Mistr světa a nejlepší střelec Francie, Girouda čeká poslední velký turnaj

24.05., 20:21
Aktuality
Olivier Giroud (© AFP)

Útočník Olivier Giroud (37) se nechal slyšet, že letošní evropský šampionát v Německu bude jeho poslední akcí v rámci mezinárodního fotbalu. Připomeňme si proto pět nejvýznamnějších okamžiků francouzského kanonýra v reprezentačním dresu - od prvního gólu až k překonání rekordu legendárního Thierryho Henryho (46).

První z mnoha - 29. února 2012

Průlom v Giroudově kariéře nastal v sezoně 2011/12, kdy Montpellier i s ním v sestavě vyhrál francouzskou ligu. Na listopadovou reprezentační pauzu v téže ročníku obdržel po zásluze rodák z Chambéry od tehdejšího trenéra Francie Laurenta Blanca v 25 letech první pozvánku do národního týmu. Na premiérový gól si však musel počkat, ten přišel až v únoru dalšího roku při výhře 2:1 proti Německu.

Po centru z pravé strany od Mathieua Debuchyho přízemní střelou propálil Tima Wieseho, a vstřelil tak svůj první gól na mezinárodní úrovni. Byla to trefa, která se stala slavnou zejména díky polibku, který Giroud svému spoluhráči okamžitě po jejím vstřelení věnoval na znamení vděčnosti. Zároveň to byl i začátek dlouhé kapitoly historie francouzského národního týmu. Na svém prvním Euru v roce 2012, kam byl následně nominován, se Giroud sice neprosadil, od té doby ovšem nevynechal jediný vrcholný mezinárodní turnaj.

Zápis do francouzské historie - 20. června 2014

Giroud byl na mistrovství světa 2014 v Brazílii zastíněn Karimem Benzemou, v základní sestavě se ukázal pouze jednou, v ostatních zápasech začínal na lavičce. Během celého šampionátu vstřelil jediný gól - ve druhém zápase skupiny proti Švýcarsku při výhře 5:2. V 17. minutě po rohovém kopu hlavičkou usměrnil míč do horní poloviny branky za záda brankáře Diega Benaglia a otevřel skóre.

Jednalo se ale o obyčejnou branku? Rozhodně ne. Šlo o jubilejní 100. gól Francie na závěrečném turnaji mistrovství světa. Už navždy to tak bude právě Giroud, který se touto "jednoduchou" hlavičkou nesmazatelně zapsal do historie francouzského národního týmu. Tehdy se jednalo o devátý reprezentační gól rodáka z Chambéry - a to jsme teprve na začátku jeho reprezentační poutě.

Mistr světa bez gólu - 15. července 2018

Urostlý útočník často schytával mnoho kritiky. "Není dost gólový a produktivní. Středový útočník je tu od toho, aby dával góly," slýchával na svou adresu. Didier Deschamps se k těmto negativním zprávám ovšem stavěl odmítavě a udělal z Girouda jednu z největších opor Francie. Momentálně je tak Giroud v paměti fanoušků zapsán jako jasný lídr své země a nezpochybnitelným tahounem zůstane zajisté i v trenérových vzpomínkách.

Zbytek je historie, Francii se ten rok podařilo na mistrovství světa v Rusku triumfovat, i přestože její útočník číslo jedna nevstřelil ani jednu branku. Fakt, na který bude mnoho lidí poukazovat a bude ho označovat za slabinu, jeho spoluhráči v tom ale budou spatřovat jeho silné stránky. Giroudův úkol byl zaměstnávat a unavovat obranu soupeře, z čehož těžili jeho parťáci - zejména Antoine Griezmann a Kylian Mbappé. Herní styl a klíčová role v týmu. Souhra, která nakonec vynesla celému týmu kýženou trofej.

Milník 100 zápasů - 7. října 2020

Pouze devět hráčů v dějinách francouzského národního týmu překonalo hranici 100 reprezentačních startů. Není proto divu, že jeden útočník Francie nebral "obyčejný" přípravný zápas, ve kterém o nic nešlo, na lehkou váhu. Právě Giroud totiž ten večer proti Ukrajině pokořil hranici 100 odehraných zápasů za Francii - a navíc k výhře 7:1 přispěl dvěma góly a jednou asistencí.

Pro francouzskou ikonu to byla dvojitá pocta, protože šlo navíc i o její 41., respektive 42. trefu za národní tým. Dosažením 42 branek Giroud předstihl Michela Platiniho a stal se druhým nejlepším střelcem země galského kohouta. Před ním zůstal už jen legendární Thierry Henry s 51 góly, Giroud však měl nakročeno k tomu, aby překonal i jednoho z nejlepších hráčů všech dob.

Přepište dějiny - 4. prosince 2022

Giroud odstartoval mistrovství světa 2022 gólem proti Austrálii (výhra 4:1), což byla jeho 51. branka, kterou se vyrovnal Henrymu. Ve zbylých dvou zápasech ovšem gól přidat nedokázal. Teprve až proti Polsku (výhra 3:1) se Giroud dokázal uvolnit náběhem za obranu a střelou na zadní tyč překonal brankáře Lukasze Fabianského, historie se tak mohla opět přepisovat.

Dvaapadesát gólů za Les Bleus a rekord Henryho byl pokořen. Více než 10 let a 117 zápasů trvalo fenomenálnímu kanonýrovi zdolat tento milník. Ovšem je více než jasné, že úctyhodný výkon bude nejspíše brzy znovu přepsán. Mbappé má totiž aktuálně na kontě 46 gólů za 77 zápasů a dá se tak říct, že je jen otázkou času, než pětadvacetiletý gólostroj Girouda z trůnu sesadí.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Sébastien Gente

Komentáře (35)

Přidat komentář
Rudnevs

Olivier Legenda

Inak, len taká vec, ktorá mi napadla.. prosím nechápte to nejak zle, naozaj nie som rasista, ale nedá mi neopýtať sa, je medzi mladými Francúzmi nejaky nádejný beloch?

V súčasnej repre máme Hernandezovcov, Girouda, Pavarda, Griezmanna či Rabiota, ale toto sú už hráči vo veku, čiže do pár rokov skončia.

Francúzi majú namakanú repre, super mladíkov, ale príde mi, že som nepočul o žiadnom bielom nastupujúcom hráčovi, preto sa pýtam (len pýtam, nie kritizujem), či niekto taký je. Nevadil by mi stav, ak by mali čisto čiernu reprezentáciu, len mi to príde ako zaujímavá kuriozita, nemyslím to v zlom.

Reagovat
j_mrazik

U GER, FRA a ENG repre je ta nastupující generace víc nepůvodní než ta předchozí. Mladí lidé radši budou doktoři, právníci apod., kde je větší šance, než že by se pustili do fotbalu a vsadili všechno na ne úplně pravděpodobnou kartu. Pro menšiny je to často šance vyskočit v tom společenským žebříčku vysoko. Teda aspoň to je moje domněnka.

Reagovat
oli9

Tak Německo i Anglie tam je to i 50% nebo více bělochu v té mládeží a talenti..

Francie tam je to přes 90% misenci nebo černoši...

Reagovat
inferno08

BAN - rasismus.

On se sice dopředu omlouvá, ale já tam stejně slyším "píčo".

Reagovat
inferno08

Vedle

Reagovat
Nizzie

BAN

Reagovat
JanCapekzeSán

Rayan Cherki alespoň trochu vypadá bíle

Reagovat
Seydou Doumbia

alžírsko, to se nepočítá

Reagovat
Uwe háže buly

V U21 jsou dva běloši

Reagovat
Nuno čomes

V jednom textu se raději tolikrát omluvit dopředu

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Freedo

bojí se fenixe

Reagovat
Seydou Doumbia

klasický Rudy no ten nikdy nechce vypadat špatně

Reagovat
Nizzie

V dnešní době, aby to došlo i těm pomaleji myslícím je to bohužel nezbytnost.

Reagovat
SaianSupaCrew

Genetika v tom roli určitě hraje.

Vem si třeba běh na 100m.

Na přelomu tisíciletí bys v historických tabulkách musel doputovat až na 230. místo, abys narazil na čas nejlepšího bílého sprintera (Marian Woronin - 10.00s).

A i k dnešnímu dni se pod 10s dostali jen 2 bílí sprinteři.

Reagovat
Seydou Doumbia

je jich celkem dost, zrovna ve stuttgartu je Roualt, dále v Lille Chevalier (nový maignan), u nás v lyonu caqueret, dobrý prospekt do budoucna je i enzo le fee nebo truffert...ale při té konkurenci ve FR repre se tam běloši budou dostávat těžko i když polovina černých radši půjde reprezentovat nigérii

Reagovat
Kemar Roofe Arena

Nigérii ne, ta loví Anglány. Afrofrantíci jsou poslední dobou nějak méně přerozdělováni, občas se najde výjimka (Guirassy směr Guinea), ale je toho výrazně míň. Senegal či Mali jsou tak nabušené repre, že už to prostě nepotřebují a Kamerun to nedělal nikdy.

Jiná situace je u uzenáčstva, tam si hlavně Alžírsko chodí pro hráče jak do e-shopu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Nedávno jsem četl že by Nigérie mohla mít zájem o Oliseho. Jinak jsem tu repre jen plácl, prostě kdekoli do Afriky i když jak píšeš ty repre už jsou taky dost silný. Alžírsko a Maroko fakt mění své repre k nepoznání no. Ti vezmou všechno.

Reagovat
Kemar Roofe Arena

Koukl sem na toho Oliseho - anglonigerijský fotr a frankoalžírská matka, reprezentovat může 4 země.

Hlavně Maroko má neuvěřitelný možnosti, Holandsko, Španělsko, Francie, to všechno je jejich rajón. Teď už si jenom vybírají špeky jako Adli z Leverkusenu, Díaz z Realu.

Reagovat
dantetomas

Tak ono je to mozno spojene aj s tym, kam sa futbal posunul. Dnes chce kazdy silnych, rychlych atletov. V tom je geneticka vyhoda cernochov,

Ako to povedal Sagnol: Su silni, rychli a pripraveni bojovat (lacni uz ano nie )

Reagovat
dantetomas

*asi

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Seydou Doumbia

Kámo ale takhle příště fakt ne to je jako jit za holkou a říct - promiň, určitě tě vyrušují, určitě se ti nelíbil ale chtěl jsem ti říct že si hezká, neber to nějak špatně a promiň že otravuju

Nejsi tu první den tak lidí určitě ví co si zač a kdyby někdo ne, fakt ti záleží co si o tobě budou myslet lidí, které nikdy v životě neuvidíš?

Reagovat
Kiss Me Polka!

stejně tak není důvod proto psát tak, aby se zavděčil tobě..

Reagovat
Rudnevs

Pár rokov dozadu sa mnoho ľudí kvôli možno prehnanej politickej korektnosti všade na internete stiahlo opäť ku konzervatívnejším hodnotám. U nás na Slovensku je to trochu naopak. Každodenne číta človek na Facebooku komentáre dezolátov, ktorých je u nás - podľa vládnucich strán zdá sa - väčšina. Naozaj odporné, hnusné a extrémme hlúpe komentáre. Nechcel som, nakoľko som tiež Slovák, aby si ma niekto s týmto spájal, zvlášť keď vytiahnem takúto tému. A cieľ sa podaril, všetky reakcie na môj komentár sú vecné a popisujú situáciu alebo hľadajú dôvody.

Rouault mi v Stuttgarte ako mega talent neprišiel, počkáme si na jeho ďalší vývoj, ale zatiaľ mi prišiel ako hráč, ktorého strop je možno tak v Lille. Ten gólman z Lille má asi väčšie šance, hoc teraz minimálne na pár rokov je bránke asi usadený Maignan. Tých ostatných vôbec nepoznám.

Reagovat
herbage

Neboj, my tě po špatných zkušenostech po obhajobě Mertesackera chápem

Reagovat
Kucka

Reagovat
Seydou Doumbia

Ještě nedávno ses nám tu přiznal že sleduješ dětské porno a byl si v hláškách roku, myslím že raissmus už nikoho nevykolejí.

Musíš si dostudovat Francii, Caqueret, Truffert, Le Fee hráli za U21 a ty šance na repre tam jsou. Problém je že za 2 roky tu máš dalších 20 top černých hráčů no i když mi to nevadí, právě naopak.

Reagovat
Kincl

Takhle občas napíšou kluci mojí ségře na Tinder Ahoj, vím že nemám moc šanci nebo Ahoj, nejsem moc hezký, ale ....

Reagovat
Uwe háže buly

Tvl ty vědí jak zaujmout

Reagovat
inferno08

BAN - rasismus.

On se sice dopředu omlouvá, ale já tam stejně slyším "píčo".

Reagovat
Neutron

Reagovat
Neutron

Tu je vidiet ako je spolocnost precitlivena okolo uplne jednoduchej otazky clovek musi pisat tonu balastu, aby nahodou nebol atakovany, odsudzovany a pranierovany. Pritom na tej otazke nic rasisticke nie je.

Reagovat
Salfovic

To jeho zlaté MS, které odehrál celé v základu na hrotu a nedal gól zůstane opravdu legendární. Pochybuji, že se to ještě někdy někomu povede.

Reagovat
xjert02

Okurkova sezona zacina

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele