La Liga: ti lepší a ti horší

16.10.2009, 13:43
Názory a komentáře
Ligová přestávka svádí ke krátkému zamyšlení nad několika hráči této ligové soutěže. Někteři překvapili mile, jiní jsou zase zklamáním. Vybral jsem deset těch, kteří mne zaujali.

Stoupající


David de Gea Quintana, Atlético de Madrid
Narodil se 7. listopadu 1990, měří 192 cm a bude z něj dobrý gólman. Debutoval v LM a to 30. září 2009 proti Portu na stadionu O Dragao. Atlético prohrálo 0:2. V sobotu 3. října se poprvé představil na Estadio Vicente Calderón, chytil penaltu, pomohl k vítězství nad Zaragozou 2:1 a dočkal se ovací trpících fanoušků Atlética. Do branky se dostal díky zranění v té době titulního brankáře Roberta. Má ovšem daleko větší konkurenci. Jmenuje se Sergio Asenjo a vedení klubu ho koupilo z Valladolidu a měla o něj zájem Barcelona a v posledních týdnech za klub nechytal, jelikož byl se španělskou dvacítkou v Egyptě.

Pedro Rodríguez Ledesma, Barcelona FC
Všichni ho znají pod jménem Pedro. Nebo také Pedrito. Ona ta přezdívka "Petříček" mu asi opravdu sedí lépe, měří pouhých 169 cm. Oslavil 22. narozeniny 28. června , narodil se v Santa Cruz de Tenerife. V sezóně 2003/04 se objevil v dresu CD San Isidro hrajícího 3. ligu. Všimli si ho agenti Barcy a neváhali ani minutu. Hrál za juniorku, Céčko, Béčko a od minulé sezony je hráčem Áčka. Ciudad Condal se mu klaní a oslovuje ho Don Pedro a domáhá se pravidelného startu v titulní jedenáctce azulgranas. Má dobrou kličku, střílí oběma nohama a je neuvěřitelně ambiciozní. Henry má velkou konkurenci!

Jesús Navas, Sevilla FC
21. listopadu uplyne 24 let od chvíle, kdy v Los Palacios y Villafranca spatřil světlo tohoto světa. Říkejme tomu jak chceme, ve španělštině je gitano, rom, cikán. Ale koho to zajímá? Rozhodující je jeho talent a výkony na hrací ploše. Je dalším prckem, vyrostl pouze do výšky 170 cm. Oblékal dres Unión Deportiva Los Palacios, ale od roku 2003 je součastí jednoho z nejlepších klubů Španělska, Sevilla FC. Jeho dobrá hra není ničím novým, ale zazářil proti Realu Madrid a toho si prostě musel všimnout každý. Rychlost, vedení míče, střelba. Marcelo byl z něho na mrtvici. Reprezentace mu pomalu, ale jistě otevírá dveře...

Iker Muniain Goňi, Atletic de Bilbao
O tomto mladíčkovi snad jen jediné: stal se novou legendou španělského fotbalu. Ve věku 16 let a 289 dní dal gól. La Liga ještě nikdy neměla tak mladého střelce. Překonal Xisca Nadala z Deportiva La Coruňa. Tomu bylo ve chvíli, kdy vsítil svou premiérovou branku, o 64 dní víc. A věřte tomu nebo ne, je dalším "trpaslíkem” na zeleném pažitu. Jeho 169 cm a 63 kg nám naznačují, že začíná éra "maličkých”!

Miguel Ángel de las Cuevas Barberá, Sporting Gijón
To je jméno, co? Michal Anděl z Jeskyní Barberá... Narodil se v Alicante, 19. června 1986 a říkají mu Miguelito, Míšánek. Za 23 let svého života toho stihl fotbalově opravdu víc než dost. CD Agustinos Alicante, Kelme FC, Valencia CF, objevil se dokonce na La Masía v treninkovém táboře Barcelony, ale skončil v Hércules CF. V sezoně 2006/07 ho přvítalo madridské Atlético, ale zranil se hned v přípravě. Nehrál víc nez 16 měsíců. Zajímala se o něj Benfica, z možného přestupu sešlo. Od prosince 2007 se začal prosazovat do základní sestavy, zahrál si i Ligu mistrů. V červnu tohoto roku přestoupil do Gijónu a 4. října se trefil hned 2x do sítě Mallorcy. Tak hodně zdaru a žádná další zranění!

Klesající


Marcelo Vieira, Real Madrid
Tak to, co předvedl proti Seville, byl opravdový horor. Dělal vše co neměl dělat a ještě o malinko hůř. Samozřejmě, ze Jesús Navas si zněj udělal něco jako "dobrý den”. Samotné vedení klubu je znepokojeno jeho výkonostním sestupem a hledá náhradu. Arbeloa čeká na šanci a i když to není jeho strana, myslí si, že i tak to zvládne lépe než Brazilec Marcelo. A jen tak na okraj. Měří 171 cm...

Giuseppe Rossi, Villarreal
Narodil se v USA, ale je to Ital a hraje ve Španělsku. Ach ta globalizace! Má talent, asi největší ze všech hráčů letos průměrného Villarrealu. Také proto se od něj očekává mnohem víc než od ostatních a než zatím předvádí. Proti Espanyolu byl v oné fotbalové šedi nejšedivějším. Své zkušenosti z Parmy, Manchesteru United a národního týmu Itálie zatím nedokázal uplatnit.

Nivaldo Batista Santana, Valladolid
Jde z něho strach. Ale on správný bek musí trochu hrůzy nahánět, že Tomáši Řepko? Brazilský obránce Realu Valladolid poslal do špitálu Fernanda Llorenteho z Bilbaa. Prý to byla náhoda, prý nechtěl. Právě tak nebyl žádný úmysl při souboji s Pandianim z Osasuny. Ono těch náhod a náhodiček je ale poněkud víc než dost a sudí mají Nivalda zapsaného v notýsku červenou barvu. Měl by se tedy trochu zklidnit a víc myslet na fotbal.

Miguel Ángel Moya, Valencia CF
Příšel z Mallorcy a měl se stát jasnou jedničkou v brance jednoho z kandidátů na titul. Ale špatné výkony hned na začátku sezony donutily Emeryho změnit názor a posadil ho na lavičku náhradníků. Přednost dostal veterán César a Moya se bude muset moc a moc snažit, aby mu nikdo nevyčítal těch 5 milionů co za něj zaplatili.

Andrés Iniesta, Barcelona FC
U tohoto hráče vůbec, opravdu vůbec, nepochybuji o brzkém zlepšení a návratu do staré dobré formy. Do takové jakou měl na jaře tohoto roku. Jistě znovu rád uslyší oslavný chorál vyprodaného Camp Nou, který bez přestání vyvolával jeho jméno: Injésta, Injésta, Injésta! To bylo pár dní po onom slavném gólu do sítě Chelsea a postupu v LM. Zatím ho ale stojí moc a moc úsilí chytit se, nastoupit do rozjetého stroje svého milovaného klubu. Guardiola mu dává minuty.

Zájmem všech pěti "klesajících” je zařadit se mezi "stoupající”. Zájmem nás, příznivců fotbalu, je vidět jen dobré výkony. Fotbal je přeci nejkrásnějším sportem na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (98)

Přidat komentář
domingo

Titulní brankář

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za pojem? To vůbec neznám... co tím chtěl asi autor říct...

Reagovat
fantomas

No co asi...jednička prostě. Trochu představivosti, hoši..

Reagovat
herbage

Jenže jednička je Asenjo, ne Roberto

Reagovat
fantomas

Tak to už neni moje chyba...já jen vysvětloval, jak to Alegre myslel, a domnívám se, že sem to nepochopil špatně.

Reagovat
herbage

Tak Roberto je stávající jednička, protože Asenjo je zraněn, ale zranil se i Roberto a tak chytá právě de Gea, který je jinak až trojkou

Reagovat
fantomas

Dobře...ale mě to nezajímá.

Reagovat
herbage

Jenž že titulní možná znamená něco jiného, pochybuji že by to alegre nevěděl

Reagovat
fantomas

"v té době titulního brankáře Roberta" - myslim, že je to z toho naprosto jasné.

Reagovat
herbage

aha

Reagovat
smazaný uživatel

Si přeložil ze španělštiny "titular", což je "hráč základní sestavy" a bylo to...

Reagovat
smazaný uživatel

je to hezký slovo, ale možná by nebylo od věci to napsat jinak nebo zvolit jiné synonymum, takhle to zní tak nějak nepřirozeně.

Reagovat
domingo

Já to chápu, ale nikdy jsem to neslyšel...že by španělština? :)

Reagovat
alegre

Ano, mate pravdu, TITULAR je hrac zakladni sestavy. Proste jsem to jen prelozil a nepremyslel nad cestinou. Jsem tady 18 let a cesky mluvim tak 30 minut denne...

Reagovat
smazaný uživatel

Perdón, nekoukám dolů...

Reagovat
shitcool

Výbornej článek, díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Klesající Iniesta To si autor zažertoval.

Reagovat
smazaný uživatel

nojo, dát někoho z dokonalé barcelony do klesajících, jak se jenom mohl opovážit!!!!

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou hráči z Barcy, kteří do této kategorie patří, ale rozhodně né Iniesta.

Reagovat
smazaný uživatel

proc ne Iniesta...zatim zustava za ocekavanim

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba proto že víc jak čtvrt roku nehrál? On je tam vážně omylem, potřebuje se jenom rozehrát. Letos během zimy byl také na nějakou dobu mimo a pak tým táhl (i když tam možná udělal své i faktor odpočinku).

Reagovat
smazaný uživatel

Za očekáváním? Po zranění se dostává do formy! To mu se nedá říct, za očekáváním. Nebo ty jsi čekal, že po více jak tříměsíční pauze bude od prvního zápasu hrát v top formě?

Reagovat
smazaný uživatel

Rosický po roce a půl hraje celkem dobře

Reagovat
smazaný uživatel

To Iniesta taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť nehrál několik měsíců, absolvoval minimum letní přípravy (skoro nic), viděl jsi někdy hráče, který vletí na hřiště po čtvrtroční pauze a hned je nejlepší na hřišti?

Reagovat
smazaný uživatel

Z poslední doby třeba Rosický. A v historii by se toho našlo víc

Reagovat
herbage

Rosický absolvoval skoro celou letní přípravu, Iniesta ne, ale tím nesnižuji Tomášovu formu, s jakou se vrátil mezi elitu

Reagovat
fantomas

Cahill, Saha, vlastně i Eduardo..

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo taky vždy po zranění byl hned top .. Špičkový hráči to prostě většinou dokážou .. Van Nistelrooy po operaci kolene ještě v PSV třeba

Reagovat
fantomas

O tom neni pochyb, že to většinou dokážou. A jelikož místní španěláci určitě nákého Sahu nebo Cahilla za top hráče nepovažují, zvládnou to vlastně i ti "netop".

Reagovat
smazaný uživatel

A on Iniesta podával špatné výkony? Bych neřekl. Nebylo to top, ale hrál dobře, což ale ani ti jmenovaní nehráli hned top.

Reagovat
fantomas

Tak Iniesta má taky standardy nastavené trochu jinak než takovej Cahill..

Reagovat
smazaný uživatel

To na tom, co jsem psal, nic nemění.

Reagovat
fantomas

No..a Cahill hned po zranění diktuje hru Evertonu, Saha střílí jeden gol za druhym...v Barce by to takové nebylo, toseví, ale na jejich poměry a na poměry Toffees to top je.

Reagovat
smazaný uživatel

Hned od prvního okamžiku, kdy nastoupili hráli ve své top formě? Tak to jsou tedy supermani. Zvlášť pokud před tím více jak 3 měsíce nehráli...

Reagovat
fantomas

Hned od prvního okamžiku? Proč prvního? Hodnotíme snad Iniestu hnedka po prvnim okamžiku? V horizontu těch šesti zápasů, co má na kontě Iniesta - ano, byli v top formě a své mužstvo táhli. A neni zas takový rozdíl, jestli ty měsíce byly dva nebo tři, i tak je to dlouhá doba...nehledě na to, že zrovna Cahill se Sahou sou chroničtí lazaři, které nějaká zranění sráží de facto systematicky, takže to mají o to těžší furt navazovat a navazovat na předešlé výkony. A stejně se jim to daří..

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta odehrál jeden jediný celý zápas.

Reagovat
fantomas

A těch zbývajících pět zápasů hrál minutu?

Reagovat
smazaný uživatel

Před tím 45 min., 26, 25, 14 a 32 ... to je tedy porce a jak jsem psal, on nehrál rozhodně špatně.

Reagovat
smazaný uživatel

Mluvím o hráčích, co neabsolvovali přípravu

Reagovat
smazaný uživatel

mluv si o čem chceš..

Reagovat
smazaný uživatel

Kde nejsou argumenty, nastupuje demence, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě. Omlouvam se, že jsem si vůbec dovolil s tebou nesouhlasit

Reagovat
kubys

A co jako?

Reagovat
smazaný uživatel

Ptal jsem se Tě na něco?

Reagovat
kubys

Barca se prakticky rovná arogance, výborně. (Výjimkám jako FeCéBéčko čest)

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem arogantní? To mi píše člověk, co mi na můj slušný názor na diskutované téma odpoví "A co jako?" Nestačím se divit....

Reagovat
kubys

A co jako, že Iniesta byl 3 měsíce out. Zhoršil své výkony oproti jaru - zhoršila historie se neptá, zda to byl opravdu herní výpadek, či výpadek způsobený zraněním. Upozorňuji, že Andrése mám jako jednoho z mála z Barcelonského kádru opravdu rád (jeden z mála znamená ze dvou (Henry))

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že od začátku sezóny odehrál snad jenom jednou celých 90 minut, a stále ještě nabírá kondici, tak to myslím hraje roli. Ale když myslíš, Tvůj názor Ti brát nebudu....

Reagovat
smazaný uživatel

ten kdo sleduje aspon trochu barcu tak ví že iniesta není klesající, naopak po takovém zranění jde nahoru a dost. i když zezačátku hrál jen pár minut. nejlepší

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já bych tam rozhodně místo Iniesty zařadil z Barcelonského kádru Henryho. Start do sezony nebyl z nejlepších a jak už bylo řečeno, Iniesta se rozehrává po zranění!

Reagovat
Xavi

Moya - no nečekal jsem, že by měl vytlačit Césara. Byl to úplně zbytečný kup, vzlášť za ty prachy.

Nivaldo On má snad už 2 červené za šest kol ne?

Muniain. Baskové mají ty rekordy v krvi.

Navas už je starý známý. Jinak on reprezentovat ani nemůže né? Nemohl by přece odjet na měsíc pryč ze Sevilly třeba na MS.

Reagovat
Kily

já jsem Moyu nikdy moc nesledoval, je pravda, že Cesar je starý a Renan nejistý a nákup brankáře by byl celkem logický směrem k možné účasti v Lize mistrů, ale přece jenom dávat pět mega za gólmana ve chvíli, kdy má klub obrovské dluhy, no nevim

a ten Nivaldo má fakt dvě červené, za pět zápasů celkem slušná bilance

Reagovat
nemanja

potom čo predvádzal Moya, by som určite nepovedal, že je lepší ako Renan takže kúpiť gólmana, kt. je horší ako dvaja čo mám v tíme za 5 mega...

Reagovat
Kily

jak píšu, nikdy jsem ho nesledoval, ale pokud za něho dali pět mega, tak jsem věřil, že bude lepší než Renan, kterému já třeba moc nevěřim, loni mě nepřesvědčil a jsem si jistý, že s ním nebo s Cesarem by Valencia moc velkou šanci na Ligu mistrů neměla. Takhle to samozřejmě dopadlo nejhůře, jak mohlo - zatím se dá říct, že se vyhodily peníze a přitom to nevedlo k ničemu

Reagovat
Xavi

Mně se César vždycky líbil a myslím, že vždy patřil ke španělské špičce, pravda má věk, ale u golmanů to není tak vážné. Valencii jsem prostě v létě nepochopil, prodali Albiola za 15 a hned koupili Moyu za 5. Podle mě strčí César Moyu i s Renanem do kapsy.

Reagovat
SqueeZy

zvláštně napsaný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hehe, ten Iker Muniain je narozen přesně ve stejný den jako já, na toho si posvítím Po Cahillovi, Babelovi, Benzemovi a Sánchezovi další, co je 19. prosince

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát by bylo nasnadě opravit název klubu, ve kterém hraje, dříve než sem přijde nějaký hrdý Bask a zpucuje autora.

Reagovat
smazaný uživatel

Vôbec teda nechápem čo chcel autor týmto článkom povedať

Reagovat
Xavi

Reagovat
smazaný uživatel

Ten článek se mi líbil, až do Iniesty, tím autor trošku klesnul....

Reagovat
smazaný uživatel

Marcelo není zklamáním ani omylem, nevyšel mu jeden zápas, jinak mi připadá lepší než loni. Dokonce jsem ho chtěl před Sevillou pochválit, ale čekal jsem, že ten jeho zápas Z zase přijde. Když už byla nutnost zařadit někoho z Realu, tak by sem patřil Higuaín, ten skutečně klesá...

Reagovat
smazaný uživatel

presne, marcelo jinak hraje vyborne...

Reagovat
Paddy

Jak je to s tim Jesúsem?? myslím že může hrát jen za Sevillu a nesnesl by prestup jinam, nekdy se to tu rozebiralo nebo je to jen kec?

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za blbce,ktery tento članek napsal.Iniesta byl zraněn,tudiš nenastupoval v zakladni sestavě,ale vždy byl hodnocen vysoko.

Reagovat
alegre

Ach jo, ten blbec jsem ja! Nenastupoval a byl hodnocen vysoko? Klesla jeho forma proti jaru? Ano... Proc? Kvuli zraneni. Jo a tudiž se opravdu pise se Ž. Ale když to díš

Reagovat
smazaný uživatel

Dát do klesajích hráče, jehož forma jde po zranění nahoru, do klesajících, je úlet, to se na mě nezlob. A že dostává jen minuty je kvůli fyzičce, né kvůli výkonům.

Reagovat
alegre

Vec nazoru, ale prijimam. Asi to slovo KLESAJICI nebylo zvoleno spravne...

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší je iniesta

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo vlastně něco očekával od Marcela?

Reagovat
smazaný uživatel

Když tam musel být někdo z Barci, měl to být Henry. Z Realu tam mohl být již zmíněný Higuaín, který oproti loňsku hodně klesl. Marcelo je konstanta. Naopak ve stoupajících mohl být Guti. Ten zatím asi překvapuje úplně všechny. Jo a mezi stoupající mohl být klíďo píďo zařazen i Abidal. Zatím podává překvapivě skvělé výkony

Reagovat
Bakary3

Zajímavej článek se zajímavou myšlenkou, ale hrozně těžkopádně napsanej, např. "Jmenuje se Sergio Asenjo a vedení klubu ho koupilo z Valladolidu a měla o něj zájem Barcelona a v posledních týdnech za klub nechytal.."Ale jo

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska je spríl ? Roberto jednička a Iniesta klesající hvězda ????

Reagovat
Bakary3

Chci se zeptat, ví někdo něco víc o Navasově nemoci ? To je jako fixovanej a závislej na Seville, nebo jak to je ?

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě přehnaný homesick syndrom

Reagovat
Bakary3

To jako ani nemůže odjet ze Sevilly ? To je hrozný

Reagovat
smazaný uživatel

Teď nevím jestli je to rodinné, nebo místní. Ale hrozný je to každopádně..

Reagovat
smazaný uživatel

na pár dní odjet může, ale ne třeba na 14 dní..

Reagovat
smazaný uživatel

Prej Iniesta

Reagovat
smazaný uživatel

Prej Iniesta

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste,ze tenhle clanek jsou "pouze" nazory a komentare jedinne osoby

Reagovat
madridcan

smiesny clanok najdu sa ini ovela lepsi a ovella horsi a sudit Marcela po jednom zapase a Iniestu po zraneni Henry,Guti,Higuain nic?No oukej ako chces

Reagovat
kubys

To snad není pravda...lidi přečtěte si umístění článku!

Reagovat
smazaný uživatel

Prave,ze precetl taky jsem to tu napsal

Reagovat
kubys

Jojo, promiň, já to četl spíš výše

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta je v současnosti skutečně z optimální formy a pod hranicí svých možností, ale rozhodně by měl patřit do kategorie stoupající, neboť se rozehrává. Jde asi jen o to, že nepatří do kategorie těch hráčů, kteří by svou formou klesali....

Marcelo hrál stejně špatně jako ostatní hráči Realu Madrid (mimo Ikera), ale jeho celková fazóna v této sezóně skutečně není ideální.

Připojuju se k hlasu, že by mohl mezi "Klesající" patřit Henry, který by zase potřeboval chytit střeleckou formu...

Výběr Munaina a Pedra je výtečný, s tím stoprocentně souhlasím. U De Geay si nejsem až tak jistý, přece jenom je mladý a jeho jistota není kdovíjak skvělá. Na druhou stranu, v zatím posledním zápase tam předvedl několik skvělých zákroků a Atlético podržel. Každopádně, brankáře s kolísavou formou Atlético nepotřebuje... Proto je tam Asenjo, který ho během několika zápasů zase vystřídá... Pro Geu by bylo dobré hostování...

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych ale vyjádřit poděkování alegremu, jestli budeš o La Lize psát častěji, bude to více než fajn...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

-Iniesta se rozehrává, místo něj by měl být vybrán spíše Henry, který by se potřeboval chytit a dát pár branek.

-Marcela netřeba rozebírat...

-Rossi se, aspoň mi to tak připadá, svezl s celým týmem

-Santana je dobrý řizek

- Nákup Moyi udivoval již v létě (hlavně ta cena ), ale i tak jsem čekal, že ho přestup (tržní hodnotu ) nakopne a vydá ze sebe to nejlepší, a ne že ho to bude srážet

S výběrem nejlepších naprosto souhlasím (de Gea chytá velmi dobře, snad půjde hostovat, přes Asenja cesta nepovede), s horšími vlastně taky (až na Iniestu).

Reagovat
smazaný uživatel

vsichni horsi

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou dneska samé pačlánky

Reagovat
Kongo

Navas a Pedro.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou tam i jiní Camacho,Vargas,Goitom nebo Mtiliga stále mladý je ještě Jesús Gámez

Reagovat
smazaný uživatel

co to píšeš o Moyá? koukám že sem budu muset zase chodit. ne vše se mu zatím vychází to je pravda, ale je to roky prověřená kvalita. snad už ho nebudou trápit další zranění, ale jsem velmi rád že ho za tu sumu máme......

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele