Má se Frankfurt bát, když je jasné, že Veh skončí?

04.03.2014, 20:35
Názory a komentáře
Chtělo by se zvolat, že už to nemůže nikoho bavit. Že tahle dominance znamená nudu. Ale Bundesliga přes dvacetibodový a větší náskok Bayernu před pronásledovateli přináší pozoruhodné momenty. K dění v nejnavštěvovanější fotbalové lize se vrací komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

Armin Veh oznámil, že ve Frankfurtu skončí. Toť strohá informace. Kouč, který tým dovedl do pohárů a jako první s ním po devatenácti letech prošel až do jarní části evropské soutěže, oznámil, že od léta v klubu nebude. Smlouvu neprodlouží, ač se s tím tak nějak počítalo. Alespoň tedy v hlavách frankfurtských šéfů. Je ale vhodné přicházet s takovými zvěstmi uprostřed zuřících bundesligových bojů, v nichž dvanáctý Frankfurt ještě nemá nic jistého? "Na mužstvo to nebude mít žádný vliv," tvrdí Veh pro bundesligový web. "Podívejte na Heynckese. V minulé sezoně bylo dlouho jasné, že skončí. Bayern přesto vyhrál, co se dalo," neobává se, že jeho krok teď bude srážet frankfurtský tým. Ale je tu i opačně vyznívající scénář. V hlavní roli Holger Stanislawski a St. Pauli v ročníku 2010/11. Kouč tehdy oznámil, že po sezoně skončí. Také v době, kdy klub byl v relativním bezpečí. Ale od chvíle, kdy bylo jasné, že trenérská ikona odejde, mužstvo nevyhrálo už nic a spadlo. Tak si vyberte, k čemu má Frankfurt po nečekaném Vehově oznámení blíže.

Konec trenéra, a to okamžitý, se čekal spíše jinde - ve Stuttgartu, který naposledy prohrál právě s Vehovým Frankfurtem. Jenže Thomas Schneider dál coby kouč žije (ač je prý už připraven zástup v podobě Thorstena Finka). Zdá se, že v klubu se soustředili na rekordy. K devíti prohrám v řadě, dosavadnímu stuttgartskému historickému maximu, současnému mužstvu chybí už jen jediná. Dost nadsázky. Už teď je v tom Stuttgart až po uši, a jestli se vyrovnání rekordu opravdu povede v příštím zápase s Braunschweigem, tak Stuttgartu ať pomáhají všichni fotbaloví svatí.

Aktuálních momentů, na něž existuje různý náhled, lze najít vícero. Mönchengladbach už není tím sympatickým dravcem, který letí do Ligy mistrů. Jakoby tým ničila jakási těžko popsatelná nejistota, pryč je podzimní suverenita (alespoň na domácí půdě). V odvetné části soutěže Borussia ještě nevyhrála! Proč? Vše to podle mnohých začíná odzadu. Marc-André ter Stegen už není tím zázračným strážcem brány. A čerstvě je dokonce vystaven posměchu, že vyrobil botu víkendu v zápase proti Braunschweigu, který jeho Gladbach nedokázal pokořit (1:1). Vlastenec se náramně podobal tomu, který ter Stegen dostal loni v reprezentaci proti USA. A teď přicházejí ke slovu posměváčci. Tenhle nevyzrálý mlaďas že půjde do Barcelony? Vypadalo to, že si bude moci vyrazit spravit chuť s reprezentací, jenže nakonec účast v testu jednadvacítky ve Španělsku odřekl. Pro nemoc. Nebo snad proto, aby nalezl klid?

Co je jisté, to je jeho odchod do Barcelony. Ale vskutku to tam pro něj nemusí být ani trochu jednoduché. "Před třemi lety přispěl rozhodující měrou ve svých osmnácti k záchraně Borussie v Bundeslize. Jenže tahle zásluha nemusí být v takovém klubu, jakým je Barcelona, dost dobrá. Jistě by pro něj bylo jednodušší přijít do Katalánska s tituly nebo jako jednička v německém národním týmu. Bez toho může být pro nového brankáře v Barceloně těžké přežít případné tři čtyři nezdary," varuje ve svém blogu slavný Oliver Kahn. Sám ví, jaké to kdysi bylo v jeho případě přicházet z provinčního Karlsruhe do Bayernu. "Ter Stegen jistě ví o rizicích, zná také příběhy německých brankářů, kteří měli problémy v zahraničí. Například Hildebrand ve Valencii, Lehmann v Miláně nebo Illgner v Madridu," připomíná Kahn, ovšem s tím, že záležitost má i druhou stránku. "Určitě mu je jasné, co přechod do Barcelony také může přinést - finančně, ale především sportovně. Je výzvou být denně na tréninku s Messim, Xavim a spol. a pravidelně hrát v Primera Division o titul," uzavírá Kahn svoji úvahu. Takže zase vícero pohledů, jak to ostatně nejen ve fotbale chodívá.

Fotbalové Německo teď žije reprezentačním testem s nebezpečným soupeřem. Chile může být černým koněm šampionátu. I když pro ty, kteří tenhle tým více sledují, by solidní výsledek Jihoameričanů zase až tak velkým šokem nebyl. Předmětem debat u našich sousedů jsou ovšem hlavně některá jména v německé nominaci. Kouč Joachim Löw přípravný termín sto dnů před šampionátem v Brazílii využívá ke vskutku mohutnému testování noviců. Jak jinak nazvat to, že pozval do týmu hned čtyři hráče, kteří v A-týmu ještě nehráli. Pomohla k tomu i zranění. Hahnova přítomnost je však i odrazem toho, jak se v sezóně daří celému Augsburgu, který tak od dob slavného Hallera má zase reprezentanta. Pozvánku dostali i Ginter z Freiburgu, Lasogga z HSV a také potomek albánských rodičů Mustafi ze Sampdorie. "Popravdě řečeno, moc ho neznám," nechal se v reakci na poslední jméno slyšet kapitán týmu Philipp Lahm. Ale na novoty je i on sám z Bayernu zvyklý. Kraj obrany - zdá se - nadobro opustil, hraje v záloze. Anebo nikde, jako v posledním zápase se Schalke, kdy zůstal mezi náhradníky. "Počítám s ním do zálohy," nečekal na dotazy novinářů Löw a sám nastínil, kam při řadě absencí (Gündogan, S. Bender) počítá s Lahmem.

Ale nakonec přece jen ještě zpět k Bundeslize. A také k rekordům. Nedá mi to. Bayern destrukcí Schalke zase jeden vyrovnal a stanovení nového je na spadnutí. A ještě se o něm moc nepsalo. Mnichovští oslavili už patnácté vítězství v řadě. Vyrovnali sami sebe z roku 2005. Naposledy zakolísali v 8. kole s Leverkusenem (1:1). Ale aby to nebylo jen o Bayernu. Rekordy lámou i jinde. Alespoň klubové. Jürgen Klopp oslavil proti Norimberku 112. vítězství na lavičce Borussie Dortmund. Překonal tak veleslavného Ottmara Hitzfelda. Rekordů není nikdy dost. Další určitě budeme evidovat po příštím víkendu. Bundesliga se nezadržitelně řítí dál. A nudná asi nebude, i když turbulence slávistického typu v ní asi hned tak nezažijeme.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

do Schalke s nim

Reagovat
smazaný uživatel

Moc dlouhý článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Co se tam píše?

Reagovat
Mrvinho

O tom, jestli se má Frankfurt bát, když je jasné, že Veh skončí...

Reagovat
db18

Fink by mohl k VfB? To by bylo taky fajn řešení (A Stani k tomu Eintrachtu)

...jinak nejčerstvější oznámení konce po sezoně bylo asi v AC Milán, kde pak trenér odešel chvilku po tom prohlášení, ne?

Reagovat
Arne

Já bych řekl, že na Babbela v tomhle ohledu nikdo nemá... Ten šel hned druhý den.

Reagovat
db18

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

K tomu Finkovi je niečo viac?

Reagovat
db18

Asi ne, já na to narazil až tady v tom článku.

Reagovat
smazaný uživatel

Co dělá vůbec Kahn? Ten Ter Stegen bude propadák jak svin....

Reagovat
smazaný uživatel

Nie je príliš skoro ho hodnotiť?

Reagovat
smazaný uživatel

však je to jen můj názor, hodnota 0.....podle mě je Ter Stegen hodně přemejšlivej golman, Barca by spíš potřebovala flegmouše s dobrou hrou nohama

Reagovat
Arne

Studoval (nebo možná ještě studuje) management nebo něco podobnýho, a píše do Bildu nějaký sloupky.

Reagovat
smazaný uživatel

tuším už doštudoval, získal titul

Reagovat
aurelio

to by mohol skúsiť aj Arsene Wenger, za pät rokov má titul v kapse

Reagovat
smazaný uživatel

takže neni v Bayernu? Čekal bych, že tam bude zastávat nějakou funkci...at už v managementu nebo jako trenér brankářů

Reagovat
jv

Spíš až časem.

Reagovat
smazaný uživatel

Keď autor načal tie rekordy Bayernu, tu je pekný článok k rekordom, ktoré môže Bayern túto sezónu pokoriť.

http://bundesligafanatic.com/records-galore-bayern-looking-to-break-more-records/

Reagovat
Al Capone

A to bylo keců minulou sezonu jak je La Liga dvou týmů, jak je o ničem, jak se Bundesliga dotahuje a podívejte se jak to vypadá ve Španělsku a Německu

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak výhry Bayernu nikdy neomrzí

Reagovat
andrew96

Menší OT: Kdo tu sleduje 2. Bundesligu? Jak je možné, že se Chotěbuz trápí až na posledním místě, když se o ní na začátku psalo jako o jednom z největších aspirantů na postup?

Reagovat
smazaný uživatel

ten tým není tak silnej, jak se zdálo, asi jako tenkrát u Bielefeldu, ten taky byl docela pasovanej na postup a šel dolu

Reagovat
andrew96

Ale tam v tom byla i špatná finanční stránka ne? Chotěbuz by dluhy mít neměla.

Reagovat
smazaný uživatel

Kádr je tak na 4-8 místo, ale nějak to nešlape, před sezonou pustili nějaký opory se zkušenostma a jsou tam kde jsou no

Reagovat
andrew96

Aha tak to jo díky

Reagovat
jv

Vsadili tam na špatný koně, hrají to s mladíky, což hlavně vzadu, nefunguje. Jinak ani finančně si nemůžou vyskakovat, ale Arminia na tom byla tehdy daleko hůř.

Reagovat
stas87

pozeral niekto 21ku?prvy polcas dobry?

Reagovat
smazaný uživatel

pozeral som chvíľu z 1.polčasu a takmer celý 2.polčas, neskutočný zápasik .21-tka Španielska by v pohode bila aj polovičku A-tímov v Európe, neskutočné mužstvo, vlastne všetci ktorí včera nastúpili budú môcť hrať aj v Česku na ME nie? Snáď sa tam však dostaneme my.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele