LA LIGA - SOUHRN 10.KOLA

05.11.2003, 10:50
Aktuality
Ani v tomto kole nebyla nouze o překvapení. La Coruna se střelecky neprosadila v Murcii a jen remizovala, a tak se přes ni v tabulce dostala Valencia. Ta se po výhře 5:0 (hattrick Oliveiry) na Mallorce dostala zpět do čela. V střelecky divokém zápase remizoval San Sebastian s Barcelonou 3:3. Zlepšenou formu potvrdilo Atlético Madrid a jeho střelec Fernando Torres.

CELTA VIGO - SANTANDER 0:1
Racing se otřepal z porážek s Espanyolem a Realem Madrid a přijel si na Balaidos stadium pro výhru. Celta naopak nepotvrdila slibné výsledky z posledních kol, kdy rozdrtila Espanyol a remizovala na Valencii. Zejména ve 2. poločase se spíše jen trápila. O mnohém se rozhodlo už zpočátku. Yossi Benayoun si naběhl na centr, hlavou si ho zpracoval a z voleje propálil golmana Joseho Pinta. Šokovaným hráčům Viga chvíli trvalo, než se dostali zpět do hry. V 15. minutě našel Angel Lopez centrem nebezpečného Mostového, ale ten hlavou nedal. Chvíli poté kopl dobře Mora Jesuli trestný kop, ale ani tentokrát gol nepadl. V závěrečných minutách mohl na 2:0 dát z trestňáku z okraje pokutového území opět Benayoun, ale ani on neuspěl. Na hrot přišel Miloševičovi pomoci brazilec Catanha, ale v 88. minutě po centru Juanfrana hlavou nedal. V nastraveném čase dovršil černý den pro Vigo francouzský defenzivní záložník Peter Luccin, když dostal nejprve žlutou za faul, a poté červenou kartu za protesty.

MURCIA - LA CORUNA 0:0
Na stadionu La Condomina v Murcii diváci gol neviděli. La Coruna se už podruhé za sebou střelecky neprosadila. Jako první se dostal do šance Murcijský Alfredo Fredi, ale golman Molina, kapitán hostí, který minulý rok vyhrál svůj boj s rakovinou, jeho nadějnou střelu zneškodnil. Poté fotbal na dlouho umřel. Ve druhém poločase plném emocí se vstřelit gól snažili spíše hosté. V 53. minutě pravý obránce Deporu Manuel Pablo poslal nebezpečný centr do vápna, ale střelec minulých kol Pandiani Juanmiho nepřekonal, stejně jako i později šest minut před koncem.

REAL MADRID - BILBAO 3:0
Strůjci vítězství Realu Madrid byli v tomto zápase Iker Casillas a Ronaldo. Beckham s Helguerou už byli fit, tak mohl Carlos Queiroz nasadit nejsilnější sestavu. Kouč Athleticu Ernesto Valverde překvapil nasazením mladíčka Jonana Garcíi. Ve 2. minutě obránce Luis Prieto otestoval Casillase střelou zdálky. Ve 4. minutě se už gólman Realu blýskl perfektním reflexivním zákrokem, kdy po centru Santi Ezquerra hlavičkoval Etxeberría. O pět minut později si útočníci Bilbaa role vyměnili a Casillas vytáhl střelu Ezquerry. Bilbao si udržovalo stálý tlak, ale udeřilo na druhé straně. Beckhamovu přihrávku si zpracoval ramenem Ronaldo, bleskově se otočil a pravačkou vypálil. Hosté marně reklamovali faul na gólmana Aranzubiu. Do poločasu stihli hosté ještě ohrozit Casillase trestným kopem Tika a střelou vedle Etxeberríi. Ve druhé půli nejprve ohrozil Casillase nejlepší hráč Bilbaa Etxeberría, aby pak gól dal opět Ronaldo. Oklamal tři protihráče a vypálil přesně, tentokráte levou nohou. V dalších šancích se ocitli Tiko a Urzaíz. Ronaldo mohl dát hattrick, ale v jasné šanci ještě našel Figa, který stanovil konečný účet na 3:0. Bilbao odehrálo dobrý zápas, ale góly stříleli jen domácí.

ESPANYOL - ZARAGOZA 0:2
Nože se stahují nad koučem Espanyolu Javirem Clementem. "Rezignuj, rezignuj," volali na bývalého kouče španělské reprezentace fanoušci domácích v závěru zápasu. Espanyol prohrál posedmé z posledních osmi zápasů, Zaragoza se dostala k výhře opravdu příliš snadno. První gól vstřelila z první vážnější šance, když David Villa přihrál Gallettovi, který nedal Lemmensovi příliš šancí a skóroval. Zaragoza, posílená remízou s Realem Madrid, působila kompaktnějším dojmem, naopak obrana Espanyolu byla extrémně zranitelná. Výborný byl především Savio. Před druhým gólem Savio centroval, míč se odrazil od Cyrille Domorauda a Alvarovi stačilo doklepnout míč z voleje do sítě. Espanyol vynaložil mnoho úsilí, ale málo kreativity, pro obranu Zaragozy nebylo těžké jeho útoky bořit. Hlavičky Domorauda a Jordi Cruyffa šli navíc vedle. Zvýšit mohl Savio, ale jeho trestný kop Lemmens vytěsnil. Espanyol se utápěl v nepřesnostech a frustrace dostoupila vrcholu, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Angel Morales.

MALAGA - FC SEVILLA 2:0
Dva góly v prvních 20 minutách zařídili vítězství Malagy nad Sevillou. Ten první vypadal jako neškodný trestný kop Sergia. Sevillský golman Antonio Notario však situaci podcenil a zareagoval příliš pozdě. Přestože si na míč sáhl, tak ten skončil v síti. Ve 14. minutě mohl zvýšit Duda, ale jeho střela po rychlém brejku domácích skončila nad i vedle. Ten samý hráč zařídil ve 20. minutě penaltu, když jeho postup na branku Sevilly nedovoleně přerušil Francisco Gallardo. Salva Ballesta poslal míč doprava a zvýšil náskok domácích na 2:0. Po přestávce našel z rohového kopu Duda Carlose Litose, jeho hlavička putovala k Salvovi, ale jeho pokus vykopli z brankové čáry obránci Sevilly. Bývalý střelec Malagy, nyní hrající za Sevillu, Uruguayec Dario Silva, poté zkoušel nafilmovat penaltu, ale rozhodčí byl k němu shovívavý a neukázal mu druhou žlutou kartu. Největší šanci hostí zmařil Carlos Domingues. Juan Catalyud v brance Malagy však jeho střelu nadvakrát zneškodnil.

VALLADOLID - ALBACETE 2:0
Valladolid byl v tomto utkání jasně lepší a jen jeho špatná střelecká potence uchránila hosty od debaklu. První šance domácích byla z penalty, když Miguel Buadez fauloval Javiera Torrese Gomeze. Ovšem Makukulovu slabou střelu gólman Roa vyrazil, míč se dostal k Julio Cesarovi, ale ani on nedal. O chvíli později se ale už mohli domácí radovat. Pablo Richetti poslal skvělý pas zleva na Makukulu a konžský kanonýr poslal hlavou míč podél Roa do sítě. Největší šanci Albacete měl Rumun Catalin Munteanu. Převzal přihrávku od Mikela Aguirregomezcorty a poslal přízemní střelu podél Albana Bizzarriho. Míč se však od tyče odrazil zpět do gólmanovy náruče. Neuspěl ani hlavičkový pokus Libera Parriho. Definitivní podobu výsledku dal z penalty Losada. Roa fauloval pronikajícího Makukulu a byl vyloučen. Jelikož již Albacete třikrát střídali, šel do branky obránce Cristian Diaz.

VILLAREAL - OSASUNA 1:0
Osasuna Pamplona je zatím největším překvapením tohoto ročníku španělské ligy. V tomto zápase se ale vrátila zpátky na pevnou zem. V 6. minutě našel chytrou přihrávkou za obranu Pamplonský Vladimir Valdo Ibrahima Bakayoka, ale jeho tečovaná střela skončila jen v Reinových rukavicích. Rozhodující moment se odehrál ve 23. minutě. Útočník z kanárských ostrovů Antonio Guayre byl ve správnou chvíli na správném místě, když dorazil míč do prázdné branky poté, co střelu Sonnyho Anderssona Ricardo jen vyrazil. Villareal kontroloval hru a gólem málem skončil Riquelmeho sólový průnik. Osasuna si vypracovala dobrou šanci 4 minuty před přestávkou. Valdo se uvolnil na levé straně, našel centrem Johna Aloisiho, ale s jeho hlavičkou si Reina poradil. Ve druhé půli nevyzráli na Sanzola Guayre ani dorážející Roger Garcia. Pamplona mohla vyrovnat, když po centru Maročana Mohameda Mohy přehlavičkoval dva obránce Pierre Webo, ale jeho pokus skončil nad.

REAL BETIS - ATLETICO MADRID 1:2
Atletico Madrid se zlepšuje a největší zásluhu na tom mají góly mladé hvězdy Fernanda Torrese. Do vedení se však v tomto zápase dostal Betis. Juanmu, který v brance Atletica nahradil zraněného Burgose, překonal fantastickým trestným kopem brazilský záložník v dresu domácích Marcos Assuncao. Pět minut před přestávkou Atletico srovnalo skore zásluhou branky "El Nino" Torrese. Jorge Larena utekl po levé straně, nacentroval do vápna a Torres překonal bezmocného Contrerase. Krátce po přestávce vstřelilo Atletico druhý gól. Řek Demis Nikolaidis, který zatím v této sezoně příliš příležitostí nedostal, si vykoledoval penaltu po faulu Washingtona Taise a Fernando Torres dal druhý gól. Betis se pustil do mohutné ofenzivy a svěřenci Gregoria Manzana byli rádi za každý brejk, kterým odlehčili přetížené obraně. Výsledkem však byly jen břevna, která nastřelili po Assuncaově rohu Arzu a poté i levou nohou Denilson.

SAN SEBASTIAN - FC BARCELONA 3:3
V divokém zápase měla první šanci Barcelona. Ronaldinhův krásný centr našel Luise Garcíu ale jeho střelu Westerveld konečky prstů vyrazil. Hra se přelévala rychle ze strany na stranu, oba týmy chtěly dát gól. Do vedení šla Barca. Ronaldinhův trestný kop hlavičkoval za Westerveldova záda Motta. Domácí se snažili vyrovnat, ale obrana Barcelony byla dobře organizovaná. Po přestávce hlavičkoval Kovačevič nad po centru De Pedra. San Sebastian vyrovnal z brejku. De Pedro našel Igora Jauregiho a proti jeho hlavičce neměl Víctor Valdés šanci. O dvě minuty později fauloval Motta ve vápně Schürrera, De Pedro z penalty poslal Víctora na opačnou stranu a domácí vedli. Vyrovnal Marc Overmars, když zasprintoval po levé straně, proklouzl mezi dvěma obránci a skóroval. San Sebastian šel opět do vedení po střele Karpina, jemuž hlavou přihrával Aranzabal. Po vyloučení Motty se zdálo být vše jasné, ale Barcu zachránili Ronaldinho s Gabrim. Ronaldinho se prokličkoval mezi třemi obránci, našel Gabriho, který střelou podél Westervelda vyrovnal.

MALLORCA - VALENCIA 0:5
Tento zápas byl jasnou záležitostí hostů z Valencie. Ricardo Oliveira, brazilský střelec, který dostal šanci na místě Misty si výrazně řekl o místo v základní sestavě v dalších zápasech, když nasázel hattrick. Všemu napomohlo brzké vyloučení obránce Fernanda Nina už v první minutě, poté, co fauloval Oliveiru. Jorge López penaltu proměnil a rozhodl tak o osudu zápasu. Sotva se Mallorca stihla vzpamatovat, Aimar prostrčil míč Oliveirovi, a ten překonal Lea Franca. Kouč domácích Luis Aragonés reagoval nasazením Federica Lussenhoffa a Toniho Gonzáleze a ponechal v obraně pouze 3 hráče. Změny týmu prospěly. Po 20. minutách Gonzalo Colsa centroval a hlavičku Fernando Correi zneškodnil Canizares jen s vypětím všech sil. Do další šanci si nasprintoval Eto'o, ale jeho střela šla vedle. Correa nepřekonal Canizarese ani napodruhé po centru Olaizoly. Na druhé straně neuspěli Baraja ani Jorge Lopez, a tak se střelou přes gólmana trefil na konci první půle opět Oliveira. Ve druhém poločase Valencie ubrala, šetříc se na čtvrteční pohár UEFA. Šance Mallorky měli Eto'o, Nadal a Lussenhoff. Rufeteho po skvělém pasu Aimara vychytal Franco. Překonal ho až svým třetím gólem Oliveira po výborném pasu Rufeteho. Skóre uzavřel po přihrávce Albeldy Xisco.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele