LA LIGA PREVIEW - 22. KOLO

09.02.2007, 23:42, aktualizováno 10.02.2007, 18:37
Previews
La Liga vstupuje do svého 22. kola a jako obvykle nabízí spoustu zajímavých střetnutí. Papírově jasné zápasy by měly čekat na hlavní aspiranty na titul. Obhájce prvenství z Barcelony přivítá Racing Santander, trápící se Real cestuje do San Sebastianu, zatímco Valencia se v Madridu utká s tamním Getafe. Šlágrem kola pak bude sevillské derby mezi Betisem a hostujícím FC.

Ačkoli nás nečekají žádné souboje gigantů, nahuštěná spodní polovina tabulky zaručuje napětí snad v každém dalším zápase. Levante, posílené výhrou nad Real Madrid, změří v souboji nováčků síly s Huelvou, a zkusí se tak opět po čase vyhrabat z nepříjemné osmnácté pozice. Na tu by se mohla propadnout hned čtveřice týmů. Celta Vigo tedy nutně potřebuje získat tři body v domácím souboji s Espanyolem, což by se hodilo i Bilbau, které však bude mít proti domácímu Atlétiku Madrid pozici mnohem těžší. V závidění hodné situaci není ani Real Mallorca. Na Baleárské ostrovy přijíždí šestá Zaragoza, útočící na čtvrtou příčku, která zaručuje účast v Lize Mistrů.

Za zmínku stojí určitě i souboj na El Madrigal, kde domácí "Žlutou ponorku" Villarreal prověří Deportivo La Coruňa těšící se šňůře pěti zápasů bez porážky. Poslední tým tabulky, Gimnáctic Tarragona, se pokusí ulovit tři body proti Osasuně, a pokračovat tak ve svém (marném) boji s osudem...


San Sebastian - Real Madrid (sobota, 20:00)

Ještě před čtyřmi lety proti sobě tyto týmy bojovaly o španělský titul, ale od té doby se mnohé změnilo. Real nezískal za poslední čtyři roky žádnou významnější trofej a San Sebastian se nikdy nedostal mezi první třináctku.

Momentální situace je také špatná, domácí se trápí na chvostu tabulky a za celou sezonu poznali radost z vítězství jen dvakrát. Real se po slušné podzimní části dostal do krize a z posledních šesti utkání vyhrál jen dvě, obzvlášť poslední domácí porážka od Levante vyvolala řadu kritiky jak na hráče, tak i na trenéra Capella. Pod italským trenérem se tak začíná značně houpat křeslo. Real může snad těšit fakt, že ve venkovních zápasech je v tabulce na prvním místě, a také návrat Cannavara, Marcela, Gaga a Robinha, chybět bude jen Carlos.

Na nátlak hráčů Capello do utkaní nominoval Davida Beckhama, který byl při výběru hráčů pro zápasy přehlížen od té doby, co si s půlročním předstihem domluvil angažmá v Los Angeles Galaxy.

San Sebastian si minulé kolo překvapivě odvezl bod ze Sevilly, kde remizoval s místním FC 0:0, ale i přesto ztrácí na první nesestupové místo osm bodů. Trenér Lotina prohlásil, že nevzdává boj o záchranu a že stále věří, že se tým zachrání. San Sebastian bude velice postrádat Gariho Urangu, který si minulý týden poranil koleno a bude chybět delší dobu. Do utkaní nenastoupí ani Garitano, pro pět žlutých karet.

Jak dopadne souboj na stadionu Anoeta, vyhraje nejbohatší klub na světě, nebo ten, který přežívá sezonu od sezony?

Pravděpodobné sestavy - San Sebastian: Bravo, Garrido, Mikel González, Juanito, Gerardo, Aranburu, Elustondo, Xabi Prieto, Savio, Germán Herrera, Skoubo. Real Madrid: Casillas, Sergio Ramos, Helguera, Cannavaro, Torres, Diarra, Gago, Raúl, Guti, Higuaín, Van Nistelrooy.

Tip na výsledek: 0


Betis Sevilla - FC Sevilla (sobota, 22:00)

12 příček a 18 bodů, takový je v této sezóně rozdíl mezi FC Sevillou a konkurenčním Betisem. Přesto se jen těžko dá očekávat jednoznačná záležitost. Derby je vždy nevyzpytatelné, navíc poslední výsledky mluví spíše pro domácí "Los Beticos".

Betis zvítězil v posledních dvou zápasech, když si poradil jak s Valencií i Athletikem Bilbao a díky tomu se dostal na čtrnáctou pozici, což je jeho nejlepší umístění od třetího kola. Nicméně jeho náskok před zatím sestupovým Levante je jen dvoubodový. Zásluhu na vzestupu týmu má hlavně trenér Luis Fernández, který nahradil Javiera Irurretu. Zkušený trenér dokázal mužstvo skvěle namotivovat a zatím se vypořádal i se značnými absencemi. I v sobotu se bude muset obejít bez celé řady hráčů. Do sestavy se sice vrací Fernando Vega, ale chybět budou Juanito, Nano, Enrique Romero, David Odonkor, Edu a Capi.

Druhá Sevilla sice zažívá jednu z nejlepších sezón ve své historii, avšak vstup do nového roku nebyl zrovna nejšťastnější, když z pěti zápasů získala pouze pět bodů a v přímém kontaktu s čelem tabulky ji drží hlavně mizerné výsledky soupeřů. Vzpruhou by mohl být návrat "naťuknutého" Frederica Kanouteho, nejlepšího střelce letošní ligy. Na druhou stranu nebude moci trenér Juande Ramos využít služeb suspendovaných Escudého a Dudy, mimo hru je i zraněný Aitor Ocio.

Pravděpodobné sestavy - Betis: Doblas, Ilic, Melli, Rivas, Fernando Vega, Arzu, Vogel, Assunçao, Sobis, Fernando, Robert. FC Sevilla: Palop, Daniel Alves, Javi Navarro, Dragutinovic, David, Jesús Navas, Poulsen, Maresca, Adriano, Luis Fabiano, Kanouté.

Tip na výsledek: 0


Villarreal - Deportivo La Coruňa (neděle 17:00)
Villarreal přivítá na El Madrigal rozjeté Deportivo. Hosté neprohráli již pět zápasů za sebou, ale venku se jim nedaří. V deseti zápasech na hřišti soupeře ani jednou nevyhráli a pětkrát si odvezli bod. Depor se musí obejít bez zraněného Bodipa a Colocciniho.

Žlutá ponorka bude muset zapomenout na služby Riquelmeho, který po sporech s vedením klubu odešel do Boky Juniors. Naopak se podařilo po dlouhém vyjednávaní podepsat Roberta Ayalu z konkurenční Valencie, který však dohraje sezonu na Mestalle. Chilský trenér Pellegrini bude v utkaní postrádat Marcose Garcíu, Jose Mariho, Peňu, Nihata, Pirese a Gonzala Rodrigueze. První utkání v podzimní části sezony skončilo vítězstvím La Coruňi 2:0, očekává se vyrovnané utkání se šancemi na vítězství na obou stranách.

Pravděpodobné sestavy - Villarreal: Barbosa - Josemi, Cygan, Fuentes, Jose Enrique - Senna, Josico, Cani, Marcos - Matías Fernández, Forlán. Deportivo:

Tip na výsledek: 1


Getafe - Valencia (neděle 17:00)
Getafe po třech výhrách v řadě podlehlo minulé kolo Racingu a zhoršilo si tak svoji pozici v boji o Pohár UEFA. Hráči Valencie slibují odplatu za vyřazení z Copa del Rey, hlavně druhý zápas na Mestalle, kdy hráči Getafe porazili domácí 2:4, byl hodně překvapující. "Hráči Valencie budou hodně nažhaveni po tom, co jsme je vyřadili z poháru. Máme z nich respekt, ale nebojíme se jich, my jsme momentálně hodně silní," řekl obránce Getafe Manuel Tena. Bernd Schuster bude v utkání postrádat Pabla Redonda a měl by chybět i obránce Alexis.

Marodka hostů je stále velká, kvůli pěti žlutým kartám navíc bude chybět David Villa. V minulém kole se zranil Vicente a nebude k dispozici ani v příštím kole, kdy na Mestallu přijede Barcelona. Již tradičně nemůže Flores počítat s Barajou, Eduem, Regueirem a Morou, otazník visí nad startem Del Horna, který se už zapojil do tréninku. Trenér netopýrů Quique Sanchez Flores vyjádřil důvěru Robertu Ayalovi, potom co hráč podepsal s předstihem smlouvu s Villarrealem. "Samozřejmě, že s ním i nadále počítáme. Čeká nás hodně obtížných utkání a každý hráč je pro nás důležitý," řekl kouč momentálně třetího týmu La Ligy. "Ayala je ve Valencii mnoho let a my všichni ho velmi dobře známe a víme co o od něj mužem očekávat, on je důležitou součástí týmu," dodal posléze. Valencie minulé kolo přeskočila v tabulce Real, jak známo tým trenéra Capella prohrál na domácím stadionu s podprůměrným Levantem 0:1. Zato Netopýři si připsali cenné vítězství nad Atletikem Madrid. Utkání bude zajímavé pro trenéra Florese, který se podruhé vrací na místo činu, právě z Getafe totiž zamířil do Valencie.

Pravděpodobné sestavy - Getafe: Abbondanzieri - Cortés, Belenguer, Tena, Paredes - Mario Cotelo, Celestini, Casquero, Nacho - Manu, Güiza. Valencia: Cañizares - Miguel, Ayala, Albiol, Moretti - Joaquín, Albelda, Marchena, Silva - Angulo, Morientes

Tip na výsledek: 0


Levante - Recreativo (neděle 17:00)
Stadion Ciutat de Valencia bude hostit souboj dvou nováčků. Zatímco úřadující mistr Segunda División Recreativo proplouvá soutěží jako nůž máslem, bojuje o Pohár UEFA a dokázalo porazit Real Madrid či Valencii, tak třetí tým uplynulého ročníku Levante se trápí a bojuje o záchranu.

Levante čeká tuhý boj o udržení v soutěži, zatím je na osmnáctém místě a drží si tak nezávidí hodnou poslední sestupovou příčku. Menší valencijský klub minulé kolo překvapivě uspěl na půdě Realu Madrid, byla to jeho první ligové vítězství nad sokem ze San Bernabeu v historii. ''Real Madrid již dál neexistuje, jen Levante a Recreativo,'' řekl trenér Levante Abel Resino López svůj jasný postoj. ''Vítězství v Madridu nás přesvědčilo, že jsme silní a disciplinovaní a že můžeme zvítězit nad kýmkoliv. Pro nás je dobře, že jsme se bodově dotáhli na Celtu a Bilbao, našli jsme dobrou formu a proto doufám, že druhá polovina sezony bude lepší a zachráníme se. Moji hráči mají do zápasu s Huelvou hodně motivace, musíme hrát na stejný fotbal jako minulý týden, se stejným nasazením,'' dodal španělský trenér. Levante se bude muset obejít bez Álvara a Ze Maria , distancovaný je Tommasi. Jestliže brankář Jose Molina nastoupí do utkání, oslaví svůj 400. zápas v lize.

Recreativo minulý víkend již podruhé v sezoně porazilo Villarreal a drží se tak stále v popředí tabulky. Hosté postrádají zraněného Merina, Javi Guerrera a Iaga Bouzona. Juanma nemůže do utkání nastoupit, kvůli tomu že je v Huelvě na hostování právě z Levante a klauzule ve smlouvě mu zakazuje nastoupit

Pravděpodobné sestavy - Levante: Molina - Manolo, Dehu, Alexis, Rubiales - Riga, Camacho, Berson, Robert - Nino, Salva. Huelva: López Vallejo - Edu Moya, Beto, Pablo Amo, Poli - Cazorla, Jesús Vázquez, Barber, Aitor - Sinama Pongolle, Uche.

Tip na výsledek: 2


Tarragona - Osasuna (neděle 17:00)
Poslední Nástic Tarragona vyzve jedenáctou Osasunu Pamplona. Tabulka tedy mluví jasně pro hosty, nicméně Gimáctic dokázal vůbec poprvé v sezóně bodovat dvakrát v řadě a konečně tak doprovodil sympatický herní projev ucházejícími výsledky. Na druhé straně Osasuna získala v posledních třech zápasech jediný bod a koleduje si o účast v sestupových bojích. Tarragona předvádí (zvláště na domácím hřišti) velmi atraktivní fotbal plný pohybu a nadšení, ale brzy přišla na to, že pouze bojovnost na první ligu nestačí. Od šestého kola se nedokázala vyhrabat ze sestupového pásma a od půlky prosince natrvalo obsadila poslední příčku. Tu by mohla nyní teoreticky opustit, ale ztráta na první záchrannou pozici je plných devět bodů, což je, zdá se, nad její síly. Co se týče sestavy, nominovaný byl po delší době záložník Makukula, naopak mimo hru je pravděpodobně Pinilla, jenž se během tréninku zranil.

Hosté z Pamplony se sice díky nedávné sérii šesti výher v sedmi zápasech usadili v klidném středu tabulky, vyhráno však rozhodně nemají. Z posledních pěti zápasů získali jen čtyři body a sestupová osmnáctka na ně mává ze stejné vzdálenosti čtyř bodů. V posledním kole odehrála Osasuna slušný zápas proti mistrovské Barceloně, když urvala bod za bezbrankovou remízu, ale tentokráte se nebere nic jiného než body tři. Trenéru Zigandovi bude opět chybět zraněný Ludovic Deporte, jehož postihlo již počtvrté v sezóně svalové zranění…

Pravděpodobné sestavy - Tarragona: Bizzarri - Calvo, Navas, Matellán, Mingo - Campano, Morales, Generelo, Juan Díaz - Pinilla nebo Ismael, Portillo. Osasuna: Ricardo - Izquierdo, Cuéllar, Miguel Flaño, Corrales - Nekounam - David López, Raúl García, Héctor Font, Juanlu - Soldado.

Tip na výsledek: 1


Mallorka - Zaragoza (neděle 17:00)
Zaragoza podnikne další výlet na východ země, tentokrát na Baleáry na Mallorku. Předtím dokázala vyhrát na Espanyolu a také v poháru na hřišti FC Barcelona, která tím prohrála v domácím prostředí téměř po roce. Na čtvrtý Real Madrid ztrácí Zaragoza v tuto chvíly tři body. Hostující kouč Víctor Fernandez nemůžu nasadit distancovaného levého beka Juanfrana, pro zranění také Aimara, Cuartera, Césara Jimenéze, Celadese, Sergia a Dioga. Naopak připraven je druhý gólman Miguel. Před uspokojením varuje svůj tým stoper Milito, který podle médií upoutal svým výkonem Arséne Wengera v přátelském utkání Argentiny s Francií. "Zlepšili jsme se, ale zatím jsme nic nevyhráli. V Zaragoze jsem spokojený, teď se koncentruji na zápas s Mallorkou"řekl doslova.

Mallorka svůj poslední zápas prohrála v La Coruňi. Ten vynechal potrestaný obránce Ballesteros, pro tento duel už ale bude k dispozici. Kouč Mallorky Manzano se těší na zajímavý zápas."Oba týmy budou mít dost šancí, doufám že my z nich vytěžíme co nejvíce. Zaragoza je na tom dobře a to hodně vypovídá o jejím potenciálu." řekl.

Pravděpodobné sestavy - Mallorka: Toni Prats - Héctor, Ballesteros, Nunes, Fernando Navarro - Jonás, Basinas, Jordi López, Arango - Ibagaza, Maxi. Zaragoza: César Sánchez - Diogo, Sergio Fernández, Gabriel Milito, Zapater - Piqué, Movilla - D'Alessandro, Sergio García, Óscar González - Diego Milito.

Tip na výsledek: 1


Celta Vigo - Espanyol (neděle 17:00)
Celta Vigo hostí Espanyol a v domácím prostředí se jí příliš nedaří. Navíc nevyhrála již deset zápasů v řadě. Naposledy se jí to povedlo 26.listopadu proti La Coruňi! Do útoku se postaví Baiano a Nené a rozhodně se nespokojí s bodem. Nené dodal:abychom se dostali ze sestupové zóny, musíme začít vyhrávat. Prostě potřebujeme tři body."

Espanyol zase vytěžil v roce 2007 jen čtyři body. Nejistý je start kapitána Tamuda, který má potíže se svalem. Nahradit by ho mohl Uruguayec Pandiani. Po trestu bude připraven De la Peňa. Stoper Lacruz očekává těžký zápas:Když narazíte na celky ze spodku tabulky, víte že pro zisk bodů udělají cokoliv a tak musíte hrát inteligentně. Bude to bitva, potřebujeme se chytit, když jsme porhráli poslední dvě utkání."

Pravděpodobné sestavy - Celta: Pinto - Ángel, Contreras, Lequi, Placente - Jorge Larena, Iriney, Oubiña, Nené - Canobbio, Guayre. Espanyol: Kameni - Velasco, Torrejón, Lacruz, Chica - Rufete, Moisés Hurtado, De la Peña, Riera - Luis García, Pandiani.

Tip na výsledek: 0


FC Barcelona - Santander (neděle 19:00)
Obhájce FC Barcelona hostí na Nou Campu nebezpečný Santander, což by sice mohlo být považováno za jasný zápas, avšak poslední výsledky až tak jednoznačně nehovoří. Za poslední čtyři ligová kola si oba soupeři připsali shodně 8 bodů za dvě výhry a dvě remízy, což těší hlavně příznivce Santanderu, kteří se díky tomu posunuli na devátou příčkou, zatím nejlepší v sezoně. To "Los Blaugranas" z posledních výsledků u vytržení jistě nejsou. Katalánci sice stále vedou ligu, za což však vděčí hlavně špatné formě jejich nejbližších pronásledovatelů. I přes nemastné neslané výkony je ale v táboru Barcy důvod k optimismu. Tím je návrat Lionela Messiho, který se již definitivně zotavil ze svého zranění kotníku a proti Santanderu by mohl nasbírat své první minutky. Další navrátilec, Kamerunec Eto'o, si poprvé zahrál už před týdnem, kdy nastoupil na posledních pět minut, a v neděli by se jeho hrací doba opět o něco prodlouží. Návrat dvou superhvězd stál místo Eidura Gudjohsena, který byl vynechán z nominace. Útok díky tomu dostává výraznější obrysy - Saviola nastoupí na hrotu, Ronaldinho pět zleva a jediný otazník visí nad stranou pravou, o kterou soupeří Guily s Iniestou. Velkou změnou je posunutí Rafaela Márqueze na post defenzivního záložníka, mexický reprezentant si tak prohodí pozice s Edmilsonem. Mimo hru jsou i nadále zranění Thuram a Sylvinho.

Hosté z Kantábrije se budou chtít pomstít za potupnou domácí porážku 0:3 z úvodu sezóny, ale rozhodně je nečeká jednoduchá úloha. Obejít se budou muset bez dvou základních kamenů sestavy - Pedra Munitise a Nicola Zigice. Oba hráči se vykartovali v předchozím kole, což vyvolalo jisté polemiky, zda se nejednalo o úmysl. Ať už je skutečnost jakákoli, trenér Angel Portugal s nimi počítat nemůže a na jejich místa dosadí nejspíše mladíky Balbou s Juanjem. Záložní řada dozná také jistých změn a s největší pravděpodobnosté nastoupí ve složení (zprava) Scaloni - Vitolo - Colsa - Serrrano. Příjemnou zprávou je návrat brankáře Toňa, který se dal dohromady z virového onemocnění.

Pravděpodobné sestavy - Barcelona: Valdés - Oleguer, Puyol, Edmilson, Zambrotta - Márquez, Xavi, Deco - Iniesta nebo Giuly, Ronaldinho, Saviola. Santander: Toño - Pinillos, Rubén, Garay, Oriol - Scaloni, Vitolo, Colsa, Serrrano - Balboa, Juanjo.

Tip na výsledek: 1


Atletiko Madrid - Bilbao (neděle 21:00)
Na stadiónu Vicente Caldérona v Madridu se střetnou týmy s naprosto opačnými starostmi. Zatímco domácí Atlético se rve o poháry, hosté z Bilbaa mají co dělat, aby poprvé v historii nesestoupili. I proto nastupují do zápasu jako favorité "Los Colchoneros", kteří dokázali zvítězit i v prvním vzájemném střetnutí sezóny.

Atlético v minulém kole nestačilo na rozjetou Valencii, prohrálo poprvé po šesti zápasech a nevyužilo příležitost dostat se na čtvrté místo před Real. I přesto se zdá, že madridský klub konečně nachází onu ztracenou formu, nicméně jsou to právě domácí výsledky, které ho stojí ještě lepší postavení v tabulce. Na domácí stadionu totiž dokázali vyhrát prozatím jen pětkrát (stejně jako na hřištích soupeře), což je na klub s takovými ambicemi velmi málo. Vylepšit tuto bilanci šestou výhrou je tedy hlavní cíl. Coach Javier Aguirre ale stále nebude moci využít služeb Maxi Rodrigueze s Petrovem, jen na lavičce nejspíše zůstane mladý Jurado, přičemž šanci by měli dostat Aguero s Galletim. Fernando Torres na hrotu je samozřejmostí.

Athletic je, co se týče domácích zápasů, na tom ještě hůř než jeho soupeř. Na San Mamés urval tři body zatím jen jednou (!!!), zatímco venku se radoval už třikrát. Tato statistika napovídá, že by Baskové nemuseli být proti Atléticu bez šance. Vzhledem k nepříjemné pozici v tabulce se navíc dá očekávat velká motivace a plné nasazení. Prohra s Betisem v minulém kole je totiž opět naplno ponořila do sestupových starostí, šestnáctou příčku drží jen díky skóre, i remíza by přitom mohla znamenat propad na sestupovou osmnáctou pozici . Aby tomu zabránil, vsadí trenér Mané opět na zálohu se znovuzrozenými Yestem a Iraolou, zatímco v útoku se objeví dvojice Urzaiz - Aduríz.

Pravděpodobné sestavy - Atletiko: Leo Franco - Seitaridis, Pablo nebo Perea, Zé Castro, Pernía - Jurado, Maniche, Luccin, Mista - Torres, Agüero. Bilbao: Aranzubia - Expósito, Bergara, Sarriegi, Casas - Iraola, Murillo - Javi Martínez, Yeste, Gabilondo - Aduriz.

Tip na výsledek: 2

Autor: Petr Kilian, Milan Kopal, Radek Nosil / marca.com

Komentáře (5)

Přidat komentář
ronaldinho_10

Tak dneska to vidím na dvě jedničky! :-)

Reagovat
HOST*Pajec

Já bych řekl že dvě remízy ;)

Reagovat
HOST*vazquez

Máš pravdu : 0:1 a 0:1.

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
HOST*hrubinho

a ja na 1 a 2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele