Liga Portugal - preview 19. kola: Resty dohánějí Braga a Estoril

28.01., 09:40, aktualizováno 31.01., 09:09
Previews
Estádio Municipal de Braga (© AFP)

Braga s Estorilem o minulém víkendu podstoupily finále Ligového poháru, okamžitě každopádně musejí naskočit do povinností v Primeira Lize. Resty budou oba kluby dohánět ve středu...

SC Braga - GD Chaves

středa 21:15

Hráči Bragy zvítězili v neděli nad Estorilem ve finále Ligového poháru, ale na oslavy příliš času neměli. Už o tři dny později totiž hostí na svém stadiónu v rámci ligové soutěže GD Chaves a potřebují si dobré výkony přenést také do ligy.

První trofej je krásná a přišla jako na zavolanou, protože Braga prožívala menší krizi. V posledním ligovém kole sice brala tři body za výhru proti Famalicãu, to bylo ovšem po třech soutěžních zápasech bez výhry. I kvůli tomu Arsenalistas bodově ztrácejí na špici ligy a mají na čtvrtém místě stejný počet bodů jako pátá Vitória.

Ta se v předcházejícím kole na Bragu dotáhla, nyní nicméně prohrála na půdě Gil Vicente, a tak mají svěřenci Artura Jorgeho proti poslednímu týmu Primeira Ligy šanci odskočit svému rivalovi z regionu Minho. K tomu budou muset přeřadit zejména v útoku na vyšší rychlost, protože navzdory výhře v Ligovém poháru hra v ofenzivní fázi pořádně skřípala.

Ta ale skřípe i Chavesu, jemuž se to většinou nedaří kompenzovat ani v obraně. V minulém kole uhrál bezbrankovou domácí remízu s Rio Ave, té předcházela vysoká domácí prohra 0:3 se Sportingem. Celkově Chaves vyhrál v letošním ročníku jen tři ligové zápasy. Ten poslední na začátku prosince doma s Vizelou, a tak na další výhru čeká už šest zápasů.

Chaves se se současnou situací nechce smířit a je velmi aktivní v právě probíhajícím přestupovém okně. Do boje o udržení přivedl tři zkušené hráče Vasca Fernandese, Raphaela Guzza a Júniora Piuse, kteří by měli v druhé polovině sezóny přinést klid na kopačky.

Hostující kouč Moreno by měl mít všechny tři zimní posily k dispozici. Jedinými jeho absentujícími hráči jsou zranění Pedro Pinho a Habib Sylla. To domácí Braze bude chybět opravdu hodně hráčů. Disciplinární tresty nepustí do hry dvojici zkušených středopolařů Moutinha a Vítora Carvalha. Kvůli zranění nenastoupí křídelník Bruma, krajní obránce Adrián Marin a své reprezentační povinnosti si na Africkém poháru národů plní Simon Banza a Sikou Niakaté.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.59 - 9.98

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - Estoril Praia

středa 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.32 - 3.32

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - SL Benfica

pondělí 19:45

Benfica ve středu přišla o svou osmizápasovou šňůru vítězství a vypadla v semifinále Ligového poháru. Nevydařenou honbu za druhou trofejí v sezoně bude chtít napravit v ligovém utkání na půdě Estrely Amadora, která se po dobrém začátku sezóny propadá tabulkou.

Final four Ligového poháru letos nepřálo favoritům. Do semifinálových zápasů se dostaly oba přední lisabonské týmy, ale Benfica jen napodobila svého rivala Sporting a také se do finále neprobojovala. Proti byl Estoril, jemuž heroický výkon a přesnost v penaltovém rozstřelu zajistila druhou finálovou účast po 80 letech.

Zklamání z nepostupu je ale třeba rychle hodit za hlavu, protože Benfica je jen o bod na druhém místě ligové tabulky a v Amadoře jí čeká další důležitý zápas v boji o mistrovský titul. Ten obhajuje a momentálně si za ním velmi usilovně jde. V lize naposledy ztratila na začátku prosince a prohrála poprvé a naposledy jenom v prvním kole na hřišti Boavisty.

Týmu z hlavního města hodně pomohl příchod mladého brazilského útočníka Marcose Leonarda, který skóroval v obou ligových zápasech, do kterých naskočil z lavičky. Očekávají se také první větší minuty pro Álvara Carrerase, který přišel v tomto přestupovém období na hostování z Manchesteru United.

Estrela Amadora je jedním z týmů, které Benficu v první polovině sezony potrápily, ale bodovat na Estádio da Luz nedokázal. O výhře Benficy 2:0 tehdy v závěrečné desetiminutovce rozhodl Rafa Silva a Tengstedt. Jinak se ale ligovému nováčkovi na začátku letošního ročníku dařilo. Až vstup do jeho druhé poloviny začíná být kritickým a ukazuje, že realitou bude zejména boj o udržení.

Benfica půjde do zápase bez zraněné dvojice Bernat, Tengstedt. Naopak v tréninkovém procesu se již ukazuje Alexander Bah, jehož start ale není pravděpodobný. Hosté nastoupí bez zraněného Antónia Filipeho a Miguela Lopese a také bez obránce Heverttona, který viděl v minulém kole červenou kartu. Listinu absentujících u domácího celku uzavírají Manuel Keliano a Kialonda Gaspar, kteří prožívají úspěšnou jízdu s angolskou reprezentací na Africkém poháru národů.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.70 - 6.25 - 1.26

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sporting CP - Casa Pia AC

pondělí 21:45

Sporting přišel minulý týden v semifinále Ligového poháru o šňůru osmi vítězství v řadě a má před svými fanoušky co napravovat. Hostí v malém derby Casa Pia AC, se kterým ještě v lize neprohrál a i nyní je favoritem.

Z tradičních favoritů na mistrovský titul se v letošním ročníku z nejlepší formy raduje Sporting. Strávil zatím nejvíc času na čele ligové tabulky a jeho letní posily přinesly jednoznačně čerstvý vítr do ligových bojů. Nelze však hovořit o týmu, který válcuje jednoho soupeře za druhým. Na Benficu má náskok pouhého jednoho bodu a jakákoliv ztráta by mohla znamenat také ztrátu vedoucí pozice.

Nyní se musí hráči Sportingu srovnávat se situací, kterou nějakou dobu nezažili. Po osmi vyhraných zápasech v řadě prohráli v semifinále Ligového poháru nejtěsnějším rozdílem s Bragou a přišli o šanci na první trofej v právě probíhající sezóně.

Velkým překvapením bylo zejména to, že se Sportingu navzdory herní převaze nepovedlo proti Braze skórovat. Jeho útočná síla je letos jeho největší zbraní a poslední ligové zápasy to potvrzují. Sporting nastřílel v třech odehraných ligových kolech tohoto kalendářního roku 13 gólů a má jich na svém kontě nejvíc z celé ligy.

To Casa Pia takto působivou statistiku nemá, ale i její druhá sezóna mezi portugalskou elitou se zatím nevyvíjí špatně. Lisabonskému týmu patří v tabulce 13. místo s tříbodovým náskokem na barážovou pozici. Poslední dva zápasy se jí ale hrubě nevydařily a mohou v konečném zúčtování mrzet - na domácí půdě prohrála 0:2 s Famalicãem a následně 1:3 s Farense.

Domácí Sporting půjde do zápasu bez tří členů prvního družstva. Stále mezi zraněnými je krajní bek Fresneda, který by se měl v únoru vrátit do hry. Na Asijském poháru pak reprezentuje Japonsko Hidemasa Morita a na Africkém poháru národů je s reprezentací Pobřeží Slonoviny Diomande. Hostům chybí jen Telasco Segovia, který reprezentuje Venezuelu v olympijské kvalifikaci.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.29 - 21.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Boavista FC - Portimonense SC

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.45 - 4.11

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Moreirense FC - FC Famalicão

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 2.93 - 3.15

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

SC Farense - FC Porto

neděle 19:00

Favorizované Porto se poslední dobou dostalo do vynikající formy a určitě se ji pokusí udržet co nejdéle, jelikož za vedoucím duem Primeira Ligy Sportingem a Benficou stále o něco zaostává. Předloňský portugalský mistr doposud posbíral jednačtyřicet bodů a je třetí o pět bodů před čtvrtou Bragou, za druhým SL zaostává o čtyři body a za vedoucím CP o bodů pět. Nyní bude plnit úlohu mírného favorita na půdě houževnatého Farense.

Domácí celek z Fara si jako nováček nejvyšší soutěže vede nadmíru dobře a zatím to vypadá, že by nemusel bojovat jen o záchranu. V osmnácti utkáních totiž hned sedmkrát zvítězil a se solidním ziskem čtyřiadvaceti bodů mu patří výtečné sedmé místo tabulky. Poslední dobou se mu dařilo hlavně v domácím prostředí, avšak uplynulý víkend předvedl vynikající výkon na půdě konkurenčního týmu Casa Pia (výhra 3:1).

Svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa se již pomalu chystají na osmifinálovou bitvu Ligy mistrů s favorizovaným londýnským Arsenalem, momentálně kosí jednoho protivníka za druhým. V předchozích čtyřech ligových duelech zaváhali pouze s Boavistou (1:1), jinak si poradili s Chavesem (1:0) i silnou Bragou (2:0) a naposledy díky parádnímu ofenzivnímu představení deklasovali Moreirense (5:0). S Farense se v tomto ročníku utkali hned ve 2. kole a porazili ho nejtěsnějším poměrem 2:1.

Kouč SC José Mota by měl mít k dispozici kompletní kádr, jeho protějšek Conceição nenasadí zraněného Ivána Marcana a reprezentační povinnosti si k tomu plní Zaidu Sanusi s íránským kanonýrem Mehdim Taremim. "Farense se spoléhá na týmový výkon a po postupu z druhé ligy si věří, určitě se nás pokusí něčím zaskočit. Pozor si musíme dát na jeho rychlé protiútoky a standardní situace, v této sezóně je nesmírně produktivní," prohlásil s opatrností v hlase hostující stratég Conceição.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.99 - 5.27 - 1.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Arouca - FC Vizela

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.69 - 4.41

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - Vitória SC Guimarães

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.51 - 3.25 - 2.21

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
18
15
1
2
45 : 19
46
2
SL Benfica
18
14
3
1
37 : 11
45
3
FC Porto
18
13
2
3
30 : 12
41
4
SC Braga
18
11
3
4
42 : 26
36
5
Vitória SC Guimarães
18
11
3
4
31 : 19
36
6
Moreirense FC
18
8
5
5
24 : 23
29
7
SC Farense
18
7
3
8
26 : 24
24
8
FC Famalicão
18
5
7
6
18 : 22
22
9
Boavista FC
18
5
5
8
26 : 33
20
10
FC Arouca
18
5
4
9
25 : 26
19
11
Gil Vicente FC
18
5
4
9
29 : 31
19
12
Casa Pia AC
18
5
4
9
19 : 26
19
13
Estrela Amadora
18
4
6
8
18 : 27
18
14
Portimonense SC
18
5
3
10
18 : 38
18
15
Estoril Praia
18
5
2
11
32 : 34
17
16
Rio Ave FC
18
3
7
8
19 : 28
16
17
FC Vizela
18
2
7
9
18 : 32
13
18
GD Chaves
18
3
3
12
18 : 44
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Mastný Chobot

JESUUUUS

Posmevacci stichli

Reagovat
Mastný Chobot

Lol kde som

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele