LA LIGA PREVIEW - 34. KOLO

12.05.2007, 12:00, aktualizováno 13.05.2007, 11:52
Previews
Na Barcelonu je v posledních dnech vyvíjen velký tlak. Svěřenci Franka Rijkaarda utrpěli debakl v pohárovém utkání v Getafe, přišli o první příčku v tabulce a tlačí se na ně Sevilla. Barca si potřebuje udobřit své fanoušky a šanci bude mít dnes proti Betisu Sevilla...





Real Valladolid - UD Almería (neděle 00:00)
Real Madrid přivítá v honbě za titulem barcelonský Espanyol, kterého pravděpodobně mnohem více než ligové utkání zajímá blížící se finále Poháru UEFA, nedá se tedy očekávat, že by tým z hlavního města Katalánska nastoupil v nejsilnější sestavě.

Bílý Balet je na dostřel nečekanému zisku ligového titulu, tři body nadcházejícího souboje by ho dokonce posunul alespoň do neděle do čela tabulky. Madridský klub sice získal 18 bodů z 21 možných a hraje momentálně asi v největší pohodě za posledních několik let, otázkou ovšem je, jak se vypořádá s absencí Robinha a hlavně v minulých kolech výborného Beckhama. Do základu se namísto nich podívají Guti a Higuaínem. Mimo hru jsou také zranění Cassano s Gagem, velký návrat naopak chystá (pokolikáté už?) Brazilec Roberto Carlos, Miguel Torres tedy tentokráte zůstane na lavičce.

Domácí soutěž ztratila pro Espanyol prakticky všechen význam. Šesté pohárové místo je v nedohlednu (respektive vzdáleno šest bodů), sestup v žádném případě nehrozí, UEFA je tedy jednoznačnou prioritou., jen těžko proto očekávat, že by "los blanquiazules" šli do zápasu s plným nasazením. Za vše mluví i nominace na zápas - Zabaleta, Jarque, Riera, Tamudo, Rufete, De la Peña a Moisés Hurtado - ani jeden z těchto opor se do základu nepodívá.

Pravděpodobné sestavy: Real Valladolid: Iker Casillas - Cicinho, Sergio Ramos, Cannavaro, Roberto Carlos - Emerson, Diarra, Higuaín, Guti - Raúl, Van Nistelrooy.  UD Almería: Kameni, Velasco, Lacruz, Torrejón, Chica - Ángel, Costa, Coro, Jonatas, Moha - Pandiani. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 11.50
Tip eurofotbal.cz: 1
Real Madrid - Athletic Bilbao (neděle 00:00)
Sevilla bojuje na třech frontách, ve středu postoupila přes Deportivo do finále Španělského poháru. Příští středu čeká andaluský celek další důležitá bitva ve finále Poháru UEFA s Espanyolem. Ještě před glasgowským finále musejí svěřenci Juandeho Ramose odehrát ligový zápas s Huelvou a Ramos trvá na tom, že jeho tým je plně koncetrován jen na bitvu s Recrativem. "Zápas s Recrativem je momentálně nejdůležitější, a to mí hráči vědí. Jsou hodně nažhaveni a chtějí bojovat o titul a z toho důvodu já postavím normální základní sestavu," vyloučil Ramos možnost odpočinku svých hvězd. Minulé kolo Sevilla podlehla 2:3 Realu Madrid a propadla se právě za madridský tým na třetí příčku, se ztrátou čtyř bodů na vedoucí Barcelonu. "Samozřejmě, že bych rád viděl zaváhání týmů nad námi, nicméně my musíme vyhrát a to je nejdůležitější," vysvětlil Ramos, kterému bude v utkání chybět zraněný Adriano a Hinkel. Vykartovaný je Ernesto Chevanton.

Recrativo nastoupí do utkání bez brankářské jedničky, protože Javier Lopez Vallejo má problémy ze šlachami. Vzácnou možnost chytat od začátku dostane Bertrand Laguiat. "Moc jsem toho neodchytal a to je pro brankaře špatné, ale nyní dostanu šanci a chci ji využít," tvrdí francouzský brankař. Vallejo není jediným zraněným, chybět budou také Emilio Viqueira, Edu Moya, Iago Bouzon a Dani Bautista. Huelva je zatím na sedmé pozici se ztrátou jediného bodu na Atletiko, o to víc může Recrativo mrzet ztráta v minulém kole, kdy nedokázalo na domácím stadionu vstřelit branku a jen remizovalo s Bilbaem 0:0.
Pravděpodobné sestavy: Real Madrid: Palop - Daniel Alves, Aitor Ocio, Escudé, David - Jesús Navas, Poulsen, Martí, Puerta - Luis Fabiano, Kanouté.   Athletic Bilbao: Laquait - Merino, Pablo Amo, Mario, Poli - Juanma, Jesús Vázquez, Barber, Cazorla - Uche, Sinama-Pongolle.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.80 - 6.75
Tip eurofotbal.cz: 0
Espanyol Barcelona - Real Zaragoza (neděle 00:00)
Santander po mnoha záchranářských sezonách prožívá letos něco nového, boj o pohárové pozice. Racing je sice až na deváté pozici, ovšem na šesté Atletiko ztrácí pouhé dva body, a to svěřenci trenéra Portugala v posledních třech utkání získali jen dva body. Zásluhu na zhoršení formy má i koncovka, domácí kanonýři totiž vyšli v posledních dvou utkáních na prázdno, a tak vedla dobrá práce obrany v čele ze stoperem Ezequielem Garayem jen ke dvěma bodům. Ze zbývajících pěti duelů odehraje Racing tři na svém stánku El Sardinero, kde se mu letos daří. "Naše domácí výsledky jsou vynikající a jestli doma vyhrajeme všechny tři zápasy a poté taky posbíráme pár bodů ze zápasů venku, tak si myslím, že bychom se mohli dostat do Poháru UEFA," věří v historický úspěch Pedro Munitis.

Mallorca je sice na dvanáctém místě a na svého nedělního soka ztrácí čtyři body, ale na rozdíl od něj z posledních tří zápasů získala plný počet bodů, tedy devět. Prezident klubu Vicente Grande věří, že nedělní vítězství by mohlo být klíčem k možnému ataku pohárových míst. "Jestli vyhrajeme nad Santanderem, tak budeme mít velkou šanci kvalifikovat se do UEFY," věří Grande.
Pravděpodobné sestavy: Espanyol Barcelona: Toño - Pinillos, Rubén, Garay, Cristian Fernández - Scaloni, Vitolo, Colsa, Serrano - Munitis, Žigič.  Real Zaragoza: Moyá - Héctor, Nunes, Ballesteros, Navarro - Jankovič, Pereyra, Ibagaza, Jonás - Arango, Víctor. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.15
Tip eurofotbal.cz: 1
Recreativo Huelva - Levante UD (neděle 00:00)
Osasuna vypadla v semifinále Poháru UEFA a ani v lize už se s úspěchy nedá počítat. Tým ale potřebuje v neděli porazit Villarreal, aby udělal důležitý krok k téměř definitivní záchraně. Pamplonští ale v lize doma nevyhráli již čtyři měsíce! Situaci trefně okomentoval trenér Ziganda: "Ještě další prohry a můžeme se dostat do velkých problémů. V neděli potřebujeme zvítězit. Evropa byla skvělá, ale naším chlebem je liga a sestup si jednoduše nemůžeme dovolit." Miloševič, Font a Delporte jsou zraněni, k dispozici nejsou ani Nacho Monreal, Javier Flaňo či Romeo.

Villarrealu se v posledních zápasech daří a bude ještě bojovat o Pohár UEFA. Porazil Barcelonu, Tarragonu i Vigo. Pět kol před koncem ztrácí žlutá ponorka na šesté Atlétiko Madrid jen čtyři body. Vzhledem k tomu že ale Getafe postoupilo přes Barcelonu do finále Copy del Rey a bude tak samo hrát UEFU, nezbyde pohárové místo na sedmý celek ligové soutěže. Villarreal hraje své jubilejní třísté utkání v Primera division. Tým kouče Pellegriniho je oslaben o zraněné Nihata, Cygana, Josica a José Mariho, chybí také Peňa a Arruabarrena.
Pravděpodobné sestavy: Recreativo Huelva: Ricardo - Izquierdo, Cuéllar, Josetxo, Corrales - Juanfran, Puñal, Raúl García, David López - Valdo, Soldado.  Levante UD: Viera - Venta, Gonzalo, Fuentes, José Enrique - Senna, Somoza, Cani, Marcos, Pirés -Forlán. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Getafe CF - Atlético Madrid (neděle 00:00)
Celta Vigo se utká s Levante a půjde o důležité body potřebné k záchraně v soutěži. Domácí nutně potřebují tři body, čímž by soupeře v tabulce dohnali. Forma Celty v domácích utkáních je velmi slabá, ale kouč Stoičkov se se svým týmem nevzdává, přestože prohráli poslední tři zápasy. Důležité budou následující tři, Celta totiž hraje proti svým sousedům v tabulce, jimiž jsou právě Levante, San Sebastian a Betis. Chybět bude Brazilec Nené, který má poraněný kotník, hrát už ale mohou Jonathan Aspas, Guayre a Lucas.

Hostům by mohl stačit zisk jednoho bodu a udržení tříbodového náskoku na sestupovou příčku, na které je právě Celta. O co se hraje, ví velice dobře i kapitán Iňaki Descarga: "Jestliže bychom vyhráli tento zápas, budeme téměř zachráněni. Nemůžeme si dovolit ztrácet se sousedy v tabulce." Kouči Resinovi chybí dost zraněných hráčů. Jsou to Salva Ballesta, Ian Harte, Mathieu Berson a Laurent Robert. Z technických důvodů chybí i defenzivní duo José Serrano a Zé Maria.
Pravděpodobné sestavy: Getafe CF: Esteban - Angel, Tamás, Contreras, Placente - Núñez, Oubiña, Iriney, Gustavo López - Bamogo, Baiano.  Atlético Madrid: Molina - Descarga, Álvaro, Alexis, Rubiales - Ettien, Camacho, Tommasi, Kapo - Riga, Reggi. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.15 - 3.95
Tip eurofotbal.cz: 0
Real Murcia - Sevilla FC (neděle 00:00)
Poslední hostí předposledního a pro domácí Tarragonu je to zřejmě poslední šance, jak vykročit za záchranou. I když devítibodová ztráta se zdá být veliká. Domácím chyběji jen zranění Mingo a Oscar. Do sestavy by se tak měli vrátit Marco Ortega, Pinilla a Campano. I San Sebastian musí hrát na vítězství, na příčky záchrany ztrácí šest bodů. Baskický klub hraje Primera division nepřetržitě již 40 let, a tak by byl sestup pro fanoušky obvzláště bolestivý. V trestu jsou Garrido a Mikel González, zraněný je Gerardo, stejně jako už delší dobu Skoubo, Gari Uranga a Jesuli. Na kraj obrany se vrátí Aitor López Rekarte: "Nedělní zápas je jako o život nebo smrt. Nemáme už jinou možnost, než jednoduše vyhrát."
Pravděpodobné sestavy: Real Murcia: Rubén - Calvo, Navas, Matellán, Marco - Chabaud, Morales, Campano, Pinilla - Gil, Portillo.  Sevilla FC: Bravo - López Rekarte, Juanito, Víctor López, Estrada - Xabi Prieto, Garitano, Aranburu, Savio - Kovačevič, Díaz de Cerio. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.15 - 2.50
Tip eurofotbal.cz: 2
Real Mallorca - Racing Santander (neděle 00:00)
Getafe hostí v malém madridském derby Atlético a bude to souboj o Pohár UEFA. Domácí budou nabuzeni demolicí Barcelony v Copa del Rey a v případě vítězství svého soupeře v tabulce přeskočí a budou šestí. Po bouřlivých čtvrtečních oslavách je tým opět připraven bojovat o body. Azulones se mohou opřít o pevnou obranu, která doposud doma inkasovala jen šestkrát. Tým je kompletní.

Atlético touží po účasti v evropských pohárech, kde nehrálo od sezony 1999-2000. V tuto chvíli je šesté, což by zaručovalo postup do Poháru UEFA. Celek se ale potýká v této sezoně s mnoha problémy, doposud se mu nepodařilo zvítězit ve třech po sobě jdoucích utkáních. Na druhou stranu se vracejí hráči po zranění. Kromě Luccina, Zé Castra a Seitaridise především také Petrov, Maxi Rodríguez a Maniche, aby vypomohli týmu v závěrečných kolech. Otazník ale visí nad Fernando Torresem, který se zotavuje po zranění kotníku. Spíše ale bude k dispozici i on. Zajímavý bude zápas pro obránce Perníu, který hrál minulý rok právě za Getafe. Hosté spoléhají na únavu soupeře, který ještě ve čtvrtek bojoval v Copa del Rey.
Pravděpodobné sestavy: Real Mallorca: Abbondanzieri - Contra, Tena, Belenguer, Paredes - Redondo, Celestini, Sousa, Nacho - Manu del Moral, Güiza.  Racing Santander: Pichu - Seitaridis, Zé Castro, Eller, Antonio López - Galletti, Luccin, Maniche, Gabi, Petrov - Fernando Torres. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.10 - 3
Tip eurofotbal.cz: 0
Valencia CF - Osasuna Pamplona (neděle 00:00)
Athletic Bilbao, tvrdě bojující o setrvání v nejvyšší soutěži, přivítá na San Mamés v poklidu hrající Deportivo La Coruňa, které pět kol před koncem nemá o co bojovat - Sestup je vyloučen, poháry jsou daleko.

Baskové mají momentálně náskok tří bodů na prozatím sestupující Celtu Vigo, Bilbao tedy potřebuje minimálně bod, i ten by ale byl spíše neúspěchem.Zvláště když bude moci nastoupit Ismael Uraiz, kterému byla zrušena jednozápasová stopka. Přesto možná Urzaiz začne zápas pouze na lavičce, přednost by mohli dostat Javi Gonzáles s Etxeberríou. Fernando Amorebieta nenastoupí kvůli trestu. Svěřenci kouče Maného vyběhnout na trávník v rozestavení 4-4-2 s Aranzubiou v bráně, obrannou čtveřicí Expósito, Prieto, Sarriegi, Javi Gonzáles. Záloha se zdá být také bez otazníků, ve středu se objeví Murillo a Javi Martínez, po stranách je budou podporovat Iraola s Gabilondem. Úkol vstřelit gól dostanou Etxeberria a Aduriz. Chybět budou z různých důvodů Orbaiz, Tiko, Casas a již zmiňovaný Amorebieta.

Deportivo se v hlavním městě Baskicka pokusí zapomenout na nevydařené semifinále španělského poháru (v součtu 0:5). Tým vedený Joaquínem Caparrósem nastoupí v podobném složení jako v minulých kolech, mimo hru je akorát Aldo Fischer (karetní trest), nahradí ho Kanaďan Julien de Guzmán, naopak zpátky se vrací Fabián Estoyanoff, jenž nesměl v minulém kole proti Valencii nastoupit kvůli klauzuli ve smlouvě. Estoyanoff posadí na lavičku Pabla Alvareze.
Pravděpodobné sestavy: Valencia CF: Aranzubia - Expósito, Prieto, Sarriegi, Javi González - Iraola, Murillo, Javi Martínez, Gabilondo - Etxeberria, Aduriz.  Osasuna Pamplona: Aouate - Coloccini, Lopo, Andrade, Capdevila - Sergio, De Guzmán - Estoyanoff, Juan Rodríguez, Riki - Arizmendi. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.65
Tip eurofotbal.cz: 1
Real Betis - Villarreal CF (neděle 00:00)
Obhájce titulu z Barcelony se proti patnáctému Betisu Sevilla pokusí alespoň částečně odčinit debakl ze semifinále španělského poháru a o další týden protáhnout své vedení v tabulce. Hostům by případný zisk tří bodů prakticky zaručoval setrvání v nejvyšší soutěži, už nyní totiž mají na osmnáctou příčku náskok plných pěti bodů.

V hlavním městě Katalánska to vře. Hráči se údajně nesnaží a fanoušci takový přístup neodpouští. Omluvné a zároveň optimistické výroky do médií nic neřeší, jedinou omluvou by byl zisk titulu. K němu vede jediná cesta - počítají se jen tři body, cokoli jiného se označí za katastrofu. Za normální situace by o vítězství pochyboval málokdo, nyní je vše jinak. Je otázkou, v jakém herním rozpoložení budou "hrdinové" ze čtvrtečního zápasu, proto by hlavní tažnou silou měli být ti, kteří měli z různých důvodů volno. Jedná se o Messiho, Deca a Liliana Thurama. Frank Rijkaard nepovolal Giulyho a Sylvinha.

Ani Betis není v nejlepším rozpoložení. Tým z Andalusie nevyhrál v lize již osm zápasů, i proto se mu život v Primera División lehce zkomplikoval, i když se ještě před nedávnem zdálo, že je sestup vyloučen. Přestože trenér Luis Fernández před týdnem prohlásil, že se již soustředí na nadcházející zápas s Násticem, protože zisk bodů z Nou Campu považuje za nereálný, během týdne on i hráči tento výrok značně mírnili. Fernádnez se v nominaci musel obejít pouze bez zraněného Arza, jinak je Betis kompletní.
Pravděpodobné sestavy: Real Betis: Valdés - Belletti, Thuram, Puyol, Gio - Iniesta, Xavi, Deco, Messi - Ronaldinho, Eto'o.  Villarreal CF: Contreras - Ilič, Juanito, Nano, Fernando Vega - Miguel Ángel, Juande, Assunçao, Edu - Odonkor, Sobis. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.23 - 5.30 - 10.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Deportivo La Coruňa - FC Barcelona (neděle 00:00)
Ve šlágru 34. kola si to na Mestalle rozdají čtvrtá Valencie s pátou Zaragozou. Do utkání půjdou v lepší výchozí pozici domácí, kteří mají před svým soupeřem čtyřbodový náskok.

Valencia sice vyhrála poslední dvě utkání, její finiš ale podle všeho přichází pozdě. Jasným cílem je alespoň se kvalifikovat do Ligy mistrů. "Jestli vyhrajeme (proti Zaragoze), budeme mít téměř jistou účast v Lize mistrů. Musíme prostě tento zápas vyhrát, kvalifikovat se do milionářské soutěže je nezbytnost pro takový tým, jakým je Valencie," věří ve splnění základního cíle mladíček David Silva. Kouč Sanchez Flores, jehož tým prohrál v této sezoně na Mestalle dvakrát, na tiskové konferenci řekl: "Myslím, že tam jsou takové tři cíle – kvalifikovat se do Ligy mistrů, přímo se dostat do Ligy mistrů a potom titul. První cíl je relativně blízko, další cíl je v našich silách a získat titul není nemožné." Floresovi se do týmu po zranění vrací Ruben Baraja, zatímco Edu, Vicente, Reguiero a nově Morientes jsou zraněni, vykartovaný je Curro Torres.

Zaragoza v posledních dvou duelech jen remizovala a ztratila tak kontakt se svým nedělním soupeřem, ale záložník Andres D'Alessandro trvá na tom, že sen o milionářské soutěži se ještě nerozplynul. "Budeme bojovat o místo v Lize mistrů až do konce sezóny a jsme si jisti, že toho můžeme dosáhnout." Uruguayský obránce Carlos Diogo je vykartovaný.
Pravděpodobné sestavy: Deportivo La Coruňa: Cañizares - Miguel, Ayala, Albiol, Moretti - Joaquín, Albelda, Marchena, Silva nebo Gavilán - Angulo nebo Silva, Villa.  FC Barcelona: César - Chus Herrero, Sergio Fernández, Gabriel Milito, Juanfran - D'Alessandro, Zapater, Celades nebo Oscar, Aimar - Sergio García, Diego Milito. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.50
Tip eurofotbal.cz: 1

Autor: Petr Kilian, Milan Kopal, Radek Nosil / soccernet.com, marca.es

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele