Luis Figo není v Barceloně vítán

26.11.2002, 10:30
Aktuality
Luis Figo vyvolal hodně rozruchu, když přestupoval z Barcelony do Realu Madrid. Nestává se často, aby fotbalista odešel k úhlavnímu nepříteli svého původního klubu. Kdykoli se teď Figo objeví v Barceloně, dávají mu jasně najevo, jak ho nemají rádi. Ani poslední "El Derbi" nebylo výjimkou…

Běží 69. minuta, Figo jde kopat roh. Míč už ale do pole neposlal, rozvášnění a naštvaní fanoušci portugalského záložníka zasypali vším, co měli po ruce. Rozhodčí Luis Medina Cantalejo zvolil to nejjednodušší řešení – poslal aktéry velkého zápasu do kabin a dal fanouškům čas se uklidnit. Po deseti minutách, když vášně utichly, se mohlo pokračovat. Gól nepadl, soupeři se rozešli smírně po bezgólové remíze.

Tím ale zápas neskončil, spíš naopak, zajímavé věci se teprve začaly dít. Kontroverzní prezident Barcelony Joan Gaspart, který je znám svou averzí vůči Figovi a nenávistí k celému Realu, se postavil na obranu diváků. "Reakce našich fanoušků je špatná a neomluvitelná, ale byli vyprovokováni. Figo nás všechny provokuje, kde jen může, na hřišti i mimo něj," řekl Gaspart. "Nikdy jsem nezažil, aby byl zápas za těchto okolností přerušen. Byla to jasná známka toho, že i rozhodčí byl proti nám," rýpl si Gaspart také do sudího Cantaleja.

Pochopitelně jiný názor mají představitelé Realu. "Je to hanba pro celý španělský fotbal," řekl na adresu incidentu sportovní ředitel Bílého baletu Jorge Valdano. "Začali nadávat hned, jak jsme přijeli. To už překračuje meze rivality," dodal Valdano, který derby zažil jako hráč i jako trenér Realu.

Poměrně jednotný názor na celou věc má španělský tisk, katalánské deníky nevyjímaje. S Gaspartem nesouhlasí a neváhal jej pořádně zkritizovat. Podle katalánského listu El Periodico byl Gaspart varován španělskými vládními představiteli v Katalánsku, že jeho obviňování Figa je pobuřující a že by se měl umírnit. Madridský deník AS se s prezidentem Barcelony také nepáral. "Gaspart nemá ani zdání o tom, co znamená být prezident klubu. Nikdy nechápal, co to obnáší, a teď překračuje všechny etické hranice. Odmítl poobědvat s ředitelem Realu, protože prý musel obědvat se svou matkou. Odmítl pustit jakékoli své hráče na výroční benefiční zápas Realu. A teď označil Luise Figa za viníka a provokatéra fanoušků," vyčetl AS Gaspartovi vše možné i nemožné.

Otázkou zůstává, co teď podnikne španělský fotbalový svaz. Letos už několik podobných incidentů řešil a postupoval tvrdě, už několika klubům z první i druhé ligy zavřel na několik domácích zápasů stadión. Bude stejně jednat i v případě velké Barcelony?

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele