KVALIFIKACE NA MS - STŘEDA

09.06.2005, 01:40
Aktuality
Středeční kvalifikační souboje mimo jiné nabídly českou radost, řecký smutek a španělské zoufalství. Fotbalisté se lvem na prsou po 40 minut trvajícím trápení udělali rychlý proces s Makedonií, mistři Evropy doma podlehli Ukrajině, která už se pomalu balí do Německa, Španělé celý zápas bušili do obrany Bosny a alespoň vyrovnání na 1:1 se dočkali až v závěru. Co dál přinesla evropská kvalifikace?

Skupina 1

Česko - Makedonie   6:1
Branky:  41. Jan Koller, 45. Jan Koller, 48. Jan Koller, 52. Jan Koller, 73. (pen.) Tomáš Rosický, 87. Milan Baroš - 13. Goran Pandev

Povinnost šesti bodů z červnové kvalifikace je splněna, i když v utkání s Makedonií si jistě mnozí vzpomněli na trápení s Lotyšskem na Euru 2004. Češi byli lepší, ale brzy z ojedinělého protiútoku inkasovali a dlouho trvalo, než vyrovnali. Otěží se však ujali dortmundští Tomáš Rosický s Janem Kollerem. Ještě do přestávky Koller dvěma góly otočil a po změně stran dalšími dvěma brankami definitivně Makedonce srazil. Výsledek pak ještě upravili Rosický, který kromě proměněné penalty měl prsty i ve čtyřech dalšícho gólech, a Milan Baroš. Podrobný komentář k zápasu najdete zde.

Finsko - Nizozemsko   0:4
Branky:   36. Ruud van Nistelrooij, 76. Dirk Kuyt, 85. Phillip Cocu, 87. Robin van Persie

Nizozemci nepřipustili klopýtnutí, které si mnoho českých fanoušků jistě přálo, a ve Finsku vyhráli rozdílem třídy. I když se dlouho trápili a když si Ruud van Nistelrooy ve 36. minutě naběhl na dlouhý míč do vápna a dostal svůj tým do vedení, bylo to poměrně překvapivé, protože to byli domácí, kdo měli navrch. Oranjes se pořádně probudili až čtvrt hodiny před koncem, kdy na hřiště přišel Robin Van Persie a okamžitě se stal ústřední postavou. Hned po třech minutách společně s Arjenem Robbenem vytvořili druhý gól pro Dirka Kuijta, v 85. minutě připravil střelecký zápis pro Philipa Cocuho a poslední branku přidal tři minuty před koncem sám. Při druhém reprezentačním startu tohoto 21letého záložníka je to impozantní výkon. Na jinak povedený zápas ale nebude v dobrém vzpomínat krajní obránce PSV Eindhoven Theo Lucius, v prvním poločase musel být ze hřiště odnesen se zlomenou nohou...

Rumunsko - Arménie   3:0
Branky:  29. Ovidiu Petre, 40. Gheorghe Bucur, 78. Gheorghe Bucur

Rumuni sice po prohře v Nizozemsku slovy trenéra Victora Piturcy rezignovali na postup na šampionát, přesto minimálně chtějí kvalifikaci dohrát se ctí. Piturca provedl oproti zápasu v Rotterdamu šest změn a dal šanci několika mladíkům. Skóre otevřel v devětadvacáté minutě Ovidiu Petre, když hlavičkou překonal brankáře Berezovského. Největší radost ale měli diváci na Stadiónu George Hagiho z George Bucura, mladý útočník se totiž při svém debutu za národní tým trefil hned dvakrát. Branku mohli vstřelit i Arménci, ale Hakobian střílel v třiatřicáté minutě jen do tyče Lobontovy branky. Rumuni si tak alespoň udrželi teoretickou šanci k postupu do Německa.

Tabulka:
1. Nizozemsko871020:322
2. Česko870128:721
3. Rumunsko951315:1016
4. Finsko730413:149
5. Makedonie922510:168
6. Arménie91175:204
7. Andorra81164:254



Skupina 2

Dánsko - Albánie   3:1
Branky:  5. Soren Larsen, 47. Soren Larsen, 55. Martin Jörgensen - 73. Erion Bogdani

S postupem na mistrovství světa se může Dánsko pomalu loučit. I po výhře nad Albánií se naděje, že si dánský dynamit zabouchá i na mistrovství světa v Německu, pohybuje v oblasti teoretické. Zápas patřil z pohledu Dánů k těm lehčím. Dvěma góly se blýskl Sören Larsen a pod třetí úspěch se podepsal rychlík Martin Jorgenssen. Hostům se podařilo pouze necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem alespoň kosmeticky upravit výsledek na 3:1 z pohledu Dánů. Těm však nemusí stačit na postup ani kdyby ze zbývajících zápasů odešli jako vítězné mužstvo. Možná bude tedy čas na další generační výměnu v dánské reprezentaci, kde se o slovo stále důrazněji hlásí mladá krev.

Řecko - Ukrajina   0:1
Branka:   82. Andrei Gusin

Řečtí bohové byli v Aténách tentokrát více nakloněni ukrajinským nájezdníkům, kteří vyplenili řeckou metropoli a v podstatě si tím zajistili účast na mistrovství světa. Už jim totiž stačí, pokud pouze jednou vyhrají (a to doma mají Albánii) a soupeři si klidně mohou získat kolik bodů chtějí. Domácí mistři Evropy začali s Ukrajinci divoký zápas. V první dvacetiminutovce jedna šance střídala druhou (více jich měli domácí), avšak obě branky byly zakleté. Dlouho to tedy vypadalo na patovou partii, ale devět minut před koncem odmítl dělbu bodů hráč Dynama Kyjev Husin a poté, co si letenku do Německa vystavili jako první Japonci a po nich Íránci, Saúdové a Korejci, tak už i Ukrajinci mohou pomalu vybírat hotel, ve kterém stráví v příštím roce svátek fotbalu.

Kazachstán - Turecko   0:6
Branky:   13. Fatih Tekke, 15. Ibrahim Toraman, 41. Tuncay Sanli, 85. Fatih Tekke, 88. Halil Altintop, 90. Tuncay Sanli

Kazachstán v předchozích šesti zápasech kvalifikace o postup na MS 2006 nedokázal získat ani bod a nepodařilo se mu to ani proti Turecku. Bronzový tým z posledního světového šampionátu si po bezbrankové remíze s Řeckem trochu spravil střeleckou chuť a domácím nasázel plný půltucet branek. Všechny naděje Kazachstánu na bodový zisk potažmo slušný výsledek vzaly za své již po patnácti minutách. Brankové hody načal ve 13. minutě Fatih Tekke, který poslal do sítě centr Gokdenize Karadenize. O dvě minuty později se poté trefil Ibrahim Toraman a ještě do poločasu přidal třetí gól Tuncay Sanli, jemuž střeleckou pozici vypracoval Hamit Altintop. Turci byli po celý zápas jasnými pány na hřišti a svou převahu dokázali brankově vyjádřit i po změně stran. Deset minut před koncem se podruhé v utkání a opět hlavou trefil Fatih Tekke. V 88. minutě nestačil nešťastný gólman Novikov na střelu Halila Altintopa a poslední hřebíček do kazašské rakve zatloukl v samotném závěru svou druhou trefou Tuncay Sanli.

Tabulka:
1. Ukrajina972015:323
2. Turecko944119:716
3. Řecko943212:715
4. Dánsko833213:812
5. Albánie93067:169
6. Gruzie712410:165
7. Kazachstán70072:210



Skupina 3

Estonsko - Portugalsko   0:1
Branka:   32. Cristiano Ronaldo

Portugalci, kteří se sobotní výhrou nad Slovenskem osamostatnili v čele tabulky, museli důležité body potvrdit s překvapením skupiny, Estonskem., které už dokázalo sebrat body Rusku i Lotyšsku a dohromady jich dokázalo nastřádat už jedenáct. Portugalsko nastoupilo s hvězdnou zálohou Figo, Maniche, Deco, Ronaldo a i to byl jeden z důvodů, proč bylo jednoznačným favoritem. Svěřenci brazilského trenéra Scolariho ukázali, že rozhodně nic nepodcenili. A první zářez si na pažbu připsali už v 19. minutě, to je do vedení dostal právě záložník Manchesteru United Christiano Ronaldo. V Talinu už ale žádný další gól nepadl a Portugalci si odvážejí domů sice těsné vítězství v poměru 1:0, ale i to se v celkovém součtu počítá.

Lucembursko - Slovensko   0:4
Branky:   5. Szilárd Németh, 15. Marek Mintál, 54. Karol Kisel, 60. Lubomír Reiter

Kdyby slovenské národní mužstvo nezískalo v Lucemburku tři body, byla by to téměř národní tragédie. Lucembursko v kvalifikaci zatím nezískalo ani bod, a tak pokud by Slováci nějaký ten bodík ztratili, zachovali by se jako štědrý Jánošík, rozdali by v průběhu pěti dní body jak bohatým, tak chudým. Avšak hororový scénář se nenaplnil. Favorit zápasu v pohodovém tempu v klidu docválal k vítězství. Už na začátku utkání ukázal Szilárd Néméth, že fotbalový trpaslík může na nějaký úspěch zapomenout. O deset minut později se trefil i nejlepší bundesligový střelec Marek Mintál. Tak jak probíhala první půle, pokračovala stejně i ta druhá. Po změně stran navýšili skóre ve prospěch našeho bývalého federálního souseda Karol Kisel a přesnou ranou z voleje Ľubomir Reiter. Slovensko má tedy po osmi odehraných zápasech tříbodové manko na vedoucí Portugalsko a další tři body náskoku na Rusko, které má ovšem jeden zápas k dobru.

Lotyšsko - Lichtenštejnsko   1:0
Branka:  17. Imants Bleidelis

V nečekaně dramatické utkání se vyvinul souboj mezi účastníkem posledního evropského šampionátu z Lotyšska a fotbalovým trpaslíkem z Lichtenštejnskem. Domácí potřebovali k udržení naděje na umístění mezi dvěma nejlepšími celky třetí kvalifikační skupiny nutně zvítězit a k tomuto cíli je v 16. minutě svou trefou přiblížil Bleidelis. Pro lotyšské mužstvo to však byla poslední gólová radost během celého zápasu. Hostující obrana totiž pracovala dobře a co nezachytila ona napravil brankář Jehle. Ani to ale Lichtenštejnsku k bodovému zisku nestačilo, protože hostitelé si svůj jednobrankový náskok udrželi až do konce střetnutí.

Tabulka:
1. Portugalsko862024:420
2. Slovensko852122:717
3. Rusko742115:1014
4. Lotyšsko841315:1413
5. Estonsko932412:1511
6. Lichtenštejnsko81169:194
7. Lucembursko80084:320



Skupina 4

Faerské ostrovy - Irsko   0:2
Branky:   51. (pen.) Ian Harte, 59. Kevin Kilbane

Celý první poločas to vypadalo, že se schyluje k překvapení a domácí houževnatí fotbalisté rozšíří svoji chudou sbírku jednoho kvalifikačního bodu. Po celý zápas lepší Irsko dlouho hledalo skulinku, kudy dostat míč za záda domácího brankáře. Pomohla jim k tomu až v padesáté první minutě nařízená penalta. K její exekuci se postavil Ian Harte a nedělal si s proměněním vůbec žádné starosti. Domácí taktika, udržet nerozhodný stav co nejdéle a z nějakého případného brejku skórovat, utrpěla inkasovanou branku vážnou trhlinu. Hru více otevřeli a odměnou jim byla druhá inkasovaná branka v jejich síti, když se trefil zkušený útočník Kevine Kilbane. Irové vykročili k letence do Německa, ale o tom, jestli krok dokončí, se bude rozhodovat až ve vzájemných zápasech se Švýcarskem a především Francií.

Tabulka:
1. Irsko734011:413
2. Švýcarsko633013:412
3. Izrael725010:811
4. Francie62405:110
5. Kypr60154:121
6. Faerské ostrovy60153:171



Skupina 5

Bělorusko - Skotsko   0:0

Domácí se chtěli bodově dotáhnout na týmy na druhé a třetí příčce páté kvalifikační skupiny, Skotové se chtěli alespoň přiblížit. Remíza ale příliš nepomohla nikomu. Bělorusové byli po většinu zápasu lepším týmem, Skotové za čisté konto děkují hlavně brankáři Craigu Gordonovi. V druhém poločase musel předvést několik skvělých zákroků po akcích, ve kterých měli prsty bratři Hlebovi, Aliaksandr a Vjačeslav. Stadion Dynama Minsk nerozjásali ani Kornilenko a Bulyga, kteří několikrát nebezpečně stříleli. Na začátku druhého poločasu promarnili největší příležitost Skotové. Kenny Miller dostal ideální přihrávku od Darrena Fletchera, ale brankář Ževnov ho vychytal.

Tabulka:
1. Itálie64119:513
2. Norsko62316:39
3. Slovinsko62316:59
4. Bělorusko614110:77
5. Skotsko61323:46
6. Moldavsko60241:112



Skupina 7

Španělsko - Bosna a Hercegovina   1:1
Branky:  90+6. Carlos Marchena - 39. Zvjezdan Misimovic

Jako ve špatném snu si musí připadat ve Španělsku, po hubeném a nepřesvědčivém vítězství nad Litvou přišla ještě větší blamáž v podobě remízy s Bosnou. Výkon však Španělé podali lepší, po celý zápas měli jasně navrch, jen neproměňovali šance. Po centru Vicenteho pálil Albelda z voleje nad, Torres po sólu přes půl hřiště místo přihrávky jednomu ze dvou mnohem lépe postavených spoluhráčů poslal míč na gólmana Tolju, o chvilku později útočník Atlética Madrid trefil břevno a Albelda z dorážky minul. Šest minut před přestávkou přišel šok - Albelda vyrobil vzadu fatální chybu, míče se zmocnil Zvjezdan Misimovic, obešel Casillase a do prázdné brány zavěsil. Španělé opět zvedli hlavu a pokračoval festival zahozených šancí. Raúl a Luque zazdili každý dvě, Joaquín trefil jen boční síť. Tři minuty před koncem dostal za simulování druhou žlutou Halilovič a domácí konečně trestali - v šesté minutě nastavení zahrával přímý kop Vicente, Juanito přiťukl a Carlos Marchena se zblízka nemýlil. Španělé se dostali do čela skupiny o bod před Srbsko a Černou horu, to však má zápas k dobru.

Tabulka:
1. Španělsko734010:213
2. Srbsko a Černá Hora633010:012
3. Litva62317:39
4. Belgie62227:78
5. Bosna a Hercegovina61417:87
6. San Marino70072:230



Skupina 8

Island - Malta   4:1
Branky:  27. Gunnar Thorvaldsson, 33. Eidur Gudjohnsen, 74. Tryggvi Gudmundsson, 84. Veigar Gunnarsson - 58. Brian Said

Souboj dvou týmů bezstarostně se krčících u dna tabulky osmé skupiny měl jednoznačného favorita a také jednoznačného vítěze. Dvěma góly během šesti minut se domácí dostali do pohodlného vedení, trefili se Thorvaldsson a Gudjohnsen, a i když po změně stran snížil na 1:2 z pohledu Malty Said, zvítězili Islanďané s přehledem - v závěrečných deseti minutách se prosadili Gudmundsson a Gunnarsson.

Tabulka:
1. Chorvatsko651016:316
2. Švédsko650123:215
3. Maďarsko63129:1110
4. Bulharsko622211:118
5. Island711510:184
6. Malta70162:261


Autor: Pavel Ryšavý, Petr Starý, Radim Šantrůček, Tomáš Pavlík

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jak se tak divam na ty tabulky tak španěle muzou litovat ze je netrenuje Bruckner!!takovy hvezdny tym a nedavaji si to...ale oni maji vecne problemy v reprezentaci,ani nevim kdy naposled neco vyhrali,asi to bude tou jejich mentalitou...Řecku se tedka všechno vraci,prej mistri sveta,haluzaci sveta mozna tak:) Skotove by mohli zkusit sundat ty jejich sukně třeba by lip zahrali...jinak naše reprezentace mi děla velkou radost!!

Reagovat
HOST*azulgrano

Španělé na repre úrovni nevyhráli nikdy nic nechápu to

Reagovat
Xavi

vyhráli mistrovství Evropy

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Ukrajinci sú tam,to je dobré už skrz Ševčenka,preňho konečne.Držal som aj Škótom,tí to ale nezvládli,no a Španieli -tiket v háji.

Reagovat
Kily

mně povídej, mohl jsem mít alespoň 450, díky španělům nemám nic

Reagovat
smazaný uživatel

brazilia prehrala s argentinou .to musel byt zapas..

Reagovat
HOST*yarda

Taky je mi to líto, ale Brazilci mají na poslední zápas dobrý los a snad postoupí taky, navíc v Argentině se vyhrává jen těžko Argentinci nasázeli tři góly v první půlce a ve druhé se jen koukali, jak Brazilci pálí jednu šanci za druhou. Do brány prošel nicméně jen přímák R.Carlose Argentina už je na MS...

Reagovat
smazaný uživatel

Velka skoda,ze prehrali...

Reagovat
HOST*Brl

Brazília má tri zápasy na tri body. To je v pohode.

Aj keď predvčerom ich mala štyri.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, mají Chile a Venezuelu doma a Bolívii venku, to by mohli dát

Reagovat
smazaný uživatel

Ale spanieli ma sklamali Tolko sanci a ziadne goly-jednoznacne si zasluzili vyhrat-skoda

Reagovat
smazaný uživatel

Tak im treba!Bodaj by sa ani nedostali do baraze!Ten ich hnusny betonarsky antifutbal Oni su tym,ktory vie akurat kazit hru silnym muzstvam ale ked pridu slabsi,tak im to uz nevychadza-musia utocit a to oni nevedia...proste vedia len kazit hru.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš celkom pravdu,ale nebudem ti brať názor.Podľa mňa dokážu minimálne veľmi dobre a dlho držať loptu v strede ihriska a tým vyviesť súpera z tempa.A na to musia byť sakramentsky dobrí hráči,aby to vedeli.

Reagovat
smazaný uživatel

No hej-to uznavam,ale ja si nemozem pomoct-to co vyviedli Cechom a Portugalcom na Eure na to nezabudnem...musis uznat,ze vtedy len kazlili hru a ze nevyhral lepsi tym...

Reagovat
smazaný uživatel

No áno,pravda je,že na pohľad je to určite menej atraktívny futbal,ale čo sa zabiješ-vyhrali a sú majstri,to im nikto nezoberie.

Reagovat
smazaný uživatel

A vedia dlho drzat loptu-to je pravda-ale to im najlepsie sedi ked hraju so silnejsim muzstvom-a tym im vlastne kazia hru,ale ked hraju so slabsim,tak treba aj utocit a to je uz horsie-proste im vyhovuje hra proti lepsim muzstvam,lebo mozu hrat na brejky...

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu..to je uplne jak YCHelsea..ta hra tiez hovno iba sa snazi davat goly z kontier..aj na to doplatili s liverpoloom..tak im treba

Reagovat
smazaný uživatel

Opat hrajete krasny futbal-nech vam to vydrzi

Reagovat
smazaný uživatel

Skoda tej prehry-nabuduce to bude lepsie

Reagovat
HOST* vg

a to sem jim tak věřil

Reagovat
sansiro

Konecne si Sheva zahraje na velke akci!!!

Reagovat
HOST*inkognito

Ještě to není na 100%, ale pochybuji že by si to nechali utéc. Vždyď hrajou v Gruzii a doma s Albánii. 3b stačí na postup - myslím. Sansiro - co říkáš na Latoše, že skončil? Poslední dříč v mužstvu - ti mladí jsou lenivé lemry. Být jarabou tak je všechny nakopu ať se trochu snaží. Nevíš o nových posílách? Jestli budeme hrát příští rok se stejnou sestavou a ještě bez Pospěcha - tak to vidím na záchranu. To mužstvo je příšerně slabé...

Reagovat
HOST*sansiro

Dneska pry prisel Zeher z Opavy... Cely rok jsem tam chodil a musel se divat na utocniky - Papodopoulos, Magera a Zurek Toto byla ostuda mistrovskeho tymu! Ale za vse muze samozrejme vedeni. Vacek nasliboval stabilizaci kadru a mezitim to rozprodali. Uz mame jen posledniho hrace, o ktereho je zajem a to je Pospech - a ten asi taky pujde pryc Jen by me zajimalo, kde jsou ty 100ky milionu kc!

Reagovat
HOST*inkognito

No tak to je teda posila... To už je ale opravdu výsměch všem fanouškům baníku. ,,posila´´ z Opavy. Nepřišel náhodou ještě jako volnýhráč? A že prý nechcou Zavadila? Jaraba mu nedal ani šanci aby se ukázal. To je nefér. Pospěch půjde - tím jsem si jistý - už vzhledem k strategii vedení ,,prodat co se dá´´. Příští rok boj o záchranu a to nijak nepřeháním - bohužel. Teda pokud vedení dříve nedefenestrujeme.

Reagovat
HOST*ortevor

Husin nehraje za Kiev, ale za KS Samara...

Reagovat
HOST*Franta pepa jednička

ve statistice zápasu je napsán jako strelec Gusin v clanku Husin, tak jak se vlastne menuje?

Reagovat
HOST*Ronaldinho

Kuuurna, ja som bol podat a ušli mi iba spanele...kuuurna a jaku dobru vyhru som mal 16 - zapasov a ujdu jen spanele...

Reagovat
Xavi

tak to nasere!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele