Liga Portugal - preview 12. kola: Benfica chce udržet náskok

04.11.2022, 08:53, aktualizováno 06.11.2022, 09:04
Previews
Radost hráčů Benficy (© AFP)
Slušný polštář má na čele po jedenácti kolech Benfica, která se jej pokusí udržet na půdě Estorilu. Pokud by Braga předtím proti Casa Pia zaváhala, mohla by jej dokonce i navýšit. V neděli na sebe narazí rovněž Rio Ave s Boavistou či Maritimo s Famalicaem...

SC Braga - Casa Pia AC

neděle 19:00
Díru do světa ještě ne, ale minimálně tu do portugalské půdy Casa Pia udělala. Tento trpaslík z Lisabonu, který se do Primeira Ligy vrátil po předlouhých 83 letech, je totiž nyní právě tím nejlepším za vedoucí čtveřicí v podobě Benficy, Porta, Sportingu a Bragy, která suverénně již po roky vládne západní části Pyrenejského poloostrova. A teď vyzve posledně jmenovaného.

Je opravdu až s podivem, jak dobře si počíná družina kouče Filipeho Martinse. Doposud si do svých statistik zapsala tři porážky, dvě z nich přitom v městských derby s oběma velikány na poli hlavní portugalské metropole, jež mají úplně jiné možnosti, prostředky a hlavně ambice. Nespokojenost mohla projevit určitě po nezdaru s Vizelou. Jinak ovšem dlouhodobě odvádí až nečekaně stabilní výkony. A jejím prvotním úkolem bude co nejvíce potrápit také Bragu.

I když domácí budou plnit roli favorita, moc dobře si uvědomují, že svého protivníka nebude radno podceňovat. "Casa Pia je jedním ze zajímavých ligových překvapení,” uvědomoval si Artur Jorge, trenér Bragy. "V podstatě také věří, že může mít vyšší cíle než jenom ty ohledně boje o záchranu. Očekávám, že narazíme na soupeře, který se bude snažit kompaktně bránit. A především pak využívat vůbec svou největší zbraň, kterou jsou rychlé protiútoky,” dodal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.64 - 8.08

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Estoril Praia - SL Benfica

neděle 21:30
Lisabonský celek letos dominuje na domácí i evropské scéně a současnou formu si bude chtít udržet i nadále. Ve středu zavítal na půdu izraelského týmu Maccabi Haifa a hlavně díky pěti trefám v závěrečných pětatřiceti minutách rozdrtil svého protivníka vysoko 6:1, díky čemuž se v tabulce skupiny H Ligy mistrů posunul na první místo se čtrnácti body a naprosto nečekaně tak předskočil největšího favorita PSG.

Svěřencům německého trenéra Rogera Schmidta se nebývale daří i v portugalské nejvyšší soutěži. V dosavadních jedenácti duelech totiž hned desetkrát zvítězili a jen jednou remizovali, na čele tak drží šestibodový odstup před druhou Bragou. Momentálně vyhráli již pětkrát v řadě a v předchozích třech utkáních vstřelili parádních patnáct branek, před týdnem deklasovali loňského nováčka GD Chaves 5:0.

Benfice zbývá odehrát do konce "podzimní části" poslední dva zápasy a Schmidt věří, že ani v jednom případě neztratí cenné body. "Konkurence je stále obrovská a každé zaváhání může mít velký vliv na konečné pořadí v tabulce. Po utkání s Maccabi se cítíme obrovsky silní, ale v neděli nás čeká zcela rozdílná bitva a Estoril nás určitě bude chtít něčím překvapit. Proto je potřeba udržet koncentraci od začátku až do konce," řekl Schmidt varovným hlasem.

Domácímu týmu se totiž také nevede úplně špatně a se ziskem šestnácti bodů mu náleží slušné osmé místo. Na druhou stranu příliš nezvládl poslední dvě vystoupení, jelikož po porážce s Bragou (0:2) pouze remizoval s konkurenčním Portimonense (1:1). SL se pravidelně střetává s Estorilem od roku 2004 a ještě nikdy ve své historii s ním neprohrála, z dvaceti případů ho hned sedmnáctkrát porazila a jen třikrát se s ním rozešla smírně.

Hosté nemohou využít služeb Draxlera, na trávníku se možná neobjeví ani Aursnes, Gonçalo Ramos či António Silva. Klub z Estorilu postrádá Joãa Carlose a Gouveiu, kvůli karetnímu trestu je mimo hru také trio Figueira - Pedro Álvaro - João Carvalho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.80 - 5.85 - 1.28

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Vizela - FC Arouca

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.34 - 3.86

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Porto - Paços Ferreira

sobota 19:00
Stále na vítězství čekající Paços Ferreira se představí na půdě obhájce titulu Porta. To v průběhu týdne oslavilo postup do osmifinále Ligy mistrů, ale nutně potřebuje zvítězit i nyní v lize, aby udrželo kontakt s čelem soutěže.

Jestli se ve fotbale říká, že je vždy složitější titul obhájit než vyhrát ten první, tak u Porta pod vedením Sérgia Conceiçãa toto pravidlo platí obzvlášť. Zatím stále sedmačtyřicetiletý trenér s Portem získal už tři mistrovské tituly. První dva obhájit nedokázal a v letošní sezóně "Draci" opět nevykročili za obhajobou příliš sebevědomě.

Jedním z faktorů bezpochyby je suverénní průchod ligou ze strany Benficy, která zatím ztratila pouze dva body. Přesto Porto v jedenácti odehraný kolech už dvakrát remizovalo a dvakrát prohrálo, což je v nabité konkurenci na čele portugalské ligy velký problém.

Výkony Porta jsou v této sezóně jako na houpačce. Minulý týden si kvůli remíze 1:1 na půdě Santa Clary opět nechalo odskočit ligovou konkurenci a propadlo se na třetí místo, ale hned o tři dny později porazilo doma 2:1 Atlético Madrid a zajistilo si postup do osmifinále Ligy mistrů z prvního místa ve skupině.

Soupeř Porta v 11. kole Ligy Portugal Paços Ferreira má před vzájemným zápasem také problém. Na začátku listopadu je stále bez soutěžní výhry a krčí se na posledním místě ligové klasifikace.

Lavičku Paçosu opustil v půlce října po pohárovém vypadnutí trenér Peixoto a jeho místo zastoupil José Mota, který má za sebou dva důležité a nepovedené zápasy s konkurencí ze spodku tabulky. Před dvěma týdny Paços prohrál na půdě Famalicãa (2:1), a minulý týden nezvládl domácí zápas s Marítimem (0:1) a propadl se na poslední místo tabulky právě za celek z Madeiry.

Porto musí řešit několik absencí - k dispozici stále není kvůli zranění kotníku kapitán Pepe a zranění do hry nepustí také Gabriela Verona a Zaidu Sanusiho, který nedohrál poslední utkání proti Atléticu. Hostům chybí kostra týmu, se kterou zahajovali sezónu. Zranění ze hry vyřadilo Ericka Ferigru, Abbase Ibrahima a Jordana Holsgrova, mezi dlouhodobě zraněnými jsou veterán Luiz Carlos a Vigario.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.63 - 25.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Sporting CP - Vitória SC Guimarães

sobota 21:30
Sporting CP se po spolknutí další hořké pilulky v podobě vypadnutí z Ligy mistrů vrací do ligových bojů, kde v rámci 11. kola Ligy Portugal přivítá Vitórii Guimarães. Ta se po nepovedeném startu sezóny odrazila k dobrým výkonům a momentálně má na svém kontě sérii šesti neprohraných zápasů v řadě.

Fanoušek Sportingu nejspíš jen těžko věří svým očím, když v této pozoruje počínání svého oblíbeného klubu v této sezóně. Lisabonský tým kupí chyby na hřišti i ve fotbalovém zákulisí a na Estádio José Alvalade už se jen čeká na přestávku během světového šampionátu, aby každý mohl přehodnotit své počínání.

V klubu opravdu nepanuje dobrá atmosféra a různé klubové frakce na sebe ukazují prstem, kdo za momentální situaci může nejvíc. No a jaká je ta situace? Sporting se po 11 ligových kolech nachází na 6. místě a ztrácí už propastných 12 bodů na vedoucí Benficu, v poháru vypadl s třetiligovým Varzimem a dobře rozehranou Ligu mistrů nakonec nepřetavil v postup do osmifinále a na jaře bude hrát jenom Evropskou ligu.

Přitom úterní zápas o postup s Frankfurtem, kdy mu stačil pouhý bod měl dobře rozehraný. "Lvy" poslal do vedení v první půli Arthur Gomes, ale svěřenci Rubéna Amorima v druhém poločase selhali a prohráli 1:2. Sporting se navíc příliš nepředvedl ani minulý víkend v lize, kdy prohrál na půdě Aroucy. I proto by mohl další neúspěch rozkývat židli, na které Amorim sedí, i když se ještě donedávna zdála jeho pozice neotřesitelná.

Vitória SC už dlouhé roky působí jako tým, který má ambice a předpoklady konkurovat "velké trojce" a minimálně se dorovnat svému rivalovi Braze. Guimarães před sezónou sáhla do realizačního týmu svého rezervního týmu, odkud vytáhla na lavičku klubovou legendu Morena, což se zatím ukazuje jako dobrý tah.

Vitórii se po pomalejším začátku sezóny začalo dařit a momentálně táhne šňůru šesti neprohraných ligových zápasů v řadě, ve které jako zatím jediná obrala o body vedoucí Benficu. Minulý týden si Vitória doma poradila s Famalicãem v poměru 3:2, čímž přesně zopakovala výsledek z předchozího kola, kdy takto vyprovodila Boavistu.

Jedním z problémů Sportingu jsou častá zranění, kvůli kterým Amorim za celou sezónu nemohl poslat na hřiště svou nejsilnější sestavu. Mimo hru proti Vitórii budou Nuno Santos a Neto, kteří dělají na marodce společnost dlouhodobě zraněnému Bragancovi. Trio hráčů bude postrádat také Moreno, který do hry nemůže poslat Jorgeho Fernandese, Miguela Magu a Tomase Handela.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.71 - 8.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Gil Vicente FC - Portimonense SC

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.36 - 3.49

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SL Benfica
11
10
1
0
29 : 5
31
2
SC Braga
11
8
1
2
27 : 10
25
3
FC Porto
11
7
2
2
23 : 8
23
4
Vitória SC Guimarães
11
6
2
3
13 : 10
20
5
Casa Pia AC
11
6
2
3
11 : 8
20
6
Sporting CP
11
6
1
4
21 : 14
19
7
Boavista FC
11
5
2
4
13 : 18
17
8
Estoril Praia
11
4
4
3
12 : 10
16
9
Portimonense SC
11
5
1
5
9 : 11
16
10
FC Arouca
11
4
4
3
13 : 18
16
11
GD Chaves
11
4
3
4
11 : 15
15
12
FC Vizela
11
3
3
5
9 : 12
12
13
Rio Ave FC
11
3
3
5
14 : 18
12
14
FC Famalicão
11
3
1
7
10 : 16
10
15
CD Santa Clara
11
2
3
6
8 : 12
9
16
Gil Vicente FC
11
2
3
6
9 : 16
9
17
CS Marítimo
11
1
2
8
8 : 26
5
18
Paços Ferreira
11
0
2
9
7 : 20
2

Ostatní zápasy

06.11. 16:30
Rio Ave FC - Boavista FC
06.11. 19:00
CS Marítimo - FC Famalicão
07.11. 21:15
GD Chaves - CD Santa Clara

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele