KVALIFIKACE MS - AMERIKA

20.11.2004, 18:17
Aktuality
Brazílie prohrála a zeměkoule se, kupodivu, točí dál! Jedenácté kolo kvalifikace o postup na MS 2006 v jižní Americe bylo svědkem 100% vítězství domácích týmů a zostření boje o místa na slunci. Sever kontinentu pak již zná svou finálovou šestici a zrodilo se překvapení!


Ekvádor - Brazílie   1:0
Branka:  77. Edison Mendez

Brazilci v deseti zápasech pětkrát vyhráli a stejný počet jejich utkání skončil nerozhodně. Nic moc, ale na vedení to stačilo. Ale ve středu se objevil Edison Méndez z Ekvádoru a jejich neporazitelnost poslal na smetiště minulosti. Stalo se v 77. minutě a Ekvádor se pomalu stává pro Brazilce neřešitelným problémem. Pětinásobní mistři světa totiž odlétali z Quita s prohrou již podruhé za sebou. V roce 2001 utkání skončilo stejným výsledkem. Letos Brazilci v prvním zápase Ekvádor porazili rovněž 1:0. S góly jsou tedy poněkud oba celky na štíru.

Brazílie nesplnila očekávání a s hvězdným útokem Ronaldo – Ronaldinho - Kaká, překvapivě čekala na soupeře na vlastní polovině a vyrážela k protiútokům. Ekvádor to zkoušel zejména po pravé straně, kde byl nebezpečný Ulises de la Cruz. Ronaldo nebyl osobností jak ho známe, ale i tak to byl právě on, kdo měl v 11. minutě na kopačce vedoucí branku. Uvolnil ho Juninho, ale hráč Realu sám před brankářem zaváhal a míč poslal daleko vedle. V 16. minutě se vyznamenal Dida, hlavičku Delgada vytáhl zázračně na roh. Kaká byl asi nejpilnější, v závěru prvního poločasu nejprve vyzkoušel pozornost Edwina Villafuerte a z další akce poslal míč vedle branky.

Po změně stran se zdálo, jakoby se Brazílie spokojila se ziskem bodu, jen Ronaldinho nastřelil břevno z trestného kopu. Příchod Franklina Salase znamenal posílení útoku domácích a jejich aktivita byla po zásluze odměněna v 77. minutě, kdy Agustín Delgado našel před pokutovým územím Edisona Méndeze a ten rozhodl o zisku tří bodů pro Ekvádor. 45 tisíc diváků odměnilo své oblíbence na stadiónu Atahualpa dlouhotrvajícími ovacemi. Ona se taková Brazílie opravdu neporáží každý den!


Argentina - Venezuela   3:2
Branky:  3. (vl.) Jose Manuel Rey, 45+1. Juan Riquelme, 65. Javier Saviola - 31. Ruberth Moran, 72. Leonel Vielma

Argentina si po skončení zápasu s Venezuelou, donedávna popelkou jižní Ameriky, oddechla. Vyhrála 3:2, ale... Již ve 4. minutě dostal José Rey vlastním gólem domácí do vedení a vše se zdálo ve 100% pořádku. Ruberth Morán ale Argentince probudil a ve 31. minutě vyrovnal. Když se již většina hráčů chystala na odchod do šatny, Riquelme poslal dělovku z trestného kopu a míč zastavila až síť venezuelské branky. Hosté měli o čem přemýšlet....V desáté minutě druhé části hry přidal třetí gól Javier Saviola, ale radost trvala jen tři minuty. Leonel Vielma posunul "vinotinto" znovu na dostřel a Venezuela byla blízko zisku cenného bodu.

Ale nestalo se a Argentina se tímto vítězstvím probojovala do čela kvalifikace, kde bude nyní přezimovat. Riquelme z Villarrealu byl osobností zápasu, nahrál Saviolovi na gól a jeho trestné kopy a milimetrově přesné pasy vyvolávaly potlesk na otevřené scéně. Venezuela ještě nikdy v Argentině nebodovala, tentokráte alespoň skórovala. A to hned dvakrát. Ale ani to na bod nestačilo...


Kolumbie - Bolívie   1:0
Branka:  18. Mario Yepes

Hlavička obránce Maria Yepese v 18. minutě rozhodla a Kolumbie sní o postupu na MS 2006. Bolívie je poslední a vláček couráček středu tabulky ji pomalu, ale jistě, ujíždí. O rychlíku Argentina - Brazílie ani nemluvě. Kolumbie již tradičně začala ve velkém stylu, ale postupem času odpadávala a v závěru se musela strachovat o výsledek. Leo Fernández byl v brance jistý, zejména při centrech a vybíhání, trojice Freddy Grisales, Elkin Murillo a Mario Yepes hnala spoluhráče neustále do ataku. Jediný gól padl po rohovém kopu Elkina Murilla, Amaranto Perea ho hlavou nadzvihl a Mario Yepes, stejnou částí těla, dokonal dílo zkázy pro Bolivijce. Murillo, Grisales, Angel a Yepes se snažili zvýšit náskok, ale jejich střely další branku nepřinesly.

Po přestávce Kolumbie zařadila zpátečku a přenechala iniciativu hostujícímu celku. Trenér Reinaldo Rueda se snažil své svěřence z letargie probudit a poslal na hrací plochu čerstvé síly. Andrés Peréz, David Ferreira a Giovanny Hernández se postupně objevili na hrací ploše, ale jen posledně jmenovaný znamenal opravdové oživení. Pacheco v 74. minutě a Grisales o něco později to ještě zkoušeli, ale na výsledku se nic nezměnilo. Kolumbie je znovu ve hře o postup, Bolívie se musí rychle vzpamatovat.


Peru - Chile   2:1
Branky:  56. Jefferson Farfan, 85. Paolo Guerrero - 90+1. Sebastian Gonzalez

Peru porazilo v Pacifickém derby Chile. Hosté začali agresivně a napadali domácí hráče hluboko na jejich vlastní polovině již při rozehrávání akcí. Peruánci se vzpamatovali a injekcí léku jménem životabudič byla pro ně neuznaná branka Roberta Palaciose, po střele Jeffersona Farfána, pro diskutabilní postavení mimo hru. Fotbalisté Chile ale hrozili při každé akci, po stranách to byli Soto a Acasiate, středem pak Mauricio Pinilla. Na každé straně se blýskalo dvakrát, Pizarro hlavičkoval těsně nad, Pinilla nechal vyniknout brankáře domácích Ibáňeze. Claudio Pizarro pak udělal z gólmana Chile dalšího diváka, ale míč z jeho hlavy se odrazil od břevna. Vše ukončil Alberto Rodríguez, jehož střela málem vedla k vyvolání válečného stavu mezi oběma zeměmi. Nechybělo mnoho a sestřelil jedinou stíhačku peruánského letectva... Fotbalisté Chile se trochu stáhli do obrany, kde vynikali Olarra a Melendéz, Pinilla pak zahrozil krásnou střelou nad padajícím brankářem, míč skončil na břevně, párkrát poposkočil v pokutovém území, ale nikdo neměl odvahu dorazit ho do prázdné branky.

Od 46. minuty si Peru začalo uvědomovat nezbytnost zisku tří bodů, ale vedlo to jen ke zvýšení nervozity. Kuriózně právě v této fázi utkání se dostal k míči Jefferson Farfán a nezadržitelnou "bombou" poslal domácí do vedení. Gonzáles a Pinilla měli jen krůček k vyrovnání, zářil Ibáňez. Claudia Pizarra vystřídal Paolo Guerrero, ale byl to znovu Pinilla, jehož hlavičku, po centru Marka Gonzálese, jen zázračně vyrazil Ibáňez. Ihned z protiútoku Guerrero vysunul Nolberta Solana, Tapia jeho hlavičku kryl s vypětím všech sil. Zdálo se, že se na stavu nic nezmění, ale Guerrero byl proti. Jeho první střelu Tapia vyrazil na roh, ale po jeho zahrání prohrál osobní souboj a Gurrero dal druhý gól. Snížení na 2:1 z kopačky Sebastiána Gonzálese v nastaveném čase pak již nemohlo pokazit obrovskou radost domácích z cenného vítězství.


Uruguay - Paraguay   1:0
Branka:  78. Paolo Montero

Uruguay se snaží, ale co se výkonu týče... K prvnímu poločasu zápasu s Paraguají nelze napsat nic. Snad jen jediné slovo: zapomeňte! Ani jedna střela na branku, nuda. Jorge Fossati, trenér domácích, se na to nemohl dívat a po přestávce nechal na lavičce Daría Silvu, Gustava Varelu a Alvara Recobu. Nahradili je Richardo Morales, Fabian Estoyanoff a Vicente Sánchez. A pomohlo to. Morales se hned dostal do šance a z jeho spolupráce s Estoyoneffem hrozilo pro branku hostujícího celku neustálé nebezpečí. Z jejich akce se také zrodila akce vedoucí k jedinému gólu zápasu. Míč po zblokované střele Moralese skončil na rohu, ten zahrával Javier Chevantón a Paolo Montero, vysoko nad ostatními, hlavou skóroval.

Autor gólu byl nejlepším na hrací ploše, v obraně bez jediné chyby, jen to někdy přehání s tvrdostí. Karta ho neminula ani v tomto utkání... "Celestes" se zlepšili, ale zdá se, že trenér Fossati zatím marně hledá herní styl pro své svěřence. Znovu byl obrovským zklamáním výkon Alvara Recoby z Interu Milán. V reprezentaci se mu prostě nedaří...


Tabulka:
1. Argentina1164121:1122
2. Brazílie1155119:1120
3. Paraguay1144312:1116
Ekvádor1151512:1116
5. Uruguay1142516:2314
6. Kolumbie1134412:1113
7. Peru1134413:1313
8. Chile1134410:1113
9. Venezuela1141613:1713
10. Bolívie1131711:2010

Do konce kvalifikace zbývá ještě sedm kol, první z nich je na programu koncem března příštího roku. Ekvádor se utká s Paraguají, Venezuela přivítá Kolumbii, Chile změří síly s Uruguají, do Bolívie zavítá Argentina a Brazílie se bude snažit první kvalifikační prohru odčinit v Peru.


A ještě v krátkosti ke kvalifikaci v CONCACAF. Finálová šestice byla před posledním kolem z poloviny známa. Mexiko, USA a Guatemala si postup zajistili již dříve. Mexičané pak ve středu bez problémů deklasovali Sv. Kryštof a Nevis 8:0, bez motivace hrající Guatemala podlehla doma Kanadě 0:1. Tým USA hrál s Jamajkou o čest a svou roli splnil. V nervózním zápase remizoval 1:1 a to pomohlo Panamě po vítězství 3:0 nad Salvadorem, k historickému postupu do finálové části. Jamajka je vyřazena! Trinidad a Tobago si postup nenechal ujít a porazil Sv. Vincent a Granadiny 2:1.

Honduras musel doma nad Kostarikou vyhrát, ale bylo to nad jeho síly. Soupeř hrál takticky perfektně, drobil hru, zdržoval, nikam nepospíchal. Vrcholem bylo vyloučení trenéra Pinta. Než odešel na tribunu, uplynulo 6 minut! Rozhodčí pak nastavil pouze 4 minuty, přestože došlo k šesti střídáním a řadě ošetřování na hrací ploše. Ale i kdyby se nastavovalo 90 minut a hrálo se nové utkání, Honduras by asi branku nedal... Deník EL HERALDO vyšel dnes s titulní stránkou v barvě černé, bílé písmeno H přes celou stránku. Ze středu H kapala slza...Titulek zněl: Upřímnou soustrast...

Mexiko, USA, Trinida aTobago, Guatemala, Panama a Kostarika budou bojovat o tři postupová místa, každý s každým, doma – venku. Tým ze 4. místa pak bude o postup hrát s pátým celkem asijské kvalifikace.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele