MS do 20 let - preview druhého osmifinálového dne

10.06.2015, 17:35
Previews
Polovinu čtvrtfinalistů na novozélandském MS 'dvacítek' už známe; středeční zápasy rozhodly o tom, že o medaile si zahrají Srbové, Senegalci, Malijci a Američané. Zbývá dořešit druhou část tajenky. Suverénní Němci hrají ve šlágru s Nigérií, domácí výběr se zase pokusí zastavit silné Portugalsko. Brazílie svede jihoamerické derby s Uruguayí, jako první se však proti sobě postaví reprezentanti Rakouska a Uzbekistánu..
Rakousko "20" - Uzbekistán "20"  (čtvrtek 06:00)
Uzbekistán si už svůj cíl fakticky splnil. Svým postupem do osmifinálové fáze se stal vůbec prvním asijským výběrem do 20 let mimo ty z úplného východu kontinentu, kterému se to podařilo dvakrát po sobě, a to se zkrátka počítá. Teď na Uzbeky čeká Rakousko...

Japonsku i Jižní Koreji se to povedlo hned třikrát po sobě, prvně jmenované zemi dokonce dvakrát v historii, přesto je zmíněný úspěch Uzbekistánu výjimečný - dálný východ si zkrátka dlouhodobě jede svou vlastní ligu a u Uzbeků jde o stvrzenku toho, že něco dělají správně.

Před dvěma lety se přitom vyslanci středoasijské země podívali až do čtvrtfinále, kde parta kolem dnes již seniorských reprezentantů Iskanderova a Sergejeva ztroskotala na pozdějších vítězích z Francie. Už tehdy si přitom za uzbeckou dvacítku zahrál nyní čerstvě 20letý Urinbojev, na jehož střelecké kvality se nyní bude spoléhat i proti Rakousku.

Uzbekistán první dva duely na turnaji prohrál a v závěrečném kole skupinové fáze si musel pomáhat až porážkou Fidži i příznivým výsledkem Německa proti Hondurasu. Naopak Evropané dosud na šampionátu ani jednou nepodlehli, ačkoliv mají na kontě stejně vítězství - jedno jediné - jako soupeř.

Rakušané jsou zatím na tomto MS příjemným překvapením a z druhého místa složité argentinské skupiny postoupili především díky vytříbené defenzívě. V ní na stoperu operuje i teprve 18letý Philipp Lienhart z rezervy vídeňského Rapidu.

Svěřence trenérů Herafa a Chajdarova můžete přímo v akci sledovat od šesti hodin ranních. Hrát se bude vůbec naposledy ve Whangarei a na průběh utkání dohlédne panamský sudí John Pitti.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Německo "20" - Nigérie "20"  (čtvrtek 09:30)
Mohou se fanoušci na Novém Zélandu těšit na předčasné finále? Na podobné soudy je možná příliš brzy, dosavadní forma Němců i Nigerijců však slibuje opravdu velké věci. Ať už ve čtvrtečním osmifinálovém šlágru nakonec uspěje kdokoliv, zařadí se mezi největší favority na celkový titul..

Papírově se větší šance přisuzují Německu. Úřadující evropský šampion ve své věkové kategorii prosvištěl skupinou F doslova jako uragán, po úvodní demolici Fidži (8:1) si podobně suverénně poradil i s Uzbekistánem (3:0) a Hondurasem (5:1) a celkovým počtem šestnácti nastřílených branek stanovil nový rekord soutěže.

Na druhou stranu, tato trojice oponentů nepatří zrovna do výběru toho nejsilnějšího; to Nigerijci za sebou sice už mají první prohru, zato však jejich formu vedle tuhé, defenzivně orientované KLDR prověřili i Brazilci s Maďary. Hned po úvodním zápase s Kanárky (2:4) potom Super Eagles museli ukázat i velkou psychickou sílu.

To platí zejména pro gólmana Joshuu Enahola, jehož děsivá hrubka před čtvrtým brazilským zásahem definitivně rozhodla o výsledku (a také, komplexně vzato, o celkovém druhém místě ve skupině a tedy i nutnosti poradit si nyní právě s Německem). Po třetím zápase s Maďarskem (2:0) však bylo vše zapomenuto; Enaholo v něm byl naprosto skvělý a jen díky jeho zásahům udržel africký šampion čisté konto.

Dokáže si ale poradit i s nejlepší ofenzivou na turnaji? Drtivou německou sílu demonstrují zejména Hany Mukhtar z Benfiky, Marc Stendera (Frankfurt) a Niklas Stark (Norimberk), kteří se dohromady postarali o jedenáct (!) z celkových šestnácti tref. Připomeňme, že Němci dosud odehráli pouze tři zápasy. To je úchvatné číslo, ačkoliv polovina branek padla do sítě nováčka z Fidži.

První těžká zkouška pro naše západní sousedy slibuje také elektrizující střet dvou herních stylů: Němci, přesně v duchu úspěšné revoluce seniorského áčka, spoléhají zejména na techniku, dominanci a držení míče, zatímco nigerijský kouč Manu Garba u svého týmu pečlivě vypiloval bleskové, smrtící brejky. Jasné je, že v Christchurchu dnes od půl desáté ráno SEČ nuda rozhodně nehrozí.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 4.00 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portugalsko "20" - Nový Zéland "20"  (čtvrtek 09:30)
Postupová pohádka Nového Zélandu v osmifinále nejspíš skončí - alespoň tak tedy zní přiznávaný konsenzus napříč odborníky, komentátory a snad i samotnými fanoušky. Pořadatelská země sice zvládla nástrahy základní skupiny A a o fous pronikla mezi nejlepší šestnáctku, suverénní Portugalsko však představuje hodně tvrdý oříšek..

Od novozélandského výběru se vlastně ani moc nečekalo. Už úvodní bezbrankovou remízu v zahajovacím utkání s Ukrajinou tak šlo označit za úspěch, a když následně favorizovaní Američané rozprášili domácí tým 4:0, nezbývalo než pokrčit rameny. V posledním skupinovém kole se pak gólman Nik Tzanev musel po půlhodině hry sklonit před Aungem Thu a Myanmar vedl 1:0.

To by samozřejmě znamenalo konec; domácí proto zabrali a krátce po změně stran už drželi postupové skóre 2:1. V závěrečné desetiminutovce pak přišly ještě tři další údery a po výhře 5:1 i historický postup, dokonce s vyrovnaným skóre. Pokud by Novozélanďané proklouzli až do čtvrtfinále, jednalo by se o hotovou senzaci.

Jestliže totiž domácí můžeme označit za jedno z příjemných překvapení turnaje, u Portugalců je už na místě mluvit o aspirantech na celkové vítězství. V těžké skupině s ambiciózní Kolumbií a nepříjemným Senegalem (který už dnes ráno proklouzl mezi elitní osmičku) získali reprezentanti Pyrenejského poloostrova všech devět bodů, dokonce s impozantním skóre 10:1. Senegal rozstříleli 3:0, Kolumbii 3:1, outsidera z Kataru 4:0.

Na portugalské soupisce, tradičně nabité vycházejícími hvězdami ze slavných akademií Sportingu, Benfiky a Porta (každý tento klub dodal po čtyřech hráčích), pak nejvýrazněji září jméno Andrého Silvy. Marcos 'Rony' Lopes z Lille plní roli klasické desítky, zatímco Silva dělá radost fanouškům čísla 9 - zatím nastřílel čtyři góly a navrch zůstává jediným hráčem, který se dokázal prosadit doposud v každém zápase z otevřené hry. Dokáže novozélandská obrana vydržet?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 7.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brazílie "20" - Uruguay "20"  (čtvrtek 09:30)
Pro jihoamerické výběry je tento šampionát zatím zakletý - vůbec poprvé od roku 1997 se stalo, že by jej vyslanec zóny CONMEBOL opouštěl už po skupinách (letos se to 'podařilo' Argentině), a vzhledem k rannímu vypadnutí Kolumbie na štítu USA je už nyní jasné, že mezi nejlepší osmičkou zůstane z této oblasti jediný tým. Bude jím buď favorizovaná Brazílie, nebo nenápadná, leč nebezpečná Uruguay..

Reprezentanti La Celeste se papírově se svými brazilskými sousedy možná měřit nemohou, rozhodně se však nevyplatí podceňovat jejich týmového ducha - před dvěma lety koneckonců mladí Uruguayci dokráčeli na mistrovství světa až do finále (které prohráli s Francií na penalty), a konkrétně na Brazílii mají také pozitivní vzpomínky. V kvalifikaci na letošní turnaj ji totiž zvládli porazit 2:0, načež v odvetě remizovali 0:0.

Seleção samozřejmě vypadá nyní v o dost lepší formě, přesto však Gastón Guruceaga bude před osmifinálovým výkopem navlékat rukavice s vědomím, že proti Brazílii posledních 180 minut udržel čisté konto. To se Uruguaycům ostatně podařilo i hned v úvodním zápase na turnaji proti Srbsku (1:0); od té doby nicméně jejich výkonnost trochu uvadla, prohráli s Mexikem (1:2) a postup si zajistili až šťastnou remízou s Mali (1:1).

To brazilská cesta do play-off byla okázalejší: po krásných zápasech s Nigérií (4:2) a Maďarskem (2:1) udolali i houževnatě bránící Severní Koreu (3:0), takže doposud neztratili ani bod. Zvláště proti KLDR však museli ukázat, že zvládají i nevděčnou úlohu dobyvatelů. Judivan, se dvěma brankami nejlepší střelec týmu, se ne a ne prosadit, takže nakonec musel rozhodnout až střídající Jean Carlos.

Mimochodem hodně zajímavý hráč - ostatně je podepsán v Realu Madrid, kde nyní nastupuje za juniorku. Na Korejce jej prý kouč Rodrigo Micale 'vypouštěl' s jediným cílem. "Říkal, že bychom měli vytvořit vysunutou čtyřčlennou útočnou řadu a držet míč co nejvýše na hřišti," vzpomíná. "Mně osobně pak kladl na srdce, abych si představoval, že hraji futsal - tedy střílel z jakékoliv pozice pokaždé, když se k tomu naskytne příležitost. Tak jsem ho vzal za slovo," dodal s úsměvem. Podaří se mu podobně zničit i mnohem silnější Uruguay?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: Dominik Zezula, Tomáš Daníček

Komentáře (32)

Přidat komentář
p-e-t-k-o

Deutschland meister!

Reagovat
db18

to začnou hrát v rozumný časy zrovna, když se mi to kryje s promocí. Tak snad nedojde k překvapení a Německo postoupí.

Reagovat
smazaný uživatel

gratuluju

Reagovat
db18

Díky.

Reagovat
Arne

Hany Není tu nějaký fanoušek SLB, který by měl přehled o tom, jak s ním v klubu počítají? Zatím koukám, že odehrál jen pár minut za to jaro...

Reagovat
smazaný uživatel

taky by mě to zajímalo..

Reagovat
Benfica

hraje v bečku

Reagovat
Benfica

nasledujúcu sezónu asi bude hosťovať..

Reagovat
smazaný uživatel

v podstate tak jak tu bylo prewiew prvniho dnea je tu, tak mi prijde ze takova je momentalne uroven portalu. borci se nejak rozepisi, ale rozumnemu cloveku co to sleduje to nedava hlavu ani padu, chyby odborne veci o urcitych hracich,vsechno strasne povrchni. no a pak to proste dopadne tak ze vsechny ctyri tipy jak to videl radoby profi eurofotbal jsou ko.. pro me pouze vysledek vyvoje kazdopadne. A deti klidne nadavejte, ale tady mluvi fakta

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v tomhle případě máš sice pravdu, nicméně je nutno brát v potaz, že se autoři připravují spíš na Copa America a tohle ani nemá sloužit jako nějaká analýza do hloubky. Naopak si myslím, že je potřeba ocenit, že o tom MS informují alespoň nějak, protože naprostá většina českých médií tohle MS ignoruje.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas.. všude jinde na to úplně dlabou.

Já se tady dočetl třeba jakým stylem se doposaď prezentovala Nigérie a co od nich čekat

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Tyhle články taky nemaj ambice analyzovat... to budou mít ty o Euru 21, a to mají preview o Copě Amérie, což sou prostě mnohem přestižnější turnaje.

A vzhledem k tomu, že sem se tu dneska dočetl, že Uzbekistán vlastně nemá dobrou mládež a nemá šanci nijak prorazit, slouží myslim i tohle krátký preview nějakýmu účelu.

Reagovat
fantomas

A co se tipů týče, tak jako sorry, ale pokud si čekal vypadnutí Ukrajiny i Ghany, tak to seš buď génius, nebo generál po bitvě, protože všeobecnej konzensus se určitě ubíral směrem našich "ko..." tipů.

Reagovat
smazaný uživatel

tenhle neni ani jedno, to je troll

Reagovat
smazaný uživatel

to ze ma nekdo jiny nazor nez vetsinova neznamena ze je troll. Ale ty budes zrejme jedno z tech deti, ktery se naucilo novy slovo tak ho hned hojne pouziva

Reagovat
raduinho

Vždyt je to debil

Reagovat
fantomas

Uzbeciiii ♥

Reagovat
smazaný uživatel

hraji vyborne, kazdopadne rakousko ale zklamaní velky s vykonem

Reagovat
fantomas

Hehe, to je úžasný, jak sou ti eurocentristi na Fox Sports šíleně překvapený, že "minnows" z Uzbekistánu vlastně i docela umí hrát fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to iba futbalový nevzdelanec môže označiť Uzbekov za minnows...Kiež by sa im podarilo pretaviť ten status mládežníckych tímov, teda fakt, že sú medzi mladými o parník najlepším ázijským mančaftom, aj medzi seniorov a kvalifikovali sa konečne na MS. Aké majú reálne šance, aby sa dostali do Ruska? Čo vravíš na nový formát, kedy sa o postup hrá v 6-členných skupinách, môže to Uzbekistanu pomôcť?

Reagovat
fantomas

No, problém je, že oni sou teďka prostě v přechodu, a ta se neprovede ze dne na den. Džeparov už je docela daleko za zenitem, skončili oba důležití útočníci posledních let a obecně ten tým už ted spolíhá na 23letýho Rašidova, což je taková uzbecká kopie CR7. Zároven ani Rašidov, ani Iskanderov se Sergeevem (co udělali to ČF na dvacítkách v roce 2013) nejsou zkrátka dostatečně dorostlí, takže to je ted dost jalový, no.

Ale než se bude opravdu lámat chleba, mají Uzbeci habaděj času na to to vyladit a v takovym případě bych se nebál. Ta jejich skupina je ted na druhou stranu celkem těžká - sice tam sou jasně nejlepší, ale zároven tam nemaj vůbec žádnýho vyloženýho otloukánka a z posledního koše třeba dostali možná vůbec nejzáludnější Jemen.

Reagovat
db18

sestavy Německo - Nigérie: http://tinyurl.com/on9lb7v

Reagovat
smazaný uživatel

Weigl

Reagovat
smazaný uživatel

Je tam!!!

Reagovat
diskoschlampe

obligátní - http://goo.gl/IArDrT

jinak zatim těžce na jednu bránu...

Reagovat
telka11

Weigl to tam krásně lifruje, začínám se těšit. Ale celkově bych čekal víc šancí při takové převaze, ten gól se navíc dal chytat, jakkoliv byl krásnej. Zatím je docela zabitej Brandt nalevo. Chce to pojistit!

Reagovat
smazaný uživatel

i když dneska se mi v tom středu Stendera asi líbil ještě více

Ale s Brandtem souhlas...dneska to nebyl jeho zápas

Reagovat
sk333

Ja fandím Nigérii, ale musím uznať, že Nemecko je zatial jasne lepšie. Hráči ako Simon, Iheanacho, Yahaya a Isac Succes na lavičke a namiesto nich tragédi ako Bulbwa, Godwin, Sokari. Tréner Nigérie to určite musí prestriedať. Inak pekná kombinačná hra Nemecka zatial.

Reagovat
telka11

Stáhne výbornýho Stenderu a Brandta tam nechá

Reagovat
Coutinho10

skoda, ze to Zeland neudrzel aspon do prodlouzeni...

snad ta Brazilka to aspon urve v tom prodl.

Reagovat
Trapný diskutér
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele