MS U17 - začátek dlouhé cesty

14.07.2011, 21:06
Aktuality
Zaujalo nás
Mistrovství světa do sedmnácti let skončilo, v Mexiku se letos radovali právě domácí, kteří ve finále zdolali Uruguay, třetí pak skončilo Německo. Pojďme se ještě naposledy ohlédnout zpět za právě odehraným šampionátem, konkrétně za největšími hvězdami turnaje.

Začneme týmy, které se nedostaly ani ze základních skupin, přesto mají ve svém středu hráče, kteří mají nemalé šance dojít až na vrchol. Jedním takovým je například Nizozemsko, které ve skupině A skončilo překvapivě poslední, za zmínku ovšem stojí výkony Danzella Gravenbercha, zklamal naopak Kyle Ebecilio, člen A-týmu Ajaxu.

Do osmifinále bohužel neprošel ani český tým, přesto najdeme dva hráče, kteří na sebe výrazně upozornili. Jsou jimi brankář Lukáš Zima, který své chybující spoluhráče nejednou zachránil od inkasované branky, a Lukáš Juliš, jediný český střelec gólu na mistrovství.

V dresu Dánska zářil naturalizovaný hráč Pobřeží Slonoviny Kenneth Zohore, k postupu však svůj tým nedotáhl. Vůbec špatně si nevedl také Vogen Christensen, tvořivý záložník rozdával krásné pasy.

Jdeme k celkům, které ze základní skupiny postoupit zvládly, stopku jim ale vystavila brána jménem osmifinále. Kongo se stalo zřejmě nejpřekvapivějším účastníkem bojů o čtvrtfinále, opřít se mohlo o gólmana Ngakossa, záložníka Kounkoua a útočníka Nkounkoua, na pozdějšího finalistu z Uruguaye to ale nestačilo.

Austrálie dostala v osmifinále nařezáno od Uzbekistánu, mimojiné i díky červené kartě Dylana Tombidese. Pro toho se však jednalo o první nevydařený moment na turnaji, ve skupině si počínal skvěle. Nový Zéland prohrál s Japonskem dokonce o šest branek, přesto v Mexiku zanechal dobrý dojem, a to hlavně výkony útočníka s nezvyklým číslem 3 Stephena Carmichaela, autora prvního hattricku turnaje.

Pro Argentinu byl už postup do vyřazovací části dílem velikého štěstí, přesto pokud na někoho v modrobílém byl spoleh, byl to všudybyl Brian Ferreira. Kdo by to byl čekal, už v osmifinálové sekci se zastavil vůbec nejlepší hráč i střelec mistrovství světa, Souleymane Coulibaly z Pobřeží Slonoviny! Ten toho víc pro svůj tým udělat nemohl, trefil se ve všech čtyřech utkáních, s Brazílií vlastně sám uhrál remízu 3:3, úplně osamocen i porazil Dánsko čtyřmi góly 4:2! Celková bilance čtyř zápasů a devíti gólů hovoří jasně, bohužel to na víc než osmifinále nestačilo. O Coulibalyho se po MS začala zajímat velká řada klubů v čele s Realem a Chelsea.

Čtvrtfinále, brána mezi úspěchem a neúspěchem. Kdo projde, bude bojovat o medaile, kdo prohraje, ten končí. Přesně tato druhá varianta se přihodila Uzbekistánu, v jehož dresu Abbosbek Makhstaliev názorně ukázal, jak vést svůj tým z pozice kapitána. Do semifinále bohužel neprošli Japonci, kteří předváděli a celém turnaji skvělý fotbal, ale na Brazílii neměli. Největší hvězda samurajů byl Hideki Ishige, zapomenout však nemohu ani na Akina a Matsumota.

Pro Anglii byla účast mezi nejlepší osmičkou maximem, dosáhla ho hlavně díky Raheemu Sterlingovi, v něm dřívá obrovský potenciál. Jako den a noc se na turnaji střídaly výsledky a výkony francouzských mladíků, vypíchnout však je třeba Abdallaha Yaisiena a Yasinneho Benzíu.

Na čtvrtém místě skončili kanárci z Brazílie, kterým v semifinálovém klání proti Uruguayci chyběl vykartovaný Adryan a právě to byla největší příčina porážky 0:3. Brazilský šikula má fantastickou techniku, ovšem nijak to s ní, narozdíl od jiných fotbalistů z této země, nepřehání, včas dává míč od nohy a je skvělým režisérem, navrch vstřelil pět gólů. V dobrém světle se ukázal i útočník Ademilson, typický vytáhlý zakončovatel.

Bronzové medaile získali Němci v čele s útočníkem Samedem Yesilem, také autorem pěti branek. Výborné výkony ovšem nepředvedl jen Yesil, skvěle hráli také Aydin, Aycicek, Vlachodimos, Weiser, Roecker a spolehlivý kapitán Emre Can.

Jsme ve finále, začneme samozřejmě u poraženého finalisty, Uruguaye. Ti se ke stříbru dostali spíše výbornou týmovou prací, je ale fakt, že někteří hráči i přesto vyčnívali nad ostatní. Jmenovitě Rodrigo Aguirre, Guillermo Mendez, Elbio Alvarez, Gaston Silva a nejlepší brankář turnaje, Jonathan Cubero.

Mistrovství světa sedmnáctiletých naprosto zaslouženě ovládli domácí Mexičané, ti vyhráli všech sedm zápasů a radují se z premiérového zlata. Podle hodnocení FIFA dokonce tři nejlepší hráči turnaje jsou z Mexika, o tom si sice můžu myslel tak trochu své, ale zase tolik přestřelené to určitě není. Kromě tří zmíněných zazářil také Giovanni Casillas, který v závěru šampionátu nepochopitelně vypadl ze základní sestavy, ovšem i z pozice náhradníka dokázal rozhodovat zápasy, jako třeba finále. Dalším na řadě je Arturo Gonzalez, vzrůstem malý střední záložník s geniální myšlenkou. Své si odvedli také Francisco Flores, brankář Richard Sánchez, Kevin Escamilla a...kapitán Antonio Briseňo, střelec rozhodujícího gólu ve finále. Třetím nejlepším hráčem podle federace FIFA byl útočník Carlos Fierro, skvělý pracant se podepsal pod oba finálové zásahy dvěma asistencemi, zářil i v jiných duelech. Na druhé příčce se umístil Jorge Espericueta, neúnavný levý záložník se skvělou kopací technikou a dobrým centrem. Hrdina číslo jedna se jmenuje Julio Gomez, jehož forma vzrůstala zápas od zápasu a vyvrcholila v semifinále, kdy dal dva (a půl) gólu a sám zařídil vítězství nad Německem. Právě v semifinále se srazil s jedním ze spoluhráčů a zbytek turnaje musel dohrávat s ovázanou hlavou, přesto byl nejlepší.

Zlatý míč FIFA: Julio Gomez (Mexiko)

Stříbrný míč FIFA: Jorge Espericueta (Mexiko)

Bronzový míč FIFA: Carlos Fierro (Mexiko)

Zlatá kopačka FIFA: Souleymane Coulibaly (Pobřeží Slonoviny)

Stříbrná kopačka FIFA: Samed Yesil (Německo)

Bronzová kopačka FIFA: Adryan (Brazílie)

Zlatá rukavice FIFA: Jonathan Cubero (Uruguay)

FIFA Fair-play: Japonsko

Nejhezčí góly MS U17

Na úplný závěr přidám tři nejkrásnější trefy uplynulého šampionátu, čímž se s vámi pro tuto příležitost rozloučím.

Nejkurióznější) Quillan Roberts (Kanada)

3) Souleymane Coulibaly (Pobřeží Slonoviny)

2) Brian Ferreira (Argentina)

1) Julio Gomez (Mexiko) Běží devadesátá minuta semifinále MS na domácím zaplněném stadionu v Torreonu, stav utkání je nerozhodný 2:2. Co udělá Julio Gomez? Neuvěřitelnými nůžkami o tyč pošle svoji zem do finále a stane se národním hrdinou!

Autor: Michal Hruška

Komentáře (55)

Přidat komentář
minoLFC

Sterling

Reagovat
kalla

Juliš

Reagovat
smazaný uživatel

Nespletl sis palečky?

Reagovat
kalla

Nene, mě se nelíbí jak se z něho dělá hrdina týmu, ale přitom tahal za slabší konec. Sice dal jednoho náhoďaka (ale pěknýho ) a pak penaltu. Ale několik jasnejch gólů zazdil, který bych dal i přirozením jak se říká...

Reagovat
smazaný uživatel

Je pravda, že pár dalších gólů přidat mohl, ale nebyl jediný, kdo ty šance pálil. Pálili je všichni, on jako jediný dokázal aspoň jeden gól ze hry dát a to se cení..

Reagovat
kalla

O tom žádná, ale dělá se z něj moc...

Reagovat
smazaný uživatel

Mě ani nepřijde, že by se z něj dělalo moc. Vyzdvihují se hlavně výkony Zimy, který fakt zachytal parádně. Juliš je v každém článku zmíněn jen jako jediný střelec našeho týmu

Reagovat
kalla

Ale mohle se spát i víc o ostatních. Ale asi to je spíš úhel pohledu, mě asi ani nelíbil moc výkon Zimy... Ale nejhorší hráč byl Csaplár, či jak se píše

Reagovat
smazaný uživatel

A o kom by se tak mělo psát? Ostatní hráči tam vyčnívali spíš chybami než dobrým předvedeným výkonem Csaplár se mi právě jako trenér líbí, aspoň praktikuje of. fotbal a ne tu nekoukatelnou pakáž co hraje třeba Chovanec.

Reagovat
kalla

Podle mě o všech co nastupovali pravidelně a nebo o nikom, protože to byl hodně kolektivní výkon a i chyby. A k panu Caplárovi se vyjadřovat nebudu, kamarád byl právě v tom týmu v Mexiku (nebudu jmenovat) a něco jsem o kouči zaslech...

Reagovat
smazaný uživatel

můj taky a očividně jsem na něj zaslech pravej opak

Reagovat
kalla

Vidíš, víc lidí, víc vidí

Reagovat
smazaný uživatel

Já tam měl kámoše 3 ve se kterými jsem v kontaktu hodně.. Skoro každej den a zbytek znám taky... A na Csaplára jsem slyšel taky jen opak..

Reagovat
kalla

Já du radši fakt spát, když koukám co píšu

Reagovat
Staenly10

Coulibaly ... Neskutečnej hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný turnaj

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že ten Zima odešel

Reagovat
Godwinson

Pěkně zpracováno.

Jinak Yaisien Z něho bude velkej hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc dramatičtějších turnajů si teda nepamatuju. Byla radost na to koukat. Nejvíc mě asi zaujal Jorge Espericueta a Raheem Sterling. Nejsem věštec, ale u obou určitě v kouli jasně svítí zářivá budoucnost. I když, jsou ještě hodně mladí, stát se může cokoliv..

Reagovat
domingo

Rodice deti v Pobrezi Slonoviny, Mali, Burkine, Guinei a podobnych statech bych liskal mokrym hadrem po tlame. Souleymane Coulibaly, takovych hracu existuje asi 786, kdo je ma mezi sebou krucinal rozeznavat?! vsude samy Diarra, Coulibaly, Traore, Sissoko..

Reagovat
smazaný uživatel

Že to bude zrovna psát zapřísáhlý cikánofil a milovník Lakatošů, Dežů, Bílých a Červeňáků bych neřekl.

Reagovat
smazaný uživatel

Milovník Lakatošů

Reagovat
domingo

Polib mi prdel, ty zasranej picusi.

Reagovat
homeles8

bude bitka!

Reagovat
smazaný uživatel

Jakým právem mě urážíš? Asi jsi to přehnal, fakt. Jinak není to pravda? Co já znám nějakého přičmoudlíka tak má takové příjmení - ještě dodám Žigu.

Reagovat
domingo

Muzu si urazet koho chci, a curaky jako ty v prvni rade. A uz na me nikdy nereaguj, kokote.

Reagovat
Kenneth

Reagovat
smazaný uživatel

Však jo je demokracie a každý má právo na svůj názor a já ten tvůj, ač s nadhledem, beru.

Reagovat
Kenneth

Ser na demokracii a taky mu to natři.

Reagovat
smazaný uživatel

To ne, my si už hrajeme dlouho, já už taky párkrát u něj vypěnil a naplno vyřkl svůj názor

Reagovat
domingo

Nejlepsi bude, kdyz nebudes zbytecne flamovat, ja si to taky necham pro sebe a bude klid, coz?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
domingo

Tak si skubni.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

dva nerdi se hadaj pres net parada

Reagovat
herbage

Jo, jeden větší "nerd" než druhý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

neznam ty lidi ale pripada mi to tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

moc zápasů sem neviděl ale krásnej zápas byl Nizozemsko-Mexiko asi to skončilo 2:3 ale už si to moc nepamatuju nicméně ten zápas byl krásnej

Reagovat
partaS

německo

hráli paradně

Reagovat
smazaný uživatel

Julio Gomez

Reagovat
Kongo

Omg a kde je ten náš gol proti NZ?

Reagovat
miky10

Byl v užším výběru

Reagovat
smazaný uživatel

A Sparta ho tentokrát neprotlačila, nebo jak?

Reagovat
miky10

Já ho neprotlačil

Reagovat
Kongo

Reagovat
clinger

francouzské hvězdy:Abdallaha Yaisiena, Yasinneho Benzíua.německé hvězdy:

Yesil, Aydin, Aycicek, Vlachodimos, Emre Can.to je hnus

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kromě toho, že je pán levičák, tak je i xenofob. Bravo

Reagovat
smazaný uživatel

a to se podiv na soupisku třeba švédské ženské juniorské košíkářské reprezentace-to je samá Afrika

Reagovat
Kaze

Do soupisky Němců se nějak dostalo až moc Němců s tureckými kořeny. Škoda, to bude zas keců

Reagovat
pospech11

nj ale co maj dělat když se narodí v německu hrajou fotbal a pak si je vyberou do repre mají to odmítnout ?

Reagovat
smazaný uživatel

Na to ale Kaze nenarážel.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek, Miky

Reagovat
miky10

Díky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele