Liga Portugal - preview 9. kola: Sporting může do čela

27.10.2023, 08:47, aktualizováno 30.10.2023, 08:23
Previews

Sporting je jediným týmem bez porážky a pokud to bude platit i před půlnocí, bude lisabonský celek na čele tabulky - v dohrávce se představí na půdě Boavisty.

Boavista FC - Sporting CP

pondělí 21:15

Sporting v pondělní dohrávce devátého kola Ligy Portugal odcestuje do Porta, kde se postaví asi největšímu překvapení právě probíhajícího ročníku Boavistě. Zatímco hosté z hlavní města udržují dobrou formu v domácích soutěžích, domácí Boavista ztratila v posledních zápasech lesk.

Po velmi nepovedené loňské sezóně prožívá Sporting opět klidnější měsíce. V lize zatím jako jediný tým ještě neprohrál a vzhledem ke ztrátám konkurentů mu patří první místo. Svůj náskok na čele může ještě zvýšit po sobotní ztrátě Benficy, která po sedmi výhrách v řadě jen remizovala doma s Casa Pia.

V případě výhry na půdě Boavisty by byl náskok Sportingu na čele už tříbodový, ale v Portu jeho hráče rozhodně nečeká jednoduchý zápas. Sportingu po působivém úvodu sezóny také mírně dochází dech. V minulém kole porazil ve vyrovnaném zápase Aroucu 2:1 a pořádně se trápil i v kole sedmém, kde mu výhru vystřelil v samotném závěru zápasu z penalty Gyokeres.

Když se k tomu přidají poslední výkony klubu v Evropské lize, nedá se v souvislosti se Sportingem mluvit o dominanci, jakou měl jeho městský rival před rokem. Ve čtvrtek totiž na půdě Rakówa šel už po šesti minutách předčasně do sprch Gyokeres a Sporting uhrál v Polsku jen remízu 1:1. Po předcházející domácí prohře s Atalantou tak tým Rubéna Amorima čeká v základní skupině EL ještě hodně práce.

Proti Boavistě ale bude lisabonský tým jasným favoritem a to i navzdory výsledkům portského týmu v prvních měsících nové sezóny. Boavista zahájila sezónu překvapivou domácí výhrou nad Benficou a po prvních pěti kolech byla na čele celé ligy. Poté však prohrála vysoko na půdě Bragy a po remizách s Moreirense a Famalicaem se propadla na šesté místo.

Před rokem se ale Boavistě povedlo Sporting doma zaskočit a díky dvěma gólům v klubu stále působícího Lourença vyhrála 2:1. Tento výsledek by určitě ráda zopakovala. Na domácím stadiónu totiž ještě neprohrála a odráží se to na návštěvách, které jsou v porovnání s minulým ročníkem skoro dvojnásobné.

Kvalitnímu publiku na Estádio do Bessa se proti Sportingu určitě nepředvede čtveřice domácích hráčů, kteří léčí své zranění. Jedná se o Cesara, Augusta Daba, Pedra Malheira a Ibrahima Camaru. Sporting může poslat na hřiště všechny své opory a navíc si ve čtvrtek nedobrovolně odpočinula i jeho útoční hvězda Gyokeres.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.71 - 4.74 - 1.46

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - SC Farense

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.30 - 2.96

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - FC Famalicão

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.11 - 2.94

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Vizela - FC Porto

neděle 21:30

Portu v uplynulém ročníku portugalské nejvyšší soutěže i přes strhující závěr těsně unikl mistrovský titul a teď už se rozhodně hodlá vrátit na ligový trůn, nicméně i letos to zatím vypadá, že ho čeká nesmírně náročný úkol. Svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa získali v osmi odehraných zápasech devatenáct bodů a momentálně jsou čtvrtí o tři body za duem Benfica - Sporting, v tuto chvíli budou plnit úlohu jasných favoritů ve Vizele.

Hostům se v tuto chvíli celkem daří také v Lize mistrů, jelikož kromě těsné domácí porážky s vysoce favorizovanou španělskou Barcelonou (0:1) mají na kontě dvě venkovní výhry - hned na úvod přehráli ukrajinský Šachtar po výsledku 3:1, ve středu navíc dominovali v Belgii proti úřadujícími mistrovi Royalu Antverpy a po další vysoké výhře (4:1) si upevnili druhé místo skupiny H se šesti body, postup do osmifinále tak mají nadosah.

Jasný favorit tohoto nedělního duelu zaváhal v lize s podceňovanou Aroucou (1:1) a také koncem září v Lisabonu s Benficou (0:1). "V takto těžké konkurenci může hrát každý bod rozhodující úlohu a my se tak musíme vyhnout zbytečným ztrátám. V Antverpách jsme sehráli vynikající druhý poločas a na ten hodláme navázat i ve Vizele. Soupeře určitě nepodceníme, vzhledem k jeho situaci nás ale nečeká nic snadného," uvedl osmačtyřicetiletý Conceição.

Domácí výběr doposud posbíral pouhých šest bodů a nachází se na patnácté pozici, před šestnáctou Aroucou je navíc jen díky lepšímu skóre. V dosavadních osmi duelech zvítězil pouze jednou a to doma nad Gil Vicente (1:0), naposledy získal bod za bezbrankový nerozhodný výsledek s Farense. Oba týmy se spolu od roku 2021 utkaly šestkrát a ve všech případech slavil úspěch favorit. Hosté nemohou využít služeb Ivána Jaimeho, Ivána Marcana a Zaidua Sanusiho, domácí postrádají Oresta Lebeděnka.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.69 - 4.82 - 1.42

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Portimonense SC - Estoril Praia

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.48 - 2.69

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - GD Chaves

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.82 - 5.32

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SL Benfica - Casa Pia AC

sobota 19:00

Krásně se vyvíjející pohádka úspěšné Benficy pod německým trenérem Rogerem Schmidtem došla k prvním zvratům a fanoušci nespokojení s výkony týmu v Lize mistrů, očekávají zlepšení. To by se mělo dostavit už v domácím utkání s dalším lisabonským týmem Casa Pia, ve kterém je domácí Benfica jasným favoritem.

Není to samozřejmě na Estádio da Luz tak horké. V lize Benfica vyhrála sedm zápasů v řadě, což jí vyhouplo na druhé místo bod za největším městským rivalem Sportingem, ale třeba poslední ligový zápas, který se odehrál ještě před reprezentační pauzou, naznačuje, že absolutní herní pohoda v kádru nepanuje. O třech bodech a výhře 1:0 na půdě Estorilu musel rozhodnout až ve třetí minutě nastavení stoper Antonio Silva.

Ostatně je to hlavně absence jistoty na hrotu útoku, co Benficu po odchodu Ramose do PSG nejvíce trápí. Letní posila Cabral se zatím hodně trápí, a tak v základní sestavě hraje Musa, který však góly dává spíše v lize a ty tak chybí v evropských pohárech. V úterý Benfica hostila ve třetím utkání základní skupiny Real Sociedad a prohrála 0:1. Po třech utkáních tak má na svém kontě 0 bodů a ještě nevstřelila gól.

Navzdory opravdu špatným výkonům v evropských pohárech Casa Pia není soupeřem, který by měl zastavit vítěznou ligovou sérii Benficy. Lisabonský celek sice ani ve své druhé sezóně mezi elitou nijak nepropadá a je na desátém místě, ale současná forma mu nenahrává. Minulý týden sice zvládl povinnou výhru ve 3. kole poháru, ale v lize naposledy prohrál doma s Estrela Amadorou a předtím nestačil venku na Gil Vicente.

Benfice se v úterý vrátil do sestavy po zranění Bah a s Juráskem na levé straně obrany se do středu zálohy vrátil Aursnes. Vyřadil tak ze sestavy nejdražší letní ligovou posilu Kokcua a konkurence v záložní řadě se ještě zvýší, neboť opět trénuje asi nejlepší hráč týmu v této sezóně Ángel Di María. Proti Casa Pia si však argentinský křídelník nejspíš ještě nezahraje. Na straně hostů zranění do hry nepustí Kikiho Silvu a Rafaela Brita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.62 - 14.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - SC Braga

sobota 21:30

Gil Vicente se po nepříliš povedené úvodní fázi letošního ročníku Ligy Portugal vrací po třech týdnech k ligovému fotbalu a vůbec ho nečeká jednoduchý zápas. Hostí totiž čtvrtou Bragu, která musí po utkání Ligy mistrů přepnout zpět na domácí soutěž. Naštěstí nemusí cestovat daleko - stadióny obou klubů mezi sebou dělí pouhých dvacet kilometrů.

Hosté z Bragy se po jedenácti letech účastní základních skupin Ligy mistrů a náročný pohárový program proti nejlepším týmům Evropy nese svou daň na domácí scéně. Braga zatím nenavazuje na loňské výsledky a je s šestnácti body na čtvrtém místě ligové tabulky. Po osmi kolech má na svém kontě už dvě ligové prohry a jednu remízu, a to z top 3 týmů hrála jenom se Sportingem.

Poslední výsledky v Portugalsku ale naznačují, že by se Arsenalistas mohli dostávat do tempa na domácí scéně. V lize zaznamenali tři výhry v řadě a čtvrtá přišla minulý týden v poháru na půdě Rebordosy.

Vítězná šňůra týmu Artura Jorgeho se zastavila až v úterý, kdy Braga hostila ve třetím utkání základní skupiny Ligy mistrů slavný Real Madrid. Solidní výkon jí proti španělskému favoritovi nestačil a prohrála 1:2. Po úvodní prohře s Neapolí a následnou výhrou na půdě Unionu Berlín patří Braze třetí místo ve skupině a nadále má šanci na jarní účast v evropských pohárech.

Gil Vicente naopak nedokázalo zopakovat loňskou účast v předkole Konferenční ligy, a ani začátek současného ročníku nenasvědčuje, že by mělo o poháry bojovat. Po osmi odehraných kolech se nachází na devátém místě s devíti body a podává značně nevyrovnané výkony. S třemi výhrami a pěti prohrami na svém kontě si Gil Vicente zlepšilo náladu minulý týden v poháru výhrou nad Belenenses. V lize to však před reprepauzou tak růžové nebylo - na půdě Chavesu prohrálo 2:4.

Domácí celek je dlouhodobě bez služeb své loňské jedničky Stanislava Kricjuka, který je kvůli zranění od února mimo hru. Zhruba stejně dlouhou dobu absentuje také íránský útočník Alipour. Braze kvůli zranění chybí jen loni všudypřítomný pravý bek Gómez.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.17 - 4.63 - 1.58

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Arouca - Moreirense FC

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.10 - 2.89

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
8
7
1
0
17 : 7
22
2
SL Benfica
8
7
0
1
18 : 7
21
3
FC Porto
8
6
1
1
11 : 6
19
4
SC Braga
8
5
1
2
20 : 14
16
5
Vitória SC Guimarães
8
5
1
2
12 : 10
16
6
Boavista FC
8
4
3
1
18 : 13
15
7
FC Famalicão
8
3
3
2
8 : 8
12
8
Moreirense FC
8
3
2
3
11 : 10
11
9
Gil Vicente FC
8
3
0
5
18 : 15
9
10
Casa Pia AC
8
2
3
3
7 : 7
9
11
Estrela Amadora
8
2
2
4
8 : 12
8
12
Portimonense SC
8
2
2
4
9 : 18
8
13
SC Farense
8
2
1
5
11 : 11
7
14
GD Chaves
8
2
1
5
12 : 21
7
15
FC Vizela
8
1
3
4
10 : 14
6
16
FC Arouca
8
1
3
4
9 : 13
6
17
Rio Ave FC
8
1
2
5
6 : 14
5
18
Estoril Praia
8
1
1
6
14 : 19
4

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele