KVALIFIKACE FINIŠUJE

10.10.2005, 17:28
Aktuality
Nejen v Evropě se blíží ke konci kvalifikace o světový šampionát. V Jižní Americe je o postupujících rozhodnuto, o baráž se perou Uruguay, Kolumbie a Chile. Na severu se hraje také už jen o baráž. Z Afriky přijedou do Německa čtyři úplní nováčci. V Asii je dobojováno už déle, hraje se jen baráž.


Jižní Amerika

O přímých postupujících je rozhodnuto, k Argentině a Brazílii se v sobotu připojili Paraguay a Ekvádor. Ve středu se tak strhne boj jen o páté místo, zaručující baráž s vítězem oceánské zóny, Austrálií. Chile i Kolumbie mají 21 bodů, oba ztrácejí bod na zatím pátou Uruguay. Ta ale hraje ve středu s jasně dominující Argentinou, takže je pravděpodobné, že ji někdo předstihne, i když oba konkurenti také hrají s tabulkově silnějšími týmy.


Severní Amerika

Postup má již jisté Mexiko, USA a Kostarika. Takže se zde ve středu hraje také jen o baráž. Čtvrté místo, zajišťující baráž s vítězem asijské baráže, drží Trinidad a Tobago a na záda mu dýchá Guatemala s dvoubodovou ztrátou. Ta ještě před předchozím zápasem měla teoretickou šanci postoupit přímo, ale pak jí Mexiko nastřílelo pět gólů, z toho čtyři Francisco Fonseca. V případě, že Guatemala doma porazí Kostariku, musí Trinidad porazit Mexiko, protože má horší vzájemné zápasy.


Oceánie

O svém postupu do baráže s pátým týmem Jižní Ameriky rozhodla v září Austrálie již prvním zápasem. Doma porazila Šalamounovy ostrovy 7:0 a následně vyhrála i druhý zápas se stejným týmem 2:1.


Asie

V obou asijských finálových skupinách byli přímí postupující jednoznační. Ze skupiny A jsou to Saúdská Arábie a Korea, ze skupiny B pak Japonsko a Írán. Reprezentace Bahrajnu a Uzbekistánu, kterým se v podařilo vyhrát pouze jednou, se spolu utkají v baráži. Jejich první barážový zápas na půdě Uzbekistánu skončil remízou 1:1, odveta se hraje ve středu. Stejný zápas se hrál již začátkem září, Uzbekistán vyhrál 1:0, ale FIFA nařídila duel opakovat pro stížnost poraženého týmu na japonského sudího. Vítězný tým se utká se čtvrtým týmem Severní Ameriky.


Afrika

Čtyři z pěti skupin, ze kterých postupovaly jen ty nejlepší týmy, skončily překvapením. Na úkor Kamerunu, Senegalu, Nigérie a Jihoafrické republiky se na MS probojovali čtyři úplní nováčci - Togo, Angola, Pobřeží slonoviny a Ghana, která dokonce hrála i předkolo. Nejdramatičtější závěr měla třetí skupina, kde se před Kamerun dostal tým z Pobřeží slonoviny. Ten poslední zápas vyhrál v Súdánu, ale ani to by mu nestačilo, kdyby Kamerun nešťastně neremizoval s Egyptem. Kamerun dlouho vedl, ale deset minut před koncem soupeř vyrovnal a v páté minutě prodloužení kamerunský Womé neproměnil penaltu, čímž přišel jeho tým o start v Německu. Týmy Tuniska a Maroka bojovaly o postup přímo. Zápas skončil remízou 2:2 a Tunisko si uhájilo jednobodový rozdíl. Jako jediné si tak po šampionátu v Koreji a Japonsku zahraje i v Německu.

Zde najdete komentář k utkání Kamerun - Egypt.


Autor: Jan Ondroušek

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Teda, ti postupující z Afriky mě dost šokovali..Nejvíc asi Togo a Angola, z jejich týmů bych nevyjmenoval ani jednoho hráče

Reagovat
Shevchenko

a co Adebayor? (TOGO)

Reagovat
smazaný uživatel

No vidíš, na toho bych si ani nevzpomněl...

Reagovat
smazaný uživatel

Angolan Edgar (Málaga)

Reagovat
smazaný uživatel

exmadridista , ale já jsem myslel, že je to Portugalec

Reagovat
smazaný uživatel

portugalský občanství má možná taky, ale je z Angoly to vím jistě, koho ale tedy reprezentuje to nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Teď si ještě vpomínam, že z Angoly je Pedro Emanuel(angolský jméno jak bejk) ..ale nevim jestli hrál vůbec kvalifikaci a ani nevim, kde teď hraje, vloni byl v Benfice...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja sa veľmi teším na tie nové krajiny, uvidíte, že nás prekvapia.Len aby s nimi Európania neprehrávali.

Reagovat
smazaný uživatel

No nevěřím, že by udělali nějaký úspěch, spíš budou sekundovat Evropě a Jižní Americe a sbírat zkušenosti. Největší šok je asi neúčast Kamerunu a Nigérie, od těhle dvou týmů už jsem čekal konečně nějaký úspěch (semifinále) pro černý kontinent, takže zas bude mít Afrika smůlu. Womemu to fakt nepřeju, prej mu už rosekali auto a obchod, ten už se domů asi rači nepodívá.

Reagovat
smazaný uživatel

Angola je bývalá portugalská kolonie, proto ta jména.

Reagovat
smazaný uživatel

ze postoupi Trinidad & Tobago

Reagovat
smazaný uživatel

Dwight Yorke

Reagovat
HOST*

no asponˇ se tam nažerou...

Reagovat
smazaný uživatel

Hovado

Reagovat
smazaný uživatel

Tentokrát sa scela netradične zahrám na pesimistu ja a poviem vám, čo som dal do tipligy:

Fínsko-Česko 1:1

Slovensko-Rusko 1:2

Reagovat
HOST*Lee

To z tebe musí mít Kyslík radost. Baroš taky nebude hrát. To už snad není možné.

Reagovat
HOST*teslov

mam podobny nazor akorat takhle sr rusko 0:2 fin:cr 0:0 ja uz vidm jak tam po zapase budou lezet na kolenou a brečet a ja budu snima a do toho se opiju aspon litrem bozkova ale to i kdyz postoupej ...

Reagovat
smazaný uživatel

Chvalabohu sme sa sekli a je to v pohode.Byť pesimista mi nesluší

Reagovat
HOST*Jarda67
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele