KVALIFIKACE EURO 2008: SKUPINY C, D

05.09.2006, 16:01
Previews
Řecko obhajuje titul, Turecko by rádo navázalo na bronz z "podivného" MS 2002. Kde jinde hledat příležitost než ve skupině, která je vyrovnaná, ale kvalitou právě neoplývá. Takové je "Céčko". Česko, Německo, Slovensko, Wales, Irsko, Kypr, San Marino, kdopak ví, jak tohle dopadne... Začalo to nadějně!






SKUPINA C

Tak tedy Řecko a Turecko? Ale co tomu říkají Norové, kteří by rovněž moc rádi pronikli do Evropy? Bosna a Hercegovina, jako součást bývalé Jugoslávie, má rovněž dobré fotbalisty a Maďarsko již léta sní o tom, že padesátá léta minulého století se snad jednou musí opakovat.

Osud je nevyzpytatelný a losování právě tak. Je sice hodně nepravděpodobné, že jednou padnou ve Sportce čísla 1, 2, 3, 4, 5 a 6, ale stát se může. Kolikrát nám z té padesátky evropských zemí připadlo Nizozemsko? Počítejte, hledejte a uvidíte!

Turci a Řekové se právě v lásce nemají, spor na Kypru mezi jedním a druhým národem trvá po desetiletí. Hráli v jedné kvalifikační skupině o postup na MS 2006 a řezali se hlava nehlava. Dokonce tak, že na góly zapomněli a oba zápasy skončily bez branek! Na samotný šampionát se neprobojoval ani jeden z této dvojice, a tak se oba týmy začaly připravovat na kvalifikaci evropskou. Ruku v ruce, ve stejné skupině, bude tento bratrovražedný boj pokračovat.

Ale jsou opravdu favority na postup? Je zde Norsko, které zatím nedosáhlo úspěchů jako jeho severští sousedé, Švédsko a Dánsko. Ale mnoho nechybělo, kdyby toho Česka nebylo... Turecko vypadlo v baráži se Švýcarskem, Norsko s našimi reprezentanty. Bosna a Hercegovina patří mezi ty celky, které mohou překvapit, každý se na ní musí dávat dobrý pozor. Kdo nevěří, tak ať se zeptá ve Španělsku a u Srbů. Oběma bylo před postupem na MS 2006 v zápasech s tímto soupeřem hodně ouzko!

Maďarsko? Krize nemá konce a na olympijské zlaté medaile a stříbra z MS v padesátých letech a na začátku těch šedesátých dvacátého století se již pomalu zapomíná. Před každou kvalifikací fanoušci ze země našeho bývalého jižního souseda věří, doufají. Právě tak je tomu letos...

Moldavsko a Malta v této skupině dostávají nevděčnou roli, které se v divadelní hantýrce říká křoví. Stůj někde vzadu, moc se nehýbej, nemluv, nepřekážej a ať tě ani nenapadne zaclánět pánům hercům! Bude tomu tak, jak se předpokládá, nebo se dočkáme nějakého toho překvapení?

Po prvních třech zápasech, je situace samozřejmě nepřehledná. Bosna a Hercegovina hrála na ostrově Malta, podle očekávání vyhrála, nastřílela 5 branek, ale zároveň dvě dostala a to je pro obranu tohoto týmu varováním! Také ve zbývajících dvou zápasech vyhrály hostující celky. Řecko, věrno svému stylu a výsledkům, veze z Moldavska plný počet bodů a skóre 1:0, jak jinak, že? Norsko zářilo, Maďary smetlo, vyhrálo 4:1 a naznačilo, že se nebude mluvit v této skupině jen o dvojici favoritů. Je zde třetí do mariáše!

Turecko nehrálo, ve středu bude odpočívat Řecko. Norsko chce potvrdit dobrou formu a získat další body proti Moldavsku. Na tureckém medu by si amatéři z La Valety měli vylámat zuby, a tak se pozornost soustředí na utkání Bosna a Hercegovina - Maďarsko.

Závěr: Fotbalový fanoušek by měl se zájmem sledovat každé utkání. Fotbalový labužník si asi v menu této "C" restaurace nevybere. Vzpomeneme-li si na EURO 2004, asi Řekům fandit nebudeme. Vzpomeneme-li si na skandální závěr baráže Turecko - Švýcarsko, asi nebudeme chtít vidět na EURO 2008 právě Turky. A do třetice budeme vzpomínat na naše dva zápasy s Norskem a asi přát postup právě těmto sympatickým Seveřanům. Hra fotbalistů Bosny a Herzegoviny je nám nejbližší... Postoupí oni dva posledně jmenovaní?


SKUPINA D

Po rozlosování skupin jsem slyšel z úst odborníků názor, že celky Česka a Německa by měly postoupit bez problémů. V té době již všichni věděli, že budeme hrát na MS 2006, zatímco naše "odoperované siamské dvojče" ze Slovenska dostalo STOP od Španělů. Jednalo se tedy o zcela logický a fakty podložený názor. Jak jsme dopadli my a jak Němci, víme dnes. A také je nám jasné, že generační výměna v našem národním týmu přišla v docela nevhodnou dobu. Staří a dobří odcházejí, náhradu nemáme a když ano, nedosahuje kvality těch, kteří vybojovali stříbro v Anglii na EURO 1996, sehráli vyrovnané partie na tom následujícím v Nizozemsku a Belgii, smolně a díky nedisciplinovanosti nepostoupili na MS 2002 hraném v Koreji a Japonsku, zářili a nešťastně v semifinále vypadli na EURO 2004 a došel jim dech až na tom letošním světovém šampionátu.

Na rozdíl od nás, bronzoví Němci mají tým solidní a beze změn pokračující v načaté práci. A fotbalisté Slovenska? K postupu ze skupiny jim chyběl krůček, v rozhodujícím zápase baráže měli smůlu, že narazili právě na Španělsko. Mají silný celek, složený z kvalitních hráčů. Když se podíváme na jména klubů, kde hrají, vidíme, že slovenský fotbal získává na respektu a sbírá zkušenosti po celém světě.

Zenit Petrohrad, Lokomotiv Moskva, Saturn Ramenskoje z Ruska, portugalské Porto, Rapid Vídeň z Rakouska, Wolfsburg, Norimberk a Alemania Aachen z Německa, norský Trondheim, turecký Manisaspor, skotský Glasgow Rangers, Chicago z MLS USA. V neposlední řadě musíme zmínit Matěje Krajčíka a Dušana Šventa z pražské Slavie, Radoslava Zabavníka ze Sparty a Ivana Hodúra z mistrovského Liberce. Ti všichni budou letos sbírat další zkušenosti v Poháru UEFA. Na domácích, slovenských, trávnících se tak v dresech Ružomberoku a Banské Bystrice prohání jen dvojice Luboš Hajdúch a Ivan Lietava.

Jsou zde ovšem také dva týmy z britských ostrovů a styl Irska a Walesu nám nikdy moc neseděl. Kypr a San Marino? Nepodceňovat prosím, ale zároveň věřit ve vlastní schopnosti!

Němci nás nemají rádi zejména po oné ostudě na EURO 2004, kdy Karel Brückner poslal na hrací plochu "lavičku" a ta vyhrála a poslala je domů za Rýn! Touží po odplatě jako nikdo jiný! Musíme ovšem uznat, že Němci jsou zcela jiným týmem, než byl ten z Portugalska a naopak Česko již zdaleka není oním mužstvem našich snů...Ale i tak věříme, že vzájemné zápasy budou soubojem o to, kdo skončí první a kdo se mu bude dívat z těsné blízkosti na záda.

Na nebezpečí ze slovenské strany jsme již upozorňovali. Ale pozor, podcenit Wales nebo Irsko by se nemuselo vyplatit! Vzpomeňme jen, jak Irsko Demiana Duffa potrápilo Němce ve skupině na mistrovství světa, nebo na výhru Slovenska 2:1 nad stejným týmem SRN v utkání hraném v Bratislavě.

Když se Oliver Bierhoff dozvěděl, s kým bude Německo hrát, prohlásil: "Je to velice těžká a náročná skupina, ale budeme hrát s obrovskou motivací!" A Jürgen Klinsmann dodal: "Je to dobrá skupina, musíme přistupovat ke každému zápasu velice zodpovědně, ale jsem přesvědčen, že dokážeme postoupit. Nebude to jednoduchá cesta, dívejme se na celou kvalifikaci střízlivě a pozitivně. S Irskem a Walesem to bude boj, se Slovenskem jsme si již jednu nepříjemnost prožili." O Česku se nezmínili... Proč asi?

Závěr: Vyhráli jsme první zápas nad nepříjemným Walesem, čeká nás ještě nepříjemnější Slovensko. Němci se trápili doma s Irskem, vyhráli díky polovlastnímu gólu soupeře. Slováci si z Tehelného pole udělali střelnici a Kypru dali hned půltucet gólů. Dva favorité na postup? Asi ne! Zdá se, že jsou dnes již tři. Středeční zápas Slovensko - Česko mnohé napoví. Ale do finále chybí víc než 14 měsíců. A možná, že bude rozhodovat až ono poslední kolo v listopadu 2007... My hrajeme na Kypru, Němci mají doma Wales, Slovensko si udělá výlet do San Marina, Irsko už bude mít po všem.


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (20)

Přidat komentář
HOST*alesh

Velmi ctivy, jako vzdy perfektni clanek. Vileme, a nejsou si siamska dvojcata prece jen podobnejsi nezli Cesi a Slovaci? Jinak diky za prehled...

Reagovat
HOST*alegre

Chachacha! Já měl kdysi dávno děvče ze Žiliny, jmenovala se Marta M., ale nejen proto mám Slováky a Slovensko rád. To s tím obratem "siamská dvojčata" bylo myšleno tak, že jsme se jmenovali Československo. A pak to páni chirurgové Vašek a Vladko, po náročné operaci, rozdělili, a po 74 letech, s jednou víc než 6 letou přestávkou, ze siamských srostlých dvojčat udělali... Česko/Slovensko!

Reagovat
HOST*alesh

Trefne. Bohuzel nyni zaciname na svou siamskou minulost zapominat...

Reagovat
alegre

Já si myslím, že na obou stranách je hodně lidí, drtivá většina, kteří berou naše vztahy jako něco absolutně normálního, přátelského, bezproblémového. Samozřejmě že se najdou tací, nechci používat vulgární slovo, kteří se snaží zasít nenávist. Sport a fotbal zvlášť je pro tento účel perfektní půdou. Je jasné, že zítra se šovinismus a nacionalsmus ukáží v plné nahotě. Budu velice a mile překvapen, když na Tehelnem poli nebudou diváci pískat při české hymně, nebudou skandovat protičeská hesla, urážet, atd. Právě tak budu překvapen při pražské odvetě 17. listopadu 2007.Ale je nutno říci, že tyto nálady nejsou ničím novým. Co si museli vyslechnout napr. Jožko Adamec, Karol Dobiáš a další na jedné straně, Franta Veselý, Zdeněk Nehoda na té druhé, nebo "zrádci" Andrej Kvašňák, Dušan a Peter Herdovi, Ján Luža... To vše za hlubokého a bratrského socialismu!

Reagovat
Shevchenko

velice dobre clanky! jen tak dal!

Reagovat
smazaný uživatel

generační výměna u ČR???? Méďa přece nehrál celou minulou kvalifikaci a Steve je už dlouho marnej

Reagovat
HOST*alegre

Já si myslím, že se jedná o generační výměnu. Odešli Poborský a Nedvěd, nedá se počítat se Šmicerem, Blažek, Galásek a Koller podle mého názoru kvalifikaci nedohrají. Není to masivní výměna, ale i tak se jedná o 5 hráčů ze základu, nepočítáme-li brankáře, je to polovina mužstva. Nedvěd nehrál kvalifikaci, dobrá, ale baráž, přípravné zápasy a samotné MS ano.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, jak píše alegre, budu fandit Norákům a Bosně. Ale mám dojem, že Turkové si to ohlídají. Druzí budou asi ti Norové.

A v naší skupině mi bude jedno, kdo postoupí, hlavně, když jeden z týmů bude ČR. Ale přecejenom, kdyby tím druhým za náma bylo Irsko, zlobit se nebudu . Ale, když si odmyslím emoce a zapnu mozek, není na prvním místě, co řešit: první skopčáci, o druhé míst bude boj, ale mohli bysme se tam nějak protlačit my

Reagovat
smazaný uživatel

C...Podľa mňa sa do elity vrátia Nóri, boli trošku utiahnutí.

D...Tuto to vidím ako tutovku pre Nemcov a o druhé miesto bych to videl medzi Čechmi a Írmi. Írov dosť podceňujú, ale je to veľmi silný mančaft, hlavne doma.

Reagovat
HOST*nofan

Já myslim, že první Němci, ale jsou tak dobrý, že by mohli být i druzí. Pak je to těžký, ale když ne my, tak Slovákům budu fandit jak našim.

Reagovat
HOST*Čech

Slováci to schytaj a pořádně!!!!!!!!!!!!!!!!! Dáme jim TROJKU pojedeme vesele dál! Zdarec blbouni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

...hochu ty máš guráž...

Reagovat
HOST*kuk

Pochybuji, pochybuji, vidím to na plichtu

Reagovat
smazaný uživatel

Hoši, neviem aké máte znalosti o slovenkom futbale, pravdou je že sme ešte nič nedosiahli ale zápas začne večer, ak prehráme, tak le so cťou, ak vyhráme, budem zvedavý na vaše výhohorky... ako vždy...

Reagovat
alegre

Já jsem toho názoru, že český a slovenský fotbal jsou na stejné úrovni. My jsme na MS 2006 postoupili, ale tam žádný zázrak neudělali. Slováci, jak píšu v článku, byli kousek od postupu a pak měli smůlu že narazili na Španělsko. Já si taky myslím, že to dneska skonči nerozhodně, když vyhrají Češi tak se budu radovat, když Slováci, tak se nebudu vymlouvat. Jinak, s tím fňukáním po prohraném zápase je to normální, a zdá se mi, že mistři na "vyhovaranie" jsou Slováci právě tak jako Češi, ti co fandi Slavii jako Slovanu Blava, Realu či Barce!

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlasím s tebou alegre, len s tým fňukaním po prehratom zápase : ak prehrá SVK, bude ma to minútu škrieť, ale potom len mávnem rukou a poviem si veď je to šport

Reagovat
smazaný uživatel

Hoši, hoši....Už dlouho říkám, že jsme jasně lepší i ted než Slováci. A má slova se potvrdila.

Reagovat
Mr.Jindros

Libor mě snad nakonec přesvědčí, že umí hrát fotbal.

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele