Liga mistryň získá více postupujících

05.12.2023, 10:36
Aktuality
Mikrofon pro novináře utkání Ligy mistryň (© AFP)

Do Ligy mistryň od sezony 2025/26 bude postupovat více týmů přímo. Současný formát elitní ženské klubové soutěže čelil kritice, protože do skupinové fáze se automaticky kvalifikovaly pouze čtyři celky. O změnách informovala Unie evropských fotbalových asociací (UEFA).

Liga mistryň stejně jako mužská Liga mistrů, kterou čekají změny už v příštím ročníku, nově nabídne hrací systém bez základních skupin. Osmnáct týmů v hlavní fázi odehraje tři zápasy doma a tři venku, poté bude následovat vyřazovací část.

Aktuálně v hlavní části ženské LM nastupuje šestnáct celků ve čtyřech čtyřčlenných skupinách. Do hlavní fáze přímo postoupily jen obhájkyně trofeje a vítězky ligových soutěží ze tří žebříčkově nejvýše postavených zemí, zbylé týmy musely absolvovat kvalifikaci. Do skupinové části se letos z českých zástupců probojovala pouze Slavia Praha, zatímco její městský rival Sparta a Slovácko v kvalifikaci neuspěly.

Výkonný výbor UEFA rozhodl, že do hlavní fáze Ligy mistryň od ročníku 2025/26 vedle úřadujících šampionek přímo postoupí držitelky ligového titulu z šesti nejvýše postavených zemí a vicemistryně z prvních dvou.

Chystaná druhá pohárová soutěž pro ženské kluby se bude hrát ve vyřazovacím formátu s celkem šesti koly - prvním a druhým kolem, osmifinále, semifinále a finále.

"UEFA přikládá obrovský význam rozvoji ženského fotbalu v posledních letech," konstatoval předseda UEFA Aleksander Čeferin.

Autor: ČTK

Komentáře (5)

Přidat komentář
Coutinho10

takže mistr od nás přímo, pokud si tu 6. pozici udržíme

http://www.coen.wz.cz/ligamistryn.htm

Reagovat
monty25

To už pro příští sezonu neudržíme. Ten nový formát se mi nelíbí, ale holt si budu muset zvyknout. Jinak ale ženská EL je fajn nápad, z toho budou mít radost hlavně na Spartě.

Reagovat
Coutinho10

zatím to jsou necelý 4 body náskok, ale je fakt, že to chce nějak bodovat, což se moc obecně nedaří

jojo, ženská EL je zajímavej nápad, Sparta určo ocení

Reagovat
Coutinho10

jinak k tomu formátu, tak nějak si to vůbec neumím představit, jestli se mi to bude líbit nebo ne....uvidíme příští sezónu u mužské LM a to hodně napoví, jestli to bude dobrý nebo ne, ale bude víc zápasů

Reagovat
Coutinho10

respektivě u žen vlastně ne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele