Liga Portugal - preview 2. kola: Pět šestibodových?

18.08.2023, 08:55, aktualizováno 21.08.2023, 08:33
Previews

Čtyři týmy si zatím na svá konta připsaly dvě výhry a v pondělí večer se jejich počet může rozrůst na pět. Sezonu začalo triumfem i Famalicao, druhý chce přidat proti Moreirense.

FC Famalicão - Moreirense FC

pondělí 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.39 - 4.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Estoril Praia - Rio Ave FC

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.08 - 2.92

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Porto - SC Farense

neděle 19:00

Porto se v uplynulém ročníku poměrně trápilo, a i když v samém závěru přeci jen snižovalo ztrátu vedoucí Benficy, tak nakonec obsadilo druhé místo a titul mu tedy o kousek unikl. Do nové sezóny vstoupilo porážkou 0:2 v Superpoháru právě s lisabonským gigantem, následně však potvrdilo úlohu favorita na půdě jiného nováčka Moreirense a i přes nepříznivý průběh se radovalo z nejtěsnějšího vítězství 2:1.

Porto se momentálně může plně koncentrovat na domácí soutěž, neboť se opět přímo probojovalo do základní skupiny Ligy mistrů a ta se rozjede až ve druhé polovině září. Jeho týden starý výkon nebyl úplně přesvědčivý, nicméně díky dvěma trefám ve druhé polovině závěrečné půle nakonec získalo plný bodový zisk. V současné chvíli se blíží konec přestupového období a jeden z největších gigantů portugalské scény rozhodně nezahálí.

V předchozích dnech se mluvilo o odchodu íránského ostrostřelce Mehdiho Taremiho do italského Interu a tato varianta stále není vyloučena, naopak novými posilami se nedávno stali Alan Varela (Boca Juniors) a João Moutinho (Wolverhampton). "Začátek sezóny není snadný hlavně proto, že dochází k mnoha hráčským změnám a ne vždy si musí vše sednout podle představ. Nicméně naše filozofie dává smysl a já věřím, že brzy nastane doba, kdy se nás budou všichni bát," řekl přesvědčivě domácí lodivod Sérgio Conceição.

Farense spadlo z Primeira Ligy v sezóně 2020/2021 a po dvou letech strávených ve druhé lize se tedy vrací mezi elitu. S Portem se naposledy utkalo hned dvakrát během roku 2021 a po úvodní těsné prohře 0:1 utrpělo na Estádio do Dragão vysoký debakl 1:5. Celek z Fara loni předváděl ve druhé lize solidní výkony a nakonec obsadil druhé postupové místo s desetibodovým mankem na suverénní Moreirense. Obnovená premiéra mu však vůbec nevyšla, jelikož doma vysoko prohrál s Casa Pia (0:3).

Hosté by mohli nastoupit v kompletním složení, zatímco Conceição postrádá duo Pepe - Wendell (oba trest za červenou kartu), na marodce se k tomu nacházejí Evanilson, Gabriel Veron a Romário Baró.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.15 - 17.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Vizela - FC Arouca

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.29 - 3.59

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - Gil Vicente FC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.35 - 3.72

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

GD Chaves - SC Braga

sobota 19:00

Fotbalisté Bragy zavítají v rámci 2. kola Ligy Portugal do Chavesu a po nepovedeném úvodním ligovém duelu budou mít co napravovat. Stejnou motivaci má v prvním domácím utkání sezóny i Chaves, který v úvodním kole také nebodoval.

Jako Jekyll a Hyde působí v úvodu nové sezóny Sporting Braga. V posledních dvou týdnech sice velmi hladce prošla do dalšího předkola Ligy mistrů, ale už tuto formu nedokázala přenést do úvodního zápasu ligové sezóny.

V tom hostila hned v prvním utkání celé ligové sezóny nevyzpytatelné Famalicão a zcela překvapivě mu přenechala po prohře 1:2 všechny tři body. V zápase navíc díky gólu Horty brzo vedla a o tři body přišla až v páté minutě nastaveného času.

Na velmi nevydařený zápas dala Braga zapomenout v úterý v odvetě třetího předkola Ligy mistrů na půdě TSC Bačka Topola. Po úvodní domácí výhře 3:0 nasázela v Srbsku v úvodní dvacetiminutovce čtyři góly a hladce postoupila do dalšího předkola, ve kterém změří své síly s Panathinaikosem.

Chaves po vydařené nováčkovské sezóně svou druhou mezi elitou nezačal dobře. Na půdě Rio Ave nedokázal skórovat a prohrál 0:2. Ještě horší než výsledek byl zejména herní projev, neboť Chaves dopředu vůbec nebyl nebezpečný a naplno se tak projevily problémy, které měl už v přípravě.

Zásadní je absence v minulé sezóně všudypřítomného křídelníka Juninha, který přestoupil do Karabachu. Zatím ho totiž plnohodnotně nedokázal nahradit Cruz a bez gólů loňského střelce Hernandeze má Chaves v ofenzivě problém. Ten by mohla vyřešit nová posila Leandro Sanca, který v minulé sezóně působil ve Famalicãu.

Braga sezónu zahájila bez zranění a tento stav trvá i po prvních utkáních. Také domácí Chaves nemusí řešit velké množství absencí. Jediným absentujícím hráčem byl brazilský obránce Euller, který však během týdne přestoupil do druholigového Marítima.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.04 - 4.41 - 1.54

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Portimonense SC - Boavista FC

sobota 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.22 - 3.22 - 2.37

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SL Benfica - Estrela Amadora

sobota 21:30

Už druhé lisabonské derby v tomto kole nabídne duel mezi domácím mistrem ligy Benficou a hostujícím nováčkem Estrela da Amadora. Oba soupeři v úvodním kole nebodovali a chtějí si před svými fanoušky napravit reputaci. Jednoznačným favoritem je však domácí tým.

Fanoušci Benficy asi jen těžko věřili svým očím, když v pondělí večer pozorovali dění na portském Estádio do Bessa. Jejich favorité totiž v posledních minutách ztratili vedení a podlehli v dramatickém utkání Boavistě 2:3.

Družina trenéra Schmidta prožila v minulé sezóně velkou mistrovskou jízdu, a přestože ke konci sezóny poněkud přibrzdila a z velkého náskoku byl titul o pouhé dva body, úspěch v Superpoháru naznačil, že bude stále největším favoritem na zisk mistrovské trofeje. Nečekaná a hlavně krutá prohra v minulém kole však vnesla do mistrovské konverzace mnoho otázek.

Panika ale rozhodně není na místě. Utkání s Boavistou totiž významně ovlivnila červená karta pro Petara Musu. Benfica má celou sezónu před sebou, významně posílila a proti nováčkovi může naplno demonstrovat svou sílu.

Estrela da Amadora je speciálním nováčkem Ligy Portugal. Dříve stabilní prvoligový tým před 12 lety zanikl, což však odmítli přijmout jeho příznivci, založili klub znovu a po úspěchu v baráži s Marítimem mohli v červnu oslavovat návrat mezi elitu.

Soutěžní návrat pak klub prožil minulý týden doma s Guimaraesi, kde sice ukázal bojovný a obětavý výkon, ale na body to nestačilo. Zápas totiž také ovlivnila červená karta, kterou v brzké fázi zápasu viděl Miguel Lopes, což Vitória dokázala potrestat a vzhledem k tomu, že domácí ani nevystřelili na bránu, odvezla si tři body za výhru 0:1.

V zápase bohužel kromě disciplinárně potrestaného Musy na straně domácích a Lopese na straně hostů neuvidíme také českou letní posilu Benficy Davida Juráska. Ten si v prvním utkání sezóny vyvrtl kotník a bude zhruba měsíc mimo hru.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.71 - 19.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Casa Pia AC - Sporting CP

pátek 21:15

Sporting se díky čtvrtému místu v uplynulém ročníku přímo probojoval do základní skupiny Evropské ligy a na začátku této sezóny tak nemusí tříštit své síly. V zahajovacím zápase proti podceňované Vizele sice nepředvedl úplně optimální výkon, ale nakonec zvítězil nejtěsnějším poměrem 3:2. Nyní v páteční předehrávce 2. kola zavítá na půdu loňského obrovského překvapení z předměstí Lisabonu.

Casa Pia se totiž v předešlém ročníku probojovala mezi portugalskou elitu a rozhodně se v ní neztratila, protože nakonec obsadila solidní desátou pozici s jednačtyřiceti body a vzhledem k vývoji neměla daleko k tomu, aby zabojovala o evropské poháry. První sezónu tedy zvládla nad očekávání dobře a před týdnem skvěle zahájila i tu druhou, protože bez potíží zdolala letošního nováčka SC Farense po výsledku 3:0.

Nepříliš známý lisabonský klub se ve své historii střetl se Sportingem celkem třikrát a ve všech případech prohrál. Koncem prosince roku 2021 nezvládl osmifinále národního poháru (1:2), v předchozím ročníku po úvodní porážce 1:3 předvedl o dost lepší výkon v domácím prostředí a zajímavou přestřelku ztratil o jedinou trefu (3:4). Výběr vedený trenérem Rúbenem Amorimem je momentálně aktivní na přestupovém trhu, avšak blížící se přesuny ještě musí dotáhnout do úspěšného konce.

"Casa Pia je sice malý klub, nicméně svou práci dělá velmi dobře a jsem si jistý, že v budoucnu o ní ještě uslyšíme. Nečeká nás nic jednoduchého, na druhou stranu chceme hrát o titul a tyto zápasy potřebujeme zvládat," má jasno stále teprve osmatřicetiletý Amorim. Tomu scházejí St. Juste a možná i Nuno Santos, Casa Pia by naopak měla nastoupit v kompletním složení.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.07 - 5.14 - 1.35

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gil Vicente FC
1
1
0
0
5 : 0
3
2
Casa Pia AC
1
1
0
0
3 : 0
3
3
Rio Ave FC
1
1
0
0
2 : 0
3
4
FC Arouca
1
1
0
0
4 : 3
3
5
Boavista FC
1
1
0
0
3 : 2
3
Sporting CP
1
1
0
0
3 : 2
3
7
FC Famalicão
1
1
0
0
2 : 1
3
FC Porto
1
1
0
0
2 : 1
3
9
Vitória SC Guimarães
1
1
0
0
1 : 0
3
10
Estoril Praia
1
0
0
1
3 : 4
0
11
FC Vizela
1
0
0
1
2 : 3
0
SL Benfica
1
0
0
1
2 : 3
0
13
Moreirense FC
1
0
0
1
1 : 2
0
SC Braga
1
0
0
1
1 : 2
0
15
Estrela Amadora
1
0
0
1
0 : 1
0
16
GD Chaves
1
0
0
1
0 : 2
0
17
SC Farense
1
0
0
1
0 : 3
0
18
Portimonense SC
1
0
0
1
0 : 5
0

Autor: EuroFotbal.cz

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele