LOTYŠSKO SE KVALIFIKOVALO

20.11.2003, 02:22
Aktuality
Posledními pěti zápasy vyvrcholila kvalifikace o Mistrovství Evropy v roce 2004 v Portugalsku. Mezi účastníky závěrečného turnaje hraného na přelomu června a července příštího roku se zařadily týmy Španělska, Holandska, Chorvatska, Ruska a také senzace z Lotyšska.

NORSKO - ŠPANĚLSKO 0:3
Obavy Španělů z mrazivého počasí a špatného terénu na stadionu v Oslu se ukázali jako plané. Teplota byla několik stupňů nad nulou, bylo slunečno a bezvětrno, vyhřívaný trávník byl skvěle připravený. Španělé udělali oproti nešťastnému duelu na Mestalle několik změn v sestavě. Distancovaného Marchenu nahradil v obraně César, ve středu zálohy posílil Saez defenzívu, když postavil vedle Albeldy místo Baraji Xabiho Alonsa a na levém kraji místo Reyese Vicenteho. V útoku vedle Raúla místo F. Torrese hrál Valerón, který se hodně stahoval i do zálohy. Defenzivnější rozestavení se Španělům vyplatilo. Očekávané problémy Norů s ofenzivnějším pojetím hry se vyplnily beze zbytku. Žádný nápor domácích se nekonal, a tak si Španělé vcelku v poklidu kombinovali ve středu pole. Vytvořili si také první šance a po 30 minutách se zaslouženě ujali vedení. Na skvělý pas Valerona za obranu si naběhl Raúl, prostřelil norského gólmana a definitivně tím uklidnil své mužstvo. Od té chvíle Španělé dominovali. Velmi dobře se doplňujícím Raúlovi a Valeronovi skvěle sekundoval Vicente, který v první půli nalevo a v druhé na pravé straně mnohokrát zamotal norským obráncům hlavy a připravil šance pro své spoluhráče. I španělská obrana pracovala dobře a tak se Norové dlouho zmohli pouze na střelu Riiseho zdálky. Další góly připravili pro soupeře Norové vlastně sami. Při druhém gólu odvrátil obránce míč jen slabě přímo k Vicentemu a ten se střelou k tyči nemýlil. Třetímu gólu předcházel špatný odkop norského gólmana přímo na Etxeberríu, který se jen přikrčil a snadno míč hlavičkoval do branky. V závěru se Norové přece jen dostali do slibných šancí, ale ani čestný úspěch jim nebyl přán.

SLOVINSKO - CHORVATSKO 0:1
Chorvaté nastoupili v Lublani bez distancovaného Oliče, místo něhož byl trenérem Baričem nominován Šokota a ten se hned odvděčil přihrávkou na rozhodující gól. To Slovinci měli vážnější problém, když přišli o nejlepšího střelce v kvalifikaci Šiljaka. A tak se uchýlili spíše k ubránění bezgólového stavu, který jim po remíze 1:1 v Chorvatsku k postupu postačoval. V první půli měl jedinou vážnější šanci Chorvat Šokota, ale trefil jen břevno. A když byl po hodině hry vyloučen Tudor, zdálo se, že Slovinci uspějí. Už o dvě minuty později se ale prosadil Pršo. V další šanci Chorvatů trefil Šokota jen tyč. Slovinci se na vážnější ohrožení branky soupeře nezmohli.

HOLANDSKO - SKOTSKO 6:0
Holandští reprezentanti asi neprožili nejpříjemnější týden, ale v druhém zápase se Skotskem si vše vynahradili. Brzy se prosadili střelecky a zápas ovládli. V druhé půli ještě s chutí pár gólů zdecimovanému soupeři přidali. Povětšinou se dokonce prosazovali skotskými zbraněmi - hlavou po standartních situacích. Kanonýr van Nistelrooy zaznamenal hattrick. Wesley Sneijder první gól střelou z dálky sám dal, na další dva centroval z trestných kopů, kdy se prosadili hlavou Ooijer a van Nistelrooy. Čtvrtý gól vstřelil van Nisterooy, když nadýchaným obloučkem přehodil vybíhajícího skotského gólmana. Pátý hlavou Frank de Boer po dalším centru Sneijdera a šestý opět van Nistelrooy. Sneijder pak ještě trefil břevno.

WALES - RUSKO 0:1
Wales hrál naposledy na velkém turnaji v roce 1958, a tak byl v tuto historickou chvíli stadión Millenium v Cardiffu beznadějně vyprodán - zápas sledovalo 72500 fanoušků. Bezbranková remíza z prvního zápasu mu dávala velké šance. Hosté, ač bez Mostového, však zápas zvládli. Tentokrát se již po 20 minutách prosadili střelecky, když si na Gusevův centr naskočil Jevsejev a hlavičkou z bezprostřední blízkosti se nemýlil. Domácí inkasovaný gól zaskočil a po zbytek zápasu většinou jen marně dobývali ruskou branku. Rusové dobře bránili a do mnoha šancí Welšany nepustili. Giggs trefil jen břevno.

TURECKO - LOTYŠSKO 2:2
Jediné velké překvapení barážových zápasů se urodilo v duelech mezi Tureckem a Lotyšskem. Lotyši si už z domova přivezli nadějnou výhru 1:0 a ani v bouřlivém Tureckém prostředí nezklamali. Turkům opět citelně chyběl tvůrce hry Bastürk a tak jen těžko zdolávali obranný val Lotyšů. Náskok soupeře ale Turci vymazali už po 20 minutách, kdy se do míče nádherným volejem opřel Ilhan Mansiz a nedal lotyšskému gólmanovi žádnou šanci. Domácí si udržovali stálou převahu a dočkali se i druhého gólu. Po křídle utekl Karadeniz, poslal míč na přední tyč, kde předskočil před obránce Hakan Sükür a rozjásal obecenstvo chytrým obloučkem podruhé. Lotyši se ale nevzdali a už za dvě minuty se radovali z důležitého snížení, kdy centr Laizanse prošel až do branky. Omer Catkič stihl míč jen tečovat. Zápas gradoval. Hakan Sukur trefil břevno. I Lotyši ale dál útočili a dočkali se i vyrovnání, které pojistilo jejich postup. Verpakovskis v brejku stanul sám před Omerem a přeloboval ho.

Takto byla mužstva rozdělena do losovacích košů (los proběhne 30. listopadu v pravé poledne):

1. koš - Portugalsko, Francie, Švédsko, Česko.
2. koš - Anglie, Itálie, Španělsko, Německo.
3. koš - Nizozemsko, Chorvatsko, Dánsko, Rusko.
4. koš - Bulharsko, Švýcarsko, Řecko, Lotyšsko.


Mistrovství Evropy proběhne mezi 12.6. až 4.7. 2004.

Přehled kursů renomované britské sázkové kanceláře William Hill:

3,3:1 Francie
5,5:1 Itálie
6:1 Portugalsko
7:1 Nizozemsko, Anglie, Španělsko
9:1 Česká republika
14:1 Německo
25:1 Dánsko, Švédsko
50:1 Řecko
66:1 Bulharsko, Švýcarsko, Chorvatsko, Rusko
200:1 Lotyšsko

Autor: Radek Nosil

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*Vittorio

Fandim vzdy italii ale ten kurs na ni prehnany...portugalci,spanele to dotahnou dal. dokud italskym trenerem bude trapatoni tak se italskeho uspechu nedockam...inak drzme palce nam a lotysku ty me fakt prekvapili spravny outsider...hodne diskutabilni kurzy nizozemci a rekove se nezdaji dal bych je vys...

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*paveli

tak ja doufam ze vyhrajem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele