LIGA MISTRŮ – CESTA DO FINÁLE

27.05.2003, 12:52
Aktuality
Letošní ročník Ligy Mistrů je u konce, čeká nás poslední zápas. Ten nejdůležitější – finále. Do něj se poprvé v historii probojovaly dva italské týmy a to je pro italský fotbal velký úspěch – vždyť za poslední tři roky to nejdále, do čtvrtfinále, dotáhlo Lazio. Jak trnitá byla cesta do finále pro oba soupeře, Juventusu a AC Milán?

První fáze

Juventus si postup do dalších bojů zajistil domácí výhrou 2:0 nad Feyenoordem v předposledním zápase, když oba góly vstřelil Marco Di Vaio. Také v posledním utkání Juventus ukázal svou sílu, i se značně oslabeným týmem vyhrál na půdě ukrajinského Dynama Kyjev. Italský šampión svou skupinu s přehledem vyhrál, spolu s ním se do dalších kol probojoval Newcastle, který se po úvodních třech porážkách neuvěřitelně zvedl a třemi výhrami si zajistil druhé místo.

AC Milán měl nelehký los. Poté, co v předkole vyřadil Slovan Liberec, byl do skupiny nalosován spolu s Bayernem, Deportivem a Racingem Lens. Za postupem však šel tou nejkratší cestou – čtyřmi výhrami v řadě, včetně dvou vítězství nad Bayernem a vysoké výhry 4:0 na půdě Deportiva. V posledních dvou utkáních Milán zvolnil a dvakrát prohrál, přesto vyhrál svou skupinu. Druhé skončilo Deportivo a mnichovský Bayern se postaral o největší překvapení první fáze – s pouhými dvěma remízami se se soutěží rozloučil. První fáze zastihla ve skvělé formě útočníka AC Filippa Inzaghiho, který ve čtyřech utkáních (předposlední proti Lensu nehrál a v posledním proti Deportivu přišel 15 minut před koncem) nastřílel osm gólů.

Druhá fáze

Juventus se o svůj postup do čtvrtfinále bál do posledního zápasu. Po remíze v La Coruni s Deportivem a domácí výhře nad překvapením soutěže Basilejí přišly dvě porážky od Manchesteru United a klíčový domácí zápas s Deportivem. Juventus potřeboval vyhrát a nakonec se mu to podařilo, i když na konečných 3:2 se skóre dostalo až v nastaveném čase po trefě Igora Tudora. V posledním utkání pak Italům stačilo neprohrát v Basileji o pět gólů – tuto podmínku porážka 1:2 splňovala a Juventus se mohl těšit na čtvrtfinále.

Úplně stejně jako v první fázi si AC Milán počínal i ve druhé. Přestože měl ve skupině úřadujícího šampióna Real Madrid a loňského finalistu Poháru UEFA Borussii Dortmund, opět první čtyři zápasy vyhrál a zajistil si postup. Nejprve doma porazil 1:0 Real, pak stejné výsledky zopakoval v Dortmundu a ve dvojzápase s Lokomotivem Moskva. Stejně jako v první fázi mohl poslední dvě utkání vypustit a obě prohrál, v Madridu i doma s Dortmundem. Skupinu opět vyhrál, druhým postupujícím se nakonec stal Real Madrid, i když jen těsně před Borussií. Filippo Inzaghi už tolik nezářil, do své sbírky přidal jen jeden gól.

Čtvrtfinále

Juventus měl ve čtvrtfinále nevyzpytatelného soupeře – FC Barcelonu. Ta sice prvními dvěma fázemi Ligy Mistrů prošla s jedinou bodovou ztrátou za remízu s Interem Milán, ale ve španělské lize se potácela v dolní polovině tabulky. Po prvním utkání na tom však Španělé byli lépe, dokázali na Delle Alpi uhrát remízu 1:1, když na Monterův gól z úvodu zápasu odpověděl 12 minut před koncem Javier Saviola. Odvetu gólově načal v 53. minutě Pavel Nedvěd a když za necelou čtvrthodinu srovnal Xavi, muselo rozhodnout prodloužení. Barcelona byla lepší, ale Juventus udeřil z jediné své šance – vítězný gól vstřelil ve 114. minutě Marcelo Zalayeta. Juventusu k postupu pomohl také rozhodčí Graham Poll, který Barceloně upřel dvě penalty za hru rukou.

Milánský AC měl relativně nejsnadnějšího čtvrtfinálového soupeře – nizozemský Ajax Amsterdam, který se s mladým týmem probojoval nečekaně daleko. Italové v Amsterdamu vybojovali cennou remízu 0:0 a před odvetou byli favorité. Utkání na San Siru ale bylo dramatické až do samého závěru, domácí dvakrát vedli, ale Ajax dokázal dvakrát vyrovnat. Při výsledku 2:2 by postupoval Ajax a vypadalo to, že už se na tom nic nezmění. V první minutě nastaveného času se však trefil náhradník Jon Dahl Tomassom a poslal milánský tým mezi nejlepší čtyři.

Semifinále

Turínský klub nemohl v semifinále narazit na těžšího soupeře. Real Madrid byl po vyřazení Manchesteru United největším aspirantem na titul a byl také favoritem semifinálového dvojzápasu s Juventusem. První utkání na Santiago Bernabeu v Madridu vyznělo vítězně pro domácí, na góly Ronalda a Roberta Carlose však odpověděl Trezeguet a prohra 1:2 nebyla pro "Starou dámu" špatným výsledkem. Odvetu v Turíně máme ještě všichni v paměti. Zápas patřil především Pavlu Nedvědovi, který svým centrem připravil o první gól a když pak v 73. minutě sám zvyšoval na 3:0, bylo téměř rozhodnuto. Nedvědův gól byl nakonec postupový, protože v samém závěru snížil Zinedine Zidane. Velkou kaňkou na Nedvědově skvělém výkonu je zbytečná žlutá karta, která pro něj znamená distanc pro finále a pro Juventus velké oslabení.

Druhé semifinále bylo celoitalskou záležitostí a navíc se poprvé v historii jednalo o městské derby – AC změřil síly s Interem. První duel skončil 0:0 a po prvním poločase odvety měl do finále nakročeno AC, když se zásluhou Ševčenka dostal do vedení. Inter sice před koncem srovnal na 1:1, když skóroval Martins Obafemi, ale na postup to nestačilo. Oba zápasy se sice hrály na San Siru, který je domovem jak Interu, tak i AC, stále však platí pravidlo o počtu gólů vstřelených na hřišti soupeře. V odvetě byl domácí Inter a doplatil na to, byl vyřazen.

Autor: Petr Starý

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*

AC nemaj jedinou šanci na výhru.JUVE bude hrát na 100 procent.Ave JUVE

Reagovat
HOST*

Ty zkurvenej Juventusaku!!! Juve hral pekny hovno, vubec na AC nemel a nikdy mit nebude!!! FOZRA MILAN!!!! MILAN FOREVER!!!!

Reagovat
HOST*Maxtres

Měl to vyhrát Juventus, je lepší a příští ligu vyhraje.

Reagovat
HOST*Maxtres

Juventus měl vyhrát, je lepší. Škoda, že se to nestalo, ale příště ligu zaručeně vyhrajou.

Reagovat
HOST*boss

Myslim, ze tu nekdo utrel, juve hral hovno, kdezto Rossonieri hrali bozskej fotbal

Reagovat
HOST*

Ja byt jeden z nejradikalnejsich fandu AC milano.Ale ja vedet,

ze AC mit na vic, na lepsi fotbal a ja vedet, ze byt tam vas Pavel Nedved tak byt vsechno pro Ac velmi velmi tesi. Ja dobre znat AC nebot ja byt z Milano

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele