LOUČENÍ S AMERIKOU

15.08.2006, 17:30
Komentáře a souhrny
Oba celky, Barcelona a Real Madrid, se rozloučily s USA vítězně. Barcelona se fotbalem bavila a vyhrála nad účastníkem MLS Red Bulls New York 4:1. Mohlo to být mnohem více, ale v prvním poločase si vybírala dovolenou a spokojila se s nerozhodným stavem. Real Madrid hrál s pravděpodobně nejslabším týmem ligy USA, Real Salt Lake, vyhrál 2:0.

Red Bulls New York – Barcelona 1:4

Ronaldinho tentokráte nastoupil od začátku a na hrací ploše zůstal až do 75. minuty. Střídal ho Saviola. Dal gól z penalty, přidal ještě jeden, připravil řadu šancí pro dvojici Eto'o - Ludovic Giuly. Byl to znovu ten Ronaldinho, kterého obdivuje celý fotbalový svět. Jako vyměněný proti tomu, kterého jsme viděli trápit se v dresu brazilské reprezentace na MS 2006.

Frank Rijkaard zvolil jasnou taktiku, nechal Ronaldinhovi volnost, nechal ho tvořit, hrát tak, jak se mu to líbí. Na pravou stranu postavil Samuela Eto'o, na levou Ludovica Giulyho a čekal, co se z toho vyklube. Pravdou je, že slabá obrana domácích nemohla prověřit tuto trojici a nerozhodný stav po 45 minutách hry byl na ukazateli skóre jen díky vynikajícímu výkonu nikdy nekončícího brankáře Tonyho Meoly.
Ronaldinho o poločasové přestávce osiřel, ale po návratu na hrací plochu si stěžovat nemohl. Dostal vynikajícího parťáka, dalšího kouzelníka. Lionel Messi hrál po jeho boku 30 minut, dal gól, svého brazilského spoluhráče několikrát skvěle uvolnil, přihrával mu často do volného prostoru. A když Ronaldinho v 75. minutě ze hřiště odešel, pro Messiho se téměř nic nezměnilo. Kouzlil s Javierem Saviolou.

Gianluca Zambrotta a Lilian Thuram spolu hráli poprvé, od 46. minuty zápasu, bylo jasně vidět, že si jeden na druhého potřebují zvyknout, ale když nic jiného, zapsali si do soukromého deníčku první společně strávené minuty bok po boku v dresu azulgrana.

Dovolte mi vrátit se ještě jednou k argentinskému talentu nosícímu jméno Lionel Messi. Myslím si, že dnes již nikdo nepochybuje o obrovském talentu tohoto hráče. I když se jednalo v sobotu o přípravný zápas a se soupeřem o několik tříd slabším, než je současná Barcelona, musí být všem jasné, že tento fotbalista bude velkou osobností nadcházející sezóny. Jak v Barceloně, tak ve Španělsku a v Evropě. A jestli Rijkaard poslal na hřiště Saviolu aby vyzkoušel spolupráci této argentinské dvojice, gól, který dal "Conejito" v 87. minutě, byl tou nejjasnější odpovědí všem, kteří Javierovi marně hledají klub, kde by se mohl uplatnit.

Lionel Messi byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem zápasu a jedná se o jmenování opravdu cenné, protože Ronaldinho, Deco a Eto'o měli okamžiky brilantní. Barcelona hrála v prvních 45 minutách více po levé straně, po přestávce se ukázalo, že se jedná opravdu o typické přípravné utkání a Rijkaard zvolil zcela jinou taktiku. Zambrotta se vysunoval vpravo daleko dopředu, zdvojoval ho Messi a to hodně komplikovalo obranu soupeře.

Barcelona toto vítězství potřebovala, chtěla úspěšně zakončit dvanáctidenní pobyt v Mexiku a USA. Po jedné výhře a dvou remízách se jí to náležitě povedlo.

Jaký je program tohoto týmu po návratu do Evropy? Ve čtvrtek 17. srpna hraje první zápas finále Superpoháru Španělska s Espanyolem, o tři dny později, v neděli, je na pořadu odveta tohoto barcelonského derby. Již v úterý 22. srpna přivítá na svém stadiónu Bayern Mnichov, hraje se o Pohár Joana Gampera. V pátek 25. srpna ji čeká v Monaku finále evropského Superpoháru a v něm souboj s dalším španělským týmem, Sevillou. Netradičně v pondělí, 28. srpna, začne pro Barcelonu další ročník La Ligy, soupeřem bude Celta de Vigo. Ještě závidíte fotbalistům tu "flákárnu" a vysoké příjmy?

Branky: 37. Djorkaeff - 12. Ronaldinho (pen.), 50. Ronaldinho, 60. Messi, 86. Saviola.

Red Bull New York: Meola (46. Conway), Mendes, Parke (72. Jolley), Dunivant (Stammler), Wynne, O'Rourke (66. Ikangu), Henderson, Guevara, Djorkaeff (59. Magee), Buddle, Kovalenko.

Barcelona: Valdés (46. Jorquera), Oleguer (63. Ezquerro), Márquez (46. Thuram), Olmo (46. Zambrotta), Sylvinho (46. Gio), Motta (46. Edmílson), Van Bommel (46. Deco), Iniesta (46. Xavi), Giuly (46. Messi), Ronaldinho (75. Saviola), Eto'o (46. Gudjohnsen).

Rozhodčím byl Kevin Scott. Utkání na Giants Stadium přihlíželo 79 002 diváků, což je druhá nejvyšší návštěva v historii tohoto sportovního stánku. O tři diváky více přišlo 31. července 2004 na zápas Manchester United - Juventus (2:1)...


Real Salt Lake - Real Madrid 0:2

Rice-Eccles Stadium prožíval opravdový svátek a fotbalisté domácího Realu byli patřičně hrdi, že se v názvu jejich klubu objevuje stejné jméno, jaké mají jejich mnohem slavnější jmenovci z Madridu.

Fabio Capello postavil do středu obrany dvojici Cannavaro - Sergio Ramos a dal tím jasně najevo, kdo je pro něj na tomto místě favoritem. Emerson hrál téměř celý zápas, Cicinho opakoval svou roli na pravé straně, Cassano, Raúl a Van Nistelrooy, jako Tři králové, si v útoku začínají rozumět na hranici perfektnosti. Raúl a Cassano byli v 1. poločase velice aktivní, tahali akce po křídlech a zejména kapitán Realu několikrát hledal nizozemskou posilu z Manchesteru United, Ruuda van Nistelrooye, v těsné blízkosti branky. Scházely milimetry. Ve 21. minutě jeden z těchto centrů vyrazil gólman Garlick jen ke kopačkám Cassana, ten ale nenamířil přesně a neprodloužil svou střeleckou "šňůru".

Cannavaro šéfoval s přehledem, nepouštěl nikoho do blízkosti pokutového území, a tak to fotbalisté Realu Salt Lake museli zkoušet z dálky. Klein a Williams prověřili schopnosti gólmana Realu Madrid, ten si právě tak poradil se střelou Forka, kterou ale vyrazil jen k nohám Kreise, jehož dorážku Salgado vykopl z branky přímo do náruče udiveného Ikera Casillase.

Trojice útočníků merengues cíl nenacházela, a tak to zkoušel tradičně ze střední vzdálenosti Roberto Carlos, dvakrát ho napodobil Emerson, jehož střely se jen těsně mihly okolo tyčí branky Garlicka.

Když se již většina hráčů pohybovala v blízkosti středové čáry, v jasném úmyslu zmizet co nejdříve v šatnách stadiónu, Cassano předvedl výkon hodný vynikajícího herce a baleťáka k tomu, a v pokutovém území padl jako raněná labuť. Většina rozhodčích by jeho výkonem ocenila žlutou kartou, ale Ricardo Salazar byl jiného mínění a za odměnu odpískal penaltu. A to byla příležitost pro Ruuda Van Nistelrooye, který přesnou střelou k tyči dal svůj první gól v dresu merengues. Nutno dodat, že za jeho výkon a snahu to byla zasloužená odměna.

Fabio Capello nechal v šatně řadu hráčů, mezi nimi také Raula. Ne, že by hrál špatně, ale chtěl dát šanci dalším a udělal velice dobře. Na hrací plochu poslal místo něj Robinha a ten zářil.

Psal jsem o výborném výkonu Ronaldinha a Messiho. Nyní musím napsat o vynikajícím Robinhovi! Snad hrál nejlépe od té doby, co poprvé oblékl bílý dres madridského klubu. Procházel obranou soupeře, obhazoval si protihráče, zasekával a v tom samém okamžiku se rozbíhal k dalšímu průniku. Vrcholem pak byla branka, kterou vstřelil v 64. minutě.

Již o šest minut dříve byl vyloučen domácí fotbalista Harris, který dostal červenou a bez předešlého varování. Jeho zákrok na Sergia Ramose byl likvidační a všem na stadiónu v tu chvíli zatrnulo. Za zaznamenání stojí ještě střela Cunninghama, která se dotkla levé tyče, start hráče rezervy Realu Madrid Javiho Garcíi, který se zcela určitě neztratil a dvakrát nebezpečně vystřelil, a velmi dobrý výkon Baptisty.

Real Madrid není týmem, který bude předvádět show ala Barcelona. Hraje profesorsky chladně. Ale zdá se, že pod Capellovým vedením roste opravdový mančaft, který bude patřit k ozdobám La Ligy a LM.

Ještě si připomeňme slova trenéra Realu po zápase: "Nemohu říci, že jsem s výkonem spokojen. Každý takový zápas před návratem domů přináší celou řadu problémů. Hráči se již vidí v letadle, u rodiny. Na hřišti pak působí dezorientovaně. Viděl jsme věci, které se mi nelíbily, na druhou stranu jsem si zase všimnul okamžiků, které mne uspokojily. V prvním poločase nám chyběla hra do hloubky, hráči se příliš mazlili s míčem. Po přestávce to již bylo lepší, hráli jsme mnohem rychleji, bylo vidět chuť do hry. Neprohráli jsme v šesti přípravných zápasech, nyní nás čekají další tři velice důležité, budeme dolaďovat formu, sestavu. Zaměříme se zejména na chyby, kterých se dopouštíme. Když mám mluvit o tom, co se mi v tomto zápase líbilo, musím se zmínit především o Javi Garcíovi. Budu ho sledovat, má před sebou budoucnost, dostane příležitost. Pak ještě stojí za zmínku některé akce Roberta Carlose a taky, že vzadu jsme byli jakž takž dobří. To je asi tak vše."

Typický Capello. Kritický a sebekritický. Ctižádostivý. Přesně takového trenéra Real Madrid potřeboval. Cukr a bič. Padesát devět minut s bičem, minutu rozdávat sladkou pochoutku.

Branky: 45. Van Nistelrooy (pen.), 64. Robinho.

Real Salt Lake: Garlick (46. Nolly) - Forko, Novak, Pope (72. Besagno), Stewart - Talley (88. Cutler), Balloouchy (83. Brown), Klein (72. Knowles), Sequeiro - Cunningham (80. Watson), Kreis (46. Harris).

Real Madrid: Iker Casillas (46. Diego López) - Míchel Salgado (61. Raúl Bravo), Sergio Ramos, Cannavaro (70. Woodgate), Roberto Carlos (81. Pavón) - Emerson (85. Juanfran), Pablo García (46. Javi García), Cicinho (46. Beckham) - Raúl (46. Robinho), Cassano (46. Baptista), Van Nistelrooy (73. Balboa).

Sudí Ricardo Salazar dal žlutou kartu Pablo Garcíovi z Realu za nebezpečnou hru a červenou Harrisovi ze Salt Lake. Utkání sledovalo 45 tisíc diváků.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ano este stale im to zavidim

Reagovat
HOST*kuk

Já taky, ale nic naplat, musím makat za 18 tisíc jak barevnej a to si ani nekopnu...

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinho podle mého gusta.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, tak. Ale neni sám - do nebe bych vynášel ještě Messiho, Saviolu i Eidura.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem se s vami uživately eurofotbalu chtěl podělit o parádní klip Robinha na youtube.com. Bohužel k mému zděšení je web mimo provoz. To snad NE!

Reagovat
Mr.Jindros

Objasněte mi někdo situaci kolem Savioly, zůstane nebo odejde?

Reagovat
smazaný uživatel

Odejde.

Situace je taková, že ho Rijkaard nechce ani s nim už nepočítá.

Problém je v tom, že Saviolovi končí smlouva za rok a má neuvěřitelnej roční plat 4 miliony euro.

Ale nedá se nic dělat, hlavní slovo má trenér a ten je už asi tři roky rozhodnutej o tom, že se Saviolou nechce spolupracovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Taky pláču.

Reagovat
smazaný uživatel

přitom si myslím,že by se Barce hodit mohl.Saviola je vynikající a když Barca procházela těžkým obdobím,tak hrál i tehdy vysostně:)škoda,snad půjde aspon do dobrýho týmu..ale to bude muset souhlasit s hodně rozlišnou smlouvou....

Reagovat
smazaný uživatel

Šance, zda zůstane či odejde jsou vyrovnané..Pro odchod mluví to, že ho Frank nepotřebuje mít v týmu, proti odchodu vysoký plat a také to, že zatím nikdo nechce zaplatit námi požadovaných 6 mega..

Reagovat
smazaný uživatel

A taky to, že nemáme pravoplatné vedení...

Reagovat
smazaný uživatel

J8 osobně jsem toho názoru, že zůstane..

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by to tak bylo.

Asi se všichni shodneme na tom, že je to výbornej hráč, že v dresu Barcy nikdy nezklamal a že ho máme všichni upřímně rádi...

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes se má sejít Txiki s Pibitem i jeho agentem, takže to by mělo hodně napovědět, ne-li rozhodnout o jeho dalším osudu..

Reagovat
smazaný uživatel

Oba dva mají rozum, tak se snad i rozumně dohodnou. Držim palce.

Reagovat
smazaný uživatel

Výbornej hráč, škoda pro Barcu.

Reagovat
HOST*nofan

Že by Capelo naučil primadony disciplíně ? Vypadá to, že mluví rozumně. Ale, pokud ho budou poslouchat na slovo, možná budou konečně vyhrávat, ale bude se na to dát koukat ? - jako na JUve ?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co je jasné je to, že na pohled to nebude nci moc, výsledky možná budou, ale to by bylo pro mě málo...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele