MEXIKO MISTREM SVĚTA DO 17 LET

04.10.2005, 00:07, aktualizováno 04.10.2005, 00:07
Aktuality
Dnes před třetí ranní hodinou středoevropského času skončil světový šampionát fotbalistů do sedmnácti let, který pořádalo Peru. Poprvé v historii na něm triumfovali reprezentanti Mexika, když ve finále zdolali obhájce titulu z roku 2003 Brazílii. Bronzové medaile nakonec vybojovali mladí Nizozemci.

Mistrovství světa do sedmnácti let se zúčastnilo šestnáct týmů, které rozdělil los do čtyř čtyřčlenných skupin. Z nich si pak do čtvrtfinále zajistily postup vždy dva nejlepší týmy z každé skupiny. Turnaj, který započal svou pouť 16. září, vyvrcholil finálovým duelem 2. října místního času.

Skupina A, která jako jediná neměla evropského zástupce, svedla dohromady týmy Číny, Kostariky, Ghany a domácího Peru. Na úvod se zrodily hned dvě remízy. To Čína s Kostarikou a Peru s Ghanou hrály shodně 1:1. Aby nebylo tohoto výsledku málo, tak hned v dalším zápase tak hrála Ghana s Kostarikou. První vítězství ve skupině si pak připsala Čína, která porazila těsně 1:0 domácí výběr Peru. V posledním kole pak stačila Číně k postupu typická remíza 1:1 s Ghanou. Z vítězství ve skupině se nakonec ale radovala Kostarika, která zdolala 2:0 Peru. Fotbalisté pořádající země tak skončily ve skupině poslední se ziskem jednoho bodu, což bylo zklamáním pro domácí příznivce.

Ve skupině B figurovali letošní mistři Evropy do sedmnácti let z Turecka, kteří měli za soupeře fotbalisty Mexika, Uruguaye a Austrálie. V prvních zápasech potvrdili roli favorita jednak reprezentanti Mexika, když porazili Uruguay 2:0, a také Turci, kteří brankou šest minut před koncem porazili Austrálii 1:0. O postupujících bylo rozhodnuto už po druhém kole. Nejprve Mexiko suverénně zdolalo Austrálii 3:0, ovšem Turecko se pak proti Uruguayi nadřelo o poznání více. Ještě čtvrt hodiny před koncem vedli Jihoameričané 2:1, ale v poslední desetiminutovce Turci skóre dokonale otočili na 3:2, což znamenalo již jistou účast ve čtvrtfinále. V zápase o třetí místo ve skupině porazila Austrálie Uruguay 2:1 a stejným výsledkem přehrálo Turecko v souboji o vítězství ve skupině Mexičany, když rozhodující branka padla až v nastaveném čase.

Do skupiny C byly vylosovány týmy Itálie, Pobřeží slonoviny, Korejské lidově demokratické republiky a Spojených států amerických. Hned v prvních zápasech byly k vidění divoké přestřelky. Reprezentanti Pobřeží slonoviny těsně podlehli Itálii 3:4, a to ještě čtyři minuty před koncem zápasu byl stav nerozhodný 2:2. Američané pak porazili, v souboji nesmiřitelných zemí, fotbalisty KLDR 3:2. Hráči USA zvítězili i ve svém druhém vystoupení, ve kterém zdolali Itálii 3:1. Zástupci afrického kontinentu z Pobřeží slonoviny naopak ve svém druhém zápase opět prohráli, tentokrát 0:3 s KLDR. Fotbalisté z černého kontinentu vybojovali přece alespoň jeden bod, když remizovali 1:1 s USA, což už neohrozilo vítězství Američanů ve skupině. V přímém souboji o druhé postupové místo vyrovnali Italové ve druhé minutě nastavení na konečných 1:1, což však při rovnosti bodů stejně na reprezentanty KLDR nestačilo. Milovníci historie si tak mohli vzpomenout na mistrovství světa dospělých v roce 1966, kde Italům vystavili stopku již ve skupině právě fotbalisté KLDR. To však byla úplně jiná doba a soutěž, ale za zmínku to určitě stojí.

Poslední skupinu D tvořily výběry Nizozemska, Gambie, Kataru a Brazílie, která obhajovala titul z posledního šampionátu ve Finsku z roku 2003. Obhájci hned na úvod klopýtli, když podlehli Gambii 1:3. Ve druhém úvodním zápase skupiny pak po střeleckých manévrech porazilo Nizozemsko Katar 5:3. Fotbalisté z africké Gambie zvítězili i ve svém druhém vystoupení a opět 3:1, tentokrát to odnesl Katar. Brazilci pak museli pro uchování šance na postup jednoznačně porazit Nizozemsko. To se nakonec podařilo, Kanárci vyhráli 2:1. V posledních zápasech Gambie podlehla Nizozemsku 0:2 a Katar Brazílii 0:6, což mělo za následek, že Černý Petr nakonec zůstal v rukách Gambii a z postupu se mohla radovat Brazílie společně s Oranjes.

V prvním čtvrtfinále na sebe narazili dva zástupci zóny CONCACAF, a to Kostarika a Mexiko. V normální hrací době skončilo utkání 1:1 a to se Mexičanům podařilo vyrovnat až v 88. minutě. V prodloužení pak měli více ze hry již fotbalisté Mexika, což dokumentovali vstřelením dvou branek. Po vítězství 3:1 se tak mohlo Mexiko těšit na semifinále. Ve druhém čtvrtfinále doslova deklasovalo Turecko Čínu 5:1, poslední dvě branky však padly v závěrečných minutách. Druhým semifinalistou tak byli mistři Evropy této věkové kategorie pro rok 2005. Třetí souboj o semifinále svedl dohromady reprezentanty Spojených států amerických a Nizozemska. Po soustředěném výkonu a vítězství 2:0 se z postupu mohli těšit zástupci starého kontinentu. V posledním čtvrtfinále změřila síly Brazílie s výběrem KLDR. Po devadesáti minutách skončil zápas 1:1, když zástupci asijského kontinentu docílili vyrovnání osm minut před koncem. V prodloužení se však Brazilcům podařilo vsítit dvě branky a po vítězství 3:1 se stali posledním semifinalistou.

První semifinále obstaral souboj Mexika a Nizozemska. Po první půli vedli Mexičané těsně 1:0, jenže ve druhém dějství se s góly Mexika roztrhl pytel. Mexičané nakonec deklasovali Nizozemce 4:0 a mohli tak slavit postup do finále. Druhé semifinále mezi Tureckem a Brazílií bylo mnohem dramatičtější. Stav skóre prvního poločasu však žádné drama nesliboval, protože Kanárci jej vyhráli jasně 3:0. Fotbalisté ze země půlměsíce však nic nevzdali a postupně ve 47., 70. a 76. minutě dokázali třemi brankami smazat propastný náskok soupeře. Vše nasvědčovalo tomu, že se bude prodlužovat, ale v poslední minutě se přece jen Brazilcům podařilo vsítit vítěznou branku, což znamenalo, že byli stále ve hře o obhajobu titulu z roku 2003.

Zápas o bronzovou medaili byl reprízou květnového finále evropského šampionátu sedmnáctiletých. Tentokrát to však Nizozemci Turkům vrátili, když zvítězili 2:1 a mohli si tak na krk pověsit bronzové medaile.

Finálový zápas obstaraly týmy Mexika a Brazílie a fotbalová veřejnost byla zvědavá, zda se Brazilcům podaří obhájit titul a získají tím celkový čtvrtý titul v této věkové kategorii. Sen o obhajobě se začal rozplývat už po půl hodině hry. Ve 31. minutě přivedl Mexiko do vedení Carlos Vela, který se nakonec s pěti brankami stal nejlepším kanonýrem turnaje. Hned o dvě minuty později zvýšil na 2:0 Omar Esparza. Brazílii se stále nedařilo vsítit kontaktní branku, což by jim dalo ještě naději na úspěch. Nakonec však přišel v 86. minutě poslední hřebíček do brazilské rakve, když na konečných 3:0 uzavřel skóre finálového duelu Ever Guzman. Po závěrečném hvizdu vypukla obrovská mexická radost. Poprvé v historii získali fotbalisté ze země kaktusů a tequilly triumf na mistrovství světa sedmnáctiletých.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ešte keby tak aj medzi seniormi raz vyhral niekto iný ako zástupca Južnej Ameriky alebo Európy.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím wi že maj na to i jinwe tymy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele