Liga Portugal - preview 11. kola: Benfica přivítá Sporting

10.11.2023, 08:24, aktualizováno 12.11.2023, 08:15
Previews

Portugalská nejvyšší soutěž si na neděli přichystala pro fanoušky souboj Benfiky se Sportingem, tedy prvního s druhým. V tabulce oba celky dělí jen tři body. Do akce půjde i čtvrtá Braga, kterou na svém hřišti přivítá Arouca.

Boavista FC - SC Farense

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.57 - 3.65

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - Rio Ave FC

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.47 - 3.57

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

FC Arouca - SC Braga

neděle 19:00

Sporting Braga zakončí další náročný zápasový cyklus před nadcházející reprezentační pauzou v Arouce a je jasným favoritem utkání. Domácí celek je totiž jen stínem loňského týmu a krčí se na posledním místě tabulky, hosté jsou na čtvrtém místě s drobnou ztrátou na vedoucí trio.

Vysněná sezóna Bragy s účastí v základní skupině Ligy mistrů s sebou přináší také negativa. V první řadě se Braze v milionářské soutěži nedaří tolik jako v pohárech o kategorii níže a zatím to vypadá, že bude bojovat hlavně o třetí místo zajišťující jarní účast v Evropské lize. V druhé řadě se účast v Lize mistrů odráží na zápasové vytíženosti kádru a ten častěji ztrácí také v domácích soutěžích.

V Evropě to v posledních dvou zápasech byla velká sláva, ale zároveň výsledkově tvrdé vystřízlivění. V domácím utkání byla Braga značnou část devadesátiminutovky důstojným soupeřem slavného Realu Madrid, ale prohrála nakonec 1:2. Teď ve středu v premiéře na Santiago Bernabeu mohla jít do vedení, ale Djaló nedal penaltu a nakonec Real zvítězil 3:0.

Dala tak částečně zapomenout na své víkendové velepředstavení před domácím publikem. S Portimonense ještě po úvodním poločase prohrávala, ale ve fenomenálním druhém poločase nastřílela šest gólů a po výhře 6:1 udržela čtvrté místo v tabulce.

Proti Arouce je Braga jasným favoritem a klidně by se mohly opakovat i gólové hody. Tým Artura Jorgeho sice po prvním zápase s Realem Madrid v lize jen remizoval, ale Arouca je opravdu v mizerné formě. Patří jí poslední místo v tabulce a ligové body brala naposledy na začátku září, poslední ligový gól pak vstřelila před více než měsícem.

Minulý týden prohrála zcela jednoznačně a bez výraznějšího pokusu něco zvrátit na půdě nováčka Farense 0:2. Stejným výsledkem podlehla také v Ligovém poháru doma Benfice a o moc lepší to nebylo ani dva týdny zpátky, kdy prohrála s dalším nováčkem Moreirense.

Hosté z Bragy mají v nabitém zápasovém programu velkou výhodu v tom, že jejich kádr je momentálně bez zranění a Artur Jorge může poslat na hřiště sestavu zcela dle jeho představ. Takový luxus nemá jeho soupeř vyhazovem ohrožený Daniel Ramos. Tomu se sice po zranění vrací americký útočník Michel, ale naopak mu znovu vypadl forvard Vitinho a zcela ideální není ani Mújicy.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.99 - 4.26 - 1.65

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SL Benfica - Sporting CP

neděle 21:30

Lisabonské derby, jaké si fanoušci portugalského fotbalu přejí. Benfica hostí v 11. kole Ligy Portugal svého městského rivala Sporting a kromě vlády nad hlavním městem Portugalska se hraje také o první místo v tabulce. To momentálně patří hostům, ale bodový rozdíl mezi oběma týmy je jen tříbodový.

Přestože bodový rozdíl mezi oběma týmy není nijak výrazný, v lepším rozpoložení do zápasu určitě vstupují hosté. Benfica se totiž ve středu na derby rozhodně nepřipravila podle představ. Na půdě Realu Sociedad měla poslední šanci zabojovat o postup do jarní fáze Ligy mistrů. Trenéru Schmidtovi se ale nevyplatil tah se třemi obránci a po 20 minutách prohrávala o tři góly. Zápas nakonec skončil 1:3 v neprospěch Benficy, která už má jistotu, že třetí čtvrtfinále v řadě v milionářské soutěži nezopakuje.

Může tak své soustředění plynule přesunout na ligu, kde zatím k žádné výraznější krizi nedošlo. Loňský tým vyhrávající zápas za zápasem je sice prozatím v nedohlednu, ale ligové zápasy s outsidery zvládá i ten letošní. Minulý týden při prvním pokusu se třemi stopery Benfica vyhrála na půdě Chavesu 2:0. Napravila tak zaváhání z předcházejícího kola, kdy jen remizovala 1:1 doma s Casa Pia.

Derby každopádně nemá favorita, ať už se týmy nacházejí ve zcela odlišných rozpoloženích nebo na tom jsou podobně. Při pohledu na nedávné výsledky je však jasné, že veselejší nálada panuje v táboru Sportingu. Ani on se však zatím nedá považovat za hlavního favorita na titul, toho zatím letošní sezóna prostě nemá.

Faktem ovšem je, že Sporting je jediným neporaženým týmem v probíhající ligové sezóně a společně právě s Benficou má nejlepší skóre. Jak je uvedeno výše, nedá se ale tvrdit, že by byl výrazně odskočený. Z týmu Rubéna Amorima momentálně čiší hlavně sounáležitost.

Osmatřicetiletý trenér se nebojí při jakémkoliv herním výpadku sáhnout do sestavy a stáhnout ze hřiště i ty největší hvězdy. Veškeré zásahy v průběhu zápasu se mu zatím vyplácí a Sporting už otočil několik zápasů. Naposledy minulý týden si zkomplikoval zápas s nováčkem Estrelou Amadora, kterou porazil doma 3:2, když si vzal zpět ztracené vedení. Ve čtvrtek pak Sporting po nepříliš přesvědčivém výkonu porazil 2:1 polský Raków a udělal výrazný krok k postupu do jarní části Evropské ligy.

Roli v současné formě obou týmů hraje také zdravotní stav kádrů. Ten domácí je bezpochyby zdecimovanější - chybí krajní obránci Bah a Bernat, letní posila záložní řady Kokcu, křídelník Neres a nemoc trápí Petara Musu, jehož start v základní sestavě je nepravděpodobný. Hostující tým postrádá jenom letošní kometu Genyho Catama, jehož na pravém kraji obrany s největší pravděpodobností nahradí Esgaio s letní posilou Fresnedou jako náhradníkem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.39 - 2.72

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Portimonense SC - GD Chaves

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.47 - 3.27

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - Moreirense FC

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.34 - 2.61

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Vizela - FC Famalicão

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.14 - 3.28

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - FC Porto

sobota 21:30

Sobotní program 11. kola Ligy Portugal zakončí severský šlágr mezi pátou Vitórií Guimarães a třetím FC Porto. Domácí jsou outsiderem utkání, ale od favorita je dělí pouhé tři body a v případě výhry se mohou posunout na třetí místo.

Tradičně bouřliví fanoušci na Estádio D. Afonso Henriques hostům bezpochyby připraví věrnou verzi fotbalového pekla a o něco podobného se pokusí i samotní hráči. Ostatně na domácí půdě Vitória z pěti ligových zápasů čtyřikrát vyhrála a dobrou bilanci si nechce narušit ani proti favoritovi./p>

Navíc mají svěřenci Álvara Pacheca po minulém kole co napravovat. Na půdě nováčka Moreirense totiž přišli o svou čtyřzápasovou ligovou šňůru bez porážky, ve které získali deset bodů, a prohráli 0:1. Potvrdilo se tak pravidlo, že jinak v ofenzivě nebezpečná Vitória při svých ztrátách prostě nestřílí góly.

Jinak má ale za sebou Vitória střelecky velmi vydařené zápasy a patří mezi lépe útočící týmy letošního ligového ročníku, což v posledních sezónách nebylo vždy zvykem. Stejně tak nebylo zvykem, že by se střelecky trápilo FC Porto, ale v letošním ročníku tomu tak zatím je.

"Draci" od úvodního kola hledají správný recept, aby mohli zahájit útočné hody, ale zatím se jim to nepodařilo. V deseti kolech zaznamenali na jejich poměry jen třináct gólů a i to je jeden z důvodů proč zatím zaostávají za svými lisabonskými rivaly.

Minulý týden se jejich střelecká impotence naplno projevila proti tehdy poslednímu Estorilu. Tomu Porto na domácí půdě podlehlo 0:1 a momentálně hraje spíše o to, aby udrželo třetí místo než o to první. Alespoň v Lize mistrů se zatím družině Sérgia Conceiçãa daří - v úterý podruhé porazila Antverpy a vévodí své skupině.

Domácí do utkání nepošlou svou zraněnou letní posilu Arcanja, který se v dresu Vitórie na hřišti ještě nepředstavil a nepravděpodobný je také start Villanuevy. Hosté mají naopak marodku narvanou. Chybí Galeno, Veron, Jaime a nejspíš až do konce sezóny také Marcano.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.07 - 3.78 - 1.72

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Estoril Praia - Casa Pia AC

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.21 - 3.09

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
10
9
1
0
22 : 9
28
2
SL Benfica
10
8
1
1
21 : 8
25
3
FC Porto
10
7
1
2
13 : 7
22
4
SC Braga
10
6
2
2
29 : 18
20
5
Vitória SC Guimarães
10
6
1
3
17 : 11
19
6
Moreirense FC
10
5
2
3
13 : 10
17
7
Boavista FC
10
4
3
3
18 : 17
15
8
FC Famalicão
10
4
3
3
11 : 10
15
9
SC Farense
10
4
1
5
17 : 14
13
10
Estrela Amadora
10
3
2
5
11 : 15
11
11
Portimonense SC
10
3
2
5
11 : 24
11
12
Gil Vicente FC
10
3
1
6
22 : 21
10
13
Casa Pia AC
10
2
4
4
8 : 9
10
14
FC Vizela
10
2
3
5
11 : 16
9
15
Rio Ave FC
10
2
2
6
11 : 18
8
16
Estoril Praia
10
2
1
7
15 : 20
7
17
GD Chaves
10
2
1
7
12 : 28
7
18
FC Arouca
10
1
3
6
9 : 16
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Han střelil první

Tři body by dneska byly luxus, šance tam rozhodně je.

Reagovat
Benfica

Reagovat
sankakofi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele