MS dvacítek: trojnásobný triumf Ghaňana Adiyiaha

17.10.2009, 13:02
Aktuality
Pod historicky prvním triumfem Ghany na mistrovství světa hráčů do dvaceti let je tučným písmem podepsán útočník Dominic Adiyiah. Kromě zlaté medaile získal také zlatou kopačku pro nejlepšího střelce a zlatý míč pro nejlepšího hráče.

Adiyiah na egyptském turnaji nasázel osm branek, zdaleka nejvíc ze všech hráčů. Ve finále se i kvůli defenzivní taktice Ghany neprosadil, porazit Brazílii pomohl alespoň proměněnou penaltou v závěrečném rozstřelu. Za nejlepšího hráče mistrovství jej označilo 38 procent akreditovaných novinářů.

"Dnes se mi plní sny, jsem opravdu šťastný," zářil útočník Fredrikstadu po úspěšném finále. "Děkuju Bohu za fantastický turnaj. Prožívám nejlepší momenty svého života. Máme zlaté medaile, vyhrál jsem zlatou kopačku a zlatý míč. Děkuji kouči, že tu byl celou dobu pro mě a pro mé spoluhráče, pomohl nám dosáhnout takového úspěchu."

Pro Ghaňany se přitom finále nevyvíjelo ideálně, už v prvním poločase přišli o vyloučeného hráče. "Pořád jsme se soustředili na zisk trofeje, jen jsme tomu museli ještě víc přizpůsobit taktiku. Ani na chvíli jsme o sobě nepřestali pochybovat, v rozstřelu nám pak vynikajícími zákroky podržel brankář," hodnotil Adiyiah.

20letý útočník si udělal jméno na právě skončeném turnaji, na fotbalový vrchol ho ale ještě čeká dlouhá cesta. "Teď si užívám krásné chvíle, ale vím, že musím tvrdě pracovat. Vydávám se na cestu Messiho, Savioly nebo Aguera, to je obrovská výzva. Mým cílem je vyrovnat se jim. Věřím, že jsem připraven," doplnil Dominic Adiyiah.

Přehled individuálních ocenění mistrovství světa do 20 let:

Zlatý míč:
Dominic Adiyiah (Ghana), stříbrný míč: Alex Teixeira (Brazílie), bronzový míč: Giuliano (Brazílie).

Zlatá rukavice: Esteban Alvarado (Kostarika).

Zlatá kopačka: Dominic Adiyiah (Ghana), stříbrná kopačka: Vladimir Koman (Maďarsko), bronzová kopačka: Aaron Niguez (Španělsko).

Cena fair play: Brazílie.

Autor: Radim Šantrůček / fifa.com

Komentáře (25)

Přidat komentář
Bakary3

Jako Aguero před tim

Reagovat
Liquid

pojď na hostování do Slavie

Reagovat
mastakillah

Reagovat
SniperxXx

No na cestu Javiera raději nechoď

Reagovat
smazaný uživatel

+1

Reagovat
smazaný uživatel

Prý se o něj zajímá i Siena.

Reagovat
smazaný uživatel

a pak ze jsme dopadli spatne...po penaltach a s velkou davkou smuly jsme neporazili treti madarsko zdolali jsme ctvrtou kostariku a remizovali s druhou brazilii...boze lidi vzdyt vidite ze to byly vazen silne tymy absolutne nechapu proc tolik lidi dalo za vystoupeni 5 jestli to byl vtip tak se nepovedl...

Reagovat
Bakary3

Dal jsem tři, ale: I včera bylo vidět, že ubránit s Brazílií 0:0 neni těžký, Ghana to dokázala i v deseti. Neporazit Maďarsko, to je bída, tady žádná omluva neplatí, to jejich třetí místo je i důsledek toho, že jsme se jima nechali hloupě vyřadit. A Kostariku jsme porazili, tak pročm tam nejsme místo nich ?

Reagovat
smazaný uživatel

jak uz jsem jednou psal: podivej se na ten zaps s madarskem ja myslim ze ti dojde proc jsme nepostoupili...vzdyt to bylo videt i taky na tech penaltach brazilci uz slavili uz uz se videli na vrcholu ale prohrali pac jeden z nich prestrelil.....tam to vazen neni chyba trenera nebo vedeni to je proste na hracove psychicky pohode v ty chvili a taky na stesti a na dalsich X faktorech a kdyby kazdej proti brazilcu nebetonoval tak to vyhrajou v pohodicce oni

Reagovat
Bakary3

Maďary jsme měli porazit přinejhoršim v prodloužení, penalty nemusely bejt.

Reagovat
smazaný uživatel

taky ze by jsme je porazili...nebyt jednoho sporneho odpiskani

Reagovat
Pipo123

tak ale tá generácia Madarska je asi lepšia ako vaša tá istá generacia skončila minuly rok na U-19 na 3. mieste hovorí sa o nej ako najlepšiej generacii za posledných 25 rokov

Reagovat
smazaný uživatel

Tak oni byli třetí Hmmm.....a jaký myslíš že jsme byli my?

Reagovat
Pipo123

tak já nechcem urážat váš výber ale celkovo sa viac očakáva v Madarsku od tohoto výberu váš výber má tiež velké kvality ale já som to myslel tak aby si ludia nemysleli že Madari tam boli len náhodou

Reagovat
smazaný uživatel

Náhodou tam nebyli to ne ,ale je jasný že v Maďarsku čekají hodně po té bídě z posledních let kdežto my jsme trochu zklamaní .Jinak my ,ale nepřišli v ničem lepší než my

Reagovat
smazaný uživatel

Borec Fredrikstad si vydělá

Reagovat
rufus

Tu penaltu kopnul dost zajímavě. Měl nezvyklej náběh a provedení kopnutí taky nebylo zrovna běžný. Ale míč umístil perfektně.

Reagovat
smazaný uživatel

to bylo to plackou to rohu?

Reagovat
božský John

Náhrada za Lafatu ideální

Jinak za pozornost stojí ještě lídr týmu André Ayew..už jenom kvůli tomu že kope za Marseille

Reagovat
smazaný uživatel

jak by si chtel Lfatu nahradit? myslis ze pudje z tveho milovaneho jablonce jo?

Reagovat
božský John

No jeden nikdy neví, ba né. Davida bych neprodával, spíš čekám,že odejde Vošahlík,bo na MS hrál taky dobře...každopádně tenhleten Adiyiah(nebop jak) je arci dobrej..

Reagovat
jtbs

to jo Ayew je dobry

Reagovat
smazaný uživatel

hrál výborně, zaslouží si to

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně se mi líbili Adiyiah a Ayew, tak se má reprezontovat a rvát se za národní tým.....

Reagovat
smazaný uživatel

Ayew je dobrý prej de do Evrtonu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele