KVALIFIKACE PLNÁ PŘEKVAPENÍ

05.09.2004, 18:17
Aktuality
Evropská část kvalifikace na světový šampionát se včera naplno rozjela. A hned přinesla několik překvapení – především domácí bezbrankovou remízu Francie s Izraelem a prohru úřadujících mistrů Evropy, Řeků, v Albánii. V naší, první, skupině porazili favorizovaní Finové Andorru a Rumuni si stoprocentní bodový zisk udrželi výhrou nad Makedonií.


Skupina 1

První kvalifikační skupina se rozběhla už koncem srpna, kdy si Makedonie doma poradila s Arménií a Rumunsko těsně přehrálo Finsko. Seveřany včera čekala povinnost v podobě tříbodového zisku z domácího utkání s Andorrou. Recept na její obranu sice hledali 40 minut, nakonec ho ale našli třikrát a nebýt několika zmařených šancí, mohl být výsledek výraznější. Ve 42. minutě se poprvé trefil Aleksei Eremenko z italského Lecce, když přesně zamířil z přímého kopu. Po přestávce Finové výhru pojistili, nejprve se trefil Aki Riihilahti a na 3:0 pečetil opět Eremenko. Ten měl pak ještě šanci na završení hattricku, ale další přímý kop se mu nevyvedl. V dobrém světle, ale se špatnou koncovkou, se několikrát předvedl i Mikael Forssell.

Fotbalisté Rumunska se v domácím zápase s Makedonií dostali do vedení už v 15. minutě, střelcem byl Daniela Pancu, ale jen jednogólový náskok drželi až do konce a málem se jim to nevyplatilo. Makedonci se soustředili na protiútoky a v 75. minutě se jim podařilo vyrovnat zásluhou Aleksandera Vasovskiho, který se po rohu prosadil hlavou. Vypadalo to na překvapivou dělbu bodů, ale tři minuty před koncem domácí zachránil kanonýr Adrian Mutu, když se trefil z přímého kopu.

Rumuni tak skupinu začali skvěle, po dvou zápasech mají šest bodů, jsou v čele a ve středu je čeká outsider z Andorry. Čeští reprezentanti spolu s Nizozemci do hry teprve vstoupí a hned vzájemným soubojem. V posledním utkání Arménie přivítá Finsko.


Skupina 2

Hned dvěma nečekanými výsledky začala druhá kvalifikační skupina. Favorizovaní Turci se doma s Gruzií trápili, v prvním poločase neproměnili několik šancí. Po přestávce se sice zásluhou přesné hlavičky Fatiha Tekkeho dostali do vedení, pak se ale nechal vyloučit Hasan Sas a Gruzínci přesilovku využili – šest minut před koncem na konečných 1:1 vyrovnal střídající Malkhaz Asatiani.

Jedno z největších překvapení dne přišlo z Albánie. Domácí, kteří se netají smělými plány na postup, vyzvali čerstvé mistry Evropy z Řecka a už po jedenácti minutách vedli 2:0, když se prosadili Edvin Murati a Adrian Aliai. Trenér Otto Rehhagel, jehož svěřenci vůbec nepřipomínali tým, který nedávno šokoval celou Evropu, pak chytře vystřídal – na hřiště přišli Vassilis Tsiartas a Stilianos Giannakopoulos a ještě do přestávky stačili snížit, když prvně jmenovaný centroval a druhý hlavičkoval. Řekové po přestávce přidali, ale žádné velké šance si vytvořit nedokázali. V závěru sice měli velkou šanci na vyrovnání, když Georgios Karagounis zahrával pokutový kop, ale gólman Foto Strakosha se vyznamenal a stadión v Tiraně začal slavit.

Dánové byli v utkání s Ukrajinou favority a už v deváté minutě proměnil Gronkjaerův centr v první gól Martin Jörgensen. Domácí zápas ovládali, Per Kroldrup výborně střežil Andreje Ševčenka a zdálo se, že je jen otázkou času, než svůj náskok pojistí. Po změně stran ale Ukrajinci nejprve po rohu zásluhou Andreje Husina vyrovnali a o chvilku později mohli dokonce jít do vedení, když Vorobeiova střela orazítkovala břevno. I přes tlak Dánů už se na stavu nic nezměnilo a Ukrajinci si odvezli cenný bod.

Ve středu vstoupí do bojů Kazachstán, který na domácí půdě přivítá Ukrajinu. Nedaleko, v Gruzii, se odehraje i další zápas, potvrdit formu přijede Albánie. Řekové se o reparát budou snažit doma, ale čeká je těžký soupeř – Turecko. Dánové budou odpočívat.


Skupina 3

Už v srpnu Estonci vyhráli v Lichtenštejnsku a i tentokrát byli favoritem, když doma přivítali Lucembursko. Zápas začal podle předpokladů, už v šesté minutě se domácí dostali do vedení díky trefě Ingemara Teevera. Po prvním poločase už vedli o dva góly, krátce před přestávkou si dal vlastní gól Manuel Schauls a bylo prakticky rozhodnuto, Lucembursko už totiž v té době hrálo v deseti. Estonci výhru potvrdili ještě dvěma góly, na konečných 4:0 ve druhé půli upravili Andreas Oper a Kristen Viikmae.

Slováci do kvalifikace vstoupili také už 18. srpna, kdy si doma poradili s Lucemburskem, a naprázdno nevyšli ani ve druhém utkání. V Rusku měli hrát jen druhé housle a po většinu zápasu to tak i vypadalo. Ve 14. minutě se trefil Dmitri Boulykin a kdyby Rusové využili některou z mnoha další šancí, které si v prvním poločase vytvořili, mohlo být rozhodnuto. V 72. minutě pak měli další obrovskou šanci, ale penaltu Andreje Karyaky gólman Čontofalský chytil. V závěru pak Rusové za neproměněné příležitosti zaplatili, když bod pro Slovensko zajistil ranou zblízka Róbert Vittek.

V posledním zápase skupiny se utkali dva účastníci červnového mistrovství Evropy. Jeden překvapivý, Lotyšsko, a první jistý účastník, pořadatelské Portugalsko. Utkání bylo jasně v režii Portugalců, domácí se k ohrožení jejich branky ani nedostali. Nejlepší podívanou tak domácím fanouškům přinesla chvilku po přestávce mladá žena, která vběhla na hřiště, sundala tričko a nahoře bez pobíhala po hřišti. Nejlépe se nechal inspirovat Cristiano Ronaldo, který rozhodl o výsledku – v 58. minutě po zmatku před Lotyšskou brankou otevřel skóre a o minutu později přesným centrem vyzval ke druhému gólu Pedra Pauletu.

Slováky ve středu čeká další snadný soupeř, doma přivítají nejslabší tým skupiny, Lichtenštejnsko. Portugalce čeká domácí tříbodová povinnost s Estonskem, Lotyši se o své první body budou pokoušet v Lucembursku.


Skupina 4

Zřejmě největší překvapení sobotních bojů přineslo utkání Francie s Izraelem. Na Stade de France sice měli domácí ty největší šance, ale nedokázali proměnit ani jedinou. S míčem se pořádně seznámili až po deseti minutách a i když měl v 18. minutě po pěkné akci Henryho velkou šanci Louis Saha, byli to Izraelci, kdo měl míč víc na svých kopačkách. Do konce poločasu pak příležitosti nevyužili Makelele a opět Saha, v prvním případě se vyznamenal gólman Davidovitch, v tom druhém mířil útočník Manchesteru United mimo. Po přestávce přišli útočnou sílu povzbudit Giuly s Piresem, ale na víc, než Henryho hlavičku nad branku, se už matní Francouzi nezmohli.

Irové ukončili své 13měsíční čekání na gól po půlhodině zápasu s Kyprem a prosadil se stejný hráč, který dal poslední branku před půstem – Clinton Morrison. Irskou převahu pak o něco později potvrdil Andy Reid a do šaten tak mohli jít domácí s klidem. Kypřané téměř nehrozili a jejich nejlepším hráčem byl gólman Panayiotou, díky jemuž nebyl rozdíl větší. Kapituloval ale ještě jednou, v 55. minutě, kdy na konečných 3:0 z penalty upravil Robbie Keane. Byl to jeho 21. reprezentační gól, vyrovnal tak rekord Nialla Quinna. Ten svůj poslední zásah zaznamenal v roce 2001, také v kvalifikaci na mistrovství světa, shodou okolností proti stejnému soupeři.

Fotbalisté Švýcarska si v domácím prostředí se soupeřem s Faerských ostrovů doslova zatrénovali. Utkání mělo dva hrdiny – mladíčka Johana Vonlanthena a Alexandra Reye. Ti sice nastoupili vlastně jako náhradníci za suspendovaného Freie a Chapuisata, který s reprezentací skončil, ale dost nahlas si řekli o stálé místo. Oba dva totiž dali hattrick a postarali se o jednoznačné vítězství 6:0. Všech šest branek stihli Švýcaři nastřílet během hodiny, hosté se pak stáhli do obrany, aby odvrátili ještě větší debakl.

Francouzi by si ve středu měli zvednout sebevědomí, k dalšímu zápasu totiž cestují na Faerské ostrovy. Švýcaři se v souboji o čelo skupiny utkají s Irskem a Izrael přivítá Kypr.


Skupina 5

Italové do kvalifikace vstoupili domácím duelem s Norskem a hned v úvodu to pro ně byl pěkný šok. Uběhlo totiž pouhých 42 vteřin a Norové vedli, když po pravé straně utekl John Carew a sám překonal Buffona. Domácí, bez hvězd Del Piera, Vieriho a Tottiho, dokázali odpovědět rychle, ve čtvrté minutě srovnal debutant Daniele De Rossi. Svého soupeře pak přehrávali a po půlhodině se radovali podruhé, avšak jen krátce. Gattusovu ránu, která se odrazila od břevna, sice do sítě doklepl Miccoli, ale byl v ofsajdu. I nadále byli Italové lepší, ale od dalšího šoku je v 72. minutě uchránil jen skvělý zákrok Buffona. Zasloužené vítězství pak pro Itálii zajistil v 80. minutě střídající Luca Toni, když proměnil Zambrottův centr.

Slovinci přivítali Moldávii a byl to večer jediného muže. Útočník francouzského Lille Milenko Acimovič otevřel skóre už v šesté minutě, kdy mu chybou pomohl gólman hostů. Druhou branku přidal ve 28. minutě a když krátce po přestávce završil svůj hattrick, bylo rozhodnuto. I Moldavané si vytvořili několik šancí, skórovat ale nedokázali. Nejblíže byli v 52. minutě, kdy přímý kop Jurie Mitreeva skončil na břevně.

Ve středu do bojů zasáhnou také zbývající dva týmy skupiny. Skotsko se doma poměří se Slovinskem, Bělorusko bude o první body bojovat v Norsku. Italové budou roli favorita plnit v Moldávii.


Skupina 6

Šestá skupina by se dala nazvat skupinou ostrovní, sešly se v ní hned tři členové britského království. A ani jednomu se vstup příliš nevydařil. Anglie začala v Rakousku dobře a ve 24. minutě se ujala vedení. Obránce Stranzl nepříliš chytrou malou domů přinutil brankáře Manningera k chybě – míč chytil rukou a daroval soupeři nepřímý kop uvnitř vápna. David Beckham zachoval chladnou hlavu, po přiťuknutí od Smithe místo střely přihrál úplně volnému Franku Lampardovi a ten už měl úlohu jednoduchou. Ve druhém poločase si nejprve svou první slabou chvilku vybral brankář Albionu David James, když vyběhl z branky, nechal se obehrát a až na brankové čáře musel hasit John Terry. Pak přišla zdánlivá pojistka. Smith vybojoval míč, Owen přenechal Gerrardovi a ten svou střelu umístil nechytatelně. Uběhlo ale jen pár minut a přišlo další zatmění pro Jamese, tentokrát už s horšími následky. V 71. minutě pomalu reagoval na přímý kop Kollmanna a Rakušané snížili, dvě minuty nato podcenil střelu Ivanschitze, míč mu podklouzl pod tělem a bylo vyrovnáno. Anglii pak mohl spasit Jermain Defoe, jeho pokus ale jen olízl tyč. Hosté byli 70 minut lepší, pak ale chvilku zaspali a přišli tak o vítězství...

Ještě hůře si vedli reprezentanti Severního Irska. V domácím střetnutí s Polskem sice nebyli v roli favoritů, ale určitě si představovali, že budou hrát důstojnější roli. Hned ve čtvrté minutě totiž nedorozumění mezi brankářem a jedním z obránců využil Maciej Zurawski a poslal Poláky do vedení. I domácí měli šance, ale přesnost a efektivita v zakončení byla jednoznačně na straně druhé, ve 37. minutě totiž na 2:0 zvýšil Piotr Wlodarczyk. Severní Irové pak museli otevřít hru, ale místo toho, aby koncovku zdramatizovali, přišla pojistka – po přestávce pečetil Jacek Krzynowek.

Wales se s Ázerbájdžánem potkal i v kvalifikaci na Euro 2004 a dvakrát ho se skóre 6:0 porazil. I tentokrát byl favoritem, ale ve vyrovnané první půli měli více šancí domácí, kteří se pod vedením brazilského kouče Carlose Alberta výrazně zlepšují. Velšané se sice ve 48. minutě dostali do vedení, když se po zpětné přihrávce od Hartsona pěkně trefil Gary Speed, ale netrvalo to ani deset minut, přímý kop využil Rashad Sadygov a začínalo se znovu. Když do konce zbývaly poslední vteřiny, mohl výhru na stranu hostí strhnout Earnshaw, ale gólman Kramarenko bod pro Ázerbájdžán se štěstím zachránil.

Velmi zajímavý souboj se ve středu chystá v Polsku, kde, namlsaní po snadné výhře v Severním Irsku, přivítají Anglii. Druhý domácí zápas, tentokrát s Ázerbájdžánem, čeká Rakousko, Wales se v ostrovním derby utká se Severním Irskem.


Skupina 7

Belgie do kvalifikace nevstoupila příliš šťastně. Sice měla poměrně snadného soupeře, Litvu, ale zápas z pohledu domácích nijak snadně nevypadal. Alespoň první poločas, kdy byl k vidění vyrovnaný souboj s příležitostmi na obou stranách. Druhá půle byla plně v režii Belgičanů, skvěle hrál kapitán Bart Goor a byl to on, kdo mohl v 58. minutě otevřít skóre. Brankář hostí mu sice radost zkazil, ale už o tři minuty později musel soupeři zatleskat. Z přímého kopu se totiž krásně trefil Wesley Sonck a domácí vedli. Ovšem ne na dlouho, uběhlo 11 minut a zkušený Edgaras Jankauskas vyrovnal. V závěru měl tři body pro Belgii na dosah opět Sonck, ale brankář Karcemarkas jeho hlavičku zastavil na čáře a Litva tak na horké půdě vybojovala bod.

Fotbalisté Srbska a Černé Hory měli v prvním utkání poměrně snadnou úlohu, pro své první body cestovali do San Marina. Netrvalo dlouho a bylo jasné, že domácí nebudou příliš vzdorovat. Ve čtvrté minutě dal první branku Zvonimir Vukic, po čtvrthodině se prosadil Nenad Jestrovic a od dalších gólů San Marino uchránila mizerná koncovka Srbů a výborně chytající gólman Gasperoni. Domácí mohli i snížit, ale v nejlepší šanci střela Della Valleho jen olízla břevno. Na konečných 3:0 pro hosty pak v závěru svým druhým gólem pečetil Jestrovic.

Favorité skupiny, Španělé, do boje zasáhnout až ve středu, kdy se představí v Bosně. Ve druhém utkání Litva přivítá San Marino.


Skupina 8

V osmé skupině se sešli tři účastníci Euro 2004 a všichni slavili vítězství. Bulhaři věděli, co je na Islandu čeká, a byli připraveni. V přípravném utkání tam totiž na kolena po prohře 0:2 padla Itálie. Scénář včerejšího zápasu byl ale jiný, psali jej hosté. A především Dimitar Berbatov, který v 35. minutě pěkné sólo zakončil přesnou střelou a dostal svůj tým do vedení. Po změně stran po spolupráci s Petrovem přidal druhý gól a i když o dvě minuty později z penalty snížil Eidur Gudjohnsen, o body se Bulhaři připravit nenechali. Naopak v 62. minutě pojistili své vítězství zásluhou střídajícího Hristo Yaneva, který brankáře Arasona prostřelil z přímého kopu.

Chorvati měli za soupeře reprezentanty Maďarska a asi málokdo čekal tak jednoznačný průběh. Už od jedenácté minuty ale Maďaři hráli v deseti, protože červenou kartu za úder loktem dostal Szabolcs Huszti. Domácí pak byli na hřišti pány a ve 32. minutě vytěžili úvodní gól, když se po chybě obrany prosadil Dado Pršo. Na 2:0 zvyšoval v 57. minutě Ivan Klasnic a konečnou podobu výsledku dal deset minut před závěrečným hvizdem dezorientovaný Gabor Gyepes, který za záda svého brankáře srazil centr Leka. Maďaři měli největší šanci krátce po přestávce, ale Tomislav Butina pokus Zoltana Gery kryl.

Největší kanonáda se odehrála na Maltě, kde se ve velmi dobrém světle představili Švédové. A především jeden z nich, Zlatan Ibrahimovič, čerstvá posila Juventusu Turín. Na čistý hattrick mu totiž stačilo úvodních 14 minut. Hned po změně stran se trefil Frederik Ljungberg, po něm opět Ibrahimovič, pak Ljungberg přidal svůj druhý gól a na konečných 7:0 upravil krátce poté Henrik Larsson.

Malta bude mít možnost si po výprasku odpočinout, ve středu nehraje. Švédy čeká podstatně těžší zkouška, doma se poměří s Chorvatskem. Maďaři budou chtít jistě rychle zapomenout na nepovedený zápas v Chorvatsku a pomoci jim k tomu může domácí utkání s Islandem.

Autor: Petr Starý

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kde beriete informácie o zápasoch ? Evidentne ste zápas RUS-SVK nevideli ani z rýchlika. Tie šance totiž mali Slováci a keby Rusi premenili penaltu bola by to do neba volajúca nespravodlivosť. Pre Slovákov je už remíza stratou vzhladom na predvedený výkon.

Reagovat
smazaný uživatel

Nestranný divák...

Reagovat
smazaný uživatel

Mnoho českých prispievatelov v diskusii na tipovani.cz videlo zápas na TV Markíza a hodnotili ho presne tak ako ja

Reagovat
Webmaster

V Rusku jsme opravdu nebyli a zápas jsme neviděli. Informace jsem bral ze zahraničních serverů, u kterých pochybuji, že by zápasy hodnotily neobjektivně...

Reagovat
smazaný uživatel

Ktoré servery? Rusi nemali poriadnu šancu, akurát raz trafili do tyče, len szili mal viac šancí ako celé ruské mužstvo!

Reagovat
HOST*ujo zo Žižkova

Nech žije slovenská reprezentácia! Verím že postúpíte! Z komentárov si nič nerobte, dôležitý je bodík z Ruska. Vraj ste hrali dobre. Zahraničné servery vedia o fotbale figu borovú!

Reagovat
smazaný uživatel

Bol by som nerád keby ste si moju reakciu vysvetlili ako kritiku, Je mi jasné, že nemôžete byť pri všetkom, ale pre každého tipéra je dôležité okrem výsledku poznať aj aktuálnu silu súperov. Výsledok nemusí vždy odzrkadlovať skutočné dianie (aj vyrovnaný zápas sa môže skončiť 3:0). Ruská hra je momentálne veľmi rozpačitá. Hrajú bez nápadu a chýba im režisér hry. Dobrý výkon podal iba Keržakov, ale sám na všetko nestačil. A čo sa týka zahraničných serverov je jasné, že nemajú svojho pozorovateľa na všetkých štadiónoch a informácie preberajú z domácich (v tomto prípade ruských) zdrojov.

Reagovat
Webmaster

Čerpal jsem z tohoto krátkého komentáře: http://soccernet.espn.go.com/report?id=152285&cc=5739. Píše se tam pouze o gólech, o penaltě a o "několika dalších šancích Rusů". Je možné, že na jiných serverech o tom píšou něco jiného, ale kdybych měl komentář ke každému zápasu dávat dohromady z několika zdrojů, tak bych to psal asi ještě teď... Takže se omlouvám, pokud to opravdu bylo jinak, ale snad mě chápete

Reagovat
HOST*neKAKÁ

Uznávám, že je těžký dávat všechny informace dohromady, ale čerpat ze serveru, který patří pod ESPN, tedy USA televizi, to není příliš šťastné řešení. Ve Spojených státech toho ví o evropským fotbale asi jako my o baseballu.

Reagovat
Webmaster

Ten server jsem si vybral proto, že tam maji komentáře ke všem zápasům. Pak jsem na jeden zápas koukal i na www.fifa.com a tam u něj měli napsáno vlastně totéž, co na soccernetu. Takže se zdá, že oba tyto servery berou zprávy od jedné agentury. Nejsem si tím ale jistej, koukal sem tam jen na ten jeden zápas... Až budu psát o středečním kole, tedy doufám, že se k tomu dostanu, tak se pokusím podívat po jinym zdroji

Reagovat
HOST*jumino

same kecy, kazdy ti vidi podle svyho................

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele