Liga Portugal - preview 16. kola: Moreirense hostí Casa Pia

05.01., 08:55, aktualizováno 08.01., 08:49
Previews

Moreirense v pondělní dohrávce 16. kola portugalské ligy přivítá Casa Pia, a jestliže zvítězí, udrží se v kontaktu s pohárovými příčkami. Hosté si naopak mohou upevnit pozici uprostřed tabulky...

Moreirense FC - Casa Pia AC

pondělí 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.38 - 4.88

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - Portimonense SC

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.78 - 5.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Famalicão - GD Chaves

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.68 - 5.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Farense - Gil Vicente FC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.36 - 3.28

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - FC Vizela

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.12 - 2.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Arouca - SL Benfica

sobota 19:00

Obhájce mistrovského titulu z Lisabonu si nevede vůbec špatně ani v tomto ligovém ročníku, nicméně prozatím to vypadá, že jeho cesta za ziskem devětatřicátého triumfu v historii Primerira Ligy může být ještě náročnější než naposledy. Benfica doposud vybojovala šestatřicet bodů v patnácti ligových duelech a nachází se na druhém místě o bod za vedoucím městským rivalem Sportingem.

SL vstoupí do nového kalendářního roku utkáním v Arouce a je považováno za velkého favorita, jelikož jeho sobotní protivník má na kontě o dvacet bodů méně a je až desátý s minimálním náskokem na sestupové příčky. Jeho dlouhodobým úkolem tedy zůstává záchrana. Domácí celek se však poslední dobou výsledkově zvedl a momentálně neprohrál pětkrát po sobě, z toho navíc jen jednou remizoval.

Poslední porážku utrpěl v polovině listopadu uplynulého roku, kdy doma těsně nestačil na Bragu (0:1), od té doby zvládl penaltový rozstřel ve 4. kole národního poháru s Boavistou a v lize si se stejným soupeřem poradil hladce po výsledku 4:0. Poté ještě přehrál Gil Vicente (3:0) i minule Estrelu Amadoru (4:1) a mezitím zaznamenal jediné zaváhání s Riem Ave (2:2). Na Benficu se mu však příliš nedaří, neboť od roku 2016 s ní prohrál ve všech devíti vzájemných případech.

Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta prohráli v portugalské nejvyšší soutěži jen úvodní střetnutí s Boavistou (2:3), od té doby hned jedenáctkrát vyhráli a třikrát remizovali. "Arouca je velmi trpělivý tým, který čeká na chyby soupeře a v poslední době je dokáže využívat. Vzhledem k jeho aktuální formě nás nemusí čekat snadný úkol, ale ztrátu tohoto formátu si v boji o titul jednoduše nemůžeme dovolit," má jasno šestapadesátiletý Schmidt.

Ten se stále musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Bah, David Neres, Tengstedt a Bernat, naopak po zranění se už vrátil do plného tréninku norský záložník Fredrik Aursnes. Domácí kouč Daniel Sousa nemůže využít služeb Benjiho Michela s Vitinhem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.78 - 4.74 - 1.46

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Braga - Vitória SC Guimarães

sobota 21:30

Jeden z velkých favoritů portugalské nejvyšší soutěže stabilizoval po vlažnějším začátku své výkony a momentálně drží krok s elitní trojkou. V tuto chvíli se nachází na čtvrtém místě tabulky se ziskem dvaatřiceti bodů a za vedoucím Sportingem zaostává o celkem "přijatelných" pět bodů. Nyní se sice neutká ani s jedním ze tří hlavních konkurentů, ovšem v duelu s ambiciózní Vitórií ho vůbec nemusí čekat snadný úkol.

Braga s v novém roce utká v play off o osmifinále Evropské ligy s ázerbájdžánským Karabachem, a chce ho tedy zahájit tím nejlepším možným způsobem. Na konci předešlého roku nejprve doma těsně podlehla Benfice (0:1), pak si ale zajistila postup do semifinále ligového poháru přes druholigový Nacional (3:1) a v úplně posledním utkání roku si stejným poměrem vyšlápla na Casa Piu. V minulé sezóně se utkala s Vitórii hned třikrát.

Nejprve ii porazila 1:0 a následně v osmifinále Taça de Portugal zvítězila taktéž o jednu branku (3:2), avšak naposledy na její půdě prohrála v odvetě 1:2. Celek z Guimarãese překvapuje svými výkony a prozatím bojuje o účast v nadcházejícím ročníku evropských pohárů. S devětadvaceti získanými body zaostává za svým příštím rivalem jen o tři body a je pátý, aktuálně v Primeira Lize vybojoval hned deset bodů z uplynulých čtyř střetnutí a poradit si například dokázal i s vedoucím Sportingem (3:2).

Trenér domácího favorita Artur Jorge dobře ví, že Vitória se pokusí jeho svěřence překvapit. "Náš protivník se na konci minulého roku nacházel ve vynikající formě a předváděl opravdu dobré výkony. Dlouhodobě vychází ze zabezpečené obrany a v důležitou chvíli dokáže skórovat, proto nás nečeká nic snadného. Očekávám vyrovnaný průběh, rozhodovat mohou maličkosti," vyjádřil se Jorge s opatrností v hlase.

Ten se bude muset obejít bez svého nejlepšího střelce Simona Banzy, jenž si plní reprezentační povinnosti na Africkém pohárů národů v dresu Demokratické republiky Kongo, chybět k tomu bude i další opora Sikou Niakaté, který pro změnu reprezentuje Mali. Hostující kouč Álvaro Pacheco nemůže využít služeb Arcanja, na trávníku se možná neobjeví ani Villanueva, João Mendes či André André.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.21 - 5.57

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sporting CP - Estoril Praia

pátek 19:45

Lisabonský Sporting po dramatickém průběhu minulého kola na půdě Portimonense udržel vedoucí pozici v Lize Portugal a byl by rád, kdyby tento stav vydržel nadále. K tomu potřebuje s podporou domácího publika na Estádio José Alvalade porazit nedaleký Estoril, jehož výkony i výsledky šly poslední dobou nahoru.

Sporting se po předvánoční výhře nad Portem přestal dělit o první místo v tabulce a stejně jako většinu právě probíhající sezóny je v pozici stíhaného týmu. Taková pozice samozřejmě může vnést do řad družiny Rubéna Amorima nervozitu a minulé kolo na půdě Portimonense to zcela potvrdilo. Hosté sice byli značnou část zápasu lepším týmem na hřišti, ale destruktivní fotbal domácích pod taktovkou bývalého kouče Sportingu Paula Sérgia udělal ze souboje Davida s Goliášem zcela vyrovnanou bitvu, ve které Sporting získal výhru 2:1 až v poslední desetiminutovce.

Proti zaparkovanému autobusu Portimonense hledal Sporting opravdu značnou část zápasu recept a hra Sérgiova týmu naopak může být návodem, jak silného lídra ligy zaskočit. Portimonense totiž má druhou nejhorší obranu celé ligy, což by ale v utkání proti Sportingu nikdo netipoval. Estoril naopak v obraně v posledních týdnech exceloval a může být pro personálně oslabené "Lvy" tvrdým oříškem.

Estoril totiž sezónu začal velmi špatně a dokonce byl v tabulce na posledním místě. Jakmile však na konci záři vystřídal neúspěšného trenéra Pacheca Vasco Seabra, vše se změnilo. Estorilu momentálně patří už 9. místo a má za sebou snový prosinec. Po prohře s Bragou totiž porazil ve skupině Ligového poháru FC Porto a následně v lize vyhrál 4:0 nad Chavese, remizoval 1:1 na půdě silného Famalicãa a v posledním utkání na konci roku vyhrál nad Farense zase 4:0.

Proti rozjetému Estorilu nemůže Sporting počítat s jednou z největších hvězd Pedrem Gonçalvesem. Chybět bude také další opora ze základní sestavy Morita, který plní své národní povinnosti u reprezentace Japonska a stejným případem je také stoper Diomande reprezentující Pobřeží Slonoviny. Společně se zraněným Fresnedou a Coatesem tedy chybí Amorimovi proti Estorilu hned pět hráčů. Hosté do hry nejspíš nepošlou po zranění vracejícího se Cabaca a zdravý není ani zkušený středopolař Soares. To Seabrovi komplikuje situaci protože další střední záložník Mateus Fernandes je v Estorilu na hostování právě ze Sportingu a do utkání by neměl nastoupit.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.58 - 12.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Boavista FC - FC Porto

pátek 21:45

Rozlosování Ligy Portugal si na začátek roku 2024 připravilo jubilejní 150. Derby da Invicta neboli portské derby mezi Boavistou a FC Porto. V utkání, které bude na Estádio do Bessa hostit Boavista je jasným favoritem hostující celek, neboť domácí čekají na ligovou výhru více než tři měsíce.

Kdyby se někdo podíval na ligovou tabulku po prvních pěti kolech, a pak až nyní v novém kalendářním roce, nevěřil by vlastním očím. Boavista totiž po prvních pěti zápasech podobně jako na začátku tohoto století vévodila celé lize. O deset kol později jí patří až 13. místo, za tři a půl měsíce nevyhrála jediný ligový zápas a získala jen chabé tři body.

Na lavičce týmu tak navzdory výbornému začátku skončila klubová legenda Petit a jeho místo zaujal na konci roku dosavadní trenér juniorky Ricardo Paiva. Odvážný krok volby trenéra bez jediné zkušenosti u prvního týmu zatím lze jen těžko hodnotit. Ve svém debutu však třiačtyřicetiletý trenér se svým týmem moc nedokázal. Boavista na půdě Gil Vicente je jednou vystřelila na bránu a nakonec odjela z Barcelos bez bodů po prohře 0:1.

Tohoto herního a výsledkového zmaru městského rivala bude chtít bezpochyby využít FC Porto, které samo tuto sezónu hledá svou identitu. Rozhodně se nedá ještě v souvislosti s FC Porto mluvit o špatné sezóně. Na vedoucí Sporting ztrácí v lize jen 3 body a zahraje si osmifinále Ligy mistrů. Přesto mnoha fanouškům přestává docházet s úspěšným trenérem Conceiçãem trpělivost.

Předváděná hra Porta má totiž v letošní sezóně do pohledného fotbalu daleko a nedostatečná změna herního stylu i hráčů v základní sestavě vyvolává v řadách fanoušků negativitu. Těsně před vánočními svátky se Porto utkalo v Lisabonu se Sportingem a prohrálo po bezzubém výkonu 0:2. Společně s vypadnutím z Ligového poháru to byl druhý těžký výsledek pro Porto během několika týdnů a Conceiçãa tak na lavičce opravdu drží hlavně postup do osmifinále Ligy mistrů a trofeje, které už pod jeho vedením Porto získalo.

Šlágru celého kola se na hřišti na straně domácích určitě nezúčastní brankář César, který je do konce sezóny mimo hru kvůli zranění, chybět bude také zraněný Dabó. Reprezentační povinnosti pak odvedly z kádru Nigerijce Awaziema a Onyemaechiho. Hosté se také musí vypořádat s řadou absencí. Zranění neumožní start brankáře Portugala ani brazilského útočníka Verona. Do konce sezóny je také mimo hru zkušený stoper Marcano a nezahraje si také jeho pravidelný kolega ze stoperské dvojice Pepe, který si odpyká poslední ze svého třízápasového disciplinárního trestu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.50 - 4.65 - 1.43

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
15
12
1
2
32 : 16
37
2
SL Benfica
15
11
3
1
28 : 10
36
3
FC Porto
15
11
1
3
22 : 11
34
4
SC Braga
15
10
2
3
39 : 22
32
5
Vitória SC Guimarães
15
9
2
4
25 : 17
29
6
Moreirense FC
15
7
5
3
20 : 13
26
7
SC Farense
15
5
3
7
22 : 22
18
8
FC Famalicão
15
4
6
5
13 : 18
18
9
Estoril Praia
15
5
2
8
29 : 24
17
10
FC Arouca
15
4
4
7
22 : 20
16
11
Estrela Amadora
15
4
4
7
16 : 22
16
12
Casa Pia AC
15
4
4
7
14 : 20
16
13
Boavista FC
15
4
4
7
21 : 29
16
14
Gil Vicente FC
15
4
3
8
26 : 29
15
15
Portimonense SC
15
4
3
8
17 : 34
15
16
Rio Ave FC
15
2
6
7
16 : 24
12
17
FC Vizela
15
2
6
7
14 : 22
12
18
GD Chaves
15
3
1
11
16 : 39
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Han střelil první

Tento víkend hned dvakrát derby, přičemž Braga - Vitória je jedno z mých nejoblíbenějších. Bude se na co dívat a absolutně nerozumím tomu, že Arena sport tenhle zápas vypustil

Reagovat
Hiko

Přesně tak, to bývá divočina a oni to nedávají.

Reagovat
Benfica

Tak oni maju tusim kupene len 3 zapsy na kolo

Reagovat
Hiko

to mohli klidně vyměnit tentokrát za Benficu

Reagovat
Benfica

Reagovat
Rudnevs

To sa tam niekto okrem veľkej trojky dostane asi len keď dva z tých troch hrajú spolu nie?

Reagovat
Benfica

Btw nemate niekto skusenost s tymto?

https://www.iptv-portugues.com/

Reagovat
Han střelil první

Vůbec

Reagovat
Benfica

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele