Mintál je zpět?!

18.09.2007, 12:59
Názory a komentáře
Norimberku se letos příliš nedaří, o víkendu jen remizoval s Hannoverem. Ale označovat tento zápas za neúspěšný by bylo trochu krátkozraké. Domácí totiž předvedli dobrý fotbal a co víc, prim hrál na hřišti Marek Mintál. Svým výkonem vzbudil u fanoušků naděje na návrat své střelecké formy.

Fotbalový čas plyne rychle. Už je to víc než dva roky, kdy Marek Mintál končil bundesligovou sezónu s korunou krále střelců na hlavě. Čtyřiadvacet branek v sezóně 2004/2005 z něj udělalo naprostou senzaci. Renomovaní střelci se museli sklonit před skoro neznámým Slovákem, který však góly střílel s železnou pravidelností.

Do Norimberku přišel v létě 2003 s vizitkou dvojnásobného nejlepšího kanonýra slovenské nejvyšší soutěže. Přestup ze Žiliny do Německa zvládl skvěle, v Norimberku se rychle zapracoval do sestavy a svému novému klubu výrazně pomohl k návratu do nejvyšší soutěže. A co víc, s osmnácti brankami si opět přivlastnil titul nejlepšího střelce.

Tento Mintálův počin ještě proběhl bez většího povšimnutí. Nadějného střelce měla prověřit až nejvyšší soutěž. Jenže slovenský reprezentant pokračoval s udivující pravidelností ve střílení branek a na konci se zastavil na skvělém čísle 24, k přidal tomu šest asistencí. Senzace byla dokonána, Marek Mintál kraloval střelcům i v 1. Bundeslize.

Jenže poté se krásný příběh trochu zadrhnul. V nové sezóně stihl odehrát necelé tři zápasy, v tom nešťastném proti Frankfurtu si zlomil nohu a následovala dlouhá pauza. Rekonvalescence trvala skoro pět měsíců, na jarní část už byl Mintál Norimberku připraven pomoci a čekalo se, že bude pokračovat ve střílení branek.

Obnovená premiéra trvala pouhé tři minuty zápasu proti Hamburku a pak šok - další zlomenina, tentokrát kůstky v kotníku. Po dalším vážném zranění se Mintál dokázal loni vrátit do sestavy Norimberku, nebylo to však ono. Kromě toho, že ho pronásledovala další zranění a odehrál jen třináct zápasů, to nebyl ten starý známý "Fantom".

"Fantom" podle jedinečného výběru místa. Podle schopnosti ocitnout se v pravý čas na správném místě a poté chladnokrevně zakončit. Loni dal slovenský kanonýr svůj jediný ligový gól až v posledním kole, což mluví samo za sebe. Všechno ale nebylo jen v Mintálovi. Miláček fanoušků se musel přizpůsobit i hernímu systému trenéra Meyera, který využíval tří útočníků.

Roli volného podhrotového hráče, která mu sedí nejvíc, tak musel obětovat hře ve středu hřiště. Zvlášť, když se Norimberku dařilo, atakoval přední příčky a ještě ke všemu vyhrál národní pohár. Útok Saenko, Schroth, Vittek se osvědčil a na Mintála se často nedostávalo v záloze místa na úkor defenzivnějších hráčů.

Do nové sezóny měl Norimberk vysoké ambice, výkony však dosud zaostaly za očekáváním. Jedna upocená výhra, jedna remíza a dvě prohry, to byla bilance před včerejším zápasem s Hannoverem. Meyer však postrádal útočníky Saenka s Vittekem, do klubu navíc před sezónou přišel čahoun Charisteas, a tak se změna herního stylu přímo nabízela.

Na hrotu hrál Charisteas a doplňovali ho tři ofenzivní záložníci - Kristiansen, Misimovič a ze středu Mintál. Změna přišla slovenskému hráči okamžitě k duhu. Od prvních minut patřil k nejaktivnějším hráčů a připomínal borce zpřed dvou sezón. Norimberk po hlavičkách Hankeho brzy prohrával o dva góly, domácí se však nesložili.

Hlavním tahounem byl Mintál. Obraně Hannoveru dělal veliké potíže, dostal se do několika velkých příležitostí, v závěru půle napálil tyč, gól však ne a ne přijít. Fanoušci se dočkali až těsně před koncem. Zničehonic stál Mintál na správném místě, dostal s k němu míč, prudká střela k tyči, gól.

Přesně tak, jak si ho zamilovali norimberští fanoušci. Otázkou je, jak zareaguje trenér Meyer. Pokud chce Mintála stoprocentně využít, musí mu dát prostor jako proti Hannoveru. Až se vrátí zranění útočníci, tak buď zvolí hru na tři hroty, nebo na jeden s nebezpečným Mintálem. Vzhledem ke špatnému začátku a vracející se "Fantomově" formě by měl preferovat druhou možnost.

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Konečne po zmene dizajnu prichádza aj zmena v kvalite článkov smerom k lepšiemu. Vďaka za ňu, výborný článok

Reagovat
smazaný uživatel

kvalitný článok.

Uvidíme, ako sa bude Mintálovi dariť.V repre dal tiež pekné dva góly.

Reagovat
aither

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele