Maroko si brousí zuby na APN 2019, usilovat bude i o pořádání MS

07.08.2017, 09:28
Aktuality
Ahmad Ahmad teprve letos v březnu vítězstvím v prezidentských volbách Africké fotbalové konfederace (CAF) ukončil téměř třicetileté panování Issy Hayatoua, a s měněním pořádků neztrácí žádný čas. Nyní by se mohl zasadit o to, že Hayatouův rodný Kamerun přijde o práva na pořádání příštího Afrického poháru národů. V takovém případě by svou další šanci dostalo Maroko...

Nadcházející edice APN se bude konat roku 2019 a poprvé se na ní místo tradičních šestnácti týmů představí účastníků rovnou 24. S tím se pochopitelně pojí vyšší nároky na hostitele a Kamerun v tuto chvíli podle Ahmada v žádném případě není připraven.

"Kamerun bude muset zapracovat, aby CAF přesvědčil, že je v jeho silách tuto akci uspořádat. Vyšleme tam experty a na konci jejich mise rozhodneme," pohrozil dlouholetý šéf madagaskarské kopané.

Inspekce tentokrát bude složená z nezávislých pozorovatelů namísto členů výkonného výboru CAF jako obvykle, a na prostoru osmi dnů se bude odehrávat od 20. srpna. Kdyby Kamerun nepřesvědčil, v záloze má být jako první připraveno Maroko; to mělo hostit už předloňský Pohár, nakonec ale od zodpovědnosti kvůli hrozbě šíření Eboly na poslední chvíli ustoupilo.

V takovém případě by potom Africký pohár 2019 posloužil jako generálka Maroka na pořadatelství něčeho mnohem většího - mistrovství světa. Šéf nigerijské kopané Amaju Pinnick totiž zrovna před pár dny pro BBC víceméně potvrdil, že Maroko bude usilovat o hostitelská práva na MS 2026, a že ho plánuje podpořit celá CAF.

Maroko se o světový šampionát ucházelo už čtyřikrát - v letech 1994, 1998, 2006 a 2010, kdy ho porazila Jihoafrická republika - a v rámci celého kontinentu se chlubí patrně tou nejlepší infrastrukturou všeho druhu.

"Maroko teď disponuje lídry, kteří jsou ochotní přispívat k rozvoji fotbalu, a to nejen v Africe. Teď o víkendu (rozhovor je staršího data - pozn. red.) hostilo francouzský superpohár mezi Paris Saint-Germain a Monakem. Dřív taky pořádalo klubové MS (v letech 2013 a 2014 - pozn. red.)," vypočítává Pinnick.

O pořadatelství MS 2026, prvního globálního svátku se 48 účastníky, bude určitě usilovat také trojlístek ve složení Kanada, Mexiko a USA, přičemž se hovoří ještě o sólo kandidatuře Kolumbie. Evropa a Asie budou kvůli povinné rotaci z procesu kompletně vynechány. Rozhodnutí má padnout předčasně, už za rok v červnu. Uzávěrka přihlášek je tento týden.

Autor: Tomáš Daníček / bbc.com, theeagleonline.com.ng

Komentáře (27)

Přidat komentář
Neuro

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Malo by aj Slovensko kandidovať, by možno poprvé v Blave bolo viac než 200 fanúšikov

Reagovat
smazaný uživatel

Kandidovat na APN alebo MS?

Reagovat
smazaný uživatel

APN a Kotleba bude dělat ambasadora

Reagovat
smazaný uživatel

Spolocne s Ficom,aby sme sa vo svete zviditelnili

Reagovat
smazaný uživatel

V januari by to slo usporiadat aj v Maroku APN ale ked to bude v lete tak to bude horsi co sa tyka tepla. Ja by som ho nechal v Kamerune. No stadiony na MS treba dorobit aj ked su tam velke stadiony, fans maju vybornych. Len neviem ako by to zvladli co sa tyka bezpecnosti. JAR to zvladla velmi solidne na moje prekvapenie, neviem ako v Maroku

Kazdopadne ked bude v lete APN tak nech je v Kamerune

Reagovat
Zaschrona

Pokud se v cervenci muze v Maroku konat atleticka Diamantova liga, tak by APN zas nemel byt takovy problem.

Reagovat
smazaný uživatel

To je tiez pravda.

Reagovat
bobis21

podle mě lepší volba než ta Kolumbie, ale favorit je asi jasný. Na druhou stranu, podpora celé CAF už je doecla hodně hlasů.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jako amtosféru na stadionech maj fantastickou, možná by to tam nebylo zas až tak špatný...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tu uplne nejlepsi

Reagovat
rufus

Reagovat
Hurrikane

FM

Reagovat
avicii

rozhodne lepsie nez MS v Katare

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko > Katar

Reagovat
smazaný uživatel

svetovej sampionat v Maroku bych prosil

Reagovat
Benfica

Maroko je lepsia volba ako Rusko a Katar dokopy.. ale ani Kolumbia nie je zla a Canada, USA, Mexiko trochu uletene ze 3 staty ale vsetky tieto volby su lepsie ako Rusko a Katar dokopy..

Reagovat
Zaschrona

Zajimave je, ze nadchazejici MS muze byt na delsi dobu posledni evropske. Pro rok 2026 zrejme vyhraje USA, jiste tam ten sampionat vygeneruje nejvic penez, Evropa ani kandidovat nemuze. A pro rok 2030 si snadno lze predstavit kandidaturu Argentiny s Uruguayi a mozna zas prave Marokem, to bude mit cokoliv z Evropy zas dost tezke, navic se mozna zmeni pravidla a bude chtit kandidovat Cina...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si myslim ze Cina pokial bude kandidovat tak uspeje v konkurencii z Europou a Juznou Amerikou ...v Cine su nadherne a velke stadiony, liga tam ma obrovsku uroven, ludia sa zaujimaju o futbal a naviac ked tam bude 48 timov tak je to ideal, pretoze stadionov je tam vela. Inak 2026 by to Maroko bolo fajn, lepsie nez Kolumbia. Ked sme uz pri Concacaf tak by som bol radsej pokial by to usporiadala samotna Kanada, zenske MS zvladli naprosto bravurne a myslim ze ani s muzskym by nemali problem ked s tym nemala problem Juzna Afrika...

Reagovat
Zaschrona

Aby Cina mohla v roce 2030 kandidovat, tak se nejdriv musi zmenit soucasna pravidla, kdy nesmi zadna konfederace poradat MS driv nez jednou za tri MS. Takze pokud se nic nezmeni, asi bude Cina jasny favorit pro rok 2034, souhlasim s tebou. A pokud v roce 2030 porazi Anglii/Nemecko/nekoho z Evropy prave ARG/URU nebo treba to Maroko, tak bude po MS v Nemecku 2006 nejdriv MS opet plne v Evrope az v roce 2038, pokud teda pocitam to nadchazejici trochu specialne ne uplne do Evropy. A to uz zas bude moci zas kandidovat USA...

A s tou Kanadou - ten pocet stadionu s novym formatem MS pujde tak nahoru, ze je to financne jeste o dost narocnejsi nez dosud, asi by to zvladli i tak, ale je to trochu zbytecne, mnohem lepsi financni navratnost bude v tom modelu, ktery planuji spolecne s USA/Mexikem.

Reagovat
smazaný uživatel

inak kde by si to v Europe chcel ked sa to bude konat v 30. rokoch? Mne by sa to Polsko celkom pacilo alebo aj Taliansko

Reagovat
Zaschrona

Chtel bych to v Anglii na nasem novem stadionu, ale celkove kterakoliv z tehle moznosti by byla fajn. Spolecne Polsk a Cesko, treba.

Reagovat
smazaný uživatel

Cela stredna Europa Polsko, Cesko, Rakusko, Slovensko aj Madarsko nech je sranda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele