Legii s progresem pomůže bývalý prezident Basileje Heusler

17.02.2018, 11:50
Aktuality
Zajímavý úlovek registruje polská Legia Varšava, byť se nejedná o posilu pro hrací plochu. Místo toho lídr Ekstraklasy posiluje nejvyšší klubová patra, když coby poradce ve věci implementace dlouhodobé strategie zaměstnal bývalého prezidenta švýcarského suveréna z Basileje Bernharda Heuslera...

Heusler se ve vysokém managementu fotbalové Basileje pohyboval po dobu více než 14 let a v pozici prezidenta strávil období mezi lety 2012 a 2017.

Za jeho éry FCB domácí scéně zcela dominovala, když získala celkem 11 titulů a od roku 2010 na trůně sedí nepřetržitě. Jedná se o nejlepší období v historii klubu, během něhož zároveň z klubové akademie vyšli hráči jako Granit Xhaka či Xherdan Shaqiri.

"Za Bernhardovy éry FC Basilej mimo jiné dokázala navýšit příjmy z odchodů z 3,6 milionů polských zlotých na 220 milionů (z 865 tisíc eur na téměř 53 milionů - pozn. red.). Jsem přesvědčen, že taková profesionální podpora pomůže Legii ke splnění jejích cílů, těší se prezident a vlastník Legie Dariusz Mioduski.

"Máme stejné ambice (jaké před několika lety měla Basilej), protože chceme polskou ligu vyhrávat ještě pravidelněji a dostat se mezi 40 nejlepších týmů v Evropě," vypočítává dále šéf vítěze posledních dvou ročníků Ekstraklasy. Za Heuslerova prezidentování Basilej postoupila z 51. místa na žebříčku UEFA až na 18. příčku.

Čtyřiapadesátiletý doktor práv se s Basilejí rozloučil v červnu 2017, ale stále zůstává jejím čestným prezidentem a také čestným členem vedení švýcarské Super League. S Legií Heusler podepsal "víceletou" smlouvu o spolupráci.

Autor: Tomáš Daníček / legia.com

Komentáře (32)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Člověka odsud nepřekvapí

Reagovat
REPLIKATOR

Pšonci

Reagovat
Blasphemer

Největší kokoti na silnicích.

Reagovat
Kepy_FCB

presne , na nem.dalnici je poznam zdalky i ve zpetnem zrcatku

Reagovat
Blasphemer

Zpětné zrcátko zkresluje. Bacha na to!

Reagovat
Knight_in_fire

Po to jest BMW, by pracować.

Reagovat
REPLIKATOR

Zajímavá posila

Reagovat
smazaný uživatel

Legia pro mě divný klub jednu sezónu vypadají hodně dobře a hned tu další je z Evropy vyřadí klidně i Estonský mužstvo.

Reagovat
REPLIKATOR

nebo Celtic

Reagovat
Ferguson6

Prečo česká stránka robí prepočet na eurá a nie české koruny?

Reagovat
fantomas

Aby to Slováci jako ty měli jednodušší.

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze se sem sere vic slovaku nez cechu

Reagovat
smazaný uživatel

tak to nasere :D :D

Reagovat
Kucka

připravujeme se na přijetí eura

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Polská Extraklasa se hodně buduje. A to nejen doslova novými stadióny (kromě Štětína jsou všude a myslím že třeba Pospíšil v Bialymstoku by mohl vyprávět), zaváděním VARu, teď od jara ne všech stadiónech Extraklasy system TRACAB, servis pro fanoušky, podpora tisku a tak dále. Je toho spousta, pohybuji se u klubu, který hraje 2.nejvyšší soutěž, když jsme byli s majitelem klubu vloni na jaře ve Zlíně se podívat na Spartu, šíleně jsem se styděl. Sedačky špinavé, to bylo o strach si sednout a perla byly záchody.. Výkon rozhodčích stál taky za to... Jen pro zajímavost, rozpočet Legie pro letošní sezónu je 151,5 mio.zlotych (cca 6x a jste na Kč), příjmy z prodeje práv televizního vysílání mají více než 10x větší, než jsou u nás a tak by se dalo ještě pokračovat. Takže já osobně bych Poláky nepodceňoval a konec konců oni, na rozdíl od nás, repre na MS mají. Oni fotbal umí prodat, my ne. Jednou mně to řekl krásně majitel klubu - kdybychom měli vaše úspěchy 2*finále MS, účasti na ME, zlato z ME, 2x zlatý míč pro nejlepšího hráče atp., tak nám stadióny praskají ve švech. U nás je to jen cinklá kapr liga a fandové nemají ani slušný tištěný týdeník, kde by si mohli přečíst o fotbale....

Reagovat
Irek

vsude uzvse fotbal dela lepe nez u nas!

Reagovat
smazaný uživatel

Proboha proc jste z toho Polska tak vystrikany? Vzdyt jejich kluby jsou jedny z nejslabsich v Evrope. To je nejaky zvlastni, kdyz tam uz x let delaj ten fotbal tak skvele...

Reagovat
smazaný uživatel

Svého času jsem se pohyboval v našem fotbale a po delší době jsem se náhodou dostal k severním sousedům. Díky tomu mám možnost porovnávat. Dnešní fotbal je o penězích, Polákům se daří budovat značku Extraklasy, dostávat do fotbalu více peněz, větší zájem médií a podobně. Pochopitelně i větší zájem diváků. Takže si dovoluji konstatovat, že jsou na lepší cestě než my. Mimochodem, Legia hrála vloni ligu mistrů a ve skupině doma remizovala s Realem, kde byl tou dobou náš mistr???

Mohu vám říci, že samotného mě to ne mrzí, ale sere, jak se dělá fotbal u nás. Ale zase na druhou stranu je radost se motat okolo fotbalu v Polsku. A ještě malý dodatek. Oni mají předsedu svazu, který má v Evropě respekt . Zibi Bonieka. Koho máme my??? Mají ve Varšavě svůj národní stadión, který není problém na zápas repre vyprodat, i když hrají třeba s Gibraltarem. Kde je náš stadión?? A jak jsem uvedl, V Rusku mají repre, ve Francii se dostali dál než my a budoucnost ukáže.

Povíme si za dva-tři roky. Mám rád náš fotbal a hrozně rád bych se mýlil. Ale obávám se, že nám ujíždí vlak.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Jo mluvis rozumne. Info mas, ale s tou Legii si prestrelil. Ano, remizovali s Realem, jinak dostavalu sami dardy a po kolika ze letech byl nekdo z Polska v LM? V Polsku sem byl naposledy na fotbale kdyz hrala Sparta na Lechu. To bylo myslim pred eurem jeste. Uz budovali stadiony, ktery maj paradni, co se tyce fans o tom taky zadna, ale jen rikam ze doted to nijak neprodali. U nas skoro kazdej rok udela nejakej tym uspech v poharech rict neda, vubec. Ale souhlasim s tebou ze fotbal tady by se mel delat mnohem lip. Polaci maj naslapnuto, ale dle me uz dlouho a az na repre furt slabota. Takze asi tak.

Reagovat
smazaný uživatel

... O nich se to rict neda...

Reagovat
exot12

To nie je pravda, že nepredali. Futbal predávajú dobre aj keď nie sú úspechy! O Légii hovoril aj Žilinčania a légia je čo sa týka marketingu a futbalových vecí mimo náš región a myslím, že aj tento krok hovorí o tom, že sa tam pracuje inak a ten klub má nejakú víziu čo sa o našich či Vašich kluboch povedať nedá, česť výnimkám ako ZA a TN

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem všechny zápasy Legie v LM. První zápas doma s Borussií byl totální výbuch, neb mužstvo bylo totálně rozložené přístupem trenéra Besnika Hasiho, který si absolutně nerozuměl s mužstvem. Těsně před zápasem v Lisabonu nastoupil Jacek Magiera, mužstvo prohrálo 2:0, ale výkon šel nahoru. V Madridu a Dortmundu dostali dardy, ale pozor, Magiera nehrál vzadu žádný autobus. Domluvil se s vedením že chce vědět, čeho jsou hráči schopni a do zápasu šli stylem hry nahoru dolů. V posledním zápase doma po naprosto takticky a sportovně jiném výkonu vyhráli 1:0 a postoupili na úkor Sportingu do Evropské ligy. Pak před jarem pustili dva slušné a sehrané útočníky Nikoliče a Prijoviče, místo nich přišel Necid, který ovšem nezapadl a bez útoku vypadli s Ajaxem. A komerční příjem z těch zápasů, to je úplně jiná písnička. Pravdou taky je, že se musí prodírat sítem předkol, díky svému postavení, dřív než naši. Ale Bolka měla vyřadit Albánce a jak dopadla??

Nicméně, hlavně chci říct, že oni se hrabou cílevědomě zdola nahoru. U nás si nejsem jistý, jestli se někam posouváme, či spíš pomaličku neklesáme, ale pořád si říkáme, jací jsme borci a ostatní jsou kopyta.

To by bylo na delší debatu, mě ten stav u nás mrzí, ale balím saky a paky, skáču do auta jedu severním směrem. Mimochodem, zeptejte se našich kluků, co tu hrají, jak se jim to líbí, mimochodem na stránkách eurofotbalu skvělý rozhovor s Pospíšilem. Taky něco vypovídá.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano v Polsku dělají pro fotbal hodně ale nepřeceňoval bych to. Polaci se snaží od roku 2008 penězi zvednout svuj fotbal ale nejde jim to.

Letos začínal vítěz č.poháru v základní skupine e.ligi kde zacinal vitez polskeho poháru? Příští sezónu začíná český mistr v základní skupin LM kde zacina polský mist? Reprezentace je generační vec za par let bude zase vše obráceně a poláci i slováci budou koukat čechum na záda a to nemyslim ve zlem jen to tak je.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a hodně štěstí u severních sousedů

Reagovat
VP85

Kde se to pohybuješ, že máš takový přehled? A jak to teď vypadá s fanouškama? -svého času chodily v tv obrázky, jak se to tam řeže, jak klidně vtrhnou na hřiště apod. Takové dostali ze stadiónů?

Reagovat
Seydou Doumbia

Předpokládám že žije v Polsku a objíždí různé fotbalové stránky a timpádem má dobré info. Ale taky by mě zajímalo více. Zda to tak je nebo se mýlím. Jinak obecně mi příjde že sport v Polsku šel neskutečně nahoru za posledních několik let. Velmoc ve skokách, ve fotbale taky hodně solidní, atletika u nich šla taky dost nahorů. Co tak po očku sleduju tak tam mají hodně sportovních turnajů za posledních několik let. Na ligu co vidím chodí velmi solidní návštěvy a v několika zápasech je to dost vyhrocené.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesrovnavej Boleslav s polskym nejlepsim tymem. Tam vypadne s kymkoliv. Ale uspechy Sparty, Plzne, Liberce posledni dobou na mezinarodni scene, tomu se polsky kluby nemuzou rovnat. Tak to proste je, i kdyz to vidis jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenomže ty tady pořád srovnáváš dvě věci - 1) Reprezentaci a 2) Ligovou soutěž, což z principu věci nejde. Polská liga roste hlavně marketingově, zatímco kvalita ligy se pořád drží v průměru až pod průměru. Ta liga těží hlavně z toho, že Polsko má 40 milionů lidí, kde je fotbal o parník nejpopulárnějším sporte v zemi. Vždyť tam fotbal nemá žádnou konkurenci...

Druhá věc je ta, že tam sice mají vysoké rozpočty, ale zato s nimi neumí vůbec pracovat. Vždyť spousta těch klubu (Slask, Lechia, Wisla, Lech) má pravidelně problém naplňovat ty přefouklý rozpočty. Takže se často stává, že se dostanou do spirály dluhů, jako nedávno Wisla nebo Lechia. Další je věc je ta, že spousta klubů nemá žádnou vizi, proto se ty týmy (Lech, Lechia nebo Slask) nikam neposouvají. A to je asi hlavní důvod, proč je v Evropě každoročně k vidění klasickej "Eurowpierdol". Jasně, někdy se najde světýlko naděje a čas od času se něco uhraje, ale co si budeme povídat, většinou je to tragédie.

A zrovna Legia je zajímavej příklad klubu, kterej se posouvá pouze po stránce marketingu, nikoliv po stránce fotbalový. Minulou sezonu sice postoupili do LM a tam třeba uhráli třetí místo, ale tohle bylo převážně daný dílem náhody. Vždyt Legia byla pod Besnikem v takovým srabu, že nedostat do kvalifikace rozebranej Trenčín a irskej Daündalk, nikdy by z toho LM nebyla. A kde byl Českej mistr? Plzeň jako nasazená dostala dva nejhorší nenasazený - Karabach a Ludogorets.

Problém Legie byl třeba v tom, že místo toho, aby se pořádně zaplatilo hráčům jako Prijovič, VO, nebo Nikoličovi, tak se radši přivedli hráči jako Necid, Chukwu a další střeva. A třeba o odchovance se Legia taky opřít nemůže, protože jim nedavájí na rozdíl od Lechu žádný prostor.

Ale máš pravdu s tím, že v Česku se pro fotbal nic nedělá. Ale tohle je dáno asi naší mentalitou, kde nemáme potřebu se posouvat dále a bohatě nám stačí být nenápadně zalezlý někde v průměru.

Reagovat
smazaný uživatel

Po celém Polsku neustále budují skvělé zázemí pro mládež. Musíme si přiznat, že už vychovávají zajímavější hráče než my, mají je v lepších klubech. Nám prostě ujíždí vlak. Bohužel.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele