Ligue 1 - preview 19. kola: Piráti z Brestu atakují Park princů

26.01., 08:30, aktualizováno 28.01., 09:12
Previews
Radost hráčů Brestu (© AFP)

Tradiční porci sedmi nedělních zápasů nabídne Ligue 1, přičemž největší pozornost se bude upínat do Paříže. Na její půjdu zavítá aktuálně třetí Brest, největší vzezření této sezóny. Začínat se každopádně bude v Montpellieru, kam zavítá obecně slušně se prezentující Lille. Toulouse by si rádo spravilo chuť proti Lens po výpadku z Coupe de France...

Montpellier HSC - Lille OSC

neděle 13:00

Lille se dlouhodobě drží na místech, které by mu na další sezónu zaručily účast v evropských pohárech. A samozřejmě že s takovým faktem mohou být na severu Francie zatím spokojeni. Teď pocestuje do Okcitánie, kde ho vyzve celek, jenž si počíná tak nějak střídavě, slunečno a oblačno. Montpellier není v tabulce výše a je v jejím středu hlavně proto, že častěji nevítězí.

Domácí z osmnácti duelů na poli Ligue 1 urvali tříbodový výsledek jen čtyřikrát. I když je pravdou, že před programem tohoto kola byli dvanáctí, což na první pohled, v kontextu jejich obecných ambicí, není špatné umístění, je třeba zmínit, že nemají daleko od pásma sestupu. Pořád si jaksi umějí uchovávat určitý odstup od červených pozic, jenže trhnout se od nich na bezpečnější deficit ne. Alespoň je může těšit, že ve středu oslavili postup do osmifinále Coupe de France.

Z výkonu svého mužstva byl po předešlém pohárovém utkání Michel Der Zakarian, kouč La Paillade, spokojený. Jeho tým proti klubu z Feigniesu, působící na čtvrté nejvyšší úrovni, v klidu potvrdil roli favorita a vsítil čtyři branky. "Před zápasem jsem říkal, že musíme respektovat všechny soupeře, na které narazíme. I když ten náš byl účastníkem National 2, avizoval jsem, že se nesmíme chytit do pasti,” těšilo ho v rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Bleu, že jeho svěřenci situaci nepodcenili.

Také na straně LOSC panovala po předchozím klání Francouzského poháru dobrá nálada, tedy aspoň z výsledkového hlediska. Dogy postoupily přes pařížský Racing Club, který figuruje, podobně jako tomu bylo u protivníka Montpellieru, ve čtvrté ligové sféře. Akorát nebyly tak produktivní, jak se asi čekalo, zaznamenaly totiž jediný gól. Předtím se jim mimochodem podařilo utnout v Ligue 1 sérii tří střetnutí bez vítězství, to zase neměly větší slitování s Lorientem.

Zatím vedení Les Dogues žádnou zimní posilu nezískaly. Hostující lodivod Paulo Fonseca ale fanouškům vzkazoval, že tomu nebude dlouho a nová tvář se přece ukáže. "Myslím si, že bychom si o tom mohli více popovídat příští týden na další tiskové konferenci. Jestli to bude jeden nebo dva hráči, v tuhle chvíli nevím. Já bych chtěl spíše dva. Na všem se nyní pracuje,” poodhalil k tomuto tématu doposud jen to nejzákladnější.

Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Hefti, Omeragic, Jullien, Sainte-Luce - Chotard, Savanier, Ferri - Nordin, Adams, Khazri

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Tiago Santos, Yoro, Alexsandro Ribeiro, Ismaily - André, Bouaddi - Žegrova, Ang. Gomes, Gudmundsson - J. David

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.01 - 3.64 - 1.98

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Clermont Foot - Racing Strasbourg

neděle 15:00

Jednadvacátého ledna letošního roku na sebe oba soupeři narazili v rámci Coupe de France. Úspěšnější byl Racing, jehož série neporazitelnosti v součtu všech soutěží aktuálně čítá šest zápasů. Les Lancier naopak potřebují bodovat, aby opustili sestupové pásmo.

Krok správným směrem udělali v prvním duelu tohoto kalendářního roku, kdy díky Shamaru Nicholsonovi a pozdní trefě Jima Allevinaha porazili Nantes 2:1. Historie se nebude ohlížet na to, že protivník z Bretaně dohrával o deseti. Nesestupová a nebarážová pozice se po osmnácti kolech nachází pouhé dva body daleko.

V Ligue 1 se jim navíc proti Strasbourgu podařilo uhrát bod v každém z předchozích třech případů. Nicméně ona pohárová prohra je stále dost čerstvá a Pascal Gastien netváří se býti správným motivátorem k tomu, aby u svých svěřenců vzbudil přání porážku oplatit. Navíc, na odchodu z klubu je podle všeho ghanský reprezentant Alidu Seidu, který svou zemi reprezentoval jak na mistrovství světa v Kataru, tak na letošním africkém šampionátu.

Tým Patricka Vieiry prožívá po nepříliš zdařilém startu výrazné zlepšení. Po osmnácti kolech má na kontě stejný počet výher, remíz a porážek. Tu v utkání s Marseille odvracel Jeremy Sebas až v nastaveném čase. Do základní sestavy se na každý pád nevrátí zraněný Kevin Gameiro, jenž prozatím skóroval dvakrát a na jednu branku nahrál.

Ve zmiňovaném klání v rámci Coupe de France se pod výhru a postup do osmifinále podepsal jedním zásahem Habib Diarra, avšak v uplynulých dnech bylo na francouzsko-německé hranici hojně diskutovaným jménem to, které má jeho skorojmenovec Habib Diallo. Senegalský forvard byl v té vlně letních odchodů do Saúdské Arábie, nicméně v šestnácti mačích zaznamenal jedinou trefu a není vyloučeno, že nakonec místo do Lille, Wolverhamptonu či Lorientu zamíří zpátky do Racingu, kde dal v minulém ročníku 20 gólů. Jeho tehdejší forma by se teď výběru kouče Vieiry nepochybně hodila.

Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
M. Ndiaye - Pelmard, Ogier, Caufriez - Allevinah, J. Gastien, Gonalons, Neto Borges - Cham - Nicholson, Rašani

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Senaya, L. Perrin, A. Sylla, Guilbert - Mwanga, I. Sissoko, H. Diarra - Bakwa, Sahi, Angelo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.15 - 2.67

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Lorient - Le Havre AC

neděle 15:00

Les Merlus bodovali naposledy na začátku prosince a ani proti Le Havru je rozhodně nečeká žádná snadná práce. Ligový novic si zatím na nejvyšší úrovni počíná neohroženě a po tomto víkendu bude chtít mít v tabulce pětadvacet bodů.

Les Ciel et Marine v prvním zápase nového kalendářního roku přehráli Lyon 3:1 a pokračují také v rámci Coupe de France, kde mají jistotu osmifinále se Strasbourgem. První vzájemné klání této sezony proti Lorientu se neslo jednoznačně v jejich režii a navzdory některým absencím se dá očekávat, že budou chtít diktovat tempo hry i v neděli na Stade du Moustoir.

Do hledáčku i věhlasnějších celků se dostává jednadvacetiletý senegalský obránce Arouna Sangante, jenž věru nezaostává ani na nejvyšší úrovni. Aliou Cissé jej na Africký pohár národů nenominoval, takže na rozdíl od svých klubových spoluhráčů Mohameda Baya, Andrého Ayewa a Abdoulaeyho Tourého nejspíše nebude fotbalista, jehož vzorem je Antonio Rüdiger, scházet v základní sestavě.

Africký šampionát bretaňskému týmu pranic nepomáhá, jelikož své země odletělo reprezentovat hned šest borců, k dispozici je přitom zatím jen jeden z nich, a to Montassar Talbi z Tuniska. Do toho se vykartoval Tiémoué Bakayoko, nad startem Juliena Laporteho visí veliký otazník, přičemž využít Les Merlus nebudou moci Quentina Boisgarda, Benjamina Mendyho, Romaina Faivreho ani Tosina Aiyeguna.

Určitým štěstím pro domácí může být, že nastoupí právě na svém stadionu. Jejich soupeřům se totiž na venkovní půdě ještě nepodařilo vyhrát - na rozdíl od všech zbývajících účastníků Ligue 1. Při posledních dvou výjezdech do Brestu a Lille skvadra Régise Le Brise ani neskórovala a celkem sedmkrát inkasovala. Do toho se jí nepovedlo postoupit v rámci Coupe de France přes Sochaux, které aktuálně působí až ve třetí nejvyšší soutěži. Osmačtyřicetiletý lodivod tedy možná hraje i o prodloužení svého angažmá na lavičce.

FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Mvogo - Talbi, Laporte, I. Touré - Katseris, L. Abergel, Louza, T. Le Bris - Kari, Ponceau - Kroupi

Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Desmas - A. Sangante, Youté, G. Lloris, Opéri - Kuzjajev, R. Ndiaye, Kechta - Casimir, N. Alioui, Sabbi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.01 - 2.66

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Stade Reims - FC Nantes

neděle 15:00

Svěřenci Willa Stilla se po vypadnutí z Coupe de France mohou plně koncentrovat na Ligue 1, tudíž není nepravděpodobné, že by si stávající šestou příčku v tabulce ještě vylepšili. Naopak Les Canaris budou chtít odvrátit pátou porážku v řadě.

Jednatřicetiletý Still vydržel poté, co usednul na lavičku klubu z historického města, sedmnáct utkání bez porážky, čímž stanovil nový rekord francouzské nejvyšší soutěže. Navzdory této pozoruhodné šňůře skončil v tabulce při své premiérové sezoně na jedenácté příčce. To na druhou stranu znamená, že stále existuje značný prostor pro zlepšení, což potvrzují i dosavadní výsledky.

Nezvykle vyrovnanou bilanci má tým jak na domácím stadionu, tak venku. Úplně se nečekala porážka od Sochaux v Coupe de France, která představuje zatím jedinou kaňku. Les Rouges et Blancs zatím vcelku pravidelně bodovali s přímými konkurenty. Nantes se jeví jako přijatelný protivník i z toho úhlu pohledu, že z posledních tří klání se podařilo třikrát zvítězit při skóre 5:0.

Sestavy obou výběrů jsou značně okleštěné kvůli probíhajícím kontinentálním šampionátům v Africe a v Asii. Jocelyn Gourvennec postrádá Simona, Moutoussamyho, Mostafu Mohameda a Jeana-Charlese Castlelletta, Ganago je zraněný, Traoré se vykartoval a Quentin Merlin už zamířil pevně do Marseille. Remeš má v reprezentačních družinách hned šest borců, včetně Džunji Ita.

Celku ze Stade de la Beaujoire změna trenéra příliš neprospívá. Jednapadesátiletý Gourvennec sice svůj úvodní duel proti Nice vyhrál, nicméně od té doby následovaly čtyři porážky, z nichž ty poslední dvě, tedy s Clermontem a Lyonem, musí obzvláště mrzet. Uvidíme, kolik trpělivosti bude mít prezident Waldemar Kita. V paměti zůstává osmizápasové účinkování Raymonda Domenecha, který ovšem ani jednou nevyhrál.

Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Y. Diouf - Foket, Okumu, Agbadou, De Smet - Khadra, A. Koné, Teuma - Diakhon, Bojang, Daramy

FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Amian, Cömert, Zézé, Duverne - Pedro Chirivella, M. Sissoko, Douglas Augusto - Mollet, Abline, Kadewere

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.72 - 4.32

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Toulouse FC - RC Lens

neděle 17:05

Toulouse před týdnem muselo skousnout neúspěch v Coupe de France. A zrovna pro něj bylo zklamáním vypadnout už před branami osmifinále. Nejen kvůli tomu, že přijímal roli favorita proti účastníkovi třetí nejvyšší soutěže. Ale hlavně proto, že loni si v této soutěži dokráčel pro celkové prvenství. Napravit si reputaci může v neděli odpoledne v Ligue 1 v utkání s Lens.

Svěřenci trenéra Carlese Martíneze Novella sváděli proti Rouenu těžkou bitvu v penaltovém rozstřelu. A nakonec jim na postup nestačilo ani jedenáct proměněných pokutových kopů. Litovat či truchlit nad porážkou si však za současné situace dovolit nemůžou. Na francouzské nejvyšší scéně totiž mají svých starostí dost, prakticky neustále se pohybují kolem příček, jež by mohly na konci sezóny zapříčinit jejich pád o patro níže.

Hosté měli minulý týden dokonce úplné volno, jich se totiž dění ve Francouzském poháru již netýkalo. Do soutěžního zápolení tak nastoupí přesně po dvou týdnech. Hostující lodivod Franck Haise měl alespoň dost času na to, aby svoje mužstvo co nejlépe připravil na následující měsíce. A třeba i zapracoval stabilněji do systému novou posilu z Jižní Ameriky. Jhoanner Chávez se přitom musel vypořádávat od svého přesunu z Brazílie do Francie s několika nástrahami.

Tenhle jednadvacetiletý Ekvádorec si už v předešlém duelu proti PSG odbyl svůj debut. V Evropě mimochodem ještě nikdy nepůsobil. A třeba aktuální klimatické podmínky v Pas-de-Calais nejsou něco, co by v novém angažmá miloval. "Už zažil, co to je zima a jak padá sníh. Bylo to pro něj trochu legrační,” pousmál se trenér Les Sang et Or. "Do zápasu s Pařížany vstupoval za těžkého stavu. I tak se však dokázal prosadit díky svým atletickým schopnostem. Je navíc inteligentní. Proto jsme do toho přestupu šli,” konstatoval.

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Restes - Desler, Mawissa Elebi, Nicolaisen, Suazo - Sierro, Cásseres, Schmidt - Dönnum, Dallinga, Y. Gboho

RC Lens - pravděpodobná sestava:
B. Samba - Aguilar, Danso, Medina - Sotoca, El Aynaoui, A. Diouf, Chávez - David Pereira da Costa, Fulgini - Wahi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.45 - 3.50 - 2.21

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Stade Brestois

neděle 20:45

Od příchodu ke kormidlu PSG prožil Luis Enrique jen tři porážky napříč všemi soutěžemi. A v lednu jeho výběr evidentně nemá žádné potíže. Na úvod nového roku získal do své vitríny pohár z Trophée des Champions, zvládl i dva duely v Coupe de France i jeden ligový. Teď ho každopádně prověří velmi nepříjemný oponent, a to největší vzezření této sezóny z Brestu.

Ačkoli bretaňský celek okupoval v tabulce senzační třetí místo po osmnácti odehraných kolech, nemůžou se tohoto faktu Pařížané zaleknout. A i v tomto střetnutí nemají jiné cíle než vítězství. Jejich náskok na vedoucí příčce je sice dostatečný, jakkoli ho po sobotním programu díky svému vítězství ukrojilo druhé Nice, velikán z hlavní francouzské metropole ale musí šlapat do plných pořád. Jakékoli zaváhání hned vzbuzuje nevyžádaný humbuk, otázky fanoušků, média vytahují negativní komentáře.

Samozřejmě že všichni ti, co jsou zapojeni do práce s áčkem, jsou na něco takového zvyklí. A ve finále mají své metody, jak si kritiku zbytečně nepřipouštět k tělu. Nejlepším způsobem je na každý pád všemožným nepříjemnostem tohoto druhu předcházet. A výhra je vždy tou jedinou správnou odpovědí. "Náš soupeř má vyrovnanou bilanci z domácích i venkovních zápasů. Střílí také hodně gólů,” charakterizoval aktuálního konkurenta domácí stratég. "Není to náhoda, že je v tabulce takhle vysoko. Zaslouží si to. Jeho výsledky jsou působivé,” chválil na dálku.

PSG je v tomto klání ve vlastně dost nezáviděníhodném postavení. Za skalp Brestu ho asi nikdo přehnaně chválit nebude, zisk tří bodů se totiž bere automaticky. Spíše může ztratit. Třeba sebedůvěru, klid na duši, reputaci toho neporazitelného. A o nic takového před blížícími se boji v play-off Ligy mistrů nestojí. "Chci, aby si Brest vytvořil co nejméně šancí. Musíme být silní hlavně na samém začátku. Nebude úplně nutné, abychom vstřelili rychlý gól, kdyby se to nicméně podařilo, pak pro nás jedině dobře,” dodával španělský lodivod.

Hosté můžou v tomto klání plně ukázat, jestli to myslí s atakem na nejvyšší pozice opravdu vážně. Duel s Les Parisiens představuje v Ligue 1 v drtivé většině případů tu vůbec nejtěžší možnou zkoušku. Piráti by měli k zápasu přistupovat s pokorou, ostatně jak prakticky každý týden hovoří kouč Éric Roy, ne ovšem s bázní, jinak asi nepochodí. "Naše výsledky nesmějí náš dlouhodobý projekt, který tu budujeme, oslabit. Ani není třeba nic urychlovat. Nemůžete mít prostě větší ambice, když k tomu nejsou prostředky,” uvedl Grégory Lorenzi, sportovní ředitel SB29, v rozhovoru pro francouzský sportovní deník L'Équipe.

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Carlos Soler, Marquinhos, Danilo Pereira, L. Hernández - Zaïre-Emery, Ugarte, Vitinha - O. Dembélé, Kolo Muani, B. Barcola

Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Bizot - Lala, Chardonnet, Brassier, Locko - Mah. Camara, Lees-Melou, Magnetti - Del Castillo, Mounié, Le Douaron

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.28 - 8.56

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

OGC Nice - FC Metz

sobota 17:00

Nice od prosince ukazuje, že je zranitelné. Jeho výsada, tedy pevná defenziva, dostala během uplynulých několika kol spoustu trhlin. A ačkoli se i nadále drží na druhé příčce za vedoucím PSG, ostatní se mu přibližují na dostřel. I proto nesmí doma váhat s Métami, jejichž hlavním cílem je pouze zachránit se na nejvyšší úrovni, aby o svoje současné postavení záhy nepřišlo.

V uplynulých pěti ligových utkáních utrpěli Les Aiglons hned tři porážky. Že už možná nemají u svých soků takový respekt, lépe řečeno že už u nich nevyvolávají takový strach jako prakticky po celou podzimní část, potvrdil i minulý mač v Ligue 1 na půdě Rennes. "Čeká nás těžký zápas, a to až do poslední minuty,” nechtěl domácí stratég Francesco Farioli aktuálního oponenta v žádném případě podceňovat. "Musíme teď bezpodmínečně získat zpět náš přehled, sílu a chuť posouvat se dopředu. A především sbírat body před našimi fanoušky.”

Před tribunami Allianz Riviera se nyní objeví celek, který se v předešlých týdnech opravdu hodně trápil. Těžko byste hledali ve francouzském pelotonu někoho, kdo má horší výsledky. Setřást pět porážek v řadě, zrovna na jihu Francie, bezpochyby nebude představovat pro výběr z Lotrinska vůbec snadný úkol. Jenže bacha! Méty umějí paradoxně na hřištích svých protivníků hrát lépe než na domácí půdě.

Svěřenci kouče Lászla Bölöniho získali na své konto z devíti venkovních klání deset bodů, pouze šest pak na Stade Saint-Symphorien. "Už v prvním duelu nám dal tenhle soupeř dost zabrat,” vzpomínal Farioli na říjnové setkání, které jeho ekipa vyhrála nejtěsnějším možným způsobem. "Jeho venkovní bilance je něco, co musí upoutat naši pozornost. Méty vyčkají na správný okamžik, kdy jim necháte volné prostory, a poté vás potrestají. Mají vepředu rychlé a zkušené hráče, kteří se umějí dobře vypořádat s cizím prostředím.”

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Bulka - Lotomba, Todibo, Dante, Bard - Sanson, Ndayishimiye, K. Thuram - Laborde, E. Guessand, Cho

FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Colin, I. Traoré, N'Doram, Udol - Jean-Jacques, N'Guessan - Van Den Kerkhof, Atta, M. Mbaye - Mikautadze

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.20 - 9.38

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - AS Monaco

sobota 21:00

Derby de la Mediterranée aneb bitva o Středozemní moře okoření sobotní program Ligue 1. Zatím si počíná lépe Monaco, které má o pět bodů více než Marseille, domácí se na každý pád určitě budou chtít revanšovat za nedávný výpadek z Coupe de France. A udobřit si své příznivce zrovna v souboji s lokálním rivalem by mohlo být tou nejlepší možnou cestou.

Nebyl to pro OM jednoduchý los v rámci Francouzského poháru, ekipa trenéra Gennara Gattusa skončila před branami osmifinále kvůli nezvládnutému penaltovém rozstřelu na půdě Rennes. Byla by ovšem velká škoda, kdyby se neúspěšným výsledkem sžírala déle než je zdrávo, zrovna v době, kdy započala tabulkový vzestup. Je ovšem třeba také připomenout, že ani poslední dvě ligová kola se jí nevydařily podle představ, jen remízu uhrála jak s Montpellierem, tak se Štrasburkem.

Vítězství by bylo zajisté tím nejlepším lékem na současnou slabší chřipku. Ona se ale vlastně nemoc neobjevila jen tak náhodou, vzpomeneme-li na současné absence Les Phocéens. Jako by je prostě drtila skutečnost, že do této chvíle měli spoustu reprezentantů na Africkém pohárů národů. Bezpochyby pro ně není lehké vypořádat se se současným stavem, hráčů chybí několik. A tak trochu se predikovalo, že výkonnost nemusí být na požadované úrovni, pokud prostě Gattuso nebude mít k dispozici základní stavební články sestavy.

Klubové vedení Marseille je alespoň během ledna aktivní na přestupovém trhu. Snaží se lepit díry, co to jde, prakticky neustále se objevují spekulace, kdo by mohl dorazit a kdo odejít. Není to tak jako tak lehká doba pro giganta z jihu Francie. Že by navíc domácí lodivod potěšil své fanoušky před tímto duelem, to se říci nedá. "Kondogbia vynechal páteční trénink, Veretout se na něm objevil poprvé od Coupe de France kvůli svalovým bolestem. Murillo má potíže s adduktory, mohl by se vrátit příští týden. A také samozřejmě víte o krutém zranění týkající se Nadira,” vyjmenovával některé špatné zprávy u těch, kteří nejsou na turnaji v Pobřeží slonoviny. Posledně jmenovaný mimochodem bude mimo hru až do konce sezóny.

Hostující stratég též nemůže počítat s kompletním kádrem. Ani náhodou. Ani jemu nestačí na počítání ztrát prsty na jedné ruce. Monaco sice nemůže těšit fakt, že naposledy na poli francouzské nejvyšší soutěže nestačilo na Remeš, na druhou stranu se následně, na rozdíl od svého nynějšího konkurenta, radovalo z postupu do další fáze Francouzského poháru. "Čeká nás velký zápas dvou tradičních celků Ligue 1,” připomínal monacký kouč. "V prvních devíti kolech jsme byli velmi dobří. Je pravda, že od té doby jsme se zhoršili. Například s utkáními proti Lyonu a Remeši jsem nebyl spokojený. V Coupe de France jsme však stále ve hře, v lize jsme jen jeden bod od top trojky. Každý den tvrdě pracujeme na tom, abychom se zlepšili,” dodal.

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pau López - Clauss, B. Meïté, Balerdi, U. Garcia - Veretout, Kondogbia, J. Onana - Luis Henrique, Vítinha, Aubameyang

AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Köhn - Kehrer, Maripán, Salisu - Vanderson, Yous. Fofana, Zakaria, K. Ouattara - Akliouche, Ben Yedder, Golovin

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.64 - 2.95

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Stade Rennes

pátek 21:00

Ačkoli zaznamenal Lyon na konci loňského roku sérii tři vítězství za sebou, je jeho aktuální šestnáctá příčka v tabulce stále velkým zklamáním. A určitě hodlá napravit poslední nezdar z půdy Le Havru, aby se postupně vyhoupl alespoň co nejdále od sestupových pozic. Jeho sok z Rennes ale body potřebuje také, ani bretaňský celek si zatím své hlavní cíle prostě neplní.

Oba celky uvítaly ve svých řadách v průběhu tohoto týdne dvě velké posily. Zatímco u Les Gones šlo o novou tvář pro oživení ofenzívy, konkrétně o Gifta Orbana, pak Les Rennais přivedli tmel pro střed hřiště, tedy Azora Matusiwu. Pro oba kluby se nejednalo o úplně nejlevnější nákupy, určitě si od nich hodně slibují. A nutno podotknout, že Lyon i Rennes vyztužit kádr v tomto ohledu potřebovaly.

Domácí nastříleli jen sedmnáct branek v osmnácti dosavadních ligových střetech. Jednu dobu byl dokonce stoper Jake O'Brien nejlepším střelcem mužstva společně s Alexandrem Lacazettem, jenž na každý pád má zapisování branek jako svůj hlavní úkol. A i když se dvaatřicetiletý Francouz následně přece gólově probudil, pořád není útočná složka OL tou, na kterou by měli být v Parc Olympique Lyonnais pyšní.

Orban není žádným neznámým hráčem. Nigerijský forvard platil v belgickém Gentu za stěžejní pilíř útočných řad, interes projevovali i jiní věhlasní zájemci ze zahraničí. S jeho prací a přístupem je zatím lyonský stratég Pierre Sage spokojený. "Je svěží, je vidět, že je nadšený a má radost,” pochvaloval si. "Je to skutečný střelec, hrotový hráč. Je velmi živý, rychle se pohybuje. Naše protivníky rozhodně znejistí,” popisoval schopnosti svého svěřence.

Postavení ve středu průběžného pořadí bezpochyby není tím, jaké si v Rennes naplánovali před startem tohoto ročníku. Poslední čtyři výhry v řadě, včetně té nejčerstvější z Coupe de France nad Marseille, každopádně předznamenávají dobrý příslib do budoucna. Julien Stéphan, kouč bretaňského výběru, přitom před pár dny mohl hlásit další pozitivní zprávu, protože už nemusí řešit starosti ve středu pole. Nemanju Matiče, který je podle nejnovějších zdrojů francouzského sportovního deníku L'Équipe paradoxně na cestě do Lyonu, by měl plně zastoupit mladší Matusiwa, jehož přestup se dotáhl do úspěšného konce. U předchozího zaměstnavatele z Remeše patřil k pevným článkům sestavy a nejinak by tomu mělo být i u SRFC.

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Maitland-Niles, Clinton Mata, Lovren, O'Brien, Tagliafico - Caqueret, Tolisso - Cherki - Lacazette, Orban

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda - G. Doué, Belocian, Theate, Truffert - Bourigeaud, Le Fée, Santamaría, D. Doué - Kalimuendo, Terrier

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.35 - 2.85

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
18
13
4
1
44 : 14
43
2
OGC Nice
18
10
5
3
19 : 11
35
3
Stade Brestois
18
10
4
4
27 : 15
34
4
AS Monaco
18
10
3
5
34 : 25
33
5
Lille OSC
18
8
7
3
24 : 14
31
6
Stade Reims
18
9
2
7
25 : 24
29
7
Olympique Marseille
18
7
7
4
26 : 19
28
8
RC Lens
18
7
5
6
21 : 19
26
9
Racing Strasbourg
18
6
6
6
19 : 23
24
10
Stade Rennes
18
5
7
6
25 : 22
22
11
Le Havre AC
18
5
7
6
19 : 20
22
12
Montpellier HSC
18
4
7
7
19 : 23
18
13
FC Nantes
18
5
3
10
20 : 30
18
14
Toulouse FC
18
3
8
7
16 : 23
17
15
FC Metz
18
4
4
10
16 : 28
16
16
Olympique Lyon
18
4
4
10
17 : 30
16
17
Clermont Foot
18
3
5
10
13 : 27
14
18
FC Lorient
18
2
6
10
21 : 38
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele