Místo trestu odměna. Paták nemá jet na Euro, ale na dovolenou

10.04.2016, 11:38
Názory a komentáře
Jeden by si řekl, že ten pohár už jednou přetéct musí. Jenže se tak neděje a v české nejvyšší soutěži se s železnou pravidelností dočkáváme obrazů, po kterých zůstává jen ošklivá pachuť. Naposledy úřadování rozhodčích rozlítilo Zlín, který poměrně dlouho sahal po jarní senzaci.

Sobotní večerní duel na zlínské Letné přinesl souboj jednoho z nejhorších s jedním z nejlepších celků jara. Zatímco Zlín získal ve druhé polovině sezony jediný bod, Viktoria Plzeň všechny své zápasy vyhrála a navíc téměř dva měsíce neinkasovala.

Na hřišti byla ale situace trochu jiná. Zlín, odhodlaný proti favorizovanému soupeři zabojovat, se už v deváté minutě ujal vedení a i přes tlak, kterému byl následně vystaven, dlouho odolával. Celé utkání se ale nakonec zlomilo po hodině hry, bohužel velice nefotbalovým momentem.

Hlavní rozhodčí se svým asistentem nejprve neodpískali ruku Milana Petržely, který po následném sólu srovnal na 1:1, a když se pak domácí vehementně dožadovali spravedlnosti, rozhodl se sudí Michal Paták poslat Zlín definitivně ke dnu. Robertu Matějovi za protesty ukázal druhou žlutou a vykázal ho ze hřiště.

Už se snad ani nemůžeme divit, že hlavním aktérem byl opravdu ten Michal Paták, který před měsícem pro změnu poškodil Olomouc, když nechal za sparťanského brankáře Bičíka zaskakovat rukou chytajícího Lukáše Váchu. Ten Michal Paták, který má na svém kontě za poslední roky tolik prohřešků, že by neměl pískat ani IV. třídu.

Jenže komise rozhodčích, nově vedená Miroslavem Tulingerem, svého "zlého" muže nasazuje tak často, jak jí to jen situace dovolí. Když se něco nepovede, na chvíli je hříšník odstaven, aby se následně opět vrátil ve velkém stylu. Zápas ve Zlíně byl klíčový pro čelo i chvost tabulky a znovu o něm nerozhodly jen fotbalové kvality.

Ty byly podle očekávání zejména na straně obhájce titulu, ale Zlín si houževnatým výkonem hlasitě říkal o body. Když pak v deseti lidech i s trochou smůly nedokázal tlak soupeře ustát a odcházel na jaře už po sedmé poražen, zlost mezi hráči, trenéry i fanoušky Zlína byla veliká.

S výsledkem už nic zpětně neudělají, naopak mohou jen doufat, že příště tito sudí jejich utkání rozhodovat nebudou. Při takovém představení by se to dalo očekávat, jenže tady jsme v České republice, tady jsme v Synot lize, která se často řídí ze strahovské komise rozhodčích.

Nástupce Dagmar Damkové v jejím čele, Miroslav Tulinger, i právě svou první nominací a Patákovým delegováním do Zlína ukázal, že ještě daleko je chvíle, kdy se něco změní.

Co je pak ještě horší, že místo toho, aby byl Michal Paták jednou pro vždy odstaven na slepou kolej a přestal hrubým způsobem ovlivňovat jakékoliv ligové utkání, pojede v červnu na jeden z vrcholů své kariéry. Byť jen jako brankový rozhodčí, účast na mistrovství Evropy rozhodně není něco, co by si tento muž jakkoliv zasloužil.

Pro český (nejen ligový) fotbal to je smutná zpráva. Obzvlášť v situaci, kdy se nejvyšší soutěž osamostatňuje a snaží se získat co největší přízeň fanoušků. Pokud ale bude pokračovat jako dosud, hrozí ji, že se neosamostatní jen od nižších soutěží, ale také od fanoušků.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (366)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele