KVALIFIKACE V AMERICE

06.09.2004, 12:45
Aktuality
Jelikož je již tuto středu na pořadu další kolo kvalifikačních bojů o postup na Mistrovství světa 2006, podíváme se dnes jen v krátkosti na události uplynulého víkendu. A nejen v Evropě se rodila překvapení. Na americkém kontinentu byla na pořadu dne hned dvě a odborníci jen kroutili hlavou. Začneme ale Brazílií a Ronaldem!

Brazílie je dnes asi opravdu nejlepší na světě. Je radost dívat se na její hru. Ale jeden hráč mě při sledování přímého přenosu obzvlášť zaujal. Jmenuje se Ronaldo! O jeho kvalitách nelze diskutovat, jsou jasné. Ale jak obrovský rozdíl je vidět mezi hrou v dresu Realu Madrid a národního týmu rodné země. V tom bílém působí dojmem unaveného, nezainteresovaného hráče, který se často na hrací ploše doslova trápí. Jeho vztah ke spoluhráčům je poněkud chladný, rezervovaný. Snad jazyková bariéra, snad až přílišná profesionalita prostředí na Santiago Bernabéu.

Ale oblékne-li si dres kanárkově žlutý, stane se z něj někdo zcela jiný. Rozdováděné, bláznivě se radující velké dítě z nekonečných pláží Rio de Janeira. Roberto Carlos, Ronaldinho, Adriano, prostě všichni spoluhráči, se společně s Ronaldem baví fotbalem. Smějí se jeden na druhého dokonce i po nevydařené přihrávce, nepřesném zakončení. "Mávni nad tou chybou rukou, kámo, to se stane, příště to vyjde! Podívej, jak krásně svítí sluníčko, jak modré je nebe a jak nádherně se smějí všechna brazilská děvčata na tribunách! A víš na koho? No přeci na nás! A víš proč? Protože jsme nejlepší fotbalisti na celém světě!"

Nejsem příznivcem Realu, to se na těchto stránkách dobře ví, kolikrát se i škodolibě zasměju, když Ronaldo v "bílém" udělá minelu. Gól proti Mallorce jsem u televize okomentoval slovy: "Zase se to od tebe odrazilo, co!?" Ale dnes jsem Ronaldovi ve "žlutém" kolikrát zatleskal. Za branku hned v 1. minutě, za klukovskou radost při její oslavě, za řadu kousků a nádherných střel. Ale hlavně za devadesáti minutový úsměv v jeho tváři! Za radost z fotbalu, který v jeho provedení, je opravdu tím nejkrásnějším sportem na světě! Jen musí hrát ve žlutém...


Ale teď již, telegraficky, o jednotlivých zápasech. Brazílie porazila Bolívii 3:1 (3:0). První poločas byl brazilský, soupeř byl jen do počtu. Již v 50. vteřině se míč po rohovém kopu dostal k Ronaldovi a ten nekompromisně zavěsil. Ve 12. minutě zahrával Roberto Carlos trestný kop, balón se dostal k Roque Juniorovi a toho srazil, v pokutovém území, Luis Héctor Cristaldo. Penaltu proměnil Ronaldinho, po zemi a k tyči, pravá ruka José Fernandéze byla o pár centimetrů kratší. Minutu před koncem prvního poločasu centroval Ronaldinho a Adriano vyskočil nejvýše. Dokonce i nad ruce brankáře Bolívie.

Ve 49. minutě pak Bolívie dostala hodně předčasný vánoční dárek, když Edmílson hlavou usměrnil, ve snaze odvrátit nebezpečí, střelu Cristalda do vlastní branky. Tisíc a jednu šanci pak měla Brazílie, ale buď chyběly centimetry, nebo skvěle zasáhl Fernandéz. "Olé, olé, Brasil" znělo vyprodaným stadiónem v Sao Paulu. Oprávněně!

Argentina hrála již v sobotu a dosáhla stejného výsledku. Vyhrála v Peru na Estadio Monumental de Lima, zaplněného jen z poloviny. Branky stříleli Mauro Rosales (13), Fabricio Coloccini (65) a Juan Pablo Sorín (90). Za Peru vyrovnával na 1:1 Jorge Soto (61). Argentinci měli hru plně ve své moci a potvrdili, že jsou solidním týmem, v současnosti asi jediným, který se výkonem vyrovná Brazílii. Vynikli Kily Gonzáles a Carlos Tevez, prvně jmenovaný byl ovšem vyloučen ve 45.minutě po tvrdé výměně "názorů" s Maestrim.

Paraguay pokračovala v úspěšném tažení a po COPA AMÉRICA a OH 2004 se jí dařilo i v této kvalifikaci. Tentokráte porazila Venezuelu 1:0. Utkání to bylo vyrovnané, šance na obou stranách, "vinotinto" reagovali příliš pozdě na branku, kterou v 52. minutě vsítil hlavou Carlos Gamarra. Také zde se jiskřilo a červenou kartu dostal trenér vítězů Aníbal "Maňo" Ruiz.

A znovu 1:0, tentokráte na stadiónu Centenario v Montevideu, kde domácí Uruguay získala cenné tři body díky hlavičce Carlose Buena v 57. minutě. Vítězství "celeste" bylo upracované, Ekvádor měl chvílemi více ze hry, ale šance na gól se z této převahy nerodily. V závěru domácí mohli ještě zvýšit, ale dali přednost jistotě a dlouhé minuty rozehrávali ve středu hrací plochy.

Jediný zápas skončil bez branek. Chile - Kolumbie. Ale vzruchu bylo i tak víc než dost a rozhodčí Wilson Souza Mendonca z Brazílie se rozhodně nenudil. Více než 70 tisíc diváků se chvělo chladem, pouhých 10 stupňů Celsia, ale také hněvem, když za vzájemné napadení nejprve vyloučil dvojici Claudio Maldonado a John Viáfara (17. minuta) a později opakoval to samé v případě Rodriga Péreze a Jaira Patiňa (70. minuta). Je samozřejmé, že domácí fanoušci viděli jen fauly hostů... Fotbalisté Chile měli ve 2. poločase územní převahu, ale k vítězství to nepomohlo.

Po 8. kole vede Brazílie (16) před Argentinou (15) o další bod zpět je Paraguay. Na postupovém místě je ještě celek Chile (12).


CONCACAF, neboli severní a střední Amerika a Karibik, prožívá překvapující průběh kvalifikace. V 1. skupině nejprve USA, vysoký favorit na postup, jen remizovaly na Jamajce 1:1, když vyrovnávací branka padla v 89. minutě. Salvádor se trápil se slabou Panamou a vyhrál pouze 2:1. Ve druhém kole USA podle očekávání porazily 2:0 Salvádor, ale"bomba" vybuchla na Jamajce! Panama tam totiž vyhrála 2:1! "Canaleros" nyní hostí bývalé majitele Panamského průplavu a bude to řež! I v zápase Salvador - Jamajka půjde o hodně, skupina je nečekaně vyrovnaná, favority, na papíře, budou ve středu hosté.

Ve 2. skupině je vše ještě o malinko překvapivější. Na úvod Honduras znemožnil Kostariku a porazil ji na její půdě 5:2. Guatemala si pak dojela, nebo doletěla, pro 3 body do Kanady, kde vyhrála 2:0. V sobotu se Kanaďané posílili, nastoupili již Peschisolido, Radzinski, de Vos a Jazic, a dokázali remizovat s Hondurasem 1:1. A to se moc a moc zlobili na mexického rozhodčího Benita Archundiu. Tři žluté a jedna červená, ta pro náhradníka na střídačce, všechny pro domácí "javorové listy"! V 88. minutě odpískaná penalta, když z Itálie ostřílený David Suazo (Cagliari) viděl, že na míč nedosáhne a tak se postavil na špičku pravé kopačky a padl! O tři minuty později Kanada dala druhou branku, ale rozhodčí ji neuznal, pro údajný útočný faul. V neděli pak Guatemala porazila Kostariku 2:1 a vede skupinu bez ztráty bodu. Góly dával Plata (stříbro), ale mají cenu zlata! Naopak Kostarika, která by se dala považovat za favorita skupiny, je bez bodu...

Ve středu jede Guatemala do Hondurasu a bude mela! Jejím trenérem je Hondurasan Ramón "El Primitivo" Maradiaga, který nedokázal dovést reprezentaci své země na MS 2002. Dnes mu kdekdo vyčítá, že "nepřítele" připraví perfektně, protože zná myšlení dvojice trenérů Hondurasu Sambulá - Espinoza! A aby ne, vždyť jsou to jeho bývalí žáci a asistenti! Kostariku čeká s Kanadou "být či nebýt", ale její trenér bude zcela jistě "bit" již dnes.

Ve 3. skupině se Mexiko ještě ke slovu nedostalo. Nejprve hrálo na Olympijských hrách a jeho zápas se Sv. Kryštof a Nevis byl odložen. Tentokráte zase marně Mexičané čekali na Sv. Vincent a Grenadiny. Letadlo nemohlo přistát v Miami, hurikán Frances to nedovolil. A tak se hrály jen dva zápasy, v 1. kole Sv. Vincent - Trinidad a Tobago (1:2) a ve 2. kole Sv. Kryštof - Trinidad (1:2).

Ve čtvrtek si povíme o dalším průběhu kvalifikace v Americe a dojde i na reportáž pod názvem "Historie jedné hysterie", o tom, jak se v této části světa "žije fotbal"!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*yarda

Vím, že se opakuji, ale Olé Brasil, olé Co se týče Ronalda, to víš, že se ohradím. Vsadím se, že ten gól na Mallorce takhle dát chtěl. Hrudníkem to ještě jde v poho, jednou v derby pražských S to dal útočník Slavie ... no však víte čím. O jazykové bariéře bych nemluvil, brazilská portugalština je španělštině dost podobná, maximálně si nepokecá s Becksem, Woodgatem a Owenem... Docela se ale strachuju, aby nastupoval za Brazílii i dál a aby mu to Real nezakázal. Snad se obě strany rozumně dohodnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Tuším, že se hádám s někým, kdo jazykům opravdu dost rozumím, ale stejně si myslím, že portugalština ( ani brazilská) se ale vůbec nepodobá Španělštině.

Reagovat
HOST*autor

Goleiro alemão Oliver Kahn disse que não encara o amistoso desta quarta-feira contra a seleção brasileira, em Berlim, com uma revanche da final da Copa do Mundo-2002, vencida ... poderá fazer um novo duelo com Ronaldo, que ontem marcou um dos gols da vitória da seleção brasileira sobre a Bolívia por 3 a 1, pela oitava rodada das eliminatórias sul.... Yardo! Puedes traducir y sin fallar! A ještě jedno: psát, číst a mluvit portugalsky je rozdílné, výslovnost je diametrálně odlišná od psaného textu. Noviny čtu, ale zprávám v televizi rozumím jako "koza petrželi". Ale fotbal hrají super.....!

Reagovat
alegre

Olé...olé....olé......Brasil,Brasil! Diváci na stadiónu volali po každé vydařené přihrávce.....Bylo to tak a ne jinak!

Reagovat
HOST*yarda

Takže: "Německý brankář Oliver Kahn prohlásil, že přátelské utkání proti Brazílii, které se hraje tuto středu v Berlíně, nebere jako odvetu za prohrané finále MS v roce 2002 (kecá!)...může se střetnout v dalším souboji s Ronaldem, který včera (tj.v neděli) vstřelil dva vítězné góly v utkání Brazílie proti Bolívii, které skončlo 3:1, v osmém kole kvalifikace Conembol na MS 2006."

Hm, s tím mluvením máš pravdu, strašně jim jede huba Ale když se snaží a mluví pomalu, je to celkem OK. Že hrají super fotbal, to snad musí uznat každý

Reagovat
HOST*yarda

Ale podobá, když to vidíš napsané vedle sebe, tak je to v klidu. Pokud jde o mluvení, viz můj příspěvek Alegremu.

Jinak španělština s malým...

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, Portugalci nehorázně melou, nechápu, jaktože tomu někdo rozumí...

Reagovat
HOST*

ADRIANO, TAK MLADY A TAK DOBRY!!!!!!!!!! JE TO SILENEC!!!!! VYHRAL COPU A TED TO BUDE INTER, KDE BUDE KRALOVAT! PO RONALDOVI NEJLEPSI UTOCNIK SVETA, ZA CHVILI UPLNE NEJLEPSI !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodně si nemyslím, že by měl být Ronaldo nejleoší na světě, už dávno, zda vůbec někdy byl...Přinejmenším ani zdaleka nemá na Henryho,Ronaldinha ( ale to není typický útočník), nemá ani na Ševčenka...

A Inter kralovat taky rozhodně nebude, vůbec. V lize tak 3. v LM osmifinále.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele