Na úvod gólové hody aneb Události 1. kola FORTUNA:LIGY

26.07.2023, 18:03
Názory a komentáře

V úvodním kole FORTUNA:LIGY obhájci titulu fotbalisté pražské Sparty porazili na domácím stadionu Sigmu Olomouc 2:0. Stejným poměrem zvítězil i loňský vicemistr, Slavia porazila svou Nemesis Hradec Králové, proti kterému se jí dlouhodobě nedaří.

Nečekanou ztrátu se na začátek nové sezony připsala Viktoria Plzeň. Ta totiž prohrála 0:1 na teplických Stínadlech. Střet dvou aspirantů na skupinu o titul dopadl lépe pro domácí, Slovan Liberec porazil Baník Ostrava 3:1. Mladá Boleslav zvítězila nad Jabloncem rovněž 3:1.

Výtečně začal nový ročník nováček z Karviné, jenž si na domácím stadionu poradil s účastníkem baráže Zlínem 4:1. Stejný výsledek svítil na tabuli i v Uherském Hradišti, kde si Slovácko poradilo s Českými Budějovicemi. Bohemians vyhráli na půdě Pardubic 1:0.

Zápas kola

Karviná - Zlín 4:1

Nováček se vůbec se Zlínem nepáral a pohodově jej po návratu mezi elitu porazil.

Gól kola

1. Dominik Kostka (Mladá Boleslav)

Boleslavský fotbalista napřáhl z úctyhodné vzdálenosti a náramně se trefil do horního růžku.

2. Seung-Bin Kim (Slovácko)

3. Mohamed Doumbia (Slovan Liberec)

Jedenáctka kola

Brankář - Vojtěch Vorel (Sparta Praha)

Při absenci Matěje Kováře, který nakonec ani do Sparty nedorazí, jej nahradil na pozici dočasné jedničky. S nezklamal. Působil jistě, spoluhráčům pomáhal v rozehrávce a co bylo třeba, chytil. Vzhledem k příchodu dánského brankáře Vindahla se ale asi vrátí zpět na lavičku.

Pravý obránce - Dominik Kostka (Mladá Boleslav)

Životní gól? Asi ano. Kostka plnil roli jednoho z posledních hráčů při rohu Mladé Boleslavi. Jablonečtí jej odvrátili, jenže jen na kopačky domácího pravého beka. Ten neváhal a napřáhl ze třiceti metrů. Balon trefil nártem tak ideálně, že zamířil do horního růžku hostující brány.

Střední obránce - Jaroslav Svozil (Karviná)

Karviná se do první ligy vrátila ve velkém stylu, když doma přejela Zlín 4:1. Její stoper Svozil se na tom podílel kromě výborného defenzivního výkonu i jednou brankou. Naběhl si k zadní tyči, kam přilétl načechraný centr Lukáše Budínského. Svozil už se poté hlavou nemýlil.

Levý obránce - Lukáš Hůlka (Bohemians)

Bohemians zvládli úvodní nepříjemný duel na půdě Pardubic, když ve Východních Čechách vyhráli 1:0. O zisku tří bodů rozhodl obránce Hůlka už v páté minutě. Skvělý centr vyslal od rohového praporku Matěj Hybš a Lukáš Hůlka se na malém vápně dokázal dostat ke hlavičce.

Pravý záložník - Lukáš Haraslín (Sparta Praha)

Jako by se vrátil zpět ten starý dobrý Haraslín, kterého Sparta měla loni na podzim. O výhře na Olomoucí rozhodl oběma góly Sparty. Navíc byly velmi podobné. V první případě jej na levé straně našel Kuchta, on obelstil obránce a skóroval. Druhý gól vypadal téměř stejně.

Střední záložník - Seung-Bin Kim (Slovácko)

Akce, kterou předvedli společně s Milanem Petrželou, byla skvostná. Zkušený explzeňský rychlonožka totiž s troškou štěstí přešel přes dva bránící hráče a poté v pokutovém území patičkou našel Kima, jenž si míč zpracoval a brilantně z otočky vypálil přesně k tyčce.

Střední záložník - Lukáš Budínský (Karviná)

Karvinský středopolař zažil start sezony jako ze snu. Sám jeden gól dal, když na něj Memičovu přihrávku sklepl Ezeh a on vyslal tvrdou ránu, kterou ještě tečoval hostující Simerský. Připsal si také dvě asistence, když svými centry našel nejprve Rajmunda Mikuše a poté Jaroslava Svozila.

Levý záložník - Vasil Kušej (Mladá Boleslav)

Boleslavský šikula opět ukázal, jaký poklad v něm ve městě automobilů mají. Yusuf totiž už v osmé minutě prodloužil nákop Karafiáta na rozběhnutého Lamina Jawa, jenž poslal před bránu přízemní křižný pas. Hanuš zbytečně vybíhal, čehož Kušej využil a poslal míč do prázdné brány.

Útočník - Lamin Jawo (Mladá Boleslav)

Nejprve si připsal asistenci na úvodní gól Středočechů, když na něj pas Karafiáta prodloužil Yusuf. On využil své rychlosti a všiml si nabíhající Kušeje, kterého poté skvěle našel. Skóroval ale i sám, když jej výtečně našel Kušej a Jawo merunu z voleje napálil nechytatelně mimo dosah Hanuše.

Útočník - Mojmír Chytil (Slavia Praha)

Nováček ze Sigmy Olomouc bude mít boj o základní sestavu Slavie těžký. Nezačal však vůbec špatně. V 70. minutě vstřelil svůj první sešívaný gól. Nejprve hlavičkoval, ale Bajza jeho pokus zneškodnil. Vlček však míč vrátil zpět před bránu, a to už se Chytil dokázal prosadit.

Útočník - Ondřej Mihálik (Slovácko)

Na hřiště se dostal sice až jako střídající hráč, trenérovi však k příštímu zápasu zamotal hlavu vstřeleným gólem. Valenta vystihl rozehrávku Šípoše, poté navíc Broukal svou přihrávkou našel jen Mihálika. Ten zachoval klidnou hlavu a ze třiceti metrů poslal balon do odkryté brány.

Nemělo by vám uniknout

Byl tento zákrok Chaluše na Tanka opravdu penaltový?

Pardubický Matoušek fauloval toho z Bohemians a po zásluze viděl červenou kartu.

Trávník na Slavii nebyl v úplně ideální kondici.

Pěkná Suchomelova rána do horní tyčky.

Povedená Haraslínova akce skončila prvním gólem Sparty.

Fila přešel přes Sýkoru a ve vápně jej zfauloval Hejda. Čas 0:50.

VAR v akci

Nejlepší loňský střelec Václav Jurečka se prosadil, ale podle VARu z ofsajdu.

Videosudí odhalil Vechetovu hru rukou po střele Hory. Čas 2:10.

Změny v tabulce

Po prvním odehraném kole nového ročníku FORTUNA:LIGY vévodí tabulce ty celky, které vyhrály největší rozdílem. Těmi jsou Karviná a Slovácko, jenž mají skóre 4:1. Následují dva týmy, které vstřelily o gól méně a vyhrály 3:1. Řeč je o Slovanu Liberec a Mladé Boleslavi.

Další dva mančafty v tabulce vyhrály nad svými prvními soky shodně 2:0, pátá a šestá jsou Sparta a Slavia. Následují poslední dva tří bodové kluby po výhře 1:0, a to Bohemians a Teplice. Poté se skóre otáčí a na řadě jsou Viktoria Plzeň a desáté Pardubice.

Jedenáctá a dvanáctá pozice patří Baníku Ostrava a Jablonci, kteří svůj úvodní duel ligy prohráli 1:3. Za nimi jsou v tabulce celky poražené v zápasech s pražskými "S", a to Sigma Olomouc a Hradec Králové. Poslední dvě příčky pak patří Vrbovu Zlínu a Českými Budějovicím.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
1. FC Slovácko
1
1
0
0
4 : 1
3
MFK Karviná
1
1
0
0
4 : 1
3
3
Slovan Liberec
1
1
0
0
3 : 1
3
FK Mladá Boleslav
1
1
0
0
3 : 1
3
5
Slavia Praha
1
1
0
0
2 : 0
3
Sparta Praha
1
1
0
0
2 : 0
3
7
Bohemians Praha 1905
1
1
0
0
1 : 0
3
FK Teplice
1
1
0
0
1 : 0
3
9
Viktoria Plzeň
1
0
0
1
0 : 1
0
FK Pardubice
1
0
0
1
0 : 1
0
11
FK Jablonec
1
0
0
1
1 : 3
0
Baník Ostrava
1
0
0
1
1 : 3
0
13
FC Hradec Králové
1
0
0
1
0 : 2
0
Sigma Olomouc
1
0
0
1
0 : 2
0
15
Dynamo České Budějovice
1
0
0
1
1 : 4
0
FC Zlín
1
0
0
1
1 : 4
0

Autor: Petr Procházka

Komentáře (17)

Přidat komentář
bartes

Zápas Sparta - Olomouc jsem viděl a nechápu, co dělá Vorel v sestavě kola. Fakt si nepamatuju ani 1 střelu na bránu Sparty. Na livesportu zaznamenali 1. To musel být teda výkon, aby se dostal do sestavy kola

Reagovat
LFC & STEVEN 8

měl tam být asi Reichl

Reagovat
Pablos

Stopro tam měl být on.

Reagovat
Skleepy

Zcela nepochybně. Vorel si sice poradil se vším dobře, ale dát ho do sestavy kola, když de facto neměl žádný zákrok? Reichlův snad čtyřzákrok byl parádní, taky tím uhájil nulu a měl být určitě v sestavě kola on.

Reagovat
kilobyte

Tak on třeba i ten Macík by se tam asi hodil lépe. Sice dostal 2 góly, ale pochytal 10 střel. Z Olomouce nejlepší hráč.

Reagovat
kilobyte

Taky mě to zarazilo.

U Haraslína mi zase přijde divná hned ta první věta "Jako by se vrátil zpět ten starý dobrý Haraslín, kterého Sparta měla loni na podzim." Haraslín půlku podzimu promarodil a nejlepší formu měl na začátku jara.

Reagovat
Mass

Jedenáctku kola autor tvoří tak, že vezme střelce gólů a nějak je smíchá a k tomu přidá náhodně brankáře, kterej nedostal gól.

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
kilobyte

Být v kole 8 remíz 0:0, tak je namydlený. Od té doby, co už nedělají sociální sítě, tak je tahle rubrika nic moc a k tomu ještě klesá kvalita.

Reagovat
St. Pauli

Presne tak. Socky hodne schazi.

Reagovat
Chamezjunior

Ještě jsme tam mohli přidat břevno Daniela Bartla v zápase MFK Karviná vs. Zlín. Říkal jsem, že pokud by to skončilo v síti, byl by to gol kola. Kostka překonal vše.

Reagovat
Tom a Jerry

To tu chybí, byla to skvělá střela a chyběl kousek

Reagovat
oli9

Slovácko

Reagovat
ratusek

Příště 0 bodů

Reagovat
vrabejka

Proč nehrál Hoffmann ze Slovácka?

Reagovat
kecipep

Lehčí svalové zranění

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele