KVALIFIKACE MS 2006 - OPĚT NIZOZEMCI

05.12.2003, 20:49, aktualizováno 05.12.2003, 20:49
Aktuality
Dnes se ve Frankfurtu nad Mohanem rozlosovala kompletní kvalifikace pro mistrovství světa 2006, které se bude konat ve dvanácti německých městech. Ve hře je 31 volných míst, o které si to rozdá rekordních 197 týmů. Jistou účast má pouze pořádající Německo.

O největší počet míst se tradičně bude hrát v Evropě, včetně pořádajícího Německa připadne nejstaršímu kontinentu čtrnáct míst. V jihoamerické kvalifikaci se bojuje minimálně o čtyři volná místa, pátý tým bude hrát v dodatečné baráži s vítězem oceánské zóny. Černý kontinent má zajištěno pět míst, Asie minimálně čtyři místa a zóna CONCACAF minimálně tři místa. O poslední místo se v dodatečné baráži střetne pátý tým asijské kvalifikace se čtvrtým týmem zóny CONCACAF.



EVROPA (UEFA)
Počet členů : 52
Vstupujících do kvalifikace : 51 (Německo má účast jistou)
Na MS : 13 (14. tým je Německo)

Pro českého fanouška bylo jistě nejsledovanějším losování evropské zóny, která přišla na řadu až úplně poslední. Čest rozlosovat 51 evropských zemí se dostala německému závodníkovi formule 1 Michaelu Schumacherovi a italskému rozhodčímu Pierluigi Collinovi. Evropská zóna má osm skupin, kde první tři skupiny mají sedm účastníků a zbývající skupiny účastníků šest. Přímý postup na světový šampionát si zajistí vítězové jednotlivých skupin a dva nejlepší týmy ze druhých míst. Zbývající týmy na druhých místech se pak rozlosují do třech dvojic, které si to o postup rozdají v baráži.

Kvalifikační skupiny
1. skupina
Česko
Nizozemsko
Rumunsko
Finsko
Makedonie
Arménie
Andorra

Tak jakoby nám byli Nizozemci přisouzeni nadosmrti. Nejenže jsme je před týdnem dostali do skupiny pro EURO 2004, ale hráli jsme s nimi i kvalifikaci o tento evropský šampionát. To vzbuzuje vzpomínku o čtyři roky zpět, kdy jsme do skupiny pro EURO 2000 dostali Dány a následně nám je los přisoudil i pro kvalifikaci o MS 2002, ve které jsme neuspěli. Velmi nebezpečné bude i Rumunsko, kterému těsně uteklo mistrovství Evropy, a tak bude mít obrovský hlad po úspěchu. Co se týče Finska, tak tamní fotbal šel v posledních letech dost nahoru. Ostatně při utkáních v Makedonii a v Arménii to také nebude žádná procházka růžovým sadem. Není radno podceňovat žádného soupeře.

2. skupina
Turecko
Dánsko
Řecko
Ukrajina
Gruzie
Albánie
Kazachstán

Druhá skupina je zcela otevřená, ze čtveřice Turecko, Dánsko, Řecko a Ukrajina může postoupit opravdu kdokoliv. Hlavně poslední bronzoví medailisté z Turecka budou chtít odčinit nezdar z baráže o EURO 2004, kdy překvapivě byli vyřazeni Lotyšskem. Černým koněm skupiny by mohli být Ukrajinci, kteří tolik prahnou po účasti na velkém turnaji.

3. skupina
Portugalsko
Rusko
Slovensko
Lotyšsko
Estonsko
Lichtenštejnsko
Lucembursko

Favoritem třetí skupiny se jeví Portugalsko a druhé místo si zřejmě pohlídají Rusové. Otázkou je to, zda se konečně podaří prorazit Slovákům, kteří se už několikrát prezentovali výbornými výsledky v mládežnických kategoriích. Zajímavé bude také sledovat, jak si povede nejpřekvapivější účastník evropského šampionátu 2004, Lotyšsko.

4. skupina
Francie
Irsko
Švýcarsko
Izrael
Kypr
Faerské ostrovy

Přímý postup na světový šampionát si zřejmě nenechají vzít reprezentanti galského kohouta, kde by chtěli odčinit fiasko z posledního mistrovství světa konaném na asijském kontinentu. O druhé místo se poperou soupeři z poslední kvalifikace o EURO 2004, kde se tak reprezentanti Irska budou chtít pomstít Švýcarům za vyřazení. Své slovo může v této skupině říct i Izrael, který dokáže vždy potrápit silné soupeře.

5. skupina
Itálie
Slovinsko
Skotsko
Norsko
Bělorusko
Moldavsko

Stejně jako na evropském šampionátu nemají Italové nějak zvlášť těžkou skupinu, postup by si měli s přehledem pohlídat. O druhé místo budou mezi sebou soupeřit Slovinci, Skotové a Norové, překvapit může i Bělorusko.

6. skupina
Anglie
Polsko
Rakousko
Wales
Severní Irsko
Ázerbajdžán

Vylosovat místo Rakouska Skotsko, tak by ze šesté skupiny byla opravdová bitva o Británii, ale i tak budou boje ve skupině velmi vypjaté. Postup nejspíše připadne Anglii, ale kdo bude druhý? Mohl by to být kdokoliv z trojice Polsko, Rakousko a Wales. Většina fotbalových fanoušků by určitě přála dlouholeté opoře Manchesteru United a velšské reprezentace Ryanu Giggsovi, aby si konečně zahrál na velkém turnaji. Zda se mu to podaří, to se rozhodne až na trávníku. Ale teď už je jisté, že bude Walesu chybět v prvních dvou zápasech kvalifikace, kdy si musí odpykat trest za nesportovní chování v baráži o EURO 2004 proti Rusku.

7. skupina
Španělsko
Belgie
Srbsko a Černá Hora
Bosna a Hercegovina
Litva
San Marino

V sedmé skupině by se jako jasným favoritem zdáli být fotbalisté Španělska, ale zas tak jednoznačné to mít nebudou. O vítězství ve skupině budou určitě usilovat také Belgičané a reprezentanti Srbska a Černé Hory. Překvapit může i Bosna a Hercegovina, která v poslední kvalifikaci přišla těsně o EURO 2004.

8. skupina
Švédsko
Chorvatsko
Bulharsko
Island
Maďarsko
Malta

Poslední kvalifikační skupina bude velmi vyrovnaná. Vyhrát skupinu může kdokoliv z trojice Švédsko, Chorvatsko a Bulharsko. Nic zadarmo určitě nedají ani fotbalisté Islandu a Maďarska.

Tip Eurofotbalu na postup na MS:
Česko, Dánsko, Portugalsko, Francie, Itálie, Anglie, Španělsko, Švédsko, Nizozemsko, Turecko, Rusko, Srbsko a Černá Hora, Chorvatsko a pořádající Německo.





JIŽNÍ AMERIKA (CONMEBOL)
Počet členů : 10
Vstupujících do kvalifikace : 10
Na MS : 4 (pátý tým bude hrát baráž s vítězem oceánské zóny)

Jako jediný kontinent se nemusel losovat, a tak alespoň v rámci slavnostního ceremoniálu vystoupil nejslavnější fotbalista všech dob Pelé, který pronesl pár slov k jihoamerické kvalifikaci. Všech deset týmů hraje spolu systémem každý s každým (doma - venku) a do Německa si letenky zajistí první čtyři týmy. Pátý tým se bude muset o účast poprat s vítězem oceánské zóny. Poprvé v historii se musí kvalifikačním sítem probít i obhájce titulu, takže i Brazilci musejí absolvovat už rozjetou kvalifikaci.

Týmy
Brazílie
Argentina
Uruguay
Paraguay
Ekvádor
Kolumbie
Chile
Bolívie
Peru
Venezuela

O tom že na šampionátu nebude chybět Brazílie a Argentina nikdo určitě nepochybuje. Zbylá dvě místa jsou otevřená pro ostatní týmy, kde mezi největší adepty budou patřit Uruguay, Paraguay, Kolumbie a Chile. Ale může i někdo překvapit, tak jako Ekvádor v minulé kvalifikaci.

Tip Eurofotbalu na postup na MS:
Argentina, Brazílie, Uruguay, Paraguay.





AFRIKA (CAF)
Počet členů : 52
Vstupujících do kvalifikace : 51 (Džibutsko se nepřihlásilo)
Na MS : 5

Osud všech týmů měli v rukou, bývalý reprezentant Ghany Abedi Pelé a senegalský zpěvák Youssou N'Dour, který věnoval oficiální píseň světovému šampionátu ve Francii roku 1998. Kvalifikace je rozdělena do dvou fází. První fáze se zúčastnilo 42 týmů, které byly rozlosovány do jednadvaceti dvojic. Ty se pohárovým systémem utkali o postup do druhé fáze, kde bylo nejlepších devět týmů nasazeno (Kamerun, Nigérie, Jihoafrická republika, Senegal, Tunisko, Maroko, Egypt, Côte d'Ivoire a Konžská DR). Ve druhé fázi se všech třicet týmů rozlosovalo do pěti šestičlenných skupin, ze kterých si jejich vítězové zajistí postup na mistrovství světa do Německa.

První fáze
01 - Rovníková Guinea - Togo 1:0 a 0:2
02 - Zimbabwe - Mauretánie 3:0 a 1:2
03 - Somálsko - Ghana 0:5 a 0:2
04 - Seychely - Zambie 0:4 a 1:1
05 - Čad - Angola 3:1 a 0:2
06 - Guinea-Bissau - Mali 1:2 a 0:2
07 - Svatý Tomáš a Princův ostrov - Libye 0:1 a 0:8
08 - Niger - Alžírsko 0:1 a 0:6
09 - Tanzanie - Keňa 0:0 a 0:3
10 - Burkina Faso - Středoafrická republika (BFA bez boje)
11 - Madagaskar - Benin 1:1 a 2:3
12 - Etiopie - Malawi 1:3 a 0:0
13 - Guinea - Mosambik 1:0 a 4:3
14 - Botswana - Lesotho 4:1 a 0:0
15 - Kongo - Sierra Leone 1:0 a 1:1
16 - Súdán - Eritrea 3:0 a 0:0
17 - Svazijsko - Kapverdy 1:1 a 0:3
18 - Uganda - Mauritius 3:0 a 1:3 p.p.
19 - Rwanda - Namibie 3:0 a 1:1
20 - Gambie - Libérie 2:0 a 0:3
21 - Burundi - Gabon 0:0 a 1:4

Druhá fáze
1. skupina
Senegal
Mali
Zambie
Togo
Libérie
Kongo

Jasným favoritem na postup je čtvrtfinalista posledního světového šampionátu Senegal. Potrápit však může Mali, které vyniká v mládežnických kategoriích.

2. skupina
Jihoafrická republika
Konžská demokratická republika
Burkina Faso
Ghana
Uganda
Kapverdy

Druhá skupina by se dala nazvat skupinou smrti. Největším favoritem je sice Jihoafrická republika, ale ani Konžská DR, Burkina Faso a Ghana nejsou bez šance.

3. skupina
Kamerun
Egypt
Côte d'Ivoire (Pobřeží Slonoviny)
Libye
Súdán
Benin

Postoupit popáté v řadě na mistrovství světa bude chtít jistě reprezentace Kamerunu. Cestu do německých měst se mu budou chtít co nejvíce znepříjemnit Egypt a Côte d'Ivoire.

4. skupina
Nigérie
Zimbabwe
Alžírsko
Angola
Gabon
Rwanda

Jasným adeptem na postup je nejlidnatější africká země, Nigérie. Nic předem určitě nevzdají fotbalisté Alžírska a Zimbabwe, za které by mohl nastoupit i Kennedy Chihuri z Viktorie Žižkov.

5. skupina
Tunisko
Maroko
Keňa
Guinea
Malawi
Botswana

V poslední skupině se o postup poperou Tunisko a Maroko, kdo bude šťastnější, to ukážou až samotné kvalifikační utkání.

Tip Eurofotbalu na postup na MS:
Senegal, Jihoafrická republika, Kamerun, Nigérie, Maroko.





ASIE (AFC)
Počet členů : 44
Vstupujících do kvalifikace : 39 (Kambodža, Filipíny, Bhútán a Brunej se nepřihlásili, Myanmar byl vyloučen)
Na MS : 4 (pátý tým bude hrát baráž se čtvrtým týmem zóny CONCACAF)

Losováním asijské zóny se ujal asijský fotbalista století, bývalý korejský reprezentant Cha Bum Kun, který působil i v německé Bundeslize, společně s ním se na losování podílel další asijský fotbalista, který okusil Bundesligu, Japonec Yasuhiko Okudera. Celá kvalifikace je rozdělena do tří fází. V první fázi, která je už odehrána bylo čtrnáct týmů rozlosováno do sedmi dvojic a ty se pohárovým systémem utkali o postup do druhé fáze. Ve druhé fázi je 32 týmů rozlosováno do osmi čtyřčlenných skupin, ze kterých potom jejich vítězové postoupí do fáze závěrečné. V ní se posledních osm týmů rozlosuje do dvou čtyřčlenných skupin, ze kterých postupují první dva týmy z obou skupin na světový šampionát. Týmy které se ve skupinách umístí na třetích místech se spolu utkají (doma-venku) o páté postupové místo, které zajišťuje baráž se čtvrtým týmem ze zóny CONCACAF.

1. fáze
1 - Bangladéš - Tádžikistán 0:2 a 0:2
2 - Turkmenistán - Afghánistán 11:0 a 2:0
3 - Taiwan - Macao 3:0 a 3:1
4 - Pákistán - Kyrgyzstán 0:2 a 0:4
5 - Laos - Srí Lanka 0:0 a 0:3
6 - Mongolsko - Maledivy 0:1 a 0:12
7 - Guam - Nepál (Oba soupeři odstoupili.)
Protože nebyl sedmý postupující, tak jako nejlepší poražený (Lucky Loser) postoupil Laos.

2. fáze
1. skupina
Írán
Katar
Jordánsko
Laos

2. skupina
Uzbekistán
Irák
Palestina
Taiwan

3. skupina
Japonsko
Omán
Indie
Singapur

4. skupina
Čína
Kuvajt
Malajsie
Hongkong

5. skupina
Spojené Arabské Emiráty
Thajsko
Jemen
KLDR

6. skupina
Bahrajn
Sýrie
Kyrgyzstán
Tádžikistán

7. skupina
Korejská republika
Libanon
Vietnam
Maledivy

8. skupina
Saúdská Arábie
Indonésie
Turkmenistán
Srí Lanka

Tip Eurofotbalu na postup na MS:
Japonsko, Korejská republika, Saúdská Arábie, Čína, Írán.





SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA(CONCACAF)
Počet členů : 35
Vstupujících do kvalifikace : 34 (Portoriko se nepřehlásilo)
Na MS : 3 (čtvrtý tým bude hrát baráž s pátým týmem asijské zóny)

Na losování kvalifikace zóny CONCACAF se podíleli americká fotbalistka Brandi Chastain a bývalá opora mexické reprezentace Jorge Campos. Celý kvalifikační cyklus je rozdělen do tří fází. V první fázi je rozlosováno všech 34 týmů do dvanácti skupin, deset z nich je tříčlenných a dvě dvoučlenné. Vítězové jednotlivých skupin budou určeny pohárovým způsobem a ti postoupí do fáze druhé. V ní je pak všech dvanáct týmů rozděleno do tří skupin po čtyřech účastnících, ze kterých si postup do třetí fáze zajistí první dva týmy z každé skupiny. V poslední fázi zůstává už jen šest týmů, které se spolu utkají každý s každým (doma-venku) a první tři týmy potom postoupí přímo na mistrovství světa. Čtvrtý tým má ještě naději v podobě baráže s pátým celkem asijské kvalifikace.

1. fáze
1. skupina
vítěz (Grenada - Guayana) - USA
2. skupina
vítěz (Bermudy - Montserrat) - Salvador
3. skupina
vítěz (Haiti - Turks a Caicos) - Jamajka
4. skupina
vítěz (Britské Panenské ostrovy - Svatá Lucie) - Panama
5. skupina
vítěz (Kajmanské ostrovy - Kuba) - Kostarika
6. skupina
vítěz (Aruba - Surinam) - Guatemala
7. skupina
vítěz (Antigua a Barbuda - Nizozemské Antily) - Honduras
8. skupina
Kanada - Belize
9. skupina
vítěz (Dominika - Bahamy) - Mexiko
10. skupina
vítěz (Panenské ostrovy USA - Svatý Kryštof a Nevis) - Barbados
11. skupina
vítěz (Dominikánská republika - Anguilla) - Trinidad a Tobago
12. skupina
Nikaragua - Svatý Vincent a Grenadiny

Tip Eurofotbalu na postup na MS:
USA, Mexiko, Honduras.





OCEÁNIE (OFC)
Počet členů : 11
Vstupujících do kvalifikace : 12 (Nová Kaledonie je provizorním členem)
Na MS : 0 (vítěze oceánské zóny čeká baráž s pátým celkem jihoamerické kvalifikace)

Losování se ujali bývalý novozélandský reprezentant Wynton Rufer, který působil v Bundeslize a je účastníkem MS 1982, a Manfred Schaefer, bývalý australský reprezentant, účastník MS 1974. I kvalifikační boje oceánské zóny mají tři fáze. V první fázi je deset týmů rozděleno do dvou pětičlenných skupin, ze kterých do další fáze postupují vždy první dva týmy. Ve druhé fázi se tyto čtyři týmy připojí k nasazené Austrálii a Novému Zélandu, kde všech šest týmů se utká každý s každým. Do třetí fáze postupují první dva týmy, které se spolu utkají (doma-venku) o právo vyzvat pátý tým jihoamerické kvalifikace na přímý souboj o postup na světový šampionát.

1. fáze
1. skupina
Tahiti
Šalamounovy ostrovy
Nová Kaledonie
Tonga
Cookovy ostrovy

2. skupina
Fidži
Vanuatu
Papua Nová Guinea
Samoa
Americká Samoa

Tip Eurofotbalu na postup na MS:
Austrálie.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*ditechi

Odmietam a protestujem proti tvrdeniu, ze Slovensko by malo byt outsider, myslim, ze ma realnu sancu na postup a pri troche stastia by mohlo aj predcit Portugalsko, to tiez neni ziadny zazrak, ale min. Rusakov porazime...

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec ve svém článku nevidím naspsáno, že Slovensko je outsider. Jen jsem uvedl, že skupinu vyhrají Portugalci a druhé místo si zřejmě pohlídají Rusové. To přece neznamená, že Slováci jsou outsideři. Však budou mít možnost se předvést v samotných kvalifikačních utkáních.

Reagovat
PJ

Mě z tech Holanďanů jednou klepne. Jestli je teď vyřídíme na Euru, tak to pak v kvalifikaci budeme mít hodně drsný, ti nám nedarujou nic. Ale my sme přece lepší, né? :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec se nemáme čeho bát. Nizozemský fotbal už není tak silný jako dřív. A jak je o nich známo, je to spíš soubor individualit. Už přece musí konečně to mistrovství světa vyjít, vždyť do Německa bychom to měli pak takový kousek.

Reagovat
HOST*BESTie

řekl bych že to neni jenom soubor individualit ale tým plnej individualit kterej vyniká neustálou kombinací a je jenom o chlup horší než ten náš...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele