Liga Portugal před cílovou rovinkou: O titul se bude hrát v Lisabonu, o udržení všude

27.03., 17:04
Názory a komentáře
Rúben Amorim (© AFP)

Poslední reprezentační pauza sezony 2023/2024 je za námi a to znamená, že většinu evropských lig čekají v nadcházejících dvou měsících rozhodující boje o tituly, poháry i udržení. Výjimkou není ani Liga Portugal, která v právě probíhajícím ročníku nabídla už několik překvapivých zvratů a boje jsou před zbývajícími osmi koly otevřeny na všech frontách.

V přetahované o první místo jsou zatím hlavními aktéry rivalové z Lisabonu Sporting a Benfica, ale flintu do žita zatím nehází ani v posledních týdnech zlepšující se Porto. O čtvrté místo a účast v Evropské lize bojuje na jaře trápící se Braga s úhlavním rivalem Vitórií SC. Mimo ohrožení sestupem i velmi daleko od evropských pohárů je nováček Moreirense a Arouca. Zbývajících jedenáct týmů si ještě zdaleka nemůže být jistých svou prvoligovou příslušností v následující sezoně.

Bude Lisabon po sezoně červený nebo zelený?

Sporting s Benficou spolu naposledy napřímo bojovaly o mistrovský titul před osmi lety. S dvoubodovým náskokem se nakonec z trofeje radovali "Orli" a od té doby oba týmy podstupovaly titulové souboje výhradně s Portem. Pamětníky ročníku 2015/2016 jsou v Benfice João Mário a ve Sportingu Sebastian Coates s Nunem Santosem. Mário byl tehdy ovšem oporou Sportingu a Santos jedním z rezervních hráčů Benficy nakukujících do áčka.

Dost bylo historie. Před závěrečnou fází sezony má lepší výchozí pozici Sporting. Ten má sice na čele jen jednobodový náskok, ale také disponuje jedním zápasem k dobru. Během policejní stávky v Portugalsku na začátku února totiž nebyl dostatek policistů na stadiónu Famalicãa a zápas byl odložen.

Sporting tak nejspíš může být rád, že před dvěma týdny vypadl z Evropské ligy. Odložený zápas byl totiž napasován doprostřed dubna, který bude pro tým Rubéna Amorima naprosto klíčový. Na jeho začátku hraje s Benficou odvetu semifinále národního poháru, do které si nese z domácího utkání jednogólový náskok. Toto střetnutí mnoho napoví, protože hned v dalším zápase svého úhlavního rivala hostí v lize a výsledek tohoto duelu může rozhodnout o mistrovi. Na konci dubna pak Sporting přivítá Vitórii, která mu v prosinci uštědřila zatím poslední ligovou porážku, a poté vyrazí do Porta, kde vyhrál naposledy před dlouhými šesti lety.

Dohromady Sporting v dubnu odehraje šest zápasů a je jasné, že čtvrtý měsíc letošního roku bude pro sezonu naprosto rozhodující, protože ještě o jeden zápas navíc má na programu Benfica. Ta na rozdíl od svých rivalů pokračuje v Evropské lize a mimo již zmíněná těžká derby ji čeká také dvojzápas s Marseille. V lize už sice má za sebou obě Clássica s Portem, ale ještě na konci dubna přivítá nevyzpytatelnou Bragu a prostoru ke ztrátám i vzhledem k nabitému zápasovému programu je stále dost.

Velmi významným faktorem bude zdraví týmových opor. Letošní sestavu Sportingu si takřka nelze představit bez švédského útočníka Viktora Gyökerese, který je hlavním strůjcem vzestupu týmu po velmi nevydařené minulé sezoně. Momentálně je nejlepším střelcem ligy a v případě jeho výpadku bude mít Sporting velký problém. Problémy v sestavě už Rubén Amorim stejně řeší. Brankářskou jedničku Adána vyřadilo zranění a devětatřicetiletý trenér musí počítat s nezkušeným Francem Israelem, jehož výkony ovšem zatím splňují požadované standardy. Na Estádio José Alvalade tak hlavně netrpělivě vyhlíží návrat Pedra Gonçalvese. Gólový ofenzivní záložník a jedna z nejdůležitějších postav týmu bude s největší pravděpodobností chybět v obou zápasech s Benficou, což výrazně omezuje útočné možnosti týmu.

Benfica si největší smůlu se zraněními vybrala na začátku sezony a momentálně má k dispozici téměř zdravý kádr. Výhodou pro jejího trenéra Rogera Schmidta je, že v podstatě nemá nepostradatelný článek sestavy. Za ten se dá považovat jen Rafa Silva, který je v letošní sezoně nejnebezpečnějším ofenzivním hráčem Benficy, a Ángel Di María, který se po návratu do svého prvního evropského klubu okamžitě zařadil mezi opory. To je samozřejmě i hlavním mínusem Benficy, protože už v řadě zápasů tohoto ročníku marně hledala někoho, kdo strhne špatně se vyvíjející utkání na její stranu. Koncových hráčů s tahem na bránu přitom má hned několik. Problém by mohl znamenat také výpadek jednoho ze stoperské dvojice Otamendi - Silva nebo objevu posledních dvou sezon Joãa Nevese.

Osm kol před koncem jsou tak šance Sportingu i Benficy na zisk titulu vyrovnané. "Lvi" mají sice zápas k dobru a jednobodový náskok k tomu, ale jejich ligový program je na první pohled náročnější, než má Benfica. Ta zase bude hrát těžké zápasy Evropské ligy a její realizační tým musí vymyslet způsob, jak se popasovat s únavou, a jak namotivovat své hráče proti slabším a usilovně bránícím týmům.

To vše dává ještě malou naději třetímu Portu, které za poslední měsíc napravuje v mnoha ohledech zpackanou sezonu. Kvůli řadě ztrát v jejím průběhu má na první Sporting manko sedmi bodů a jeho šance na titul se pohybují v jednotkách procent. Přesto poslední ligové výkony i sympatické představení v osmifinále Ligy mistrů s Arsenalem ukázaly sílu kádru Sérgia Conceiçãa a je třeba s Portem nadále počítat. Pokud však chce ještě uvažovat o titulu, musí všechny zbývající zápasy v lize vyhrát a doufat ve ztráty lisabonských rivalů. Pozornost představenstva, fanoušků a vlastně všech, co mají s klubem něco společného, ovšem cílí hlavně na 27. duben - termín voleb prezidenta klubu. V těch se dlouholetému vládci FC Porto Pintu da Costovi postaví jeho bývalý trenér André Villas-Boas.

Derby o čtvrté místo mezi Bragou a Vitórií

Důkazem toho, že začátek sezony může být zcela odlišný od jejího následného průběhu, je situace Bragy a jejího úhlavního rivala z regionu Minho Vitórie SC. Braga měla na začátku velké plány. Pod vedením klubové legendy Artura Jorgeho v minulém ročníku velmi dlouho promlouvala do bojů o titul a v tom letošním měla v plánu si pozici mezi velkou trojkou udržet. Po postupu do základní skupiny Ligy mistrů a dobrých výkonech v domácích soutěžích to opravdu vypadalo, že Braga výkonnostně dotáhla své slavnější a bohatší soupeře, ale místo toho se krásný sen začal rozpadat.

Braze se příliš nepovedlo kombinovat náročné zápasy Ligy mistrů s ligovou soutěží, ve které často ztrácela body a v podstatě se usadila na čtvrtém místě s výraznou ztrátou na první tři týmy. To by zase nebyl takový problém, vždyť Braga letos získala Ligový pohár, což je velký úspěch, ale její ligové výsledky jsou tak nevyrovnané, že dala šanci na uzmutí čtvrtého místa svému hlavnímu regionálními soupeři Vitórii Guimarães.

Vitória naopak vstoupila do sezony rozpačitě. Tým po prvním ligovém utkání opustil oblíbený trenér Moreno a jeho nástupce Paulo Turra vydržel na lavičce pouhých šest zápasů. Vypadalo to na další sezonu, kdy bude Vitória ráda alespoň za postup do předkola Konferenční ligy, ale na její lavičku usedl svérázný Álvaro Pacheco a výsledky týmu šly okamžitě nahoru. Momentálně ztrácí na čtvrtou Bragu jen tři body, postoupil do semifinále poháru a dokonce má ve svých řadách čerstvého portugalského reprezentanta v podobě Jota Silvy.

V konečném zúčtování může být také jeden z důležitých faktorů zápasový kolotoč, protože Vitórii čeká do konce sezony ještě minimálně deset zápasů, zatímco Braga už se může soustředit jen na ligu. Také zkušenosti, kvalita a šíře kádru jsou na straně Bragy, ale z celé Vitórie vyzařuje velká euforie, kterou ještě živí skvělá fanouškovská základna. Oba týmy navíc čeká vzájemné střetnutí v předposledním kole. Pokud bude rozdíl mezi nimi stále takto nízký, máme se na co těšit.

Sestoupit může stále víc než půlka ligy

Kdo sleduje portugalskou ligu pravidelně, ví, že vzájemné zápasy týmů ze středu a spodku ligové tabulky jsou naprosto nevyzpytatelné. Z týmu, který v jedné sezoně bojuje o evropské poháry, se může hned v následujícím ročníku stát hlavní adept na sestup. Letos tomu tak přesně je. Loni skvělý Chaves momentálně okupuje poslední příčku tabulky a čekají ho týdny plné nervozity.

Jeho hlavním partnerem na sestupových pozicích je už delší dobu Vizela, ale oba týmy zamítly rychlý odchod ze soutěže a solidními výsledky z posledních měsíců udržují v nervozitě více než půlku ligy. Rozdíl mezi posledním Chavesem a osmým Gil Vicente je pouhých devět bodů. Pokud tedy nedojde k nějakému šokujícímu selhání některého z týmů, bude se o udržení již tradičně hrát až do posledního kola.

Celkem v klidu může být už zmíněné Gil Vicente, ke kterému lze připojit ještě deváté Famalicão. Oba týmy mají dostatečnou kvalitu i zázemí k udržení ligové příslušnosti a jejich sestup by byl velkým překvapením. Tak klidná už nemůže být Boavista, která má sice stejný počet bodů, ale je trápí jí finanční problémy a sestoupit může i nesportovní cestou.

Zbývající týmy už nemají jisté vůbec nic. Farense těží z dobré první poloviny sezony, ale na výhru čeká už od konce ledna a špatnou formu má také Portimonense, které se propadlo na 16. barážovou příčku. Je ale víc než jasné, že pro více než půlku ligy po uplynulé reprezentační pauze začínají boje o udržení a o napínavé zápasy nebude nouze.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
25
21
2
2
75 : 25
65
2
SL Benfica
26
20
4
2
60 : 21
64
3
FC Porto
26
18
4
4
50 : 18
58
4
SC Braga
26
16
5
5
55 : 34
53
5
Vitória SC Guimarães
26
15
5
6
41 : 27
50
6
Moreirense FC
26
12
6
8
28 : 27
42
7
FC Arouca
26
10
4
12
43 : 37
34
8
Gil Vicente FC
26
7
7
12
35 : 39
28
9
FC Famalicão
25
6
10
9
24 : 30
28
10
Boavista FC
26
7
7
12
33 : 51
28
11
SC Farense
26
7
6
13
34 : 38
27
12
Casa Pia AC
26
7
6
13
23 : 39
27
13
Estrela Amadora
26
6
8
12
26 : 39
26
14
Estoril Praia
26
7
4
15
42 : 49
25
15
Rio Ave FC
26
4
13
9
26 : 35
25
16
Portimonense SC
26
6
5
15
24 : 53
23
17
FC Vizela
26
4
9
13
26 : 52
21
18
GD Chaves
26
4
7
15
25 : 56
19

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (12)

Přidat komentář
FC Porto FC

Sporting

Reagovat
FC Porto FC

Sporting vyhraje titul a Benfica klesne na 3. místo

Reagovat
Han střelil první

Je to 50 na 50. Sportingu hraje do karet lepší forma, ale bude teď dvakrát derby a tam se ukáže. Bez Poteho to bude náročné, ale Gyökeres už ukázal, že je schopný potahat útočně celý tým.

Reagovat
eleven11

Je nejaká rivalita medzi Moreirense a Vitoriou ?

Reagovat
Han střelil první

Pro Moreirense je to velký rival.

Reagovat
Rudnevs

André chce byt prezidentom?

Reagovat
FC Porto FC

Jo

Reagovat
Eichel

akú má šancu?

Reagovat
FC Porto FC

Nemyslím si že velkou

Reagovat
Witcher

Příští rok konfrontace Jurasek Krejčí těšíme se

Reagovat
Han střelil první

Snad ne

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Juráskova Benfica a Krejčího Sporting.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele