Liga Portugal - preview 22. kola: Kolo dohrají Sporting a Braga

24.02.2023, 08:36, aktualizováno 27.02.2023, 08:51
Previews
Álvaro Djaló (© AFP)

Sporting hraje doma proti Estorilu a pokusí se snížit manko na třetí Bragu. Ta cestuje do Guimaraese, místní Vitoria neprohrála čtyřikrát za sebou...

Sporting CP - Estoril Praia

pondělí 20:00

Sporting po vydřené výhře v minulém kole a postupu do další fáze Evropské ligy bude chtít pokračovat ve výsledkovém vzestupu. Proti bude Estoril, který se ale v novém roce nepotkal s dobrou formou a v týdnu propustil svého trenéra Nelsona Veríssima.

Právě probíhající sezóna není se nevyvíjí podle představ fanoušků a vedení Sportingu a tým okolo Rubéna Amorima musí ze špatně rozehrané partie vytěžit maximum. Po čtvrtečním postupu do osmifinále Evropské ligy přes dánský Midtjylland přivítá Estoril, který by podle papírových předpokladů neměl stát v cestě za jeho cíli.

Sporting po domácí prohře s Portem před dvěma týdny asi definitivně ztratil šanci na vytěžení dobrého výsledku z letošní ligové sezóny, ale jeho ambice nadále cílí na postup minimálně do předkola Ligy mistrů. Do toho vede cesta ze 3. místa, které momentálně okupuje s osmibodovým náskokem Braga.

Poslední zápasy se ale Sportingu vyvedly, a přestože nedokázal v této sezóně udržet nějakou delší sérii pozitivních výsledků, bude chtít na posledních výsledcích stavět. Minulý týden se představil na půdě Chavesu, který si v srpnu přivezl z Estádio Jose Alvalade překvapivě tři body, ale porážku mu nyní oplatil a porazil nováčka 3:2.

Estoril zase pod vedením Nelsona Veríssima zažil velmi dobrý vstup do sezóny a vše nasvědčovalo tomu, že obhájí minimálně loňské umístění ve středu tabulky. Vstup do nového roku se však týmu nevydařil. Z osmi letos odehraných zápasů vyhrál pouze dva a všechny zbývající prohrál.

Proto také vedení klubu po minulém zápase, ve kterém Estoril prohrál doma s posledním Pacosem Ferreira, rozvázalo spolupráci s Veríssimem. Proti Sportingu tým povede trenér celku do 23 let Pedro Guerreiro, který dříve působil i u juniorky Sportingu, a pro kterého půjde o vůbec první odtrénovaný zápas v nejvyšší soutěži.

Guerreira nečeká jednoduchý ligový debut, ale aspoň jej může těšit, že může využít kompletní šíří kádru, který netrápí žádné zranění. To naopak Rubén Amorim musí jako celou sezónu počítat s absencí Daniela Bragancy, jehož rekonvalescence se podle posledních zpráv protahuje do dubna. Sportingu navíc nepomůže ani další střední záložník Manuel Ugarte, který si odpykává karetní trest.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.91 - 16.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Vitória SC Guimarães - SC Braga

pondělí 22:15

Liga Portugal na závěr 22. kola nabídne velký šlágr mezi Vitórii SC a Sportingem Bragou. Oba týmy krom těsné blízkosti měst, ve kterých sídlí, spojuje také velká rivalita v portugalském fotbale známá jako Dérbi do Minho.

Tito tradiční soupeři v právě probíhající sezóně střetávají už potřetí. Z posledních dvou zápasů odcházeli spokojenější hráči Bragy, kteří jsou na tom lépe také v ligové tabulce a samotný klub z dlouhodobého hlediska sbírá víc úspěchů než jeho rival.

To podtrhuje také fakt, že zatímco domácí tým měl na přípravu na derby více než týden, Braga hrála ještě ve čtvrtek evropské poháry. V těch však nezopakovala dobré výkony z minulého ročníku a hned v prvním vyřazovacím kole Konferenční ligy vypadla s Fiorentinou.

To na domácí scéně se Braze daří výrazně víc a pod trenérem Arturem Jorgem prožívá pěkné časy. V lize prohrála od konce světového šampionátu jenom jednou a všechny zbývající zápasy vyhrála. Naposledy doma hladce porazila Aroucu 2:0 a ve hře je stále i v poháru, kde ve čtvrtfinále vyřadila Benficu a v semifinále bude hrát proti druholigovému Nacionalu.

Vitória již tradičně kouká svému rivalovi na záda, ale rozhodně se její sezóna nedá považovat za neúspěšnou. V lize se drží na 5. místě, momentálně neprohrála čtyři zápasy v řadě a sahá po další účasti v evropských pohárech, což je cílem klubu. Hlavní kaňkou tak zůstávají hlavně vzájemné zápasy s Bragou, které byly pro Vitórii letos obzvlášť kruté.

Nejprve v září prohrála gólem z osmé minuty nastaveného času v Braze 1:0. V lednu pak vedla v osmifinále poháru na hřišti rivala po prvním poločase o dva góly, ale v poslední desetiminutovce sklapla past a Braga nakonec brala díky třem gólům během pěti minut výhru 3:2.

Domácí tým musí počítat se dvěma zraněními dlouhodobějšího charakteru. Už více než rok je mimo hru Tomás Handel, kterému pozitivní scénáře prognózují návrat v dubnu. Druhým zraněným je mládežnický reprezentant Zé Carlos, který trenérovi Morenovi chybí od prosincových pohárových zápasů. Bragu naopak žádné absence trápit nemusí a do jednoho z nejdůležitějších zápasů sezóny může poslat svou nejsilnější sestavu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.18 - 3.52 - 1.93

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Rio Ave FC - GD Chaves

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.23 - 4.14

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Paços Ferreira - Boavista FC

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 2.96 - 2.98

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

FC Porto - Gil Vicente FC

neděle 21:30

FC Porto po neúspěchu v prvním zápase osmifinále Ligy mistrů a třídenní pauze hostí Gil Vicente. Zatímco Porto bojuje z druhého místa tabulky o mistrovský titul, Gil Vicente se po perfektní loňské sezóně krčí na 14. místě.

Výsledky FC Porto pod vedením Sérgia Conceição už jsou pomalu klasickým příběhem. Po mistrovském titulu a drobných změnách v sestavě vždy následuje sezóna, ve které jeho svěřencům nepodaří titul obhájit. I v letošní sezóně zatím Porto v boji o mistrovský titul tahá za kratší konec.

Po několika výsledkových výpadcích v první polovině sezóny Porto nabralo ztrátu na vedoucí Benficu, kterou se mu podařilo drobnými krůčky stáhnout na pět bodů. K bezprostřednímu kontaktu, který by v dubnovém vzájemném zápase znamenal přímý souboj o první místo, však potřebuje zaváhání Benficy podmíněné tím, že Porto už ztrácet nebude.

To se zatím Portu daří. Poslední ztrátu zaznamenalo na začátku ledna s Casa Pia a od té doby jenom vyhrává. Momentálně táhne šňůru šesti vyhraných ligových zápasů v řadě, ve kterých má působivé skóre 12:2. V těchto zápasech si poradil i se Sportingem nebo Vitórii SC. V minulém kole zase formu Porta odneslo Rio Ave, které doma prohrálo 0:1.

Na úplně poslední zápas ale v Portu nevzpomínají úplně rádi. Ve středu se totiž Porto představilo v rámci osmifinále Ligy mistrů v Milánu proti Interu. Utkání, které dlouho spělo k bezbrankové remíze, ovlivnila červená karta pro Otávia, po které Lukaku v závěru rozhodl o výhře Interu 1:0.

Myšlenky na odvetu ale hráči Porta potřebují odsunout co nejdál, protože je čeká soupeř, který je téměř na rok přesně obral o body přímo na Estádio do Dragão. Letošní Gil Vicente je sice pouze stínem toho loňského, ale v posledních kolech nabralo síly.

Od převzetí týmu trenérem Danielem Sousou, rodákem z Barcelos, získalo Gil Vicente více než polovinu svých bodů a výsledky týmu se konečně shodují s představami fanoušků a vedení. Nyní Gil Vicente neprohrálo už tři zápasy v řadě, naposledy sahalo po výhře v domácím zápase s Vizelou, ale v posledních minutách přišlo o vedení a remizovalo 1:1.

Ve fázi sezóny, kdy je potřeba co nejvíc hráčský zdrojů, Conceiçãovi určitě vyhovuje poloprázdná marodka. Jedinými zraněnými hráči Porta jsou obránce Veron a rezervní brankář Meixedo. To hosté mají víc problémů - k dlouhodobě zraněnému Barrosovi se přidali v posledních týdnech útočník Alipour a brankářská jednička Kricjuk.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.72 - 17.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Arouca - Casa Pia AC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 2.94 - 3.42

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

CS Marítimo - CD Santa Clara

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 2.96 - 3.78

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Vizela - SL Benfica

sobota 21:30

Benfica v posledních týdnech bez větších obtíží odráží smělé pokusy ligových konkurentů, kteří se jí pokouší obrat o nějaké body a nadále se sluní na čele ligy. Nyní se představí ve Vizele, která po loňské nováčkovské sezóně předvádí ještě lepší výkony.

Na Estádio da Luz čekají na mistrovský titul čtyři roky a hlavně poslední dvě sezóny by nejraději vymazali z fotbalové historie. Proto je průběh právě probíhající sezóny pro fanoušky Benficy vysvobozením. Momentálně před 22. kolem má Benfica na čele ligy pětibodový náskok na druhé Porto a posledních pět ligových zápasů vyhrála, přičemž inkasovala pouze jeden gól.

Ten gól padl v minulém kole, ve kterém Benfica hostila druhý tým z Porta Boavistu. V utkání vedla, a přestože se hostům podařilo vyrovnat, v závěrečné desetiminutovce otočila vývoj utkání na svou stranu a zvítězila 3:1.

Vizela by v lize rozjetému lídrovi neměla dělat moc velký problém. Tým trenéra Tulipy je sice v pohodlném středu tabulky, ale v posledních třech zápasech neuspěl. Před dvěma týdny uhrál doma pouze bezbrankovou remízu s Chaves a minulý týden uhrál remízu 1:1 na půdě Gil Vicente.

Benfica bojuje s náročným zápasových programem, ale díky dobrému výsledku v prvním osmifinálovém zápase Ligy mistrů v Bruggách (0:2) může trenér Schmidt postavit ve Vizele většinu svých opor. K dispozici rozhodně nebude jenom zraněný Ristič a také Julian Draxler, kterému po operaci skončila sezóna a s největší pravděpodobností také jeho působení v lisabonském klubu. Vizele chybí zkušený záložník Guzzo, který se zranil ve dříve zmíněném zápase s Chaves.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.88 - 4.87 - 1.41

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Famalicão - Portimonense SC

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.44 - 4.91

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SL Benfica
21
18
2
1
54 : 13
56
2
FC Porto
21
16
3
2
48 : 12
51
3
SC Braga
21
16
1
4
47 : 20
49
4
Sporting CP
21
13
2
6
43 : 23
41
5
Vitória SC Guimarães
21
10
4
7
19 : 20
34
6
Casa Pia AC
21
9
5
7
18 : 20
32
7
FC Arouca
21
8
6
7
24 : 31
30
8
FC Vizela
21
7
5
9
23 : 21
26
9
GD Chaves
21
6
8
7
21 : 27
26
10
Portimonense SC
21
8
2
11
18 : 27
26
11
Boavista FC
21
7
5
9
24 : 34
26
12
Rio Ave FC
21
6
6
9
20 : 25
24
13
FC Famalicão
21
7
3
11
21 : 29
24
14
Gil Vicente FC
21
6
5
10
21 : 28
23
15
Estoril Praia
21
6
4
11
19 : 29
22
16
CD Santa Clara
21
3
6
12
15 : 29
15
17
CS Marítimo
21
3
4
14
14 : 39
13
18
Paços Ferreira
21
3
3
15
15 : 37
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Benfica

Červená karta a penalta proti FCP? V jednom zápase?? V jednom polčase??? ..... Koniec sveta sa blíži

Reagovat
Pospovič

Reagovat
SunFells

Reagovat
FC Porto FC

Je to dement

Reagovat
Benfica

?? Posledny krat som videl hrat FCP s 9 hracmi futbal 7v7

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele