Messi je próza, Maradona je poezie, říká legendární Batistuta

23.03.2018, 23:04
Aktuality
Bývalý vynikající útočník argentinské reprezentace, Fiorentiny či AS Řím Gabriel Batistuta se pustil do srovnání dvou fotbalových velikánů a vysvětlil, proč je podle něj Lionel Messi jen těžko překoná Diega Maradonu.

"Viděl jsem hráč, který zdědí mé místo v argentinském fotbale a jeho jméno je Messi," prorokoval jeden z nejlepších fotbalistů všech dob Diego Armando Maradona v roce 2006, když bylo Messimu pouhých 18 let.

Od té doby ušel pořádný kus cesty a Maradonův odhad naplnil a nejspíš i překonal. Názor, že Messi je tím úplně nejlepším hráčem fotbalu v jeho historii, rozhodně není mezi fanoušky i odborníky ojedinělý. Nesdílí ho však další argentinská legenda Gabriel Batistuta.

Vynikající střelec z období přelomu 20. a 21. století, který byl před Messim nejlepším kanonýrem argentinské reprezentace, vidí stále Maradonu o kousek výš.

"Diego je pro mě ten nejlepší, co tu kdy byl. Reprezentoval Argentince v mnoha věcech, nejen ve fotbale. Měl v sobě charisma, talent a unikátní vynalézavost. Messi, přestože je technicky na stejné úrovni, nebo možná ještě lepší, ho nemůže překonat. To Maradonovo charisma prostě nemá," vysvětloval Batistuta v rozhovoru pro italský deník Corriere dello Sport.

"Diego dokázal velet celému stadionu. Všichni se dívali na něj. Hrál jsem s ním, takže můžu říct, jak úžasný to byl hráč a jaký dokázal pro svůj tým udělat v zápase rozdíl. Messi je próza, Maradona, to je poezie," doplnil devětačtyřicetiletý autor 56 reprezentačních gólů v 77 zápasech.

"Ta fantastická, skoro až snová dimenze zkrátka Messimu ve srovnání s Diegem chybí. I kdyby celé dny trénoval, tak se do takového stavu prostě nedostane. To prostě musíte mít v sobě," prohlásil muž, jenž s Argentinou dvakrát ovládl Copa América.

Právě absence vítězství s národním týmem na velkém turnaji Messimu v životopisu skutečně chybí. "Víte, v minulosti se často o Messim pochybovalo, taky byl z nejrůznějších důvodů kritizovaný... Ale dnes je to bez debat. Technicky je perfektní a nastřílel víc gólů než kdokoliv před ním. Pro mě ale není jako Diego a nejspíš nikdy nebude," uzavřel Batistuta.

Autor: Jiří Fišara / italianfootballdaily.com

Komentáře (487)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele