Ligue 1 - preview 35. kola: Čtvrtý proti pátému

12.05.2023, 09:46, aktualizováno 14.05.2023, 09:32
Previews
Alexandre Lacazette (© AFP)

Marseille stále myslí na přímý postup do Ligy mistrů a večer na OM čeká snadný úkol v podobě posledního Angers. Lyon jede do Clermontu, AS Monaco se střetne s Lille.

Clermont Foot - Olympique Lyon

neděle 13:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.06 - 3.91 - 1.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - FC Lorient

neděle 15:00

Třetí výhru v řadě může zapsat Lorient, který cestuje na horkou půdu Montpellieru. Domácí jsou v tabulce dvanáctí, jejich soupeř pro změnu devátý. Na stadionu de la Mosson se očekává vyrovnané utkání.

V neděli odpoledne se potkají dva týmy ze středu tabulky a těžko hledat jasného favorita. Montpellier v minulém kole podlehl ve strhující přestřelce Lyonu 4:5, ale předtím dokázal čtyřmi góly zesměšnit Monako, či gólem udolat Stade Rennes. Rozpoložení domácích tak není vůbec špatné. Ve prospěch MHSC hovoří i lepší vzájemná bilance s Lorientem, se kterým od roku 2015 ani jednou neprohrálo.

Lorientu se v uplynulých týdnech také dařilo a odnesli to i vedoucí Pařížané. Les Merlus vyhráli v Parku princů senzačně 3:1 a o týden později zdolali i Brest 2:1. Lorient zůstává v nahuštěném středu tabulky devátý.

Montpellieru nadále nepomůže Téji Savanier, který si odpyká poslední z třízápasového trestu. Do sestavy se sice vrací Kiki Kouyaté, ale k dispozici nebudou ani zranění Wahbi Khazri a Beni Makouana. Několik hráčů bude postrádat i Lorient, jmenovitě se jedná o Jeana-Victora Makenga, Igora Silvy, Juliena Laporta a Vita Mannoneho.

Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Sacko, Jullien, Kouyate, Sylla - Ferri, Chotard, Fayad - Nordin, Wahi, Maouassa

FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Mvogo - Cathline, Kalulu, Talbi, Le Goff, Yongwa - Innocent, Abergel, Faivre, Le Fee - Kone

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.92 - 4.27

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Stade Brestois - AJ Auxerre

neděle 15:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.35 - 3.78

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Stade Rennes - ES Troyes

neděle 15:00

V Roazhon Parku vyrukují fotbalisté Stade Rennes na předposlední ES Troyes a mohou ho definitivně odsoudit k sestupu do nižší soutěže. Hosté nemají situaci ve svých rukou a i případný triumf jim nemusí vůbec stačit. Domácí jsou favoritem a jakýkoliv jiný výsledek, než jejich výhra bude překvapením.

Každopádně Stade Rennes si v závěru sezony nevede dobře a klopýtá, což ho může vyjít hodně draho. Poslední porážka v Nice ho odsunula mimo pohárové příčky na šestou pozici. Domácí tak mají čtyři kola na to, aby o Evropu ještě zabojovali.

O dost hůře jsou na tom fotbalisté Troyes, jejichž sestup je takřka hotovou záležitostí. Estac se dlouhodobě nedaří a vyhrát dokázali naposledy 2. ledna. To už je hodně dlouhá doba na to, aby fanoušci ještě mohli doufat v záchranu. Troyes se v minulém kole pokusilo odvrátit osud proti PSG, ale dle očekávání prohrálo.

Domácí jsou favoritem, ale Troyes už ve vzájemných zápasech ukázalo, že umí být více než vyrovnaným soupeřem. Koneckonců remízou skončil i poslední duel na půdě Troyes. Postavení v tabulce však hovoří jasně a Stade Rennes by to podle předpokladů mělo zvládnout.

Oba tábory hlásí absence. Na domácí straně chybí Martin Terrier, Xeka a Adrien Truffert. Hosté se zase musí obejít bez Abdu Conteho a Renauda Riparta.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Traore, Omari, Theate, Belocian - Ugochukwu - Doku, Bourigeaud, Majer, Gouiri - Kalimuendo

ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Gallon - Zoukrou, Rami, Palmer-Brown - Bruus, Agoume, Chavalerin, Larouci - Odobert, Balde - Ugbo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.04 - 14.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Toulouse FC - FC Nantes

neděle 15:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.84 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AS Monaco - Lille OSC

neděle 17:05

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.61 - 3.83 - 2.62

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Angers SCO

neděle 20:45

Souboj týmů z opačných pólů tabulky se uskuteční na Stade Vélodrome v Marseille. Les Phocéens mohou udělat další krok k zajištění účasti v Lize mistrů, pokud se vypořádají s nejhorším týmem soutěže. Angers už se smířilo s pádem do nižší soutěže a po zbytek sezony bude hrát o čest.

Olympique Marseille už těžko zasáhne do bojů o titul, protože po porážce s RC Lens ztrácí na vedoucí PSG osm bodů. Ve zbývajících čtyřech zápasech tak půjde o udržení stávající třetí příčky, která znamená start v Lize mistrů pro příští rok. Marseille má na třetím místě šestibodový náskok na Monako, které ještě neřeklo poslední slovo.

Jihofrancouzi mají před sebou celkem shovívavý los. Proti Angers budou velkým favoritem, stejně jako proti Brestu či Ajacciu. Těžké utkání se očekává proti Lille, ale i tak by si Phocéens měli stávající místo udržet.

Pokud jde o Angers, jeho osud už byl zpečetěn. Les Scoïstes opustí nejvyšší francouzskou soutěž a než se tak stane, budou se chtít s Ligue 1 rozloučit důstojně. V této sezoně to bylo pro jejich příznivce opravdu náročné, protože Angers moc důvodů k radosti nedávalo. Koneckonců vyhrálo pouhé tři zápasy. Nedaří se mu ani v posledních kolech, o čemž svědčí čtyři porážky v řadě.

Angers se nedařilo ani v prvním zápase s Tudorovými svěřenci. Marseille vyhrála 3:0 a potvrdila celkově lepší vzájemnou bilanci. Nutno však podotknout, že hosté čas od času dokázali favorita obrat o body.

Marseille bude nadále bez Amina Harita i Azzedina Ounahiho. Beze ztrát se neobejde ani druhá stran a Angers budou chybět Amine Salama, Lois Dion i střední obránce Cedric Hountondji.

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Lopez - Mbemba, Balerdi, Kolašinać - Clauss, Rongier, Veretout, Tavares - Ünder, Malinovskyi, Sanchez

Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Thioub, Valery, Sabanović, Bamba, Kalumba - Abdelli, Mendy, Bentaleb - Bahoya, Niane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.69 - 16.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - OGC Nice

sobota 17:00

Tři body, takový je odstup Štrasburku od pásma sestupu. Pokud by přitom uměl navázat na minulé veledůležité vítězství z půdy Nantes, mohl by podniknout možná rozhodující krok k záchraně. Před partou trenéra Frédérica Antonettiho bude stát Nice, které sezónu může dohrávat v poklidu středu tabulky. A v podstatě se spíše připravuje již na tu další, která ovšem bude bez evropských pohárů.

Postoupit do nich přitom bylo pro OGC prvořadým cílem. A ačkoli minulá dvě vystoupení proti Troyes a Rennes hostům vyšla, ztráta na pátou pozici, která jako poslední zaručuje aspoň účast v Konferenční lize, je už zkrátka příliš velká. I tak se nicméně snaží hledat klub nějaká pozitiva, aby se nemusel zevnitř užírat tímto nezdarem na domácí scéně.

Didier Digard, kouč Les Aiglons, na předzápasové tiskové konferenci připomněl, že velký sukces zapsali mladší dorostenci. Sedmnáctka Nice skončila ve své skupině na prvním místě, takže si zaručila postup do závěrečné fáze na celostátní úrovni. "Jsme za hráče moc šťastní, doufáme, že jim to vydrží," chválil. "Odvedli velmi dobrou práci. Je to tým, který drží pospolu, mužstvo, které rádo tráví čas spolu. Věřím, že bude i nadále prožívat velké dobrodružství.”

Ve Štrasburku aktuálně nemají moc času zabývat se výkony mládeže, byť je rozhodně nestaví na odstavenou kolej. Prioritou je každopádně nyní áčko, které má dobře našlápnuto k udržení prvoligové příslušnosti. Do moc dobré pohody se mimochodem dostal hostující útočník Habib Diallo, který atakuje dvacítku vstřelených branek v Ligue 1. "Vůbec mě to nezajímá,” vzkazoval. "To je vedlejší. Jestli na to číslo dosáhnu, ale stejně sestoupíme do Ligue 2, budou nám tyhle statistiky úplně k ničemu.”

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - L. Perrin, Doukouré, Le Marchand - Dagba, M. Sanson, D. Liénard, Guilbert - H. Diarra, Bellegarde - H. Diallo

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Lotomba, Todibo, Dante, Bard - Rosario, Boudaoui, K. Thuram - Bouanani, Moffi, Laborde

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.43 - 2.89

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - AC Ajaccio

sobota 21:00

Smír mezi Lionelem Messim a PSG, zřejmě taková zpráva zahýbala hlavní francouzskou metropolí během uplynulého týdne vůbec nejvíce. A také informace agentury AFP, že je jistý jeho letní odchod do Saúdské Arábie. Domácí kouč Christophe Galtier každopádně vzkázal, že argentinská hvězda je plně motivovaná na duel proti Ajacciu a že míní svým výkonem pomoci přiblížit se ligovému triumfu.

Suspendace, která měla původně trvat dva týdny, se nakonec proměnila v polovinu trestu. I proto, že se Messi omluvil za to, že bez souhlasu klubu odcestoval na dlouho plánovou marketingovou cestu do Asie. V pondělí se mohl vrátit zpátky do tréninku. A Galtier byl s jeho přístupem spokojený. "Mluvil jsem s Leem, když se vrátil do přípravy. Myslím si, že je nyní velmi klidný, velmi motivovaný a velmi odhodlaný vyhrát další trofej. A ano, Leo se objeví v základní sestavě,” prozradil.

Šest bodů, takový byl náskok Les Parisiens po čtyřiatřiceti odehraných kolech na druhé Lens. Naposledy skolili venku očekávaně Troyes, teď přitom narazí na dalšího protivníka, s jehož udržením se na nejvyšší úrovni počítají maximálně tak matematické předpoklady. Ajaccio jednoduše může až do konce sezóny usilovat maximálně o to, aby neskončilo na předposlední příčce. Už pár týdnů vlastně kouč Olivier Pantaloni hovoří o tom, že pádu o patro níže se jeho mužstvo zkrátka nevyhne.

Pařížané jsou pasováni do role jasného favorita. A rozhodně si nehodlají komplikovat cestu za titulem, který mu stále notně stěžují především Lens a Marseille. A také vlastní neobvyklá zaváhání, kterých je letos prostě příliš mnoho. "Zápas s Ajacciem bude klíčový, ale ne ten rozhodující. To jsem mimochodem říkal už před utkáním s Troyes a zopakuji to i před tím s Ajacciem,” uvedl Galtier. "Pokud v sobotu vyhrajeme, mistři pořád nebudeme. Ty kritické duely nás ještě čekají. Ale můžu potvrdit, že jsme plně soustředění jen na jediný cíl, tedy stát se šampiony Ligue 1.”

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Marquinhos, Sergio Ramos, Danilo Pereira - Hakimi, Verratti, Fabián Ruiz, Juan Bernat - Messi - Ekitiké, Mbappé

AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
B. Leroy - M. Youssouf, C. Vidal, Mayembo, Is. Diallo - Marchetti, Mangani, Coutadeur - R. Nouri, Spadanuda, El Idrissy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 11.70 - 33.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RC Lens - Stade Reims

pátek 21:00

Toužebný postup do základních skupin Ligy mistrů se začíná pro Lens stávat realitou. Avšak pořád není tento obrázek domalovaný do konce. Osud má každopádně pevně ve svých rukou, nesmí jen pokazit poslední čtyři kola, aby pozici vicemistra udrželo. Proti Remeši navíc stále ještě může tlačit na první PSG, na nějž ztrácelo po čtyřiatřiceti odehraných kolech šest bodů.

Už v předešlých týdnech domácí jasně naznačovali celému pelotonu Ligue 1, že se míní rvát o ty nejvyšší příčky. Minulou sobotu pak potvrdili, že před vlastními fanoušky ztrácejí body opravdu hodně sporadicky, a po nedávném skalpu Monaca přetlačili také Marseille, tedy přímého konkurenta v boji o top trojku. Toho mimochodem v tabulce předskočili.

Jestli přitom někdo táhne Les Sang et Or po ofenzivní stránce, bezpochyby je to belgický forvard Loïs Openda. Ten v nejvyšší soutěži zapsal už devatenáct gólů, drží se tak mezi těmi nejlepšími, důležité trefy přitom zapisoval právě v soubojích s ASM a OM. "Moc dobře vím, že je kolem mě docela humbuk. Zůstávám ale v klidu,” reagoval hlavně na různé přestupové spekulace. "Ano, je to možná jakýsi druh uznání, nesmím však poslouchat, co se říká.”

Remeš dohraje tenhle ročník v klidném středu pořadí, k pátému místu, které jako poslední zaručuje postup do evropských pohárů, má totiž již daleko. V nedávných dobách se jí opravdu moc nedařilo, měla na svém kontě například čtyři zápasy v řadě bez vítězství a hned tři s porážkou, avšak v předchozím kole přece šňůru utnula a skolila doma Lille.

RC Lens - pravděpodobná sestava:
B. Samba - Gradit, Danso, Medina - Frankowski, Abdul Samed, S. Fofana, Machado - Sotoca, Thomasson - Openda

Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Y. Diouf - Foket, Agbadou, Abdelhamid, Busi - Munetsi, Matusiwa - J. Ito, Flips, Zeneli - Balogun

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.41 - 5.82

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
34
25
3
6
79 : 35
78
2
RC Lens
34
21
9
4
57 : 26
72
3
Olympique Marseille
34
21
7
6
62 : 34
70
4
AS Monaco
34
19
7
8
68 : 51
64
5
Lille OSC
34
17
8
9
60 : 41
59
6
Stade Rennes
34
17
5
12
56 : 38
56
7
Olympique Lyon
34
16
8
10
57 : 41
56
8
OGC Nice
34
13
12
9
42 : 32
51
9
FC Lorient
34
14
9
11
48 : 46
51
10
Stade Reims
34
12
14
8
41 : 35
50
11
Clermont Foot
34
14
8
12
37 : 44
50
12
Montpellier HSC
34
13
4
17
56 : 57
43
13
Toulouse FC
34
12
6
16
48 : 55
42
14
Racing Strasbourg
34
8
11
15
46 : 55
35
15
Stade Brestois
34
8
11
15
38 : 50
35
16
AJ Auxerre
34
8
10
16
32 : 56
34
17
FC Nantes
34
6
14
14
35 : 50
32
18
AC Ajaccio
34
6
5
23
22 : 61
23
19
ES Troyes
34
4
10
20
42 : 73
22
20
Angers SCO
34
3
5
26
28 : 74
14

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele