KVALIFIKACE: ŠPATNÝ VSTUP ŠPANĚLŮ

09.09.2004, 15:34
Aktuality
Evropa má za sebou další kolo kvalifikace na mistrovství světa. Fotbalisté České republiky do ní vstoupili neúspěšně, prohrou v Nizozemsku. K žádnému velkému překvapení tentokrát nedošlo, nečekané jsou asi jen remíza Španělska v Bosně a domácí prohra Švédů s Chorvaty. Další špatný výkon předvedli Řekové a jen remizovali s Tureckem, Slováci si s chutí zastříleli a deklasovali Lichtenštejnsko 7:0.


Skupina 1

Nejvíce nás pochopitelně zajímal souboj Nizozemsko – Česko. Podrobně o něm píšeme v jiném článku, takže jen pro připomenutí. Vyrovnaný zápas průměrné úrovně rozhodl ve prospěch domácích dvěma trefami veterán Pierre van Hooijdonk, největší naše šance promarnili Koller, Rosický a Baroš, skvěle zachytal brankář Erwin van der Sar.

Rumuni vlétli do zápasu v Andoře jako uragán a po čtvrthodině vedli o tři branky, když se trefili Cernat, Pancu a Niculae. Domácí před přestávkou snížili zásluhou Pujolem proměněné penalty, rozdíl třídy ale ve druhém poločase potvrdili svými druhými trefami Niculae a Pancu.

Finové byli v Arménii po celý zápas lepší a svou převahu přetavili ve dva góly. Po 23 minutách se i v obležení domácích obránců prosadil Mikael Forssell, ve druhém poločase pak výhru pečetil Alexei Eremenko. Tento 21letý útočník, který je považován za největší talent finského fotbalu, dal už dva góly v sobotu Andoře, trefil se i v prvním srpnovém utkání v Rumunsku. Na svém kontě má deset reprezentačních startů, v nichž se trefil celkem šestkrát.


Skupina 2

Kazaši byli při svém premiérovém soutěžním zápase po vstupu do organizace UEFA blízko k bodovému zisku, nakonec však vyšli naprázdno. Soupeřem jim byla Ukrajina, která se ve 14. minutě ujala zásluhou Belika vedení. Domácí ještě do poločasu srovnali, trefil se Karpovich a přestože byli Ukrajinci i bez zraněného Shevchenka po většinu zápasu lepší, dlouho to vypadalo na dělbu bodů. V nastaveném čase se ale k odraženému míči dostal Ruslan Rotan a rozhodl o vítězství hostů.

Albánii, která o víkendu senzačně porazila Řecko, se druhý krok za smělým cílem postupu nepodařil. V Gruzii nevyužila několik šancí a domácí tak po trefách Iashviliho a Demetradzeho vyhráli 2:0 a díky skóre se dostali do čela skupiny.

Řekové pokračují v matných výkonech, tentokrát evropští mistři doma jen remizovali 0:0 s Tureckem. Ve vůbec prvním soutěžním měření sil mezi těmito dvěma zeměmi sice měli mírně navrch, ale chyběla jim přesnost v koncovce. Charisteas sice dopravil míč do sítě, ale pomohl si přitom faulem. Turci spoléhali na protiútoky, ale ani oni se neprosadili. S bodem ale mohou být spokojeni.


Skupina 3

Překvapivě velké problémy měli Lotyši v Lucembursku. V zajímavém utkání sice šli už ve čtvrté minutě zásluhou Verpakovskise do vedení, o něco později ale vyrovnal Braun. Pět minut před přestávkou sice Zemlinskis proměnil penaltu a poslal svůj tým opět do vedení, ale domácí po změně stran brankami Lewecka a Cardoniho stav otočili. Pak si ale dal vlastní gól Hoffman a chvilku po něm dal po typickém lotyšském útoku po křídle na konečných 3:4 Prohorenkovs. Ve zbytku zápasu už Lotyši jen urputně bránili, vysloužili si pět žlutých karet, ale vedení udrželi.

Slovensko pokračuje ve svém úspěšném tažení kvalifikací, v domácím prostředí prakticky nepustili soupeře z Lichtenštejnska na vlastní polovinu a v pohodě zvítězili. Skóre otevřel v 15. minutě střelou ze střední vzdálenosti Vittek. Na druhý gól si diváci museli počkat až do 41. minuty, kdy se prosadil Karhan. Ve druhém poločase Slováci ještě přidali, v 59. minutě přidal svůj druhý gól Vittek, ta pravá exhibice ale přišla až na závěr. V posledních deseti minutách totiž Vittek zkompletoval hattrick, trefili se ještě Nemeth, Mintál a Zábavník a Slováci tak dosáhli svého historicky nejvyššího vítězství – 7:0. A navíc se nejméně do začátku října, kdy je čeká Lotyšsko, usadili se sedmi body v čele skupiny.

Portugalci se s Estonskem překvapivě dlouho trápili. Hosté drželi díky skvělé obraně bezbrankový stav až do 75. minuty. Pak se ale hlavou prosadil Cristiano Ronaldo, hosté museli trochu otevřít hru a inkasovali ještě třikrát – dvakrát skóroval střídající Postiga a jednu branku přidal Pauleta.


Skupina 4

Francouzi se konečně probrali a pod vedením nového kouče Domenecha poprvé vyhráli. Hráči Farských ostrovů jim ale byli důstojným soupeřem. "Les Bleus" nepředvedli žádný oslnivý výkon, navíc byl po dvou žlutých vyloučen Patrick Vieira. Očividně chyběl kouzelník Zidane a úvodních dvacet minut dokonce domácí Faeřané hru ovládali. I po brance Giulyho v prvním poločase a po pojistce Cissého po přestávce se domácí nevzdávali a na své neustále povzbuzující fanoušky museli udělat dobrý dojem. Body však brali Francouzi.

Utkání s Kyprem bylo pro Izrael za poslední tři roky prvním na domácí půdě, dosud totiž všechny své "domácí" zápasy hráli kvůli bezpečnostním rizikům na neutrální půdě. Branky padaly až po přestávce. Hosty dostal do vedení Konstantinou a kdyby nebyl o něco později Georgiou při své přesné trefě v ofsajdu, mohlo být rozhodnuto. Izraelci ale zabrali a během čtvrthodiny zásluhou Benayouna a Badira otočili na konečných 2:1.

Fotbalisté Švýcarska po pohodovém vítězství nad Faerskými ostrovy přivítali reprezentanty Irska a poměrně brzy byli prohrávali. Už v deváté minutě totiž Duffův centr za záda domácího gólmana usměrnil Clinton Morrison. Švýcaři se pak vzchopili a brankář Irů se měl v následujících pěti minutách hodně co ohánět. Tlak domácích pokračoval a vyplatil se, už v 17. minutě vyrovnal Hakan Yakin. Šance se střídaly na obou stranách, další gól už ale nepadl. Irové byli s bodem spokojeni, trenér Švýcarů sice vyjádřil svou nespokojenost s výsledkem, ale dělba bodů byla i podle něj spravedlivá.


Skupina 5

Norové si po prohře v Itálii chtěli spravit chuť v domácím utkání s Běloruskem, ale nakonec se museli spokojit s bodem. Prvnímu poločasu dominovali a díky trefě Risetha se ujali vedení, Bělorusové ale po přestávce zabrali a v 78. minutě vyrovnali Kutuzovem. Domácí pak spustili mohutnou ofenzívu, z velkého tlaku ale nic nevytěžili, největší šanci spálil v poslední minutě Lundekvam.

Stoprocentní po dvou těsných výhrách zůstávají Italové. Ve svém druhém utkání zavítali do Moldávie a díky brance Alessandra Del Piera, který se v reprezentačním dresu trefil poprvé po roce, vyhráli 1:0. Branka padla po půlhodině, v té době už ale měly oba týmy na svých kontech po jedné velké šanci – za hosty trefil tyč Del Piero, pokud domácího Covalciuce vyrazil také do tyče Buffon. Druhý poločas až na vyloučení domácího Dadua nic zajímavého nenabídl.

Skotsko vstoupilo do kvalifikace domácí ztrátou, jen bezbrankovou remízou se Slovinskem. Utkání to ale bylo hrané ve velkém tempu, plné šancí na obou stranách. Chyběly jen branky. První půle patřila domácím, Slovinci hrozili z brejků, po změně stran se hosté vzchopili a Skotové měli co dělat, aby udrželi čisté konto.


Skupina 6

Angličané se po remíze v Rakousku oklepali a druhý zápas v Polsku dotáhli do vítězného konce. 21letý Jermain Defoe nastoupil v reprezentaci poprvé od začátku a debut to byl skvělý, byl to totiž on, kdo ve 36. minutě dostal Albion do vedení. Po přihrávce od Davida Beckhama se ve vápně na místě otočil a střelou do vzdálenějšího rohu nedal brankáři Dudkovi šanci. Poláci ale na hřišti nebyli jen do počtu, dostali soupeře pod tlak a dvě minuty po změně stran se dočkali vyrovnání. Středem hřiště se probil Kosowski, přihrávkou za obranu vyslal na zteč Maciaje Zurawskiho a ten nechytatelnou střelou vyrovnal. Hosté ale nechtěli opět ztratit body, zvýšili obrátky a trvalo jim jen deset minut, než se opět dostali do vedení. Z levé strany centroval Ashley Cole a obránce Glowacki, kterého řádně obtěžoval Owen, poslal míč za záda vlastního brankáře. Domácí už se k odpovědi nedostali, Angličané hráli pozorně a mohli přidat i další branky. Nepřidali, ale vyhráli 2:1 a snad si tak udobřili fanoušky, kteří po remíze v Rakousku nebyli moc šťastní...

Rakušané, povzbuzeni remízou s Anglií, si v dalším domácím zápase poradili s Ázerbájdžánem. První poločas měli zcela ve své moci vytěžili dvougólové vedení, trefili se Stranzl a Kollmann. Gólů mohlo být i více, ale především Haas a Kollmann několik příležitostí zahodili. Po změně stran se hosté trochu oklepali a po hodině hry mohli snížit, Gurbanovovu střelu ale brankář Manninger srazil na tyč. Druhý poločas byl o poznání vyrovnanější, ale Rakušané stále víc drželi míč, dobře bránili a výsledek uhájili.

Ostrovní derby mezi Walesem a Severním Irskem bylo plné emocí. Už v deváté minutě totiž rozhodčí Messina ukázal dvě červené karty pro Hughese a Savage za vzájemnou potyčku. Především pro Velšana Savage to však bylo vyloučení velmi přísné. Uběhly dvě minuty a hosté šli do vedení, po přímém kopu a nedůrazném odkopu domácího obránce Collinse se trefil Jeff Whitley. Také druhý gól, ve 21. minutě, padl po chybě Collinse. Nechal se obrat Davidem Healym, který tak zvýšil už na 2:0. Branka ho však přišla draho. Nejprve dostal žlutou kartu za přílišné oslavy, hned na to dostal druhou za posměšky směřované domácím fanouškům s šel do sprch. Ještě do konce poločasu Velšané početní výhody využili a snížili, ve 31. minutě se prosadil John Hartson. V tlaku pokračovali i po přestávce a v 75. minutě se dočkali vyrovnání na konečných 2:2, když Osterův centr usměrnil do branky Robert Earnshaw.


Skupina 7

Španělsko do kvalifikace vstoupilo utkáním v Bosně a vstup to nebyl nikterak oslnivý. Byli to naopak domácí, kdo udával tempo a nebýt několika dobrých zákroků gólmana Casillase a pozorné obrany, mohli svou převahu vyjádřit i gólově. Do vedení se ale v 66. minutě dostali zásluhou Vicenteho Španělé. Spravedlnost nakonec nezůstala slepá a domácí vyrovnali, chybu obránců využil Elvir Bolič a srovnal na konečných 1:1.

Litva byla v utkání se San Marinem samozřejmě favoritem a povinné tři body také získala. Skóre jednoznačné – 4:0, branky dávali dvakrát Jankauskas a po jedné Danilevicius a Gedgaudas. Po remíze v Belgii tak Litevci mají čtyři body, ale v dalším utkání je doma čeká Španělsko.


Skupina 8

Švédové po vysoké výhře na Maltě přivítali v domácím prostředí spolufavority skupiny, Chorvaty, a trochu překvapivě vyšli naprázdno. V 63. minutě totiž z přímého kopu přesně zamířil záložník ukrajinského Šachťoru Doněck Darijo Srna a poslal hosty do vedení. Švédové sice pak gól dali, autorem byl Ibrahimovič, ale sudí odpískal faul na brankáře Butinu. Ten pak v nastaveném čase zabránil ve vyrovnání Allbackovi a Chorvatsko si tak odvezlo velmi cenné tři body za výhru 1:0.

Maďaři se v sobotu v Chorvatsku moc nepředvedli a i v domácím střetnutí s Islandem to dlouho vypadalo všelijak. Byli sice lepším týmem, pět minut před přestávkou je ale přesnou hlavičkou zmrazil kanonýr Chelsea Eidur Gudjohnsen. Vyrovnání zařídil v 62. minutě zblízka Zoltan Gera. Konečnou podobu pak výsledku dala přestřelka deset minut před koncem. Nejprve totiž v 76. minutě strhl vedení na stranu Maďarska Torghelle, dvě minuty nato srovnal Sigurdsson, ale za další dvě minuty vstřelil vítězný gól Imre Szabics.


Kvalifikace pokračuje již za měsíc, 9. října je na programu plných 23 zápasů. Další kolo pak přijde hned o čtyři dny později. České reprezentanty čeká Rumunsko a Arménie, z dalších soubojů stojí za zmínku zápasy Dánsko – Turecko, Portugalsko – Rusko, Francie – Irsko, Skotsko – Norsko, Slovinsko – Itálie, Rakousko – Polsko, Chorvatsko – Bulharsko a především Španělsko – Belgie.

Autor: Petr Starý

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Espaňa! Espaňa! Espaňaaaaa!

Reagovat
smazaný uživatel

hraje hovno

Reagovat
HOST*

FUCKA ESPANA

Reagovat
HOST*peter

1.skupina 1.Rumunsko 2.Nizozemsko 2 skupina 1.Dánsko 2.Ukrajina 3.skupina 1.Portugalso 2.Rusko 4.skupina 1.Francie 2.Irsko 5.skupina 1.Itálie 2.Skotsko 6 skupina 1.Anglie 2.Wales 7skupina 1.Belgie 2.Španělsko 8skupina 1.Švédsko 2.Chorvatsko

Reagovat
HOST*nawri

eh

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele