LA LIGA - SOUHRN 3. KOLA

15.09.2003, 19:01
Aktuality
Posledním kolem před začátkem Ligy Mistrů pokračovala o víkendu španělská La Liga. S chutí si v něm zastřílel Real Madrid, který rozválcoval Valladolid 7:2. Nezaváhali ani Valencia, Barcelona nebo La Coruňa. Ta zatím jako jediný tým prochází soutěží bez ztráty kytičky. Prvních bodů se dočkali Zaragoza a Bilbao.

Real Madrid – Valladolid 7:2. Domácí nenechali před úterním zápasem Champions League s Vachouškovým Marseille nic náhodě a v základní sestavě "bílého baletu" se objevily všechny hvězdy. Nastoupit do duelu dvou čtyřbodových celků nemohl pouze zraněný reprezentant Helguera. Real hned od úvodních minut diktoval tempo hry a do sedla ho ve 21. minutě posadil nešťastnou tečí centru mířícího na Ronalda ex-madridský Julio César. Tento moment dodal domácím ještě více klidu a do přestávky se dvakrát parádně trefil Raúl. Nejprve patičkou usměrnil za Bizarriho záda centr Figa a o dvě minuty později přehodil hostujícího brankáře z malého vápna. Po změně stran se strhla gólová přestřelka především v rozmezí od 53. do 61. minuty, kdy byly k vidění hned čtyři branky. Vše odstartoval Zidane, který se levačkou z první opřel do Beckhamova centru a Bizarri se natahoval marně. V 55. minutě zahrál po trestném kopu hostí ve vápně rukou Beckham a Losada z penalty korigoval. O chvíli později to však už bylo opět o čtyři branky, když se po faulu Julia Césara na Figa nemýlil z pokutového kopu sám postižený. Ďábelskou osmiminutovku pak zakončil Chema. Gólovou tečku za překrásným fotbalovým představením udělal čtvrt hodiny před koncem svou třetí brankou Raúl, když Bizarri neudržel tvrdou ránu ze střední vzdálenosti, domácí útočník ho obešel a znovu patičkou zasunul míč do prázdné svatyně.

Sevilla – La Coruňa 1:2. Po dvou kolech vedoucí Deportivo nezaváhalo ani na půdě ambiciózní Sevilly a jako jediný tým se tak stále může pyšnit stoprocentní bilancí. Poprvé v sezoně dostal v základní sestavě příležitost Walter Pandiani a trenéru Iruretovi se za jeho důvěru odvděčil. Ve 39. minutě totiž zužitkoval přihrávku od Luqueho a se štěstím vstřelil svůj třetí gól v sezoně. V úvodních dvou zápasech v Zaragoze a doma s Bilbaem se tento Uruguayec dostal na hřiště pokaždé až v průběhu druhé půle a v obou případech se okamžitě po svém příchodu střelecky prosadil. Radost hostům ale nevydržela dlouho, protože pět minut po změně stran srovnala skóre z těžkého úhlu letní posila domácích a Pandianiho krajan Dario Silva. O exportu tří bodů do Galície rozhodl v 77. minutě střídající Diego Tristán, který 11 minut předtím vystřídal Scaloniho. Chvíli před koncem "zachránil" hostujícímu celku vítězství Hector, když za cenu červené karty fauloval v dobré šanci se nacházejícího čerstvého reprezentanta Reyese.

Santander – San Sebastian 0:1. Úřadující španělský vicemistr dosáhl na půdě čtyřbodového Santanderu svého prvního vítězství v sezoně. Trenér Raynald Denoueix postrádal Xabiho Alfonsa a De Pedra a navíc dlouho nevěděl, koho postaví od začátku do útoku. Ze zranění se totiž stále ještě nezotavil Turek Nihat Kahveci a po posledním ligovém duelu s Vigem měli zdravotní potíže Korejec Lee a Srb Kovacevic. Právě ten ale nakonec vytrhl kormidelníkovi baskického klubu trn z paty, když se zcela uzdravil a byl to právě on, kdo stál u rozhodujícího momentu zápasu. Ve 31. minutě se totiž po jeho přihrávce hlavou nemýlil De Paula.

Celta Vigo – Betis Sevilla 0:2. Lodivod domácích Miguel Angel Lotina šetřil před úterním utkáním Ligy Mistrů v Bruggách několik hráčů, a tak pouze na lavičku usedl například ruský car Alexander Mostovoi. Trenérovi domácích navíc chyběl i zraněný útočník Catanha. Jenomže především absence režiséra hry Mostového se naplno projevila a hosté si nakonec odvezli všechny tři body. Do vedení je dostal ve 37. minutě z trestného kopu Marcos Assuncao, jehož střelu z pětadvaceti metrů Cavallero trochu podcenil. Pečeť na vítězství Betisu pak přidal dvě minuty před koncem Fernando, který s přehledem proměnil pokutový kop nařízený za faul na Ismaela.

Valencia – Malaga 1:0. Valencia zatím potvrzuje roli jednoho z favoritů, i když ani tentokráte příliš nepřesvědčila. Trenér Rafael Benitez nechal odpočívat Argentinského dirigenta Pablo Aimara, který za sebou měl dvě reprezentační utkání v rámci kvalifikace na mistrovství světa, v nichž vstřelil dvě branky. O vítězství domácích rozhodl chvíli před poločasovou přestávkou reprezentační obránce Carlos Marchena. Celému duelu dominovali především obrany, a tak už po změně stran diváci na stadionu Mestalla žádnou branku neviděli. Jejich pozornost tak byla upřena především na Salvu a Diega Alonsa, kteří jsou v Malaze na hostování právě z Valencie. Domácí dosáhli druhého nejtěsnějšího vítězství v řadě, naopak Malaga ještě nevstřelila ani jednu branku a propadla se na devatenáctou příčku.

Osasuna – Atletico Madrid 1:0. V sestavě domácích si úspěšnou premiéru odbyl útočník Bakayoko, jenž přišel do Španělska z Francie. Domácí totiž měli od úvodu utkání převahu, kterou korunoval ve 36. minutě střelou z trestného kopu Pablo García. Atletiko si za celý zápas vypracovalo pouze jednu gólovou příležitost, ale hlavička čerstvého reprezentanta Fernanda Torrese v Sanzolově síti neskončila. K vyrovnání pak hostujícímu celku nepomohla ani krátká přesilovka po vyloučení Pinheira.

Zaragoza – Murcia 3:0. Na stadionu La Romareda se utkali dva nováčci nejvyšší španělské soutěže. Murcia přijela s vizitkou zatím neporaženého celku, naopak domácí neměli na svém kontě žádný bod dokonce nevstřelili ani branku. Tuto černou sérii však protrhl hned v první minutě Sávio, na jehož střelecký úspěch navázal o sedm minut později z pokutového kopu po nedovoleném zákroku Cuadrada na Gallettiho útočník David Villa. Skvělou pětačtyřicetiminutovku domácích pak ještě podtrhl ve 32. minutě třetí brankou Galletti, který tak definitivně poslal hosty do kolen.

Espanyol – Villarreal 1:2. Ambiciózní Villarreal přijel do Barcelony bez brazilského útočníka Sonyho Andersona a nezačal vůbec dobře. Už ve 13. minutě totiž překonal Reinu Maxi a domácí vedli. Jejich radost ale netrvala dlouho, protože o deset minut později srovnal skóre Victor. Espanyol v úvodních dvou utkáních nové sezony pokaždé remizoval a na dělbu bodů to vypadalo i tentokrát. Od 71. minuty navíc hráli domácí přesilovku, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Alvarez. Jenomže v nastaveném čase zastavil Wome v pokutovém území nedovoleně Bellettiho a rozhodčí Turienzo Alvarez nařídil penaltu. Její exekuce se ujal Riquelme a vstřelil svůj premiérový gól v dresu nového chlebodárce.

Bilbao – Mallorca 4:0. Ze suterénu tabulky se po Zaragoze odpoutalo vysokým vítězstvím i Bilbao. Trenér Athleticu Ernesto Varvelde dal poprvé v sezoně od úvodu utkání příležitost Ismaelu Urzaizovi, který mu jeho důvěru splatil ve 36. minutě první brankou Basků v novém ročníku La Ligy. O sedm minut později to byl tentýž hráč, kdo opět hlavou zvýšil na dvoubrankový rozdíl. Fotbalistům Mallorky nestačili na svého soupeře především v hlavičkových soubojích a v 74. minutě jim zasadil třetí úder opakovanou hlavičkou Etxeberria. Chvíli před koncem pak fauloval v šestnáctce hostí Arriagu brankář Leo Franco a uviděl červenou kartu. Tým z Baleárských ostrovů ale měl v tu chvíli již třikrát vystřídáno, a tak si musel rukavice navléknout Eto´o. Míč na penaltový puntík si postavil Etxeberria a svou druhou brankou stanovil konečný rezultát.

Albacete – Barcelona 1:2. Katalánský velkoklub začal na půdě jednoho z outsiderů letošní sezony skvěle a už ve druhé minutě ho dostal do vedení Nizozemec Cocu. Šanci pojistit vedení měl poté Ronaldinho, ale z trestného kopu mířil těsně mimo. Příliš šancí k vidění nebylo a favorita tak definitivně uklidnil v 67. minutě Luis Enrique. Ten šel do souboje s Pablem a od nohy barcelonského záložníka nakonec míč šťastně přelétl přes překvapeného Rou. Domácí poté v 79. minutě oslabil svou nedisciplinovaností Peňa, který neudržel nervy a inzultoval pomezního rozhodčího. I přesto se nakonec nováček dočkal alespoň čestného úspěchu, když vyprodaný stadion potěšil poslední minutě Pablo.



KRONIKA LA LIGY 2003/2004

BILANCE: 5-0-5, skóre 19:11, celkově 12-9-9, skóre 39:28
BRANKY: 67, průměr: 2,23 na zápas
DIVÁCI: 291476, nejvíce Real Madrid - Valladolid (64725), nejméně Santander – San Sebastian (11396), celkem 854530, průměr: 28484 na utkání
ŽLUTÉ KARTY: 23:25, celkově 71:81, průměr: 5,06 na zápas
ČERVENÉ KARTY: 2:3, celkově 4:4
BRANKÁŘI S ČISTÝM KONTEM: 2 - Molina (La Coruňa), Canizares (Valencia), Sanzol (Osasuna) 1- Valdes (Barcelona), Arnau (Malaga), Reina (Villarreal), Notario (Sevilla), Bizarri (Valladolid), Miki (Mallorca), Burgos (Atlético), Contreras (Betis), Westerveld (San Sebastian), Laínez (Zaragoza), Aranzubía (Bilbao)

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele