LIGUE 1 - SOUHRN 30. KOLA

31.03.2007, 19:46, aktualizováno 01.04.2007, 22:59
Komentáře a souhrny
Dva tradiční francouzské kluby si opět trochu zkomplikovaly situaci v probíhajícím ročníku. Olympique Marseille v sobotní předehrávce podlehl Lorientu a opět se mu vzdálila šance účasti v Lize mistrů. Zcela jiné problémy má Nantes, to doma podlehlo Sedanu a propadlo se na poslední příčku. Naopak nečekaně zabralo PSG a veze body z hřiště druhého Lens.

Marseille nastoupila v základní sestavě i se Samirem Nasrim, novým objevem Raymonda Domenecha pro reprezentační tým Francie. Oba týmy začali opatrnou hrou. První střelou na branku se prezentoval v osmé minutě Rafik Saifi. Jeho střela z pravé strany ale mířila doprostřed branky, a Carrasso si s ní proto bez problémů poradil. Poté zkoušel štěstí z trestného kopu z ucivé vzdálenosti Gignac. Z územní převahy, ale domácí vytěžili úvodní gól až ve druhém poločase. V 60. minutě centroval Gignac, na jeho přihrávku si naběhl Saifi a jeho hlavička znamenala vedení Lorientu. O čtvrt hodiny později to bylo již 2:0. Le Pen se dostal po rohovém kopu k balónu v malém vápně a uklidil míč do sítě. Na poslední úsek zápasu převzali iniciativu hosté. Snížení přinesla penalta, nařízená po zákroku Marchala na Maoulidu. Pokutový kop proměnil Cisse, ale víc než snížení na 2:1 Marseille nestihla. Lorient tak doma obral Marseille o důležité body.

Sedan nezačal důležité utkání s přímým konkurentem v boji o záchranu Nantes nijak zázračně. Aktivnější byli od začátku domácí. Jenomže všechny šance Kanárků pochytal výborný brankář Sedanu Stephane Trevisan. Největší šanci prvního poločasu měl v sedmnácté minutě William Vainqueur, ale jeho pokus zneškodnil parádním zákrokem Trevisan. Sedan se osměloval k útočení hodně sporadicky a když už se dostal na dostřel, vše v pohodě zlikvidoval Barthez. Druhý poločas se role obou týmů vyměnily. Sedan začal být o hodně aktivnější. V sedmapadesáté minutě si na centr Lachora naskočil Yahia a Barthez měl co dělat, aby nepustil hosty do vedení. O čtyři minuty později se však Barthez nevyznamenal. Mistr světa z roku 1998 podcenil lehký centr Davida Ducourtiouxe a daroval tak hostům veledůležité body. Sedan zvítězil na půdě Nantes a odpoutal se ode dna tabulky Ligue 1.

St. Etienne chtělo pozvednout svoje naděje na obsazení některého z míst v evropských pohárech ziskem bodů na půdě Toulouse. Jenže domácí byli ještě před Les Verts, a proto mají neméně vysoké ambice. Zápas začali aktivněji domácí a od začátku měli územní převahu. Nebezpečnou střelou z úhlu se prezentoval Elmander. Žádnou gólovou radost si ale Toulouse do poločasu užít nemohlo. V sedmdesáté minutě však Elmander přeci jen strhl vedení na stranu domácích. Paulo Cesar z rohového kopu posadil míč přesně na Elmanderovu hlavu, a ten jedinou brankou utkání rozhodl o těsném vítězství Toulouse nad Saint Etienne.

Hodně vyrovnaný je ve francouzské lize nyní hlavně souboj o třetí příčku. Jedním z velkých kandidátů na tuto pozici je Lille. Pro udržení dobré výchozí pozice pro závěrečný finiš potřebovali hráči domácího Lille na Stade Lille Metropole naplno bodovat proti průměrnému Valenciennes, které ještě v žádném případě nemá jistotu udržení v Ligue 1. Lille bylo v úvodu lepím týmem, a proto se hrálo převážně na polovině hostů. Štěstí zkoušel Peter Odemwingie. Hosté kontrovali pokusem Savidana. Ve druhém poločase brankové příležitosti ne a ne přijít. Již to vypadalo, že utkání skončí bezbrankovou remízou, když Valenciennes rozhodlo. Doumeng napřáhl z velké dálky, balón se otřel o Obraniaka a zapadl za záda Tonyho Sylvy. Lille usilovalo o vyrovnání, ale v samotném závěru výhru hostů ještě pojistil Hassli.

Nice zahodilo velkou šanci dostat se z hodně horké zóny, ve které se stále nalézá. V zápase s Monakem měli první šanci hosté. Meriem vystřelil a Hugo Lloris měl velké potíže. Ovšem z gólu se první radovali hráči Nice. Bývalý střelec Sunderlandu Laslandes si skvěle zpracoval přesný pas od Roola na prsa a druhým dotekem otevřel nekompromisně skóre. Poté držel při dalších šancích domácích Monako při životě Flavio Roma. To se ukázalo jako velice důležité v devětasedmdesáté minutě. Jaroslav Plašil, který byl v tu chvíli na hřišti přibližně čtvrt hodiny, vyrovnal střelou z hranice velkého vápna, a rozhodl tak o konečné remíze 1:1.

Troyes se v neděli potkalo s kandidátem na účast v Lize mistrů v příští sezóně Sochaux. Jako první mohl otevřít skóre po závaru Ziani. Za několik okamžiků se následně vytáhl Teddy Richert. Jedinou branku zápasu vstřelil ve dvatřicáté minutě Romain Pitau a protože se již nikomu míč do sítě dostat nepodařilo, vyhrál tým z Montbeliard na půdě Tryoes 0:1. Domácí se tak dostalo do sestupové trojice. Utkání zakončila strkanice, po které viděli Demetrius Ferreira z Troyes a Philippe Brunel ze Sochaux červenou kartu.

Na góly nejbohatší z dosavadních nedělních zápasů bylo střetnutí Le Mans proti Auxerre. Ze začátku to ale na stadionu Leon-Bollee tak nevypadalo. Týmy začali opatrně a první poločas nebyl žádnou útočnou smrští. Ve druhé půli se ale s góly roztrhl pytel. Všechno to začal v čtyřicátéšesté minutě Bangoura. Z levé strany malého vápna uklidil míč do sítě Auxerre. Na 2:0 zvyšoval o šest minut později po centru Oliviera Thomase hlavou Tulio De Melo a domácí kráčeli pro tři body. Jemože situace se zkomplikovala v 65. minutě, když Akale napálil míč pod břevno. Domácí se začali o vítězství bát. Nebyli dostatečně aktivní a to potrestal dvacet minut před koncem hlavičkou po trestném kopu Kaboul a remíza 2:2 byla pro hosty téměř vítězstvím.

Po odpolední výhře Sedanu v Nantes klesl na poslední příčku Paris Saint Germain. Slavnému klubu tak začalo již pořádně téct do bot. PSG mělo dnes večer na programu zápas na půdě druhého celku Ligue 1 Racingu Lens. Ten potřeboval body také, protože se na Racing ze zadu tlačí celá smečka pronásledovatelů. Jenomže hráči Lens si skoro ani nevšimli, že zápas začal a již prohrávali 0:1. Z první akce se po nahrávce Luyinduly trefil už ve druhé minutě Diané. Dvanáct minut po pauze se gól podařilo vstřelit i dalšímu hráči PSG. David Rozehnal v dvaapadesáté minutě ovšem trefil úplně opačnou branku, než by sám chtěl. Vlastním gólem daroval Lens vyrovnání. Chyba českého stopera ale nemusela po zápase mrzet. Rothen zahrál trestný kop a Armand rozhodl o nečekané výhře PSG proti Lens.


Tabulka:
1. AS Nancy-Lorraine651013:416
2. Valenciennes FC742112:714
3. Girondins Bordeaux74219:514
4. AS Monaco741212:613
5. Olympique Lyon64029:612
6. Stade Rennes73318:512
7. FC Lorient733110:812
8. Racing Strasbourg73228:511
9. Olympique Nice73227:511
10. Le Mans UC 72731310:1110
11. Olympique Lille71517:78
12. AS Saint-Etienne72236:68
13. Paris Saint-Germain71515:58
14. Toulouse FC52126:77
15. Olympique Marseille71426:87
16. Stade Caen51134:64
17. FC Sochaux70346:143
18. AJ Auxerre71062:153
19. Racing Lens50231:42
20. FC Metz70251:82

Zbývající zápasy
22.03.2008
Olympique Lyon - Paris Saint-Germain
AS Nancy-Lorraine - FC Metz
Olympique Nice - FC Lorient
Racing Strasbourg - Olympique Lille
Stade Rennes - Racing Lens
Olympique Marseille - FC Sochaux
Toulouse FC - Le Mans UC 72
AJ Auxerre - AS Saint-Etienne
Valenciennes FC - Girondins Bordeaux
Stade Caen - AS Monaco


Autor: Ondřej Štícha

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*

Jeste pred par koli byl Sedan totalne v pr*eli a kde je ted....

Reagovat
Shevchenko

totalne v prdeli

Reagovat
Shevchenko

oni byli totalně v prdeli ještě včera

Reagovat
HOST*rb

...Lens-PSG 1:2...vypadá to tak, že "nejaké sily" chcú aby sa parížania zachránili...pred týmto zápasom som ich už videl v II.lige...a moja škodoradosť bola predčasná...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele