MUTU: SEDM MĚSÍCŮ

07.11.2004, 01:33
Aktuality
Rumunský útočník Adrian Mutu si nezahraje sedm měsíců. Anglická fotbalová asociace jej tak potrestala za pozitivní test na kokain, který měl na konci září. Jeho klub, Chelsea Londýn, už jej za to propustila.

25letý reprezentant, který do Chelsea přišel před rokem a půl jako velká hvězda z Parmy, tak nemůže hrát až do konce této sezóny, přesněji do 18. května. Navíc zaplatí pokutu 20 tisíc liber a po dobu trestu bude cíleně testován. Mutu od samého začátku spolupracoval, rozhodl se přijmout trest a sám začal navštěvovat rehabilitační program. Díky tomuto přístupu tak dostal téměř nejnižší možný trest, mohl totiž být potrestán až na dva roky.

Délka jeho trestu je o dva měsíce nižší, než v případě Marka Bosniche, který se před dvěma lety také provinil užitím kokainu, ale vše popíral. I tak se ale délka trestu klubu nezamlouvá vedení Chelsea, které si představovalo delší distanc. "Chelsea je velmi nespokojena s verdiktem. Je to příliš shovívavé a je to pro posuzování drog ve fotbale špatný příklad," stojí v prohlášení výkonného ředitele klubu Petera Keynona. Podobný názor na věc má i trenér José Mourinho, jehož rozepře s hráčem byly dobře známé. "Souhlasím s tím," řekl.

Naopak zastánce má Mutu po celou dobu trvání této aféry v Gordonu Taylorovi, řediteli anglické hráčské asociace (PFA). "Přiznal se a přijal svou odpovědnost. Nyní si chce napravit pověst ve fotbalovém světě a především doma v Rumunsku," prohlásil Taylor. "Oceňujeme přístup FA, vedla správné a férové jednání," dodal. Za hráčem stojí i trenér rumunského národního týmu Anghel Iordanescu, který je připraven udělat cokoli, aby mu pomohl. "Volal mi krátce poté, co se dověděl verdikt. Domluvili jsme se, že na květen 2005 naplánujeme přátelský zápas. Také jsem jej pozval na trénink národního týmu, aby cítil, že je stále jeho součástí." Mutu bude moci nastoupit na podzim příštího roku v kvalifikaci proti České republice.

V rozhovoru pro BBC se Mutu omluvil a vyjádřil lítost nad svým chováním. "Moc mě mrzí, co jsem udělal. Vím, že jsem fanoušky zklamal. Přeji jim jen to nejlepší. Udělal jsem chybu a omlouvám se. Ale kdo v životě nedělá chyby? Moc se omlouvám." Zároveň popřál hodně štěstí i Chelsea, ale ještě nedávno, krátce po svém propuštění, mluvil jinak. "Chelsea mě zničila, nevím, co teď budu dělat. Jsem šokován jejich rozhodnutím. Čekal jsem, že mě po dobu trestu nebudou platit, ale nikdy by mě nenapadlo, že mě vyhodí. Chtěli se mě udělat exemplární případ?" tázal se hříšník.

V současné době je bez angažmá a navštěvuje rehabilitační program. Ale je jisté, že zájemců o jeho služby bude více než dost. Podle jeho agenta Gheorghe Popesca je to otázka týdnů, než někde podepíše smlouvu. "Jsme v kontaktu s několika evropskými kluby," uvedl. Zájem projevil například ukrajinský Šachťor Doněck, ale ten bude mít nejspíš smůlu. "Nebude to klub z Rumunska ani z Ukrajiny. Bude to silný západoevropský klub," řekl totiž dále Popescu.

Podle rumunských médií by novým působištěm 25letého útočníka mohl být Arsenal, Bolton, Juvntus nebo Parma. Jako o zajímavém hráči o Mutuovi hovořil i Georghe Hagi, současný trenér Galatasaray Istanbul. Šéf Arsenalu Arséne Wenger sice v rozhodnutí propustit jej souhlasí s Chelsea, ale zároveň naznačil, že i v jeho týmu by mohl zakotvit. "Má právo začít od nuly. Až si odslouží trest, rád se s ním sejdu."

Mutu plně přijal svou odpovědnost, přijal i trest, ale chystá se prý podniknout právní kroky proti novinářům, kteří případ nafoukli a udělali z něj velkou aféru. V tisku se prý objevila spousta nepravdivých informací a vymyšlených prohlášení. "Jako jeho obhájce jsem byl instruován, abych zvážil možné právní kroky," prohlásil hráčův právní zástupce Graham Atkins.

Adrian Mutu není prvním fotbalistou zvučného jména, jenž byl potrestán za užívání drog a zakázaných látek. Často vzpomínanou je kokainová aféra australského gólmana Marka Bosniche, který se provinil před dvěma lety, kdy také hrál za Chelsea. Byl potrestán na devět měsíců a z klubu také vyhozen. Známý byl také případ Edgara Davidse, ten užíval zakázaný steroid nandrolon. Dostal zákaz na osm měsíců, ale neodsloužil si ani polovinu a mohl znovu začít hrát. Stejnou látku užíval Jaap Stam, odhalen byl krátce po svém přestupu z Manchesteru do Lazia a nehrál pět měsíců. Nandrolon bral v Laziu také Fernando Couto, ten si z desetiměsíčního trestu nakonec "odkroutil" jen polovinu. Posledním známým případem byl Rio Ferdinand, který dostal osm měsíců za nedostavení se na test.

Nekorunovaným králem je jistě "božský" Diego Armando Maradona. V roce 1991 byl italskými úřady za užívání drog potrestán na 15 měsíců, stejný trest jej postihl i v roce 1994, kdy byl pozitivně testován na mistrovství světa v USA. Drogová závislost nakonec Maradonu málem stála i život. Problémy s kokainem měl i další známý Argentinec – v roce 1993 byl na 13 měsíců suspendován Claudio Caniggia.

Autor: Petr Starý

Komentáře (7)

Přidat komentář
HOST*chelman

Já sem sice velký fanoušek Chelsea ale nemusela ho vyhazovat ba naopak měla by mu pomoc v tom si odvykat .Nevim jak vy napište plosím vaše názory

Reagovat
smazaný uživatel

Jo souhlasim s tebou, původně to měl být nejklíčovější hráč ale podle mne tam byly rozepře s trenérem a možná kazil atmosféru v kabině! To se ale asi nikdy nedovíme.....

Reagovat
smazaný uživatel

TAky si myslím, že to od nich nebylo fer, ale pro něho to bude dobře, pač pujde někam, kde bude hrát.

Reagovat
HOST*steve

Taky souhlasim, je jasný, že se s Murinhem nemaj rádi, tak toho využili.

Reagovat
HOST*

Doufám, že nebudu trapnej, ale drogy do sportu ani nikam nepatří. Sorry. Mělo by takových kontrol být více, nebo nám ti fotbalisti popadaj jako mouchy.

Reagovat
PJ

100% souhlas

Reagovat
HOST*Efreeti

Tak vidim, ze tady vicemene panuje shoda, ze to prospeje vsem zucastnenym stranam.

Mutu ale podle me nepujde ani do Juve ani do Arsenalu...spis bych to videl na ten Galatasaray nebo Parmu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele