NA SCÉNU JDE MESSI

13.11.2004, 21:43, aktualizováno 14.11.2004, 01:43
Aktuality
Barcelona suverénně vévodí La Lize, v jejím útoku se skví ofenzivní esa jako Deco, Ronaldinho, Giuly nebo Xavi, přesto se však dokáže v jejím nabitém kádru prosazovat i dravé mládí. Kromě Iniesty přichází na scénu teprve 17letý Argentinec Lionel Andrés Messi.

Messi se narodil 24.06.1987 v chudé čtvrti v Santa Fé a jeho jedinou hračkou byl od malička fotbalový míč. Jako většina kluků se zhlédl v Diegu Maradonovi a v pěti letech začal hrát za místní klub Grandoli. Jeho otec Jorge záhy pochopil, jaký talent v jeho synovi dřímá a podporoval ho. V sedmi letech se Lionel za přispění doporučení svého bratra Rodriga dostal do mnohem slavnějšího klubu - Newell's Old Boys.

Messiho fotbalový růst však komplikoval málo obvyklý problém s růstovým hormonem. Byl výrazně menší než jeho vrstevníci, ale na hřišti je přesto jasně převyšoval. Léčba byla velmi nákladná, když stála 1800 dolarů každé dva měsíce, přičemž Lionel si dvakrát denně píchal růst podporující injekce. Proto jeho rodina neváhala a když přišla na základě excelentního skautského posudku nabídka z Barcelony, následovalo stěhování do Španělska. Léčebná kůra zabrala, neboť chlapec v relativně krátké době povyrostl ze 140 na současných 169 cm, přičemž váží 67 kg.

V září 2000 tak ve svých třinácti letech tedy začal hrát za tým do čtrnácti let let. Rozhodně nezklamal, když v první sezoně nastřílel 37 gólů ve 30 zápasech. V tom období hrál jako útočník. Všemi mládežnickými kategoriemi prošel v rekordním čase (14 A, 16 B, 16 A, 18 A) stejně jako Barcou C a minulou sezonu končil jako stabilní člen B-týmu dospělých, který hrál Segunda Division B (třetí ligu). Během tohoto roku se dočkal i debutu za Áčko, když nastoupil v přátelském utkání v Portu s místním FC za přiležitosti otevření nového stadionu portugalského klubu.

V přípravě na tuto sezonu byl členem kádru, který jel na soustředění do Asie a hrál i za národní tým Argentiny do 20 let. První ligový start si univerzální ofenzivní záložník s číslem 30 připsal na hřišti Espanyolu (sedm minut), podruhé nastoupil na Nou Campu proti Pamploně na více než čtvrthodinu, když vystřídal Ronaldinha. Právě k brazilskému kouzelníkovi je Messi díky svému hernímu stylu hodně přirovnáván, když má i stejně jako on famózní levačku. V Barceloně má dlouhodobý kontrakt do roku 2012, ale už okolo jeho osoby krouží nenasytný sup Arséne Wenger. Nechá si Barca po Fabregasovi utéci dalšího nadějného hráče?





Autor: Radek Nosil

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jak mám wengera rád, tak mě tímto začíná pěkně štvát! Žádný Messi v Arsenalu nebude!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak super článek.

Reagovat
antimadrista

Chybama se člověk, Messiho si nenecháme vzít!

Reagovat
HOST*

To jo,hale kysliku,porad mi!!!Mam fandit Real Madrid,kdyz od malicka fandim RAULOVI,nebo Manchesteru United,kdyz me zrovna zaujal C.Ronaldo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????Prosim naois,diky

Reagovat
antimadrista

Fandi si komukoliv, ale NE satanskému MADRIDU!

Reagovat
exmafie

Fandi Manchesteru,Real nepotřebuje fanoušky,kteří sami neví komu fandit....A ještě se na to ptají barceloňáka...

Reagovat
HOST*yarda

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Fandi Barce aj tam tě někdo časem zaujme, snad

Reagovat
antimadrista

To ne, nikoho nebudem nutit, potřebujem skalní fandy

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho vůbec nenutím.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve Španělsku se moc nevyznám, proto vítám každý podobný článek. Velmi mě baví číst o talentech v B-celcích, dvojnásobně když se jedná o technické hráče z Jižní Ameriky. Jen tak dále, díky.

Reagovat
HOST*

skvělej článek...snad nám ho nikdo nevyfoukne!!!

Reagovat
HOST*None

dobrej článek,snad si Messiho udržíme...ale Ronaldinho je pravák

Reagovat
HOST*

ale i levačku má skvělou-viz zápas barca-acm

Reagovat
smazaný uživatel

Messiho sleduju v zápasech Barcy B a musim uznat je to fakt klenot. Ale rohodně tam není sám a není tam tak výrazný jako Ronaldonho byl loni. Nejlepší hráč Barcy B je podle mě Messi a hned po něm Verdú. I Javito je dobrej...

Jinak taky souhlasím s tím je to dobrý článek...

Reagovat
smazaný uživatel

damía je taky dobrý.

Reagovat
smazaný uživatel

Na toho jsem zapoměl,sorry...

Reagovat
smazaný uživatel

KOKOT

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle ten kluk na to nemá .. tak rok 2013 a skončí v Duchcově v béčku .. Láďa Šimon si ho veme do parády

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele