Návrat Guardioly? Bylo by to skvělé, zní z Barcelony

05.04.2019, 17:08
Aktuality
Podle prezident katalánské Barcelony není vyloučeno, že by se kouč Pep Guardiola mohl do klubu vrátit. A je jedno jestli jako trenér, nebo v nějaké jiné roli. "Pro klub by to každopádně bylo skvělé," nechal se slyšet Bartomeu.

Osmačtyřicetiletý Guardiola získal za čtyři sezony v Barceloně ohromujících 14 trofejí. Tři z nich byly za vítězství v LaLize, dvakrát jím vedený tým ovládl Ligu mistrů. Pak se vydal do zahraničí, kde vedl úspěšně Bayern Mnichov a nyní působí v Manchesteru City.

"Rozhodl se odejít, ale samozřejmě jsem si jistý, že když budeme někdy v budoucnu hledat nového trenéra, rozhodně bude patřit mezi kandidáty," prohlásil Bartomeu v rozhovoru pro ESPN.

"Myslím si, že Pep nedávno prohlásil, že už sám sebe nevidí v Barceloně znovu na místě hlavního trenéra prvního týmu, ale možná třeba v akademii," naznačil Bartomeu, kde by jednou jeden z nejúspěšnějších koučů fotbalové historie mohl pokračovat.

"Klubová filozofie je mu více než jasná, stejně jako náš styl hry. Kdyby se podařilo zase ho přivést domů, bylo by to to skvělé, jak pro celý klub, tak pro všechny hráče," dodal prezident Barcelony.

Autor: Jiří Fišara / football-espana.net

Komentáře (194)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nejlepší trenér světa po tom, co skončil SAF

Reagovat
smazaný uživatel

soudis podle toho, ze pusobil v Barcelone, Bayernu a MC?

Reagovat
Pepe1911

Je fakt dobrej, zaruka kvality.

Reagovat
smazaný uživatel

Je dobrej. Ale ne tak, jak uvedl vyse.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo myslíš, že je? Podle mě on, i když zatím nevedl ani jeden klub, kterému bych přál.

Reagovat
smazaný uživatel

Po Fergusonovi bud reformator Chapman, nebo Herrera.

Z tech dnesnich si myslim, ze ma navrch Mourinho, to jsem jiz jednou uvedl. Pep byl vzdy v tymu, kdy dostal, koho a co chtel. Jinak by nikdy do tymu nesel. Na jeho system potrebuje TOP hrace, TOP tym, jinak by nefungoval. Jinou alternativu nema. At jde napr. do Arsenalu, Atletica, AS/Interu/AC...

Reagovat
smazaný uživatel

Tri mená sú málo. Chapmanova éra určite zaslúži zmieniť aj Jimmy Hogana a Huga Meisla.

Určite by som nezabudol na Michelsa a Happela. A Cruijffa.

Škoda, že po Barcelone s trénovaním skončil.

Reagovat
smazaný uživatel

Uff, nejdrive jsem cetl Hapala

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
drussbarb

Mou možná ve verzi před 6 lety,dnes je Mou mimo elitní trenéry.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes je Mourinho mimo i mezi zkrachovalými trenéry.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas,s Fergussonem,a pak je nejlepší Jose Mourinho.

Reagovat
drussbarb

No ManU si našli někoho lepšího - stejný kádr a už nejsou na odpis

Reagovat
CHONG

Dostanou od vás po piči, neudělají top 4 a bublina splaskne.

Reagovat
drussbarb

No v PL by mi jejich úspěch nevadil,ale za popičení v LM bych se nezlobil

Reagovat
smazaný uživatel

na to ze pred prichodem ztraceli 12 bodu nebo kolik na top4 a ted ji maji na dosah tak myslim ze nemusi nic splasknout

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Najlepší v utracani

Reagovat
technecium

Ernesto ještě sezónu a pak poprosím návrat Pepa, aby dokončil třetí výhru v LM za sebou

Reagovat
John Obi Mikel

Kdyby už Ernesto vyhrál ligu mistrů, tak přece nebude odcházet.

Reagovat
technecium

to povídej Heynckessovi

Reagovat
vladino10

*heynckes

Reagovat
Spalovač šancí

Ten odešel dobrovolně a bylo to předem oznámeno. Takže možná i díky tomu udělal treble po předchozích 2 "zpackaných" sezonách.

Reagovat
John Obi Mikel

To mas zase pravdu

Reagovat
drussbarb

Pěkný sen

Reagovat
valloire

to se nestane

Reagovat
Hristo Stoichkov

Pep se pod současným vedením rozhodně nevrátí.

Jinak Bartomeu se ve stejným rozhovoru vyjádřil i k de Ligtovi.

Bartomeu: "De Ligt is a great player and a great centre-back. I know what will happen with him but it's not the moment to talk right now."

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to vypadá, že už je domluvený.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Připadá mi to tak, akorát to asi nechtějí oznámit, jelikož se to bude evidentně financovat pomocí některých odchodů.

Reagovat
Kokesh

Aby se v dohledne dobe vubec vratil...s tim jak rozhazujete na vsechny strany (opet jsem cetl o nove smlouve pro Messiho, De Jong 80 + teoreticky De Ligt 80 a zatim zadne prodeje) je otazka, jak vase financni situace bude vypadat za par let, kdy se bude nove volit prezident a klidne po Bartomeu muze nastat poradna spoust, kterou nicim jinym nez setrenim nikdo nenapravi...

Pochybuji, ze Pep pujde do klubu, v kterem by si v momentalni reputaci nemohl pritahnout hrace, ktere vzdy potreboval pro svuj fotbal...

Reagovat
Hristo Stoichkov

U Pepa to není otázkou peněz, nýbrž lidí, kteří jsou mu blízcí nebo naopak těch, se kterými se nemusí, což byl případ Rosella či navazujícího Bartomea. Proč by Messi nemohl podepsat novou, snad doživotní jako Iniesta, smlouvu? Frenkie šel za 75, u Matthijse se mluví o 60 mega.

Za dva roky může mít Barca kádr přesně vyhovující Pepovýmu stylu a nebude se do něj muset výrazněji zasahovat, což je velký rozdíl proti tomu, co bylo k dispozici poslední roky...

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Kokesh

Sorry Hristo, ale uz davno netrenuje za almuznu...to si fakt myslis, ze prijde do Barcy za treba pet let a bude hrat s tim, co ma? No taaak...

Reagovat
Hristo Stoichkov

Jakou almužnu? Pokud by se chtěl vrátit, tak dostane nasypáno podobně jako v City. Nedávno byl nejlépe placeným koučem světa Simeone, teď se spekuluje o tom, že už to má být Zidane. Ve Španělsku fakt není problém zaplatit špičkovým koučům balík, ačkoliv bůhví, jakým stylem to kamuflují v City. Momentálně se dělá hodně pro to, aby ten tým byl špičkový nejen momentálně, ale i za pár let.

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlépe placeným trenérem je Valverde

Reagovat
smazaný uživatel

Simeone. Valverde je asi 4.

Reagovat
Kokesh

Mne to tak pripada, ze si to nekteri mysli...prijde Pepek a bude trenovat za par susnu s odchovanci, jako tomu bylo predtim. Ale ta doba uz je proste nenavratne pryc...

Uz ted davate na platy pokud se nepletu nejvice v Evrope, plus prodluzovani Messiho. Tohle nemuze pokryt do budoucna ani vase giganticka smlouva s Nike, ktera se podle informaci dost vyznamenala pri prichodu De Jonga, nektere zdroje uvadi dokonce ze se ma Nike podilet i na jeho platu, coz je k me prvni vete samorikajici...

Do toho De Ligt. Busq i Pique to v Barce podle me dohraji (samozrejme ne zadarmo) a hraci jako Coutinho a Demblele, kteri ani z poloviny nenaplnili svuj potencial...a v budoucna Guardiola? Ja si myslim, ze je to nemozny...

Reagovat
Visca el barca

Budou i prodeje....My tu nemusíme vyměnit celou 11ku jako vy

Reagovat
Kokesh

To je jasny, ze budou...ale taky vas to muze stat diky Messiho bremenu docela razantni zuzeni kadru. Az to nekomu casem dojde, ze se neda jen nakupovat a navysovat platy, coz je s pripadnym neuspechem v LM docela blizko, tak se klidne muze stat, ze odejde Coutinho a prijde za nej vas odchovanec...a reci typu muzeme mit 4 svetovy stopery a konkurenci pro Suareze budou tatam.

Real mel s Pepem, Jamesem a Moratou v sezone 16/17 nejlepsi kadr za posledni roky. Idealne delany na uspechy nekolik let dopredu... dalsi rok byli vsichni pryc...Da se to vydrzet rok, mozna dva, pak uz ne...pokud teda nejsi PSG.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Messi bude podhodnocený, i kdybychom na něj měli vyplácat polovinu rozpočtu. Samozřejmě s nadsázkou, ale on je mimo všechny seriózní debaty, absolutně unikátní případ.

Doba, kdy odejde Coutinho a nahradí ho odchovanec, je podle mě velmi blízko. Mnohem blíž, než si je většina fanoušků ochotna připustit. Vždycky jsme nakupovali světový hvězdy a ještě dlouho budeme. Je potřeba vrátit se k modelu kupování hvězd a doplňování kádru odchovanci, absolutní ideál. To nejhorší, co lze dělat, je kupování náhradníků (Arda, Digne, Gomes) za desítky mega, dneska ještě dráž.

U vás to byl asi trochu jiný případ, úplně bych to nesrovnával.

Reagovat
Visca el barca

Já si myslím, že letos Couts neodejde. Není kupec.

Reagovat
technecium

Reagovat
Visca el barca

+ teda otázka. Kdyby přišel Griezmann, tak je to finačně s Coutsem nemlich to samé a co se týče platů by se nic nezměnilo ne?

Reagovat
dextroza_m

Jenom ne Griezmann, to fakt raději Šurala

Reagovat
Hristo Stoichkov

Finančně asi ano, ale Griezmann by přinesl mnohem větší kvalitu a variabilnost.

Reagovat
Billy McClane

Takze vlastne si fanda strategie Zidanes y Pavones

Reagovat
Hristo Stoichkov

Ne, to se mi úplně nelíbilo, navíc jste to nikdy úspěšně nepředvedli do praxe. Jsem fandou nákupu mladých talentů (MAtS, Umtiti, Lenglet, Frenkie, Arthur, Dembélé, de Ligt) a šanci vlasním odchovancům z akademie (Aleňa, Riqui Puig, Miranda, Ilaix, Ansu, Collado). Plus doplnění dobrými možnostmi na trhu (Vidal).

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

my? ty tam hrajes?

Reagovat
BarcaGOAT

Dembele zatiaľ veľmi, veľmi slušne naplňuje svoj potenciál. S Coutinhom to je o trošku horšie, ale už sa postupne vracia zo zlej formy. Z finančnej záležitosti možno v poslednej dobe utrácame viac, ale to je proste nutné, keďže prechádzame generačnou obmenou. Zníženie platov by nám bodlo, ale to je obzvlášť ťažké v dnešnej dobe. Pepa by chceli späť určite všetci culés, ale podľa mňa už nepríde do funkcie hlavného trénera, ale že by sa stal trénerom v akadémii je v budúcnosti veľmi pravdepodobné. Barca zostane pre takých srdciarov ako je Pep navždy blízko a predsa každý sa raz chce vrátiť domov.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Pep nikdy netrénoval za pár šušňů, možná ještě kdysi dávno v béčku. Nechce se mi to dohledávat, ale jako trenér Barcy už byl jedním z nejlépe placených koučů světa. Zaslouženě. Podobná situace jako s odchovanci. Proč by měli brát míň kvůli tomu, že jsou odchovanci klubu? Messimu Laporta každý rok prodlužoval smlouvu na základě toho, jak se zlepšoval... Na platech jsme nikdy neškudlili, i proto spousta z odchovanců neměla potřebu hrát v Evropě jinde. Není to finančně nejzdravější politika, ale mně osobně je to bližší, než se s nima dohadovat a pak je po třicítce odkopnout, což je třeba styl Florentina, který to i díky tomu má finančně pod mnohem větší kontrolou. Alba nebo Busquets dostali dlouhodobé smlouvy, který by jim dneska podle mě nedali v žádným dalším klubu.

Platíme nejlíp/nejvíc, i podle mě je to do budoucna obrovský riziko, který bude náročný ukočírovat. I kvůli tomu je nezbytně nutný doplňovat tým mladými odchovanci z akademie, kteří dokážou tyto gigantický položky vyvážit. Navíc je tu velký riziko, že po odchodu Messiho klesnou marketingový příjmy. Dovolil bych si i říct, že 15.000 diváků na každým zápase chodí přímo na něj. To jsou věci, se kterými se budeme muset do budoucna vypořádat a nebude to vůbec jednoduchý. Sledoval jsem nějaký tiskovky/vyjádření Victora Fonta, což je zatím myslím jediný ohlášený kandidát na volby v roce 2021. Má dost zajímavých myšlenek, jak změnit financování klubu, abychom neupadli do takový krize, jako ještě nedávno AC Milán.

Tohle je asi ještě brzo hodnotit, podle všeho se plánuje získat v létě na trhu pomocí odchodů 200+ mega. Hlavním důvodem je samozřejmě stabilizace financí a platový politiky.

Ještě k tomu Pepovi. Nemyslím si, že by pro nás byl momentálně ideálním trenérem. Je strašně náročný a vzhledem k tomu, jak máme postavený kádr, by to podle mě nefungovalo. Piqué, Busquets, Rakitić, Messi či Suárez jsou hráči, kteří mají rodiny a “nemůžou” (spíš nemají zájem a bylo by to i kontraproduktivní) tolik trénovat. V tomhle směru chápu, že jim tak vyhovuje Valverde, který je mezi nima evidentně velmi oblíben. Jasně, taky bych rád trenéra, který dokáže lépe pracovat s mladíky, ale chápu proč je pro nás Valverde momentálně prakticky ideální volbou, ačkoliv i on má svý chyby.

Reagovat
Kokesh

O Fontovi jsem tu psal cca. 2 mesice nazpatek, to je prave clovek, ktery dost nahlas kritizuje nynejsi platovou situaci v Barce....

Jinak vyborny shrnuti.

Reagovat
drussbarb

Pěkné čtení,díky!

A Pep v akademii by se mi moc líbil

Reagovat
smazaný uživatel

podle mě skončíte jako AC, v propadlišti dějin

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Třebíč u tebe... To je ostuda.

Reagovat
smazaný uživatel

Real v létě bude muset taky rozhazovat, jestli se chce udržet na TOP úrovni. 5 hráčům základní sestavy je přes 30, další 2 do toho mají blízko a zbytek už má ten střední fotbalový věk. Jediní mladí hráči, kteří mají na to hrát základ do budoucna jsou Odriozola, Asensio, Ceballos a Vinicius. Real potřebuje rychle levýho obránce, stopera, záložníka a celý útok. 6 TOP hráčů se najednou přivést nedá. V tomhle je Barcelona napřed a Real zaspal dobu na výměnu kádru.

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně od tebe normální komentář. I když Real docela zaspal, což je všem jasný, nemyslím, že potřebujeme nutně řešit všechny tydle posty. Pokud Varane zůstane, furt budeme mít 4 kvalitní stopery. (Ramos, Varane, Militao, Nacho). Levou obranu i přes odchod Marcela podle mě v pohodě může hrát Regulion, který podával dost dobré výkony. Záda by mu mohl krýt jeden z dvojice Theo Hernandéz/Achraf Hakimi. (záleží koho budeme z hostování chtít stáhnout). Nicméně jednoho kreativního záložníka s novýma myšlenkama a plícema potřebujeme. I když se Modrič snaží, věk nezastavíš. Do ofenzivy potřebujeme 2 TOP hráče. Pokud přijde Hazard, tak by chyběl asi jeden hrot.

Celkově 3 hráči, což by se v pohodě dalo, pokud se očekává, že odejde Bale, a taky kvůli tomu, že Real měl v posledních pár sezonách vyrovnaný příjmy z prodejů a výdaje z nákupů. (viz transfermarket - od 15/16 jsme cca 3m eur v mínusu, když nepočítáme příchody co budou letos (45m Rodrygo + 50m Militao)

Ale bude to zajímavý, jelikož každej ví, že změny potřebujeme, takže se ceny budou šponovat ještě výš.

Reagovat
LeonardoUžoa

Takže Guardiola půjde příští sezonu trenovat Bčko Barcelony.

Reagovat
Pablos

Stejnak bude komedie, až usedne jako trenér reprezentace Kataru těsně před MS

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Ako reklamný ťah? po športovej stránke by to nepomohlo abi jemi ani Kataru. Nie je typ trénera, kt. robíb zazraky za mesiac

Reagovat
HalaMadrid_Flx

OT:

Real Madrid si údajně vyhlédl posilu do obrany v Anglii. Konkrétně má jít o obránce Manchesteru United Erica Baillyho. Španělé se údajně připravují podat na něj nabídku v případě, že by skutečně mělo dojít k odchodu Francouze Raphaela Varaneho, jak v posledních týdnech spekulovala některá média. (transfermarketweb.com)

Hmm

BTW. Pepek se v blízké době nevrátí do Barcy, tím sem jistý. Za 6-7 let nejdříve, jestli vůbec. Ale každopádně on mi k Barceloně sedí, prostě tam patří.

Reagovat
John Obi Mikel

Bailly??

Reagovat
smazaný uživatel

..chlapík ktorý zničil Bayern, ten sa z toho nespamätal ešte doteraz (chcieť a čakať od nemcov aby hrali tiki-taka )..so city stále tie isté chyby, tohto roku zase nič lebo pol bude majster a v lige majstrov ich zase vyrobia ako minuly rok..výhra akurat tie malé bezvýznamné poháre.. aa rovnako zidane, ok vyhral 3x ligu majstrov, ale keby nemal toľko šťastia (odveta s juve, odveta s bayernoˇ a pod.) uz v prvej sezóne mohol ísť kade ľahšie.. skutočný pán je legenda Jupp

Reagovat
Hristo Stoichkov

Reagovat
technecium

Bayern zesral Ancelotti, po kterým v podstatě všude kromě Realu zůstala potopa v podobě kádru za zenitem - v AC, v Chelsea, v Bayernu...

Reagovat
LeonardoUžoa

mám pocit že trenoval i psg

Reagovat
technecium

Taky to po něm přebudovávali no

Reagovat
LeonardoUžoa

Málokdo za sebou nechal top tým v top formě. To dělali jen mourinho a van gaal

Reagovat
technecium

A Guardiola

Reagovat
Salfovic

A Benitez

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
drussbarb

Mou určitě

Reagovat
Josifek

Mourinho?

Reagovat
vladino10

No, ancelotti čo bol v Bayerne sezónu aj štvrť, fakt by za taký krátky čas stihol niesť 100% viny?

Ja som čítal niečo o tom, že to chcel omladiť, ale vedenie sa nejak nestotoznilo s tým, že by Robben s Riberym mali skončiť alebo sedieť, nie vždy je na vine tréner..

Na druhej strane tie prestupy neboli ktovieco ani za guardiolu, Benatia, výmena Kroos ---> Xabi, Gotze, Douglas Costa..z úspešných môžme spomenúť kimmicha za bagatel a thiaga (snáď som nikoho nezabudol)..

Osobne si však nemyslím, že to všetko boli guardiolove prestupy (snáď až na thiaga, tam to je jasné), takže viniť za všetko či už jedného alebo druhého trénera je asi zbytočné, nevieš aké slovo pri tých prestupoch mal..a ako píšem vyššie, nejaké tie faily tam mal aj pep..

Reagovat
drussbarb

Titul v PL je málo?

Podle diskuzí v jejich sekci by se zdálo,že PL je nejvíc

Reagovat
Kixi Syhimour

Pro vybrané týmy

Reagovat
technecium

Asi jen pro Liverpool a Tottenham když jim jiná trofej nic neříká.

Reagovat
Kixi Syhimour

Vyhráli jsme LM (resp. PMEZ) tolikrát jako vy

Reagovat
technecium

Jo, ale to si nepamatuješ.

Reagovat
Kixi Syhimour

Pamatuju, ale co to má s tím dočinění, v Evropě jsem stejně dobří jako vy, je škoda, že vám jiná trofej nic neříká

Reagovat
valloire

já jo

Reagovat
Kixi Syhimour

A když už jsme u toho, co jiného vyhrálo MCFC nebo Arsenal?

Reagovat
technecium

City tu ligu mají v posledních letech několikrát, Arsenal má zas nějaký ty FA Cupy, to jen vy s Tottenhamem koukáte do vitrín v muzeu, jen s tím rozdílem že ta vitrína Tottenhamu je prázdná.

Reagovat
JessePinkman

Takže pro City je vlastně taky jediná trofej PL a nějaký ty domácí poháry. Naprosto zbytečnej klub, už dávno měli vyhrát LM, ale nemaj ani na blbý finále. Jedině Liverpool a United můžou spolu soupeřit, ostatní je shit.

Reagovat
smazaný uživatel

heh dobře ty

Reagovat
Kixi Syhimour

Viz Jesse

Reagovat
dextroza_m

Lpool byl ještě nedávno nejúspěšnější tým na ostrovech, pls tohle ne.

Reagovat
Mikesh

Vrátí se anebo půjde do Interu za nehorázné prachy

Reagovat
smazaný uživatel

Kde by Inter zobral nehorázne prachy?

Reagovat
John Obi Mikel

Ten spíš půjde do PSG

Reagovat
smazaný uživatel

Londýnský Tottenham by mohl zmařit snahu Evertonu získat portugalského záložníka Andrého Gomese z Barcelony natrvalo. Gomes v liverpoolském klubu hostuje, ovšem na trvalý přestup opci vyjednanou nemá. Tottenham je za Gomese údajně ochoten zaplatit Kataláncům až 35 milionů.

Kdo by řekl, že o něho bude přetahovaná.

Reagovat
technecium

To vytáhnou na 50 a ještě zarobíme

Reagovat
Footballer

Reagovat
Hristo Stoichkov

Někdo nám de Ligta zaplatit musí

Reagovat
Lamskej#RMCF

To by jste museli prodat 2 Gomese

Reagovat
zlatan-legend

Těžko. De Ligt bude tak za 60. Cena Gomese se podle mě může vyšplhat až na 50

Reagovat
smazaný uživatel

To by si zasloužil i rozlučku jako Iniesta a Xavi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ohhhh Yes.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jordi Alba

Konečně se kluk ušatá poučil z toho psaní zbytečnejch slohů.

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
smazaný uživatel

Všeobecná reakce k diskuzi o Atléticu, která se poslední dobou rozjela

Vy ale Atlético sledujete (a je vás většina) jako pouhý jev vyvozovaný z obecného měřítka úspěchu a technické kvality. Vybudování Simeoneho Atlética je ale ve svém základu postaveno na metafyzice. Na metafyzické iracionalitě fenoménů Vazby a Vztahu, která je potenciálně v daleko vyšší míře schopna mít na objektu své činnosti svůj vlastní zvnitřněný zájem než je možné v dominantním ekonomicko-profesním rozměru myšlení reality. Protože zatímco v činnosti vycházející z Vazby a Vztahu žiješ činnost jako sebe sama, v ekonomicko-profesní realitě žiješ svou činnost jako profesi a prostředek sebe sama. V cítění Vazby a Vztahu ke své činnosti se skrze toho, kdo tak cítí, stává cílem činnost a nikoli kvalita a její výsledek. Ty jsou v takovém cítění jen horizontem za svým vlastním Překonáváním. Simeoneho Atlético vyrostlo na výjimečném, od běžné západní skutečnosti naprosto odlišném modelu myšlení, který není postaven na vnější, ale na vnitřní kvalitě Překonávání. Překonávání nastává až tehdy, je-li mu následně po činnosti z Vazby a Vztahu blízký stupeň osobní oběti. S progresem činnosti, kterou měl člověk původně ve Vazbě a Vztahu rád spontánně, totiž časem narůstá ve vědomí takto činícího sebevědomí a s ním pro čistotu činnosti i nebezpečný nárok na vnější ocenění, kdy přestává být oceněním činnost sama a do naplnění lidského srdce se dere touha projevit se pro vnější skutečnost jako jev, jako značka své vlastní činnosti. Simeoneho Atlético na čele s dostatečně nenaplněným a neoceněným Griezmannem nyní čelí nebezpečí nároku na vnější potvrzení takovéto značky - jinými slovy na slávu. Sláva přestává vzcházet z nich samých jako když byli hladoví po činnosti a začíná chtít být oceněna i jinak - zvnějšku. Proto se Atlético taky dostalo do spirály přemrštěných gáží. Množství peněz je většině lidské společnosti nejviditelnějším oceněním, stejně tak jako svým způsobem zhrzená (protože vnější skutečnosti dávána na obdiv, což je náznak toho, že víc než vášeň činnosti samé je brán na vědomí odpor vnější skutečnosti) Simeoneho či Griezmannova gesta nebo prohlášení. A tyto projevy jsou kočirovány druhou metafyzikou a to metafyzikou racionální. V žádném případě nejde o racionalitu ve vašem smyslu. Jde o metafyzickou racionalitu, která narozdíl od tvojí racionality není aktivní praxí, ale pasivní. Pasivní racionalita se v tomhle směru projevuje jako tendence uchovávat minulost - vědomí tvaru a úrovně reality z jakého vzešla budoucnost. Prostě řečeno jako vědomí toho, že než jsem byl úspěšným byl jsem neúspěšným. Což by mohlo odpovídat té tvojí/vaší ve vyšší frekvenci se ozývajícím označení Simeoneho jako současné brzdy Atlética. Tahle racionální - navracející a při zemi se snažíc držící metafyzika je tak mocný princip, že proniká i do jevu samotné hry. Čehož si zas nejvíce všiml Hristo a jeho kritika změny aktivního a vášnivého (z Vazby a Vztahu vycházejícího fotbalu pro radost z něj samotného) na fotbal pasivní (útrpně kočírující dosaženou úroveň projevující se v daleko naléhavějším strachu z výsledku). Simeone se dříve nebál o svůj fotbal, ale pokoušel se o něj. Jeho fotbal byl pokusem a pragmatismus vycházel z jeho přizpůsobování se poznaným silám soupeře. Jinými slovy byl drzý. Nyní se jeho fotbal chová jako filosof, který je už udusaný poznáním o svých vlastních silách a slabinách a skutečnosti se přizpůsobuje absolutně, bez odvahy k nové, k nově sebe sama Překonávající drzosti. Jeho fotbal je nyní dříve zmiňovanou osobní obětí, kdy se vidina a nebezpečí nových změn racionálně usměrňuje pro stávající úroveň, zatímco sláva je naznačována gážemi či účastí v bojích o nejvyšší příčky). Mým rezolutním závěrem tohoto však je, že Simeone není brzdou Atlética, ale její branou. Skrze metafyzickou racionalitu zaštiťuje stabilitu a identitu klubu a právě skrze ní může být časem branou k opětovně se navrátivší plné a produktivní radosti z činnosti samé. Z vlastního fotbalu samotného. Branou k uvolnění zpátky k spontánní nevinnosti. Která bude koneckonců vším. Víc než jakýmkoliv vítězstvím a víc než jakoukoli už definovanou slávou. A právě jen tehdy bude klub znovu růst a bude znovu útočit na velikost. Růst v zániku svých vlastních hodnot. Tahle úžasná záskutečnost, kdy se skutečnost stane znovu dětsky prostou se mimochodem stala Solskjaerovu Manchesteru United. Najednou se za hráče nestavila vybudovaná sláva minulosti klubu nebo jeho ekonomická značka a hodnota, ale jeho hráči chtěli proti PSG trpělivě trpět jako outsideři. To, že za klub nehraje značka nebo peníze, ale hráči samotní nakonec cítí i samotní fanoušci. Mění se tím celá jejich náklonnost. Ti hráči na to třeba nemají a od Barcelony dostanou debakl, ale o kvalitu ani tak nejde. Skutečnost dělá bohatší a plnější pouhá prostota, prostota toho, když něco chceš a chceš pro to něco vytrpět sám za sebe. = Chceš to skutečně. Pakliže by tam vedení klubu dosadilo jiného trenéra bez Vazby a Vztahu stal by se z Atlética tuctový klub, jakých je nespočet. O tom jsem přesvědčen. Je třeba si vytrpět vlastní ustrnutí i pohyb dozadu či dopředu, bolestná zklamání, odchody i prohry. Ale jakmile vezmeš skutečnosti její plnost Vazby a Vztahu, můžeš ji sice uvolnit, ale to je v drtivé většině jen iluze končící následným lidským střídáním a chaosem, především u outsiderského klubu, jakým Atlético vždy bylo. Simeone není pro Atlético vyčpělý tak jako byl pro Arsenal vyčpělý už Wenger, ani není posraný - posraná byla Šilhavého reprezentace proti Anglii, ale je kočírující - kočírující svou vlastní a týmovou bezuzdnost a touho po moci a slávě. To z hloubky není špatně tak jako se na povrchu může ukazovat v jevu peněz a onoho nahlížení jevu z obecného měřítka úspěchu a kvality. Simeone jen musí najít Míru - řecky Metron. Což je míra, která udělá z činnosti tíhu a radost zároveň. Je hloupým nesmyslem myslet si, že Atlético disponuje a bude kdy disponovat takovou hráčskou kvalitou jakou disponují a budou disponovat Barcelona nebo Real Madrid. Tohle jsou FM představy, na míle vzdálené realitě. Jestli tu však v diskuzi chceme porovnávat transfery skrze finanční hodnotu, pak prosím. Pak bychom ale museli porovnávat Jacksona Martineze přestupujícího z Porta s Luisem Suarezem přestupujícím z Liverpoolu. To by dělal jenom někdo, kdo ani náznakem nerozumí fotbalu a individualitě v něm obsažené.

A teď k tématu článku. Guardiolův návrat do Barcelony mě vůbec nezajímá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Atletico nikoho nezajímá.

Reagovat
Elliasson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tommy the Gunner

tl;dr

Reagovat
ADM

Tých odsekov je tam zbytočne moc.

Reagovat
technecium
Reagovat
noustres

Souhlas, za mě onen příklad s Olem je jasný. Totožnost a identita. A epizody v podobě Moyese, Van Gaala a Mourinha byly důležitá klopýtnutí. Bez toho nedojde k "znovuzrození". Bahnem žoldáků je třeba projít. Stejný nesmysl je pojmout fotbal komplexně jako snahu vytvořit "fotbalovou firmu" jejíž dosah bude mít monopolní snahu o ovládnutí v kontextu časové přímky ideově v nekonečném měřítku. Je to jak píšeš iracionální v kontextu tohoto "světa". Nedává to skutečný "rozměr" jen je tu snaha o vytvoření dominance a udržení se na špičce s domnělou snahou jejíž základ se opírá o nepřekonatelnou sérii a rekordy z čehož vznikne "legendários", ideálně v mysli "vládce" od "jakživa" do "nyní". V mysli "většiny" vždy víc utkví idea "fénixe".?

Reagovat
smazaný uživatel

Napsal jsem to pro Tebe.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Promiň, tohle je ale nad mou úrovní porozumění. Ačkoliv jsem se opravdu snažil a některý pasáže myslím i pochopil, nakonec jsem se v tom stejně ztratil. Simeonemu podle mě chybí odvaha, v dnešní době (narozdíl od ještě pár let zpátky) nemá úspěch žádný pasivní trenér, možná Deschamps s kvalitou, která znatelně přesahuje všechny konkurenční týmy. I takoví mistři pragmatismu jako Valverde či Allegri se museli přizpůsobit. Allegri je asi nejlepší příklad, několikrát Juve položil defenzivním, až destruktivním stylem, kdy na prvním, druhým i třetím místě měl to, jak zpacifikovat soupeřovy zbraně. Až někde vzadu pak to uspět těmi svými... Ale dokázal se z toho poučit a v odvetě/pozdější fázi zápasu změnou myšlení situaci zachránit. Kolikrát toho byl schopný Cholo? Vybavuju si snad jenom zápas s Juve na Wandě, kdy udělal aktivní střídání a zaslouženě sklidil ovoce. To, jakým stylem jste se prezentovali v Turíně, jde velkou měrou za ním, pasivita od první do poslední minuty. Já tam zkrátka ani zdaleka nevidím tu vášeň, která tam byla kdysi dávno... Ačkoliv jste hráli defenzivní fotbal, moc rád jsem se na vás díval, protože tam byla totální vášeň a chuť vyhrávat za každou cenu. Dneska už to nedokážu, hrajete pro mě jeden z nejhorších (subjektivní pocit) fotbalů ve vrcholných ligách...

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za upřímnost, Hristo.

Reagovat
smazaný uživatel

I skladnik si muze precist Vergilia v originale

Reagovat
X-bano-X

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mercury

Reagovat
indy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi

Reagovat
anonym

ty jseš pakoš

Reagovat
el Principito

Reagovat
raduinho

Reagovat
Elliasson

Wow, to je dlouhé.

Ale pravdou je, že si myslím, že nás čekají hubenější léta. Godín, Felipe Luis a Lucas Hernandéz budou citelná oslabení. Je zázrak, že dokážeme udržet extratřídu jako Griezmann či Jan Oblak. Mrzí mě, že se u nás neprosadili Lemar a Gelsons (byť tomu bych přál Monako). Doufám, že se Lemar ještě pořádně prosadí. Má na to. Kdo by vlastně mohl přijít do obrany? Nico Tagliafico?

Reagovat
Kokesh

O stopery bych se u Atletica nebal...nevim kdy naposledy jste sahli vedle. Jeden skvely stoper za druhym...

Reagovat
Elliasson

Savić zas tak skvělý není, hele. A nahradit 3 lidi vzadu bude těžké.

Reagovat
Phillipinho

Telles

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímalo by mě, kdo to přečetl celý. Komentář delší než samotný článek se jen tak nevidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Poučenie z krízového vývoja Atletica

Už samotná dĺžka asi viacerých odradí.

Reagovat
blaugrana

Čo ťa vedie k tomu, že píšeš takýmto štýlom na futbalovom fóre?

Reagovat
smazaný uživatel

Andy byl vzdycky romantik

Reagovat
technecium

Ale vždyť moc dlouhej sex, kterej negraduje taky není nic pěknýho a už vůbec ne romantickýho. Tohle je podobný.

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi ten co to vsecko stihne za polocasovou prestavku co

Reagovat
technecium

V prodloužení? Může být

Reagovat
blaugrana

To mu neberiem, ale beztak mu 90% ludi ani nerozumie a pokial chce teda rozviest nejaku hlbsiu diskusiu...Mi to pripomina Laca Borbelyho.

Reagovat
smazaný uživatel

Tys býval taky. Ale koukám, že život ti tu naivitu a vážnost zároveň zdárně vzal a proměnil v uťáplý humor. Kde se ztratil ten kluk, který se na cizí vesnici hrnul do jámy lvové, aby našel něco svobodného. Píšu tu takový jaký jsem, protože jsem snad jediný, kdo vidí co se tu Kilymu a spol podařilo vytvořit. Udělali fotbalový web, na kterém jde víc než o fotbal. Lidi tu chodí žít svůj duševní a duchovní život. Snili a měli na to. Cožpak si zapomněl jak se za nás šli poprat? Já nikdy nebudu jiný. Nepřestanu vidět tíhu a hloubku světa, nepřestanu nad jeho vězením plakat a nepřestanu v něm hledat vážnost, lehkost a radost.

Reagovat
Footballer

Tady lidi žijí svůj duševní a duchovní život? Já myslel, že se ho žije např v kostele, aspoň já to tak mám.

Reagovat
smazaný uživatel

Kombinace akademického narcismu a kompenzace za studium neperspektivního oboru. V určitejch kruzích běžná věc. Snaha o komplikovaný abstraktní jazyk je čistě účelová a typická pro začínající studenty.

Reagovat
Mercury

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi

Reagovat
Ángel di María 22

Je to tak.

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
Rišty

poznej pana entra

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám rád úpravy.

Reagovat
Rišty

toto tvé sdělení má pro mě hodnotu mrtvé myši, mysli na to, dravče

Reagovat
Jordi Alba

Píči, tak ne.

Reagovat
CHONG

Možná by bylo fajn si uvědomit, že sdělení je třeba vždy přizpůsobit adresátovi.

Reagovat
smazaný uživatel

ze tohle rekne pravnik

Reagovat
technecium

Reagovat
CHONG

Vždyť jo, zcela jiný způsob sdělení používáš v kanceláři na poradě, vůči klientovi, vůči protistraně, vůči soudu...

Reagovat
smazaný uživatel

Já to ale nepíšu pro masu. Hloubku moře taky pozná jen ten, kdo se do něj dokáže sám ponořit.

Reagovat
Rišty

ne... a není to náhodou plytkost zabalená do rádoby hloubky?

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

S odstavcema by se to cetlo lip

Reagovat
Mercury

To se fakt neda cist. Opet zbytecna egomasturbace zabalena do vice ci mene pseudofilozofickych úvaha na platforme, k niz se absolutne nehodi. Ze to to bavi. Nebyl by lepsi nejaky krouzek pro aspirujici filizofy?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ta forma mi ani tak nevadi, jako to ze to nedava smysl, a vyziva se v tom

Reagovat
Infi

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
tchermax

Reagovat
smazaný uživatel

J a k o j s i b o r e c t y v o l e , l i b i s e m i t v u j s t y l t y b l a h o k o k o t e. S u p e r n a p s a n e a k r a s n e s h r n u t i. A z t o v e c e r p r o c t u j e s t e j e d n o u , t a k s e u d e l a m d o p e r i n y

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Trolit tímhle psaním učitelku češtiny u slohovek musí být asi sranda. Pokud chceš ale něco sdělit, tak to napiš jak člověk, půlka věcí ani nedává smysl.

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, ale takhle jsem to nemyslel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
anonym

Čáu Andy. Z hlediska lexikálního, syntaktického a textového bych souhlasil, ale mám za to, že jsi z pohledu metafyziky zklouzl k příliš plochému a strohému popisu problému, čekal bych od tebe větší racionalitu, vítězící nad vlastním empirickým univerzem.

Reagovat
REPLIKATOR

Bylo by to strašné

Reagovat
Anacron

Ten na to nemá koule aby se vrátil jako hlavní trenér. Myslím, že půjde spíš k repre. Když by udělal úspěch tam, tak se můžeme bavit o tom že patří k nejlepším trenérům v historii.

Reagovat
CHONG

U repre by podle shořel hrozným způsobem.

Reagovat
CHONG

Reagovat
drussbarb

Taky bych řekl,Pep je pro mě koncepční trenér, kterému nestačí pár tréningů na srazu

Reagovat
ADM

Ja si ani neviem predstavit ako by dokazal preniest svoje myslienky na hracov. Nemozne

Reagovat
technecium

On si zakládá na koncepci. Narozdíl od Mourinha. Ten by zas do repre padnul jak prdel na hrnec.

Reagovat
CHONG

Souhlas, pro Mouřenína by repre mohla být vysvobozením.

Reagovat
smazaný uživatel

Ideální příchod Pepka by byl po odchodě Messiho. Ať si ještě zkusí zatrénovat repre a pak přijde znova přepisovat rekordy. To bude mít Piqueho za prezidenta.

Reagovat
db18

Uff... krátký infarkt...

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
vladino10

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Ako hovorí technicium, Pep je koncepčný tréner, má svoj štýl a nacvičuje do neho herné situácie. MC nemá najlepší káder, ale ako tím vedia presne, kto čo má hrať. V repre by Pep dostal hráčov a nemal by možnosť niečo s nimi nacvičiť, to nie je pozícia pre neho. Podobné je to s Kloppom. Oni dvaja sú tréneri, ktorých rukopis zakrátko vidieť na hre. Opak je Valverde, ten len sleduje tréningy, kto sa mu zdá lepší, toho postaví a nechá tím hrať, čo hral. Žiadny rukopis nemá, až na to, že prikazuje pozorne brániť. V zápase s Villarrealom sedel ako zarezaný pri 4-2 a po zápase vždy vie čo bolo zle. Pep alebo Klopp by pri takom stave vyskočili z kože.

Reagovat
Generalní Gladiator

Nezvládl by španělskou repre v době, kdy byla složena z hráčů dvou týmů a hrála defakto podle něj? Podobná situace může někdy znovu nastat,nevylučoval bych to. Souhlas s kádrem city,Real měl nejlepší kádr, city rozhodně nemá.Fernandina tady všichni ukamenovali po zápase s belgií, v city je jinde.My máme problém najít náhradu na levýho beka, quardiolovi tam poslední 2 sezonu hrají středáci delph a zinchenko a není problém,neuvěřitelné.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele