psychike. Pár týždňov na to je v RB.

Reagovat
St. Pauli

Zatimco jeho jmenovec zaseda v rade Gazpromu. S tim prijimenim si asi nevyberes.

Reagovat
andrew96

Já tomu Lipsku vlastně pořád nerozumím. Kdyby byl Eberl vždy kariérista, tak ok, ale on byl i přes zájem Bayernu vždy loajální Gladbachu a konkrétně vůči RB se dokonce vymezoval. A pak takový veletoč... sice se vrací domů (a je třeba říct, že sympatiemi k Bayernu se nikdy netajil), ale pachuť zůstává velká.

To s tím lékem měli myslím i ultras Kölnu, když se Eberl v Müngersdorfu poprvé objevil jako manažer RB.

Reagovat
db18

Reagovat
Nickname 9

Reagovat
Mönchengladbach

Nezapomeň dotáhnout i svého miláčka křiváka Rose stejně jako do Gladbášku i Lipska, šmejde...

Reagovat
Bayern +

Super. Ešte Xabi, Wirtz a Theo a sezóna sa môže začať.

Reagovat
Seydou Doumbia

potřebujeme ještě tu šestku

Reagovat
Rudnevs

Kedže Leverkusenu robí radosť a veľkú česť, ked sa ich hráči presadia v Bayerne, napadá mi možno Andrich? Síce ten bude asi pod úroveň Bayernu. Ja viem. Pardon, je to moja drzosť, že urodzenému Bayernu ponúkam takéhoto nehodného hráča. Leverkusen sa určite polepší a nabudúce tam pre vás bude mať na sklade nejake lepšie šestky.

Reagovat
Seydou Doumbia

Andrich je nudný hráč pro Bayern, takového tam máme už Laimera. Ale Palacios by se nám hodil, sice to není typická šestka, ale spolu s Kimiškem by ten střed mohl fungovat. Na buduce poprosím aby Leve tam vychoval nějakého černocha z Ligue 1 na styl Ngola Kantého. Potom jím za něj pošleme toho Laimera.

Reagovat
Rudnevs

Neviem či nebude Leverkusen vôbec blbé prijať od Bayernu takýto veľký dar. V Laimera nikto ani nedúfal, čakal by som skôr hráča ako je Bouna Sarr.

Potrebu čierneho otroka si každopádne píšem a vyriadim Simonovi Rolfesovi.

Reagovat
Seydou Doumbia

Bouna Sarr bude v létě volný hráč, ale můžeme se přimluvit aby šel do Leverkusenu, který po odchodu Pinponga k nám bude určtiě potřebovat posílit kraj hřiště. Zkušený hráč, vítězná mentalita, asi bych neváhal.

Reagovat
Psy_cho

Bouna je skvělý člověk, nestěžuje si na plat, nestěžuje si na herní vytížení a svou roli v týmu, dodržuje smlouvu ... když už hrál, tak těch minel moc neudělal. Jemu chybí jen maličkost, "trochu" zlepšit výkonnost. :-))

Reagovat
Bayern +

Ti hovorím Guimaraes

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
raduinho

Celý Leverkusen radši pro jistotu.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Bakary3

co kdyby je nedej bože ohrožovali i příští sezonu.

A udělat předkupní práva na všechny jejich hráče včetně mládežnických kategorií, kdyby tam zase někdo vyskočil, ať to můžou řešit hned než na konci soutěže a nee si takhle pitome nechat utéct titul.

Reagovat
db18

Reagovat
Bakary3

Jo, jestli Bayern bude leverkusen vykrádat, tak to směšný je, no.

Ale třeba ne, jen jak vidím, tak jeho fanoušci by s tím neměli nejmenší problém.

Reagovat
db18

Nevidíš si do huby, takže by si s tím taky neměl/nemáš problém u svého klubu, takže tak...

Reagovat
Bakary3

tak teď jsi ze sebe udělal trosku saska, protože u Slavie to kritizuju neustále, že vodi každýho, kdo umí kopnout do míče a má pod smlouvou snad 50 seniornich hráčů.

Takže tak.

A teď teda co? Opravňuje mě to k tyhle kritice?

Nebo tu budeš plakát dal?

Reagovat
db18

Nepláču, směju se.

Nejde o to, že umí trochu kopnout do míče, ale také o to, že kupujete hráče, aby je neměla konkurence... (začlo to už Matouškem... pak pravidelné přetahování se Spartou...)

Reagovat
Bakary3

Ano, s tím vším souhlasím a píšu to tu.

Co dál? K Bayernu?

Reagovat
Seydou Doumbia

Všechno se dá řešit nějakou domlovou.

Kratzig za Grimalda

Upacemano - Hincapie

Stanisic - Pinpong

Pavlovic - Palacios

Tilman - Wirtz

Samozřejmě tohle je dost mimo a nestane se to, ale tu druhou výměnu hráče bych rozhodně bral, Hinca by naši obraně dost pomohl a Upa je pořád obránce, který by v týmu druhého sledu mohl být opora. My se ale zaměřujeme i na hráče z ciziny, spekulace co jsem poslední četl je T.Hernandez a Marquinhos tak se nemusíš bát že vybereme cely Leve. Tak snad z 1 hráče, který k nám od nich v létě přestoupí nebudeš dělat ohen na střeše.

Reagovat
St. Pauli

Coz takhle dat si Hlozka?

Reagovat
Seydou Doumbia

Fuj, Čechy nebrat

Reagovat
Bayern +

Tvárnice nebrat!

Reagovat
vladino10

Reagovat
Bakary3

Jak říkám, jsem na to zvědavý.

A to je teda domluva jak svině, podívejte, chceme vaše Topky a dáme vám náš odpad, placneme si?

Reagovat
Seydou Doumbia

Pro někoho odpad, pro někoho nejtalentovanější hráči akademie FC Bayern München. Za 2 roky ti hráči můžou byt stejně dobří jako ti, které bychom koupili, ale musí hrát. Musí hrát v týmu, kde není takový tlak na výsledek. Vlastně tem hráčům děláme službu a chceme se zasadit o jejich správný rozvoj v jejich kariéře.

Reagovat
St. Pauli

Prodavas o vikendech hrnce?

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
mistr129

Tohle upřímně nechápu, velkokluby se často kritizují za velké a drahé nákupy, a když Bayern (zejména par let zpět) to dělal jinak a vybíral si posily v menších ligových klubech (často ještě zadarmo po konci smlouvy), dostával hate za “vykrádání”. Přitom to naopak byla sympatická přestupová politika

Reagovat
Bakary3

Tak tohle je dost jiná situace, když by vybral klub, který ho po dlouhých letech dokáže pokořit a vzít mu titul, než když třeba vezme hráče ze středu tabulky, ne?

I jestli si pamatuju dobře, tak ty dortmundsky šli do Bayernu, až když měl Dortmund útlum a pro Bayern už nebyli příliš konkurencí, ale tady by to byla vyloženě vražda.

Reagovat
mistr129

No nevím jestli jiná, z pohledu Bayernu je to o to logičtější rozhodnutí, když ti hráči jsou nejen kvalitní, ale už i prokázali své schopnosti pod tlakem.

Jedna věc je kupovat hráče jen aby je neměl někdo jiný, jak to bohužel kolikrát vidíme u Slavie, ale druhá věc je říct si (teď zcela hypoteticky) - potřebuju ofenzivně laděného záložníka, můžu buď vysolit velký prachy nějakýmu anglickýmu klubu třeba za Joelintona, nebo tady brzy končí smlouva Wirtzovi, který se v naší lize předvedl, pomohl k titulu a navíc je to Němec.

Reagovat
Bakary3

Takhle asi to řeknu...

Pragmaticky z pohledu Bayernu je to, jak píšeš.

Já bych ale očekával trošku morálního nastavení a z mýho pohledu je tohle přes čáru.

Už jsem i několikrát psal, tímhle by si myslím udělali i soutěži celkově dost špatný obrázek.

A sobě by taky zas tak dobrou službu neudělali, je přece i v jejich zájmu, aby je někdo proháněl a posouval. Ve finále, i to, v jakým je dnešní Bayern stavu, je toho podle mě důsledek.

Nemuseli dřít v managementu ani na hřišti dlouhý roky úplně naplno a stačilo to.

Kéž se to nestane.

Reagovat
mistr129

Ok, zkrátka se neshodneme, mně opravdu nepřijde nic špatného na tom snažit se koupit co nejlepší a nejdostupnější hráče - klub není charita, aby ostatní (přehnaně řečeno samozřejmě) nechal vyhrávat a nesnažil se posílit co nejlépe to jde jen proto, aby pomohl jinému.

Jinak taky doufám, že se to nestane, ale je to hlavně v rukou Leverkusenu - když budou chtít/potřebovat prodávat, udělají to ať už do Bayernu, nebo jinam, nebo se budou muset plácnout přes kapsu, ty hráče udržet a etablovat se mezi špičkou.

Reagovat
Bakary3

ok

Jen tedy, tady to nevidím jako "nedělat charitu", tohle vidím skoro jakoby v tom případě zneužívali svýho monopolu, když to tak řeknu

To je asi to, co by tady sralo lidí nejvic

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Rudnevs

Lenže Leverkusen neni menší ligový klub, ale klub ktorý ich možno porazí.

Reagovat
mistr129

Menší myšleno ve srovnání s Bayernem, což pokud si tam nechá utéct své špičkové hráče, tak určitě je

Reagovat
Psy_cho

Byly doby, kdy Bayern dával hráče do Bayeru, např. Kroos.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Rich

Jsem zvědavý na jeho práci v Bayernu a opravdu jsem zvědavý, koho přivede... Doufám v zemětřesení a zbavení se zbytečně přeplacených hráčů... Ti hráči, kteří si myslí, že jsou více než klub, tak ať táhnou... Davies jde jako první, další by klidně mohl být Sané, Goretzka je dost mimo druhou sezonu, ač i ta poslední sezona pod Flickem nic nebyla..

Reagovat
kattos

To co dělalo Bayern Bayernem, místo toho poslední roky zde máme takové United syndrom

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
dominios

Isto? team sa od sextuple vyraznejsie nezmenil, najvacsia zmena je odchod Lewu a prichod Hurikana co je aj vzhladom na vek a aktualne cisla 1:1. Odisiel Thiago, za neho dostatocna nahrada nie je, resp. je nou Kimmich ktory sa tam presunul a teda musime riesit kraj obrany (ktory je dlhodobo problem od kedy skoncil Lahm). Ano, hracov prislo/odislo vela (Sabitzer, Lucas Hernandes, De Light, Leimer, Dier atd.) ale jadro teamu v podobe Mullera, Kimmicha, Neuera, Goretzku, Comana, (takmer vecne zraneny Gnabry hoc ten siel dost dolu aj vykonnostne) ostalo. A taky Kimmich/Goretzka/Muller hrali do prichodu TT vyrazne, vyrazne lepsie. Nehovoriac o stagnacii Jamala ci Phonsieho ktori tiez tu nie su prave kratko a daju sa zaradit k jadru teamu.

Takze aky united syndrom? Jednoducho si prechadzame obdobim ked mame nekompetentne vedenie a nasledne nekompetentneho trenera. Su tam samozrejme hraci co zarabaju viac nez v sucasnosti asi produkuju, ale skor mam pocit ze to je problem toxickej atmosfery v celom teame nez problem jednotlivcov ktori rozbijaju kabinu.

Reagovat
vladino10

na jednej strane ano, na druhej vsak Muller alebo Gnabry pred 4 rokmi a dnes nie su ti isti hraci. Takze za mna to bude mix vsetkych faktorov aj s tymto...

Reagovat
Rich

Dá se s určitostí říct, že problém je ve vedení klubu a hlavně v období Kahna a Brazza, tihle nekompetentní šašci mohu za hodně faktorů... Už jenom třeba, že nebyli schopni přivést klasického levého beka na pozici, kde hrál Davies, či pravého beka... Dalším problém je šířka kádru a možnost zapracování talentů... Opravdu nechápu, co se s Bayernem stalo, ale sakra, chce to vlastní hráče z akademie zapracovat a stabilizovat klub... Já doufám, že Pavlovič, Kratzig a Stanišič dostanou příští sezonu šanci a hrát od základu, vlastně doufám i v Tela, kdyby nastupoval častěji, tak by byl dělo, lepší jak primadona Sané, či módou posedlý narcis Gnabry...

Ale chce to redukci hráčů... Davies, Sané, Gnabry, Goretzka, Sarr, Laimer, Mazraoui a přivést buď někoho, nebo zapracovat nováčky... Zkusil bych Tilmanna, líbil se mi jak hraje... Hlavně vykopnout UPAMECANA, ten na to nemá, v Bayernu je dlouhodobě a měl to už dávno dokázat, že bude ten šéf obrany... Dát šanci Telovi, Zaragozovi a zkusit hrát Pavlovič a Kimmich...

Reagovat
Seydou Doumbia

Tím se ale Bayern reálně oslabí a to si po sezoně bez titulu nemůže dovolit riskovat že v dalším ročníku o něj příjde taky, protože bude mít papírově slabší tým. My jsme jeden z nej tymu světa a chceme mimo ligy bojovat i o titul v LM a to s hráči z akademie nepůjde. Ti hráči co si vypsal by potřebovali hostování v týmu kde budou stabilními členy základu, to u nás většina nebude a budou spíš členy širšího kádru a když nebudou hrát, nebudou se tolik rozvíjet.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Rich

Stanišič je hotový a může hrát za Bayern, Kratzig může klidně ještě jednu sezónu hostovat, ale je to škoda, dopředu i dozadu je super... Pavlovič taky.. Nekupoval bych předražené hráče, kteří budou mít mega plat a ke klubu nebudou nic cítit... Všichni jsme si zvykli na to vyhrávat a mít každou sezonu titul... Ale je potřeba neutrácet zbytečně a klub stabilizovat, aby Bayernu nehrozilo, co se stalo v Barce...

Reagovat
db18

Sané bude chtít asi zase do Premier League - teď sice hraje parádně, ale zase mu to jde až pod Tuchelem, tak u něj asi bude lepší, když se za něj získají peníze.

Reagovat
Seydou Doumbia

No Zané je mizerný poslední zápasy, sice má goly a asistence nahoněný z první poloviny sezony ale jinak je strašný. Pořád to je ale hráč který když se do toho znova dostane a bude mít dobrého trenéra a systém tak zase bude řádit, to třeba u Gnabryho už přesvědčený nejsem.

Reagovat
Spalovač šancí

Dokonale do Bayernu pasuje

Reagovat
Xaver

Stejně nepochopím, kdo může fandit Bayernu. Extrémně nesympatický klub.

Reagovat
Seydou Doumbia

Který největší klub v nějaké zemi je sympatický? Legia, Sparda, Salzburg to jsou stejné svině ve svých zemích jako v německé lize Bayern. A týmy jako chelsea, mu, juve, real, barca, city to taky na pohled veřejnosti nejsou žádní příkladní sympatáci. Na každý velký klub si něco najdeš a často i na ty malé. Dnes je těch týmu, které jsou vedené smpaticky a dobře a zároven za něco stojí fakt málo.

Reagovat
mul

Slovan

Reagovat
Rudnevs

No to je snad najväcsi odpad z nich vsetkych

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
masina_LFC

Reagovat
andrew96

Přeješ někomu v Blavě?

Reagovat
Rudnevs

Vobec.. Slovan je Slovan a ostatné sú ďaleko alebo irelevantné. Ani nepoznám nikoho, kto by mal nejaky veľký vzťah k futbalu, aby ma k tomu priviedol. Preto som asi vlastne asi na ef

Reagovat
St. Pauli

Petrzalka prece!

Reagovat
Werkrider

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
vladino10

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
VersaceChain

Ajax

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele