LA LIGA - SOUHRN 22. KOLA

04.02.2004, 13:35
Aktuality
Real Madrid se díky trefě Ronalda v poslední minutě a výhře ve Valladolidu udržel v čele tabulky, Valencia deklasovala Malagu na jejím hřišti. Barcelona rozstřílela 5 góly Albacete. Poslední dva týmy tabulky Murcia a Espanyol zvítězily a zdramatizovaly boj o záchranu.

VALLADOLID - REAL MADRID 2:3
Ronaldo zachránil trefou v poslední minutě zápasu pro Real Madrid tři body a také postavení na čele tabulky. Real Madrid nastoupil v nezvykle defenzivním složení - jen se třemi obránci Mejíou, Salgadem a Helguerou, před nimi Beckham s Gutim a v ofenzivě Figo, Zidane, Solari, Raúl, Ronaldo. Vedení se po půlhodině ujal domácí Valladolid. Losada unikl po pravém křídle, nacentroval a 21letý útočník Oscar dal první gól zápasu. Podruhé nachytal Oscar obranu Realu na švestkách Oscar krátce před přestávkou. Vyskočil výše než Salgado, přehlavičkoval povyběhnutého Casillase a rozjásal podruhé fanoušky domácích na José Zorilla stadionu. Real zvedl hlavu po přestávce. Figův centr si zpracoval Zidane, vystřelil a jeho střelu ještě tečoval do sítě Ronaldo. Po hodině hry bylo vyrovnáno. Domácí obránce Pena zahrál ve vápně rukou, rozhodčí mu ukázal druhou žlutou kartu, vyloučil ho a penaltu proměnil Figo. O pět minut později byl vyloučen po druhé žluté i Solari. Zápas spěl k remíze, ale poslední slovo měl Ronaldo. Zidane mu přihrával, Ronaldo se prosmýkl do vápna a svým typickým zakončením bez nervů zajistil Realu vítězství.

FC BARCELONA - ALBACETE 5:0
Velmi slabý výkon hostů z Albacete, zejména ve druhé půli, výrazně přispěl k vysokému vítězství Barcelony. Barca nastoupila bez Ronaldinha, Kluiverta a Puyola, místo nich dostali důvěru Oscar López, Quaresma a Saviola. První půle byla vyrovnaná. Do první šance se dostal Delporte, ale jeho střela byla zblokována. Na druhé straně poslal Barcu do vedení šťastně Xavi. Jeho střelu na vzdálenější tyč obránci zblokovali, ale bohužel tak že zapadla do druhého rohu branky okolo zkoprnělého a bezmocného Almunii. Hostující Pacheco prošel přes dva hráče, ale jeho střela šla jen do boční sítě. V druhé půli Barca jasně dominovala a výsledkem toho byly brzké 3 góly během pěti minut. Po centru Luise Garcíi překonal Almuniu Saviola. Agilní Quaresma po samostatné akci, když se vyhnul i obránci ve skluzu, také nedal přízemní prudkou střelou gólmanovi šanci. Luis garcía centroval na zadní tyč Davidsovi, ten si posunul míč kolem obránce a bombou vstřelil čtvrtý gól. Pátý gól dal po efektním postrčení Sergio Garcíou Luis Enrique. Šel sám na Almuniu a trefil se zkušeně podél gólmanovi pravé ruky.

MALAGA - VALENCIA 1:6
Valencia po sérii nepřesvědčivých výsledků a ligovém gólovém půstu zabrala v nejvyšší čas a potěšila své fanoušky pohodlnou šestibrankovou výhrou v Malaze. Hrdinou zápasu byl Brazilský útočník Ricardo Oliveira, který se po dlouhé době dostal opět do základní sestavy a hned vstřelil hattrick.

V první půli ale všechny pořádně vystrašil hostující obránce Mauricio Pellegrino. Necelý týden po tragédii Miklose Fehéra Pellegrino při sprintu upadl z ničeho nic na trávník. Pokoušel se vstát, ale opět spadl na trávník. Naštěstí se jednalo jen o mdloby a hráč byl odvezen do nemocnice. Na jeho místo v srdci Valencijské obrany nastoupil Carlos Marchena.

Valencia nastoupila opor Vicenteho (místo něj Xisco) a zraněného Aimara (místo něj Oliveira), ale nebylo to vůbec znát. Zejména Oliveira Malaze chyběl Angolan Edgar startující na africkém poháru národů a opět dostal příležitost v brance Arnau.

Valencii pomohl rychlý gól. Už ve čtvrté minutě centroval z pravého křídla Oliveira, Mista přeskočil Sanze a hlavičkoval podél gólmana Arnaua do sítě. Po čtvrthodině dvojnásobil vedení Valencie Oliveira. Garrido centroval od rohového praporku, Oliveira střílel z místa penaltového puntíku a nemýlil se. Noční můra Malagy pokračovala ve 24. minutě, když zahrál Arnau rukou mimo pokutového území a byl vyloučen. Kouč stáhl Insúu a poslal místo něj na hřiště Calatayuda. Malaga se zmohla jen na nakopávané míče do vápna soupeře, ale bez většího užitku.

Po změně stran zvýšil vedení hostí střelou mimo pokutového území pravačkou Marchena a definitivně zlomil Malagský odpor. Od čtvrtého gólu zachránil Malagu zákrokem na brankové čáře Sanz. Poté přišly dvě podobné akce. Při obou centroval Xisco a hlavou zakončoval Oliveira. Agónii Malagy ještě zvýšil Albelda, jež se ocitl tváří v tvář Calatayudovi a střelou z pravé strany pokutového území mu nedal žádnou šanci. Malou naplást připravil domácím fanouškům čtvrthodinu před koncem Salva, který je v Malaze na hostování právě z Valencie. Při sólové akci a dlouhém sprintu přešel přes dva obránce a levačkou přehodil Canizarese.

LA CORUNA - FC SEVILLA 1:0
Penalta proměněná Tristánem po diskutabilním faulu Pabla Alfara na něj samotného rozhodla o nejtěsnější výhře La Coruni nad Sevillou. Zrodila se po půlhodině hry. Pablo Alfaro rukama blokoval Tristánovi pohyb, rozhodčí pískl penaltu. Pablo Alfaro se jen nevěřícně smál. Tristán penaltu proměnil nekompromisní ranou k tyči na níž neměl Esteban, ačkoli vystihl směr, žádný nárok. O chvíli později vychytal na druhé straně Hornose Molina. Deportivo bylo lepší, dvakrát střílel na Estebanovu branku agilní Luque, ale pokaždé mimo tyče. Hru Sevilly trpící odchodem Reyese do Arsenalu rozhíbal až v druhém poločase střídající Antonito. V prvních 5 minutách měl dvě střelecké příležitosti, žádnou však proměnit nedokázal. Proti Tristánově možnosti dát druhý gól skvěle zakročil Esteban.

ATLETICO MADRID - PAMPLONA 1:1
V souboji dvou týmů bojujících o účast v Lize Mistrů měla dlouho výsledkově navrch hostující Osasuna Pamplona, ale gól Řeka Nikolaidise v nastaveném čase vrátil čtvrtou příčku zpět Atlétiku Madrid. Osasuna nasadila tu samou taktiku s jakou uspěla před týdnem ve Valencii a vymazala ze hry playmakera soupeře Ibagazu. Atlético lépe začalo a v prvních šancích se octl Fernando Torres, ale 19letou oporu Atletika nejprve vychytal Sanzol a napodruhé šla jeho střela vedle. Po dvaceti minutách se osmělila Pamplona z brejku, kdy Webo utekl po levé straně, nacentroval na bližší tyč Valdovi, a ten dal gól. I s další Torresovou střelou po přihrávce Ibagazy si Sanzol včasným vyběhnutím poradil. Fernando Torres byl poté po těžkém zákroku soupeře raději vystřídán Paunovičem a s jeho odchodem ofenziva domácích poklesla. Po půlhodině málem zvýšil Valdo po chybě gómana Juanmy. V druhé půli nejprve Sanzol bravurně kryl po centru Aguilery střelu Paunoviče, poté Paunovič dopravil míč až do sítě, ale rozhodčí už dříve pískl faul. Když Aguilera obdržel druhou žlutou kartu a byl vyloučen, vypadalo to už s Atlétikem špatně. Iván Rosado mohl dvakrát pojistit výhru Pamplony, ale udeřilo na druhé straně, když se hlavičkou v nastaveném čase prosadil Demis Nikolaidis.

BETIS - VIGO 1:0
Betis znovu zvítězil, stoupá tabulkou a nezastavil ho v tom ani nový kouč Celty Vigo Radomir Antič. Po záchranářských pracech v Barceloně minulý rok, které nakonec přetavil v postup do Poháru UEFA, převzal další ambiciozní klub, aby jej vyvedl ze sestupových vod. V první šanci domácích se ocitl po centru Minga Fernando, ale Cavallero jeho pokus levou nohou vyrazil. Po faulu na Joaquína střílel z trestného kopu Benjamín, ale jeho rána byla zblokována. Poté nejprve neuspěl proti Cavallerovi při samostatné akci Ito, gól padl až po rohu Denílsona, kdy hlavičkoval na branku Viga Alfonso a Lembo už jen pomohl míči k rychlejší cestě do sítě. Celtu svírala na její polovině rychlá křídla Denilson s Joaquínem, přesto se do šancí dostala. Gustavo López trefil pěknou střelou levačkou břevno, po Sylvinhově centru hlavičkoval na branku Betisu úplně volný Mostovoi, ale gólman byl na místě. Celta měla v druhé půli více šancí- tu největší spálil Miloševič. Gustavo López centroval z levého křídla, nabídl míč jak na stříbrném podnose k vyrovnání Miloševičovi, ale ten vystřelil nepochopitelně vedle.

MALLORCA - BILBAO 1:3
Baskové z Bilbaa zvítězili na Mallorce a posílili tak své šance na účast v pohárové evropě příští rok. Je to vůbec poprvé v historii, co Bilbao zvítězilo na Son Moix stadionu. Oba týmy předváděly atraktivní fotbal, do vedení šlo po čtvrthodině Bilbao. S góly vstřelenými po rychle rozehraných trestných kopech a la Gluščevič jakoby se v poslední době roztrhl pytel. K trestnému kopu se postavil Yeste, nepočkal až si Leo Franco postaví zeď a poslal hosty do vedení. Mallorčané marně reklamovali, že rozhodčí nezahájil písknutím hru. Sedm minut před přestávkou domácí vyrovnali. Bruggink napřáhl ke střele a Gurpegi si ji nešťastně ztečoval do vlastní branky. Po necelé hodině hry šli hosté zásluhou Etxeberríi opět do vedení. Jeden z centrů hlavičkoval na Francovu branku Ezquerro a Etxeberría změnil na poslední chvíli směr míče a hlavou jej posunul podél Lea Franca na vzdálenější tyč. Další šanci Yesteho zastavil hvizd rozhodčího kvůli ofsajdu Gurpegiho. Delibašič spálil dvě pološance na vyrovnání, a tak se nakonec radovali z pojistného gólu hosté. Vlastní gól si dal Lussenhoff.

MURCIA - ZARAGOZA 1:0
Murcia po dlouhé době zvítězila a výrazně tím posílila své šance na záchranu. Bylo to její první vítězství pod novým koučem Toshackem a druhé v této sezoně. Na první nesestupovou příčku ztrácí jen 5 bodů. Prvních 20 minut se převážně odehrálo ve středu hřiště, oba týmy si nedarovaly ani centimetr zadarmo. V první šanci byl domácí Esnaider, ale střílel vedle. Po půlhodině se ale už domácí radovali z gólu. Gancedo našel ve vápně volného Richiho, a ten pravačkou vstřelil rozhodující gól. Na začátku druhé půle se hosté ze Zaragozy dostali do pár šancí, brankář Murcie Bonano však byl na místě. Domácí si už cenné body pohlídali.

SAN SEBASTIAN - SANTANDER 1:0
San Sebastian pokračuje ve zlepšených výsledcích. V novém roce ještě neztratil ani bod a šplhá tabulkou na dohled pohárovým příčkám. Dlouho se hřišti mnoho zajímavého nedělo. Oba týmy se soustředily na obranu a do šancí se navzájem nepouštěly. Poté přidržel ve vápně Juanma Schurrera a rozhodčí pískl pokutový kop. Juanma dostal druhou žlutou kartu a šel předčasně do sprch. Nejlepší hráč na hřišti Karpin penaltu proměnil a rozhodl tak o dělbě bodů. Santander se snažil o vyrovnání, ale kromě několika závárů ničeho nedocílil.

VILLAREAL - ESPANYOL 0:1
Espanyol potvrdil zlepšenou formu a vyhrál ve Villarealu. Villareal začal sice náporem, dobrá obrana Espanyolu jej však do šance nepouštěla. S pološancemi domácích si gólman Lemmens většinou spolehlivě poradil. V jednom z brejků hostí střílel De La Pena po přihrávce Moralese vedle. Ofenzivu Villarealu táhly především José Mari s Víctorem, žel utkání směřovalo k bezbrankové remíze. V předposlední minutě vstřelil jediný gól zápasu Raducanu, který se levačkou prosadil po centru Maxiho.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*Karlos

U San Sebastianu se nemohly body dělit, když vyhráli 1:0, máte tam chybu. Jinak pěknej článek, díky za něj.

Reagovat
smazaný uživatel

dělba - to je dělení a nemusí být rovnocenné, ne?

Reagovat
PJ

Dělení znamená když každej něco dostane, ale Santander nedostal nic

Reagovat
HOST*exmafie

Dostal góla

Reagovat
smazaný uživatel

Chybí mi tu zmínka o Zidanově superotočce ve vápně. Uj, to byla galaktická nádhera! Pouštěl jsem si to 20x za sebou.

Reagovat
HOST*exmafie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele