Mistrovství světa U20 - čtvrtfinále

15.08.2011, 21:57
Aktuality
Světový šampionát dvacetiletých jde do finiše, známe již všechny čtyři semifinalisty, kteří si to rozdají o tři medailové pozice. Smutní domácí Kolumbijci, ti totiž nestačili na Mexiko, své čtvrtfinálové duely pak po prodloužení, respektive penaltách zvládly týmy Portugalska, Francie a Brazílie.

Portugalsko - Argentina 0:0, penalty 5:4

Poměrně velké překvapení. Jistě, Portugalci mají velkou kvalitu, přesto se tak nějak čekalo, že dál půjde favorizovaná a mírně protlačovaná Argentina. Leč nestalo se, Jihoameričané nedokázali dát, stejně jako soupeř, za sto dvacet minut ani gól, poté nezvládli penaltový rozstřel a s turnajem se loučí bez medaile. O tu bude bojovat Portugalsko, stačí vyhrát jeden ze dvou zbývajících zápasů, v tom prvním se do cesty postaví Francie.

Šancí přitom bylo dost, tu první měl Nélson Oliveira, branku však netrefil. Na druhé straně to zkoušel Lamela, ale ani jeho rána úspěch neslavila. Ve dvaadvacáté minutě si na hraně ofsajdu na geniální pas Rodericka počkal Caetano a šel úplně sám na Andradu, jenže ten zakončení pod břevno dokázal vytěsnit.

Po půlhodině hry se Argentinci dožadovali penalty, to když si Pereyra chytře obhazoval Peleho, který míč jasně zastavil rukou, píšťalka sudího O'Learyho zůstala němá. Argentina vlétla do druhé půle po hlavě a hned po dvou minutách výborně střílel Ferreyra, portugalský gólman Mika měl velké problémy, ale nadvakrát neposlušný balón zkrotil.

Chytře to zamýšlel Sergio Oliveira, jenž zvolil nečekané řešení standardní situace, když se z úhlu místo centru pokusil překvapit Andradu, to se ale nepodařilo. Poslední příležitost normální hrací doby měl na kopačce Tagliafico, ovšem prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Prodloužení přineslo dvě možnosti, nejprve si na centr ze strany naběhl čerstvý Lopes, bohužel pro Portugalsko ovšem zacílil do míst, kde se zrovna pohyboval brankář soupeře. A rozhodnutí měl na kopačce i Pirez, ten však přestřelil. A tak musela prvního semifinalistu určit až penaltová loterie.

První série přinesla dva góly, úspěšní byli jak Portugalec Reis, tak Argentinec Lamela. Poté ovšem zaváhal Danilo a Iturbe poslal Argentinu do vedení. Ba co víc, gólman Andrada vychytal i Rodericka a po zkušeně zahrané penaltě Nerva byli Jihoameričané o dvě branky vpředu! Jenže pak zaváhali Pirez i Ruiz, kteří oba měli na kopačce rozhodnutí, Portugalsko už nezaváhalo a začínalo se od nuly. Rozuzlení přišlo v sedmé sérii, za domácí nezaváhal Sérgio a Portugalsko nešťastně poslal mezi nejlepší čtyřku Tagliafico.

Mexiko - Kolumbie 3:1 (38. Torres z penalty, 69., 88. Rivera - 60. Zapata)

Velmi smutná zpráva pro domácí příznivce. Kolumbijci nenavázali na letošní úspěchy týmů hostících šampionát, paradoxní je, že se o to postaralo právě Mexiko, vítěz domácího mistrovství světa do sedmnácti let. Ale Kolumbie pro postup udělala všechno, odehrála velmi dobrý zápas, měla územní převahu, celkem vystřelila jednadvacetkrát! Jenže dostala lekci z produktivity, Mexiko vypálilo přesně čtyřikrát, dalo tři branky a zahraje si v semifinále s Brazílií.

Začátek zápasu lépe chytili Kolumbijci, kteří soupeře přimáčkli před vlastní šestnáctku. A měli i slušné možnosti ke vstřelení vedoucí trefy, Rodriguez, Ortega i Muriel si však na mexického strážce svatyně nepřišli.

Ve třicáté osmé minutě umlčili Mexičané zaplněný stadion v Bogotě. De Buenův centr ze standardní situace letěl přesně na hlavu Reyese, ten byl sražen Cabezasem a rozhodčí nezaváhal, kopala se penalta. Zodpovědnost na sebe vzal Erick Torres, poslal míč k levé tyči a ten pod padajícím Bonillou nakonec skončil v síti.

Ve třicáté šesté minutě odešel ze hřiště zraněný Pulido a na trávníku ho nahradil Edson Rivera. Nepodstatná informace, řeklo by se, ale chyba lávky. Ale o tom až za chvíli, v poslední minutě první půle totiž z velké dálky vypálil Ortega a Rodriguez se jen ohlédl, jak míč letí těsně vedle pravé tyče jeho branky.

Vstup do druhého dějství se Kolumbii povedl na jedničku. Ospinovo zakončení po rohu Rodrigueze ještě gólem neskončilo, v šedesáté minutě už to ale přišlo. Z nějakých pětatřiceti metrů zdánlivě slabě vystřelil Zapata, jenže balón prošel mezi nohama Rodrigueze až do brány!



Mexičané se však z hloupé chyby svého brankáře nepoložilo, spíše naopak, ještě přidalo a odměnou byla rychlá gólová odpověď. V šedesáté deváté minutě odcentroval od rohového praporku Davila a hlavička Rivery se zastavila až v bráně.

Kolumbie se hnala za vyrovnáním, po střele Muriela dokonce děkovali Mexičané tyčce. Jenže čtvrtý gólový moment utkání přišel z druhé strany. Další nemastná, neslaná rána z úctyhodné vzdálenosti, tentokrát z kopačky Rivery, se odrazila od rukavic brankáře Bonilly za jeho záda.



Kolumbijský gólman se skácel k zemi, věděl, že sen o zlatých medailích před domácím publikem je u konce.

Francie - Nigérie 1:1, po prodloužení 3:2 (50., 104. Lacazette, 102. Fofana - 90+3., 111. Ejike)

Asi nejvyrovnanější čtvrtfinálový duel. Po devadesáti minutách zasloužená remíza, a to i přesto, že Nigérijci vyrovnávali až ve třetí nastavené minutě. V prodloužení dala Francie dva slepené góly a vypadalo to, že je rozhodnuto, jenže Afričané dokázali reagovat a v závěru dokonce sahali po penaltovém rozstřelu.

Jako první vážně zahrozil Bakambu, Paul ovšem jeho dělovku vytěsnil nad břevno. Po půlhodině hry se zranil Gilles Sunu (že by to bylo tréninkem Arsenalu?) a na plac tak musel Alexandre Lacazette, pozdější hrdina čtvrtfinále. Lacazette si už v padesáté minutě počkal na hraně postavení mimo hru na ideálně načasovanou příhru Greniera, nijak se nerozpakoval a utaženou střelou překonal Paula.

Dlouho se nic zajímavého neděle, jen Nigérie se marně tlačila za vyrovnáním. Devadesátá třetí minuta přinesla šok, dlouhý nákop ze zoufalosti prodloužil hlavou Nwofor směrem na Ligaliho, toho předskočil střídající Maduabuchi Ejike a poslal zápas do další půlhodiny.

V ní se blýskl francouzský kapitán Fofana, jenž si dvacet metrů od branky zpracoval míč, poslal ho na Paula, který proti nádherné střele pod břevno neměl šanci zasáhnout. Nigérie znovu dala všechny síly do útoku a tentokrát se to vymstilo. Ve stočtvrté minutě vtrhli dva Francouzi do děravé defenzivy soupeře, Kakuta předložil balón Lacazettemu, ten obešel Paula a zasunul do prázdné branky.

Nigérie ještě dokázala zdramatizovat závěr zápasu, Emmanuel ještě trefil břevno, dorážka Nwofora trefila do nohy v ofsajdu stojícího Ejikeho, od kterého se kulatina odrazila správným směrem. Víc toho však Nigérijci nestihli, podlehli Francii a na tu tak čeká semifinálový souboj s Portugalskem.

Brazílie - Španělsko 1:1, po prodloužení 2:2, penalty 4:2 (35. Willian, 100. Dudu - 57. Rodrigo, 102. Alvaro)

Jednoznačně nejnespravedlivější výsledek. Španělé se oproti osmifinále s Koreou zlepšili, svého soupeře drtili nádhernou kombinační hrou, přesto končí bez medaile. Brazílie dala první gól z jasného ofsajdu, Španělé přesto dokázali vyrovnat. A to i v prodloužení, kdy prohrávali jen dvě minuty. Nezvládli však rozstřel, dvakrát zaváhali a semifinále s Mexikem si zahrají kanárci.

Španělé hned od začátku diktovali tempo hry, Brazílie se často dokonce uchylovala k odkopům. A reprezentace La Selección měla i dobré příležitosti ke skórování, Isco však těsně minul a když pak Tello vysunul do gólovky Rodriga, zasáhl skvěle Gabriel v bráně Brazílie. Hodně blízko gólu byl Oriol Romeu, jeho přízemí dělovku ovšem Gabriel s problémy vyrazil.

Deset minut před přestávkou z ničeho nic udeřili kanárci, rychlý protiútok zakončil Henrique povedenou střelou do břevna a z ofsajdového postavení těžící Willian s přehledem doklepl míč do opuštěné branky. Po této brance se obraz hry překvapivě změnil, kdo by čekal, že Španělé ještě znásobí svou snahu, mýlil se, Brazilci se odvázali a začal se hrát oboustranně líbivý fotbal.

V sedmapadesáté minutě Španělé přecijen zaslouženě vyrovnali, z pravé strany krásně odcentroval Mallo, našel hlavu Rodriga, který o tyč zavěsil. Hodně aktivní byli po svém příchodu na hřiště Brazilec Negueba a Španěl Alvaro, v normální hrací době se už však prosadit nestihli.

Přesně ve sté minut už ale gól padl a do vedení se znovu dostala Brazílie, Dudu si narazil s Casemirem a umístěnou střelou strhl vedení na stranu kanárků. Tento stav ovšem platil jen dvě minuty, poté si na Planasův míč ze strany naběhl Alvaro a zblízka nezaváhal.

Zatímco Brazilci byli v pokutových kopech neomylní a proměnili všechny čtyři, za Španěly zaváhali Amat a Alvaro Vázquez a z postupu se tak raduje Brazílie.

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Lacazette mohl by zmáknout 2x nejlepšího střelce na mládežnickém turnaji během 2 let

Reagovat
bruchy

není nic lepšího než do půl 4. ráno koukat na penalty

Reagovat
Godwinson

Pěknej zápas, Lacazette dobrý výkon, snad příště nebude chybět v základní sestavě.

Naopak v ní by měl chybět Nego, proboha, co on dělá v základu ... stejně jako to střevo Coquelin, ten tam zase včera větral vlastní obranu.

Reagovat
domingo

Coquelin mi tou svoji hrou hrozne pripomina Gonalonse.

Reagovat
smazaný uživatel

Sice sdílím autorovu vášeň ve španělské hře, ale nemusel by psát všude o spravedlnosti či nespravedlnosti. Prostě nedali více gólů než soupeř a pak v loterii holt neuspěli, tak to ve fotbalu chodí. Tady v tom šampionátu jde stejně hlavně o to, kolik těch hráčů se prosadí ve velkém fotbale a k tomu mají Španělé předpoklad veliký.

Reagovat
smazaný uživatel

No teď čtu o tom ofsajdu, tak to jsem trochu ulítl. No nicméně to zase tolik na věci nemění.

Reagovat
smazaný uživatel

snad Francie vyhraje

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele