Liga Portugal - preview 8. kola: Překvapí Portimonense?

06.10.2023, 09:00, aktualizováno 08.10.2023, 08:32
Previews
Hráči Porta (© AFP)
FC Porto prohrálo dvě utkání v řadě, nejprve zaváhalo v lize a pak i v milionářské soutěži, kde před sebou ovšem mělo obtížnou překážku v podobě Barcelony. Další zaváhání proti Portimonense by tak bylo velkým překvapením, ale nelze ho zcela vyloučit. Jasným favoritem je pak v domácím utkání Sporting, jenž přivítá Aroucu.

FC Famalicão - Vitória SC Guimarães

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 2.98 - 2.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Casa Pia AC - Estrela Amadora

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.37 - 3.66

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Porto - Portimonense SC

neděle 19:00

Fotbalisté FC Porto zažili v krátké době dvě zklamání. Nyní je čeká na první pohled jednoduchá zkouška, neboť doma přivítá Portimonense. Hostující celek ale potkala v úvodu dobrá forma a proti unavenému favoritovi mají šanci.

Minulý týden si Porto moc fotbalu nezahrálo. V nepřátelském území na půdě Benficy sice dlouho bojovalo alespoň o bod za remízu, ale po vyloučení stopera Cardosa v prvním poločase se většinu času spíše bránilo a nakonec prohrálo Clássico 0:1.

Ani v týdnu to pro družinu Sergia Conceicãa nebylo zrovna o držení míče. Přivítali totiž ve druhém zápase základní skupiny Ligy mistrů Barcelonu, a přestože předvedli solidní výkon, na Xaviho tým nestačili a prohráli stejným poměrem jako se svým úhlavním rivalem.

Nyní by to mělo být o něčem jiném a o tempo a tvorbu hry by se měli starat zejména hráči Porta. Zároveň se dá očekávat, že v sestavě domácího celku dojde k několika změnám. Po dvou náročných duelech čeká na svou šanci hned několik ofenzivních hráčů, kteří by mohli prolomit střeleckou smůlu. V zadních řadách tolik na výběr není, a tak lze očekávat další start Zé Pedra z druholigového béčka, který zastoupí disciplinárně potrestaného Cardosa.

Hosté si již zvykli, že sezónu zakončují spíše ve spodní polovině tabulky, ale sestupu o úroveň níž se rok za rokem vyhýbají. Loni jim k tomu pomohl silný vstup do sezóny a letos je příběh Portimonense podobný. Po úvodních dvou prohrách už podlehlo jen doma Benfice. Jinak nasbíralo osm bodů a nachází se na 11. místě tabulky. K tomu jim minulý týden pomohla i cenná výhra 3:2 z Vizely.

Domácí tým má před zápasem problémy hlavně v obraně. Zkušená stoperská dvojice Pepe - Marcano je kvůli zraněním mimo a hru nová dvojka Cardoso - Carmo se zatím také moc nesehrává, neboť první jmenovaný po červené kartě z minulého kola zůstane mimo hru. Defenzivě nepomůže také zraněný krajní bek Sanusi, v útoku zase bude chybět Veron. Také hosté na tom nejsou se stavem sestavy úplně ideálně. Zranění do hry nepustí Nakamuru a otazník visí také nad startem Adenirana a Campose. Zcela jistě pak nenastoupí Costa, který viděl v minulém kole červenou kartu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.36 - 19.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sporting CP - FC Arouca

neděle 21:30

Sporting dobrý vstup do ligové sezóny nepotvrdil ve čtvrtek v evropských pohárech a těsně před reprezentační pauzou zkusí své fanoušky potěšit alespoň v ligové soutěži. Na Estádio José Alvalade přivítá Aroucu, která je jen stínem loňského týmu.

Po ztrátách konkurence je Sporting momentálně jediným týmem Ligy Portugal, který ještě neokusil ligovou prohru. Jedinou ztrátu zaznamenal ve 4. kole, kdy doma remizoval s Bragou. Jinak vyhrává a proti Arouce by tento trend měl dodržet.

Naposledy ve čtvrtek se ale nepředvedl. Doma ve druhém utkání základní skupiny Evropské ligy podlehl Atalantě Bergamo 1:2 a ani poslední ligový zápas minimálně z hlediska výkonu nevypadal podle představ trenéra Amorima. Proti Farense sice šel do dvougólového vedení, ale i v přesile si nechal vedení utéct a zelenobílé nakonec zachraňoval gólem z penalty v 90. minutě Gyökeres.

Poslední dva zápasy jsou od úvodního kola prvními, kdy se Sporting trápil v obraně. Při absenci zraněného Coatese zatím nikdo nepřevzal vůdcovskou taktovku v obranné řadě, ale zkušený kapitán Sportingu již proti Arouce bude k dispozici.

Arouca po letním výprodeji a odchodu několika opor včetně úspěšného trenéra Evangelisty zatím pod vedením Ramose jen horko těžko hledá letní formu. Nachází se na 14. místě a svůj jediný tříbodový zisk zapsala v přestřelce v prvním kole s Estorilem. Poslední zápase jí však vůbec nevydařil, když prohrála doma 0:2 s tehdy posledním Chavesem.

Sporting byl před utkáním v nejistotě kvůli zdravotnímu stavu Coatese, Esgaia a Edwardse. Všichni tři by však měli být Amorimovi k dispozici. Hostům kvůli disciplinárnímu trestu chybí Simão. Zranění zase do hry nepustí Valida a Michela.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.87 - 16.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

GD Chaves - Gil Vicente FC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.58 - 2.57

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SC Farense - FC Vizela

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.43 - 3.11

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SC Braga - Rio Ave FC

sobota 19:00

Sporting Braga neprožívá zcela povedený vstup do ligové sezóny, ale nedostatky na domácí scéně vyvažuje výkony v Lize mistrů. Nyní budou muset svěřenci Artura Jorgeho přepnout z pohárového na ligový režim, neboť hostí v rámci 8. kola Ligy Portugal Rio Ave.

Při odletu z Berlína však bezpochyby panovala v kabině Bragy výborná atmosféra. Po úvodním neúspěchu s Neapolí totiž Arsenalistas vyhráli nad Unionem Berlín a navíc náramným způsobem. V první půli prvně dvakrát inkasovali, ale ještě před změnou stran snížil Niakaté. V druhé půli pak přidal další gól Bruma a ve čtvrté minutě nastaveného času rozhodl o tříbodovém zisku krásnou střelou zkušený André Castro

Přestřelka v Berlíně jen potvrdila trend, který se drží posledních zápasů Castrova celku. V zápasech Bragy padá opravdu hodně gólů - v minulém kole porazila Estrelu Amadora 4:2, v tom předcházejícím srazila hřebínek Boavistě výhrou 4:1.

Bragu ofenzivně tradičně táhne její kapitán Ricardo Horta, kterému však zdárně sekundují další kolegové v ofenzivě jako Djaló, Bruma nebo žolík Banza. Komplikovanější je pozice ve středu ne ideálně sehrané obrany, kde dostává nejvíc příležitostí zkušený Fonte a Niakaté, ale o šanci bojuje také Oliveira nebo mladík Saatci.

Trenér Rio Ave Luís Freire zatím tolik sestavou nerotoval, ale vzhledem k posledním výsledkům potřebuje něco změnit. Dva týdny stará prohra na půdě Sportingu mohla být po dvou remízách odpustitelná, ale domácí prohra 0:4 v minulém kole s Moreirense už je důrazným varováním. Rio Ave totiž od prvního kola nevyhrálo a propadlo se na barážovou příčku.

Jediným hráčem Bragy, kterému zdravotní stav nedovolí nastoupit do utkání je pravý bek Víctor Gómez, který minulý týden musel odstoupit po čtyřech minutách na hřišti. Hostům už čtvrtý týden chybí zraněný útočník Boateng.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.61 - 10.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Estoril Praia - SL Benfica

sobota 21:30

Obhájce titulu Benfica od zaváhání v prvním kole pokračuje v ligovém putování vítězně a rád by tento trend udržel i v následujícím kole. Na první pohled by to neměl být složitý úkol, neboť hraje na půdě předposledního Estorilu.

Prvně náročné ale vítězné Clássico s Portem a následně výlet do Milána a prohra s neoblíbeným Interem. To byl program posledních dnů hráčů a realizačního týmu Benficy. Po psychicky i fyzicky náročném období potřebuje tým soustředit síly na slabšího soupeře.

Proti z formy hrajícímu Estorilu je Benfica jasným favoritem a po náročném programu lze očekávat, že trenér Roger Schmidt provede několik změn v sestavě. Myslet ovšem musí také na vítězství, o které by Benficu mohla připravit případná ofenzivní bezradnost, která se ve hře týmu občas dostavuje.

Stále se totiž nedá říct, že by měl Schmidt jednoznačnou jedničku na hrot útoku. Dvacetimilionová posila Cabral se zatím hledá a čeká na svůj první gól, Petar Musa dost možná naráží na své limity a pokus s Neresem se na půdě Interu také nepovedl.

Útočně tak Benficu táhne hlavně zkušený tandem Silva - Di María. Druhý jmenovaný se ale proti Interu zranil a je téměř jisté, že proti Estorilu nenastoupí. Nabízí se tak víc šancí pro Mária, Nerese nebo také Davida Juráska, neboť mnoho hráčů v sestavě Benficy může střídat posty.

Estoril se potřebuje po nepovedeném začátku sezóny vzchopit. Vedení už se rozloučilo s velkou předsezónní trenérskou posilou Pachecem a na jeho místo usedl Vasco Seabra. Ten se uvedl pohárovou výhrou nad Leixoes, ale minulý týden se svým týmem neudržel dvougólové vedení a prohrál 2:3 na půdě Vitórie.

Benfice krom zmíněného Di Márii kvůli zranění chybí ještě pravý bek Alexander Bah, a tak bude muset Schmidt přijít s kompletním novým složením pravé strany hřiště. Bez dvou hráčů bude také Seabra - disciplinární trest za červenou kartu v minulém kole si odpyká Holsgrove a na listině zraněných je zkušený stoper Mangala.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.42 - 6.18 - 1.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Moreirense FC - Boavista FC

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.57 - 4.07

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
7
6
1
0
15 : 6
19
2
SL Benfica
7
6
0
1
17 : 7
18
3
FC Porto
7
5
1
1
10 : 6
16
4
Boavista FC
7
4
2
1
17 : 12
14
5
SC Braga
7
4
1
2
18 : 13
13
6
Vitória SC Guimarães
7
4
1
2
9 : 9
13
7
FC Famalicão
7
3
3
1
7 : 5
12
8
Moreirense FC
7
3
1
3
10 : 9
10
9
Gil Vicente FC
7
3
0
4
16 : 11
9
10
Casa Pia AC
7
2
3
2
7 : 6
9
11
Portimonense SC
7
2
2
3
9 : 17
8
12
SC Farense
7
2
0
5
11 : 11
6
13
FC Arouca
7
1
3
3
8 : 11
6
14
FC Vizela
7
1
2
4
10 : 14
5
15
Estrela Amadora
7
1
2
4
7 : 12
5
16
Rio Ave FC
7
1
2
4
5 : 12
5
17
Estoril Praia
7
1
1
5
14 : 18
4
18
GD Chaves
7
1
1
5
8 : 19
4

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele